Lenkkeily ja ruokavalio

Riittävän tehokas liikunta, joka voi koostua parista ylämäestä ja muutaman kilometrin tasaisella lenkkeilystä, aiheuttaa tyypillisesti sen, että hengitettävyys paranee koko loppupäiväksi ja vähän seuraavaksikin, kehonkuva täsmentyy, hajuaisti tulee erottelukykyisemmäksi, hiusten pestävyys ja käsiteltävyys paranee, levottomuuden tunteen korvaa tyyneys, reaktiota ja muistamista mittaavissa mobiileissa älypeleissä saa useita kymmeniä prosentteja parempia tuloksia ym.

On ollut varsin tavanomaista, että kesäinen pyöräily 14 km ja sen jälkeinen uimareissu ja sen jälkeinen takaisin pyöräily eivät toimi aivojen kannalta samalla tapaa kuin tehokas lenkkeily, jonka saa suoritetuksi parissa kymmenessä minuutissa. Myöskään piha-askareet kuten haravointi ja lumikolaaminen eivät ole sellaisia aktiviteetteja, joilla saisi heräteltyä aivoja riittävästi, vaan se on aina se riittävän tehokas lenkkeily, joka toimii parhaiten. Toisaalta on myös niinkin, että jos tekee lenkkeilusuoritteessaan pelkästään muutamia spurttauksia ja ylämäkeen juoksuja, saa sillä selvästikin hyvät vaikutukset aivojen seutuville, mutta sitten jää muu kroppa jotenkin liian vähälle, eikä edes hengitettävyys ole aivan niin hyvää kuin jos mukana olisi silkkaa eteenpäin lenkkeilyä muutaman kilometrin verran. Lenkkeilyalustakin vaikuttaa paljon, minkä huomaa esim. siinä, että paljaalla asfaltilla lenkkeily tekee paljon enemmän hyvää kuin talvisella jalkakäytävällä lenkkeily sen tietynlaisen pehmeyden vuoksi.

Viimeistään parin päivän lenkkeilemättömyyden jälkeen palailen takaisin olotiloihin, missä on kognitiivisesti työläämpää:

Yleensäkin ajatusrakennelmat saattavat tuolloin olla muutenkin epäkoherentteja ja herkästi hapertuvaisia, sekä aiemmin hyvin osatut sanat, ideat, konseptit, skeemat ja skriptit saattavat olla tulematta esille, ellei jopa tuntua jotenkin vierailta vihdoin esille tullessaan. Joitain ajattelun osa-alueita voi tuolloin boostata musiikilla, mutta vasta lenkkeily auttaa parhaiten (pelkät esim. lumityöt fyysisenä liikuntana eivät riitä).

Vajeellisissa tiloissa ollessaan on alttiimpi häirinnälle kaikissa sen enemmän tai vähemmän nerokkaissa muodoissaan, jolloin voidaan helpommin saada aikaan sekin, että ajallisesti eri tapahtumiin liittyviä mielteitä voidaan kytkeä yhteen pysyväluonteisesti: http://webapp.hoito.org/kotvawritestories/view.jsp?solutionid=2...

Teaniinia tulee otettua vähintään hiukan eli arviolta vajaat 10 mg veteen ripoteltuna juuri ennen lenkkeilyä hienoisena motivaatio- ja teholisänä tai jos haluaa tehostaa suorituskykyä runsaasti, ottaa sitä esim. 60 - 90 mg. Suurehkon teaniiniannoksen avulla saa kesäisellä metsäpolulla aikaiseksi demonisen tehokkaan olotilan, mistä voi olla hyötyä jos tavoittelee lenkkeilyn jälkeistä aikaansaavuutta, mutta vähäinen teaniiniannos yhdessä 5 - 6 km:n lenkkeilyn kanssa takaa sekin ihan kelpoisat jaksavuudet kyseiselle päivällä. Yöuni rauhoittelee saavutettuja hyötyjä, joten seuraavalle päivälle hyöty kantautuu lähinnä silloin, jos lenkkeilynsä suorittaa varhain tai myöhään illalla. Yötä vasten käytettynä teaniini takaa myös mukavan sikeät yöunet, mikä kielii sen serotoniinivaikutteisuudesta.

On ollut aikoja, jolloin suhde teaniinin on ollut sellainen, että ilman sitä ei saa oikein mitään aikaan, mutta tähän liittyy monenlaisia suhdevaihteluita tjs.

Ruokaa muistuttavammat

Kaksi ruokailuhetkeä per päivä riittää oikein hyvin. Aamulenkkeilyihin on yön jäljiltä runsaasti jaksavuutta, joten ensimmäinen ruokailuhetki on hiukka sen jälkeen. Toinen on ajoitetuttuna siten, ettei se olisi kovin lähellä nukkumaan käymistä, sillä unesta saattaa tuolloin heräillä kesken kaiken ja hyvä päivärytmi voi sen seurauksena mennä korjailua vaativaksi.

