Aikajana

Hyödyllisyyksiin asti pääsyä esittelevän interaktiivisen aikajanan, kaikkine autenttisine tietosisältöineen, eräänä toteuttamisen perusteena on ollut tehdä erilaisten terveydenhuollon ammattilaisten kanssa keskusteltavuudesta jouhevampaa ja tarjota heille vähemmällä muunlaisella selittämiselle mahdollisuus muodostaa ymmärrystä tutkittavasta heidän mukavuusaluettaan laajemmalta. Tietenkin tällaisen aikajanan on tarkoitus olla myös henkilökohtainen, erilaisten indikaattoreiden koonnin väline, jonka avulla ei tarvitse muistella väärin minkälaista jonain aiempana hetkenä olikaan. Toki se soveltuu myös sen todistelemiseen, kuinka määritelmällisesti esim. vain aivojen seutuville liittyvä oireyhtymä ei olekaan niin yksiselitteinen kuin saatetaan antaa ymmärtää eli oireilu, jota voidaan luonnehtia tyypilliseksi, voidaan ehkä häivyttää kokonaan pois. Tai ehkäpä jonkinlainen oireyhtymää muistuttava piirteisyys saa luulemaan olevansa johonkin oireyhtymään erityisen täsmäävä, vaikkei etiologia (syyt) olisi ehkä ollenkaan linjassa tyypillisyyksien suhteen, jolloin aikajana-avusteinen vaikuttavien tekijöiden tarkkailu voi tuoda esiin jotain, mitä voi käyttää apuna toiminnanohjaamisessa.

Ryhmiteltynä ja erottuvaisesti tyyliteltynä tietoa saa mahtumaan aikajanalle paljonkin kerralla tarkasteltavaksi ilman, että tietoa vaikuttaa olevan liiaksi. Tai jos tietoa sitten kuitenkin on liiaksi, voi tietoryhmiä piilotella painikkeilla. Zoomattavuus ja soveltuva orientoituneisuus/motivoituneisuus päätelmien ja huomioiden tekemiseen avustavat myös aikajanan hyödyntämisessä.

Jokainen käyttäjä voi käyttää omanlaisiaan tietoryhmiä, mutta tarkoituksena juuri esimerkinlaisten tietoryhmien käyttämisessä on ollut saavuttaa tosielämän tilanne, jossa jatkuvuutta kelpo olotiloissa on runsaasti ja oireilujen syitä on suoraan tai epäsuorasti tajuttu niin paljon, ettei niistä olisi enää riesaa. Lähtökohdaksi onnistumiselle on määritetty, että päiväkohtaisesti täytyy olla vertailtavuutta, minkä on ajateltu lutviutuvan sillä, että pysyttäytyy sellaisessa tavanomaisten ravintoaineiden saantimääräsuosituksia myötäilevässä ruokavalion ja aktiviteettien kombinaatiossa, jota varioimalla ja hienoisesti säätämällä saa aikaan muutoksia oirekuvassa ja kelpo olojen esiintymisissä.

Ruoka-aineilla on oletettu olevan erityisen suuri oletettu tai varmahko merkityksensä, joten kokeilun vuoksi ruoka-aineiden ja ravintolisien määriä on häivytelty/korostettu. Toisinaan jotain poistuu toviksi ja jotain voi tulla uutena mukaan joksikin aikaa, mutta joka tapauksessa ravintoaineiden määrien osalta hiukan yleisiä ravintoainesuosituksia ylempänä pysyen. Päivittäin paljolti samoja ruoka-aineita ja ravintolisiä käyttämään tottumattomalle olisi toki melkoiset haasteensa pysyttäytyä samanlaisehkon jatkamisessa, mutta jos elimistö joutuu joka päivä varautumaan johonkin erilaiseen, tehnee sellainen päiväkohtaiset vertailtavuudet oireilun ym. suhteen jokseenkin vaikeaksi? Ruoka- ja ravintoaineiden käytön ajoittamisella ja määrien varioimisella on myös tehty paljon kokeilua kuten myös tahallisilla ruokavalion tavanomaisuuksista poikkeamisilla.

Tietokyselyt ja tiedon toissijainen käyttö

Tietokyselyiden hyödyttävyys on käyttäjästä itsestään ja datan merkittävyydestä riippuvaista, sillä eräälläkin tietokyselyllä voidaan saada esim. stressitasot piirtymään siten ryhmitellysti, että ryhmiä ovat erottamassa toisistaan unessa olemisen hetket ja mihin päätelmien tekemistä avustamaan voi ottaa mukaan vaikkapa jonkin syödyn ruoan, jonka on huomannut olleen erityisen tyypillisesti stressitasoa nostattavaa. Lisätietoa tietokyselyistä kirjoituksessa "Oddqueries (tiedon exportointi ja tietokyselyt)".

Tiedon toissijainen käyttö saa alkunsa datan konvertoimisesta sellaiseen muotoon, että sitä voidaan käyttää esim. taulukkolaskentaohjelmassa tai analytiikkaohjelmistoissa. Käytettävissä tähän liittyen on yksinkertaisiin exportointitarkoituksiin tarkoitettu oddqueries-käsky, josta on esimerkkejä kirjoituksessa "Oddqueries (tiedon exportointi ja tietokyselyt)".

Esittelysivut ja lähdekoodi

Kirjoituksessa "Oikeudellisia käytön rajoitteita" on mainittu hieman tarkