Ruokaa muistuttavammat

Kaksi ruokailuhetkeä per päivä riittää oikein hyvin. Aamulenkkeilyihin on yön jäljiltä runsaasti jaksavuutta, joten ensimmäinen ruokailuhetki on hiukka sen jälkeen. Toinen on ajoitetuttuna siten, ettei se olisi kovin lähellä nukkumaan käymistä, sillä unesta saattaa tuolloin heräillä kesken kaiken ja hyvä päivärytmi voi sen seurauksena mennä korjailua vaativaksi.

Edellisessä ruokavaliossa oli sääntönä, että että suht vakioituja ruoka-annoksia voi syödä niin paljon kuin haluaa ja milloin haluaa, kunhan se johtaa itsestään siihen, ettei tule syöneeksi liiaksi ja että suunnilleen samoja aineksia voi käyttää suunnilleen samat määrät joka päivä ilman jaksavuuden hyytymistä tms. Ikäänkuin idealla, että siinä missä elimistö voi tottua tiettyihin kellonaikoihin, se voi tottua myös tiettyjen aineksien saantiin. Nyttemmin kaksi ruokailuhetkeä toimii hyvin, jaksavuus on fyysisen ja mentaalisen suorituskyvyn osalta ihan kelpoa, eikä illan lopuilla tule tunnetta, että josko sitä vielä jotain söisi.

Ravintolisien käytön ansiosta ei ole suuren suurta syytä syödä vaikkapa kasviksia enemmän kuin mikä sopivalta määrältä tuntuu, saadakseen jotkin suositellut ravintoainemäärät tavoitettua. Flavonoidit, antosyaanit ym. sitten erillisenä mietintänä, jos siltä tuntuu.

Ruokailuhetken kahteen eri ruoka-annokseen sisältyy osittain samoja ruoka-aineita sisältävyyttä. Ensin yksi tortilla, joka sisältää paistettua, teollisesti tuotettua lihapullaa, joka on juuri rypsiöljyssä paistumisensa lopulla saanut kastikkeekseen tomaattimurskaa basilikalla ja sipulijauheella. Kastikkeisia, ennen paistamista puolitettuja lihapullia mahtuu tortilla-ohutleivän väliin neljä kpl kasviksien kanssa, jotka lasipurkkien keräilyyn kyllästymisen jälkeen ovat koostuneet usein niinkin vähästä kuin pelkistä tavallisista kurkkuviipaleista pikku roiskaisulla Kartanon salaattikastiketta. Tämän jälkeen loput lihapullat lautaselle, johon jo hiukan tortillan välistä kastiketta ehti valuakin, sekä paistumisen ohessa pikavalmistettu perunamuussi siihen vierelle.

Vähemmän mielekkäinä huomioina, että ruokakaupoista löytyy lihapullia, jotka ovat ihmeellisen kamalan makuisia tai sitten niihin on ihan tarpeettomasti lisäilty erilaisia pippureita, jotka stimuloivat ja innostavat mieltä mahdolliseen ryydyttävyyden tunteeseen päädyttävällä tavalla. Basilikaa, sipulijauhetta ja tomaattimursketta ei niitäkään voine ottaa huomioon pelkästään makua antavina aineksina, joilla on joitain terveydelliseksi väitettyjä vaikutuksia, sillä toistuva käyttäminen aiheuttaa tietynlaista hengitettävyyteen liittyvää oireilua, joka poistuu päivässä, jos ne vain jättää pois ruokavaliosta.

Monesti käytetty Atrian Artesaani Rustiikkinen Lihapulla vähäisine mausteineen ei vaikuttaisi aiheuttavan vastaavaa hengitettävyyteen liittyvää oireilua. Se koostuu pakkauksen mukaan näistä aineksista: nauta, viljaporsas, vesi, sipuli, hernekuitu, perunahiutale, herneproteiini, korppujauho (vehnä), jodioitu suola, sokeri, mausteet (mm. valkosipuli, korianteri, inkivääri), aromit. Saatavilla myös kanapullina. Hieman tosin mietityttää, voivatko korianteri ja inkivääri aiheuttaa väitetyssä ruoansulatuksen edistämisessään jonkinlaisia ruoansulatuksellisia ongelmia samaa ruokaa päivittäin käytettäessä.

Tortilla-kuvissa on aiemmin käytössä olleita aineksia eli kirjoituksenhetkisessä ruokavaliossa Dolmio Classico -kastike on korvattu itsetehdyllä kastikkeentapaisella, eikä käytössä ole kuvan Kotimaista kaali- ja salaattisekoitusta (sis. jääsalaatti, valkokaali ja punakaali), Tomaattikin tulee siis tomaattimurskeesta, mutta kurkut ovat edelleen käytössä. Idea: voisi ottaa uuden valokuvan?

Sinänsä, punajuuret, suolakurkut ym. ovat edelleen ihan kelpoja ruoka-aineita, mutta niiden ostaminen ei vain ole innostanut.

Muina syömisinä tulee käytettyä 1 rkl chia-siemeniä vedessä geeliytettynä, hiukan keitettyä parsakaalia (hyvä K-vitamiinin lähde), proteiinijauhetta, ruokaa laittaessa rivin pari hasselpähkinärouheista suklaata (monin tavoin parempi vaihtoehto kuin kupillinen kaakaota taloussokerilla) ja joskus kiwi-hedelmiä. Ai niin.. ja sitten vielä HUSK Classic -psylliuminkuorijauhetta (kuitua) teelusikallinen per ateriointi.

Ravintolisät

Annosmäärät päivittäisille ravintolisille ovat suunnilleen seuraavan listan tapaiset edellä mainittujen ruokien kanssa:

Toisinaan käyttöön mukaan nousevia

Itsetehdyt, jälleen rypsiöljyssä paistetut letut (puolikarkeasta vehnäjauhosta ja taloussokerista) saavat paistuttuaan päällisiksi joko vadelmahilloa tai silkkaa margariinia.

Muffinssien kanssa joutuu joskus jännäämään sitä, kohoavatko ne toivotun verran ja ovathan ne varmasti myös sisäpuolelta vetensä haihduttaneet, mutta kyllä niistä yleensä tulee sellaisia, että kehtaisi muillekin tarjota.

Monen muunkin pöytään on saattanut päätyä makaronit jauhelihakastikkeella, eikä se siitä paljon erikoisemmaksi muutu, vaikka mozzarella-juustoakin on ripoteltu siihen päälle ja salaattisekoituskin on sekin aika tavanomaista.