Edellisessä ruokavaliossa oli sääntönä, että että suht vakioituja ruoka-annoksia voi syödä niin paljon kuin haluaa ja milloin haluaa, kunhan se johtaa itsestään siihen, ettei tule syöneeksi liiaksi ja että suunnilleen samoja aineksia voi käyttää suunnilleen samat määrät joka päivä ilman jaksavuuden hyytymistä tms. Ikäänkuin idealla, että siinä missä elimistö voi tottua tiettyihin kellonaikoihin, se voi tottua myös tiettyjen aineksien saantiin. Nyttemmin kaksi ruokailuhetkeä toimii hyvin, jaksavuus on fyysisen ja mentaalisen suorituskyvyn osalta ihan kelpoa, eikä illan lopuilla tule tunnetta, että josko sitä vielä jotain söisi.

Ravintolisien käytön ansiosta ei ole suuren suurta syytä syödä vaikkapa kasviksia enemmän kuin mikä sopivalta määrältä tuntuu, saadakseen jotkin suositellut ravintoainemäärät tavoitettua. Flavonoidit, antosyaanit ym. sitten erillisenä mietintänä, jos siltä tuntuu.

Ruokailuhetken kahteen eri ruoka-annokseen sisältyy osittain samoja ruoka-aineita sisältävyyttä. Ensin yksi tortilla, joka sisältää paistettua, teollisesti tuotettua lihapullaa, joka on juuri rypsiöljyssä paistumisensa lopulla saanut kastikkeekseen tomaattimurskaa basilikalla ja sipulijauheella. Kastikkeisia, ennen paistamista puolitettuja lihapullia mahtuu tortilla-ohutleivän väliin neljä kpl kasviksien kanssa, jotka lasipurkkien keräilyyn kyllästymisen jälkeen ovat koostuneet usein niinkin vähästä kuin pelkistä tavallisista kurkkuviipaleista pikku roiskaisulla Kartanon salaattikastiketta. Tämän jälkeen loput lihapullat lautaselle, johon jo hiukan tortillan välistä kastiketta ehti valuakin, sekä paistumisen ohessa pikavalmistettu perunamuussi siihen vierelle.

Vähemmän mielekkäinä huomioina, että ruokakaupoista löytyy lihapullia, jotka ovat ihmeellisen kamalan makuisia tai sitten niihin on ihan tarpeettomasti lisäilty erilaisia pippureita, jotka stimuloivat ja innostavat mieltä mahdolliseen ryydyttävyyden tunteeseen päädyttävällä tavalla. Basilikaa, sipulijauhetta ja tomaattimursketta ei niitäkään voine ottaa huomioon pelkästään makua antavina aineksina, joilla on joitain terveydelliseksi väitettyjä vaikutuksia, sillä toistuva käyttäminen aiheuttaa tietynlaista hengitettävyyteen liittyvää oireilua, joka poistuu päivässä, jos ne vain jättää pois ruokavaliosta.

Monesti käytetty Atrian Artesaani Rustiikkinen Lihapulla vähäisine mausteineen ei vaikuttaisi aiheuttavan vastaavaa hengitettävyyteen liittyvää oireilua. Se koostuu pakkauksen mukaan näistä aineksista: nauta, viljaporsas, vesi, sipuli, hernekuitu, perunahiutale, herneproteiini, korppujauho (vehnä), jodioitu suola, sokeri, mausteet (mm. valkosipuli, korianteri, inkivääri), aromit. Saatavilla myös kanapullina. Hieman tosin mietityttää, voivatko korianteri ja inkivääri aiheuttaa väitetyssä ruoansulatuksen edistämisessään jonkinlaisia ruoansulatuksellisia ongelmia samaa ruokaa päivittäin käytettäessä.

Tortilla-kuvissa on aiemmin käytössä olleita aineksia eli kirjoituksenhetkisessä ruokavaliossa Dolmio Classico -kastike on korvattu itsetehdyllä kastikkeentapaisella, eikä käytössä ole kuvan Kotimaista kaali- ja salaattisekoitusta (sis. jääsalaatti, valkokaali ja punakaali), Tomaattikin tulee siis tomaattimurskeesta, mutta kurkut ovat edelleen käytössä. Idea: voisi ottaa uuden valokuvan?

Sinänsä, punajuuret, suolakurkut ym. ovat edelleen ihan kelpoja ruoka-aineita, mutta niiden ostaminen ei vain ole innostanut.

Muina syömisinä tulee käytettyä 1 rkl chia-siemeniä vedessä geeliytettynä, hiukan keitettyä parsakaalia (hyvä K-vitamiinin lähde), proteiinijauhetta, ruokaa laittaessa rivin pari hasselpähkinärouheista suklaata (monin tavoin parempi vaihtoehto kuin kupillinen kaakaota taloussokerilla) ja joskus kiwi-hedelmiä. Ai niin.. ja sitten vielä HUSK Classic -psylliuminkuorijauhetta (kuitua) teelusikallinen per ateriointi.

Ravintolisät

Annosmäärät päivittäisille ravintolisille ovat suunnilleen seuraavan listan tapaiset edellä mainittujen ruokien kanssa:

Toisinaan käyttöön mukaan nousevia

Itsetehdyt, jälleen rypsiöljyssä paistetut letut (puolikarkeasta vehnäjauhosta ja taloussokerista) saavat paistuttuaan päällisiksi joko vadelmahilloa tai silkkaa margariinia.

Muffinssien kanssa joutuu joskus jännäämään sitä, kohoavatko ne toivotun verran ja ovathan ne varmasti myös sisäpuolelta vetensä haihduttaneet, mutta kyllä niistä yleensä tulee sellaisia, että kehtaisi muillekin tarjota.

Monen muunkin pöytään on saattanut päätyä makaronit jauhelihakastikkeella, eikä se siitä paljon erikoisemmaksi muutu, vaikka mozzarella-juustoakin on ripoteltu siihen päälle ja salaattisekoituskin on sekin aika tavanomaista.

Erään ruokavalion kanssa aikaansaadut muutokset

Concertan kanssa aikaansaadut muutokset

Paleoruokavaliossa hyväksyttäviä ruoka-aineita olisivat mm. liha, sisäelimet, kala ja muut merenelävät, vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat (etenkin jalostamattomat), pähkinät ja siemenet, hunaja ja munat, kiellettyjä ollessa mm. kaikki viljat, palkokasvit, maitotuotteet, teolliset kasvirasvat, puhdistettu sokeri, etenkin puhdistettu fruktoosi eli (hedelmäsokeri), lisäaineet

Havaittu paleoruokavaliokokeilussa seuraavia positiivisia huomioita, mitä sai kestämään vain vajaan parin viikon ajan, sillä sitten alkoi jonkinlainen heikotus, jota ei tuolloin osannut korjata takaisin kohti parempaa olotilaa ilman turvautumista mm. viljatuotteisiin ja taloussokeriin.

klo 13:40 Jos haluaa varmistella, että lenkkeily lähtee mahdollisimman helposti käyntiin, löytyy siihen tarkoitukseen pitkä, polkumainen alamäki. Tämä ei ole se mäki. Tämä nousee kohtalaisen loivasti ylöspäin koko kilometrin verran ja tuhoaa tehokkaasti heikompikuntoisen luulot itsestään. Normaalisuorituksen jälkeen ei kuitenkaan pitäisi hengästyttää sen kummoisemmin ja jos kyse oli päivän ensimmäisistä nopeammista askeleista, tuntee kuinka stimuloivuus on virittänyt esiin tietynlaista "petomaisuutta", mikä lienee hyvä asia. http://www.dailymotion.com/video/x4syllj_video-2016-05-05-13-40-27_...

klo 13:44 Ei kaikkeen tarvitse aina olla hyvää selitystä. Jos tekee mieli poiketa reitiltä, jota pystyy ajamaan vaikka henkilöautolla, voi tehdä jyrkän käännöksen ja antaa tulla vastaan mitä vastaan tulee ja reakoida ilman erityisempää ennakkosuunnitelmaa. Pääsääntöisesti tämä tosin johtaa siihen, että edessä on liian korkeita ja tiheitä puita, alustankin vaihtuessa vauhdin tehokkaasti hyydyttävään sammaleeseen. Paikoitellen kuitenkin löytyy avaria reittejä, joita metsäkoneilla ajelijat ovat tuottaneet. Bonuksena tukkien yli hyppelyä. http://www.dailymotion.com/video/x4syllk_video-2016-05-05-13-44-45_...

klo 13:55 Jonkun mokoman katkottua runsaasti puita metsätien toiselta puolen, muuttui tunnelma metsässä aivan toisenlaiseksi, mutta ei se metsätien erittäin mukavaa tuntumaa miksikään muuttanut. Metsätie on alustana sellainen, että se on juuri sopivan kova, mutta kuitenkin myös juuri sopivan pehmeä. Muina etuina on se, että kun pitää vauhdin sellaisena, ettei se tempoile, rasitus ei kohdistu kuin muutamiin kohtiin ja siihen totuttuaan, voi jatkaa lenkkeilyä vaikka kuinka pitkään. Sama toimii myös asfaltilla, mikä alkaisi ihan tuosta läheltä. http://www.dailymotion.com/video/x4sylll_video-2016-05-05-13-55-14_...

klo 14:06 Metsän eräältä sivulta alkaa maaseudulle vievä asfaltoitu reitti, jossa ei lumettomina vuodenaikoina vaikuttaisi tulevan vastaan käytännössä ketään. Alkuvaiheiden osalta hiukan enemmän syytä kuunnella, josko takaapäin on tulossa auto, mutta aika pian alkaa kaikesta ylimääräiseksi määriteltävästä vapaa, kumpuilematon reitti, jonka molemmin puolin on enimmäkseen peltoa, harvojen talojenkin ollessa jossain kauempana tiestä. http://www.dailymotion.com/video/x4syllm_video-2016-05-05-14-06-18_...

klo 14:24 Ja katso. Ihka aito metsäpolku. Suoraa, ei kumpuilevuutta. Kokeillaanpa ottaa tässä sellainen spurtin tapainen. Kameran tärinätkin saatiin lähes autenttisena mukaan. http://www.dailymotion.com/video/x4sylln_video-2016-05-05-14-24-01_...

klo 14:38 Tämä on toistaiseksi tuntunut polkujuoksun ideaalitapaukselta, sillä siinä on runsaasti käännöksiä, reitti laskee ja nousee vain vähän kerrallaan, ei ole tarvetta kanttailla lenkkareilla, puskien määrä on vähäinen ja puutkin ovat sopivan lähellä, jottei tule liian avaran paikan tuntu. Kerran vuonna 2014 nähty koiranulkoiluttaja juuri tällä matkaosuudella. http://www.dailymotion.com/video/x4syllo_video-2016-05-05-14-38-24_...

klo 14:50 Ja onhan täällä tosiaan pururatakin. Vai miltä ne purut nyt näyttivätkään? Kaupunki on antanut tämänkin reitin olla sellaisenaan jo vuosia, vaikka eipä siltä osin sen kummempaa sanomista ole tarpeellista todeta. Talvisin joku taho käy tekemässä reitin hiihtäjille, mutta eiväthän hekään tänne tule, vaan menevät tuonne lentokentän ympäri hiihtämään, minne kaikki muutkin. Sosiaalisuus ja paljon pidempi matka selittävänä tekijänä? Intervallia löytyy sen verran, mitä tässä videossa mennään mäkeä ylös ja mäen laen yli. http://www.dailymotion.com/video/x4syllp_video-2016-05-05-14-50-27_...

klo 14:55 Urheiluvälinevalmistajien mainosvideoissa juostaan uusimmat tamineet päällä ties minkä vuoriston rinteillä ja pysähdytään välillä tähyilymään jonnekin alemmas jätettyä Jeepiä, mutta jos riittää, että saa edes parisataa metriä juostua siten, että tuntee kuinka jalka iskeytyy kallion päälle ja voi väistellä pienempiä kiviä, niin sellainenkin reitti löytyy. Tosin, jotenkin tämän reitin osalta tuntuu vähän samalta kuin saadessa pyytämättömiä lahjoja. "Mitä mie oikeesti tällä teen?" http://www.dailymotion.com/video/x4syllq_video-2016-05-05-14-55-03_...

klo 15:12 Jälleen yksi muusta poikkeava reitti. Ei sinänsä mitään järisyttävän ihmeellistä, mutta puiden juuristot ja löllömmät kohdat tuovat oman säväyksensä. Reitti päättyy junaradan reunaan, junia kulkiessa muutaman kerran päivässä (tarkistamaton tieto) ja toisella puolen odottaessa lisää metsää (sisältää mm. metsäteitä ja kärrypolkuja). http://www.dailymotion.com/video/x4syllr_video-2016-05-05-15-12-13_...

klo 15:19 Tässä on meneilllään jonkinlainen voimannäyte. Tämä on reitti, joka on erittäin raskas, mutta samalla myös erittäin palkitseva. Aluksi jyrkkä ylämäki pitkin epätasaista polkua, mitä seuraa vielä epätasaisempaa polkua kaikkine kantoineen, oksineen, kuoppineen ym. Paikoitellen ottaa kosketusta puiden oksiin ja muutama jyrkkä mutkana pitämään reittiä mielenkiintoisena. Ja sitten sama vielä takaisinpäin. Tässä saa olla askeltamisen kanssa tarkkana varsinkin, jos menee useamman kierroksen, sillä vaikka mieli sanoo, että hyvin jaksaa, niin jalat saattavatkin olla juuri himppuisen eri mieltä ja sitten.. no, tiedäthän. Merkkinä ihmisistä n. vuonna 1980 jätetty nauha suunnistajille. http://www.dailymotion.com/video/x4sylls_video-2016-05-05-15-19-55_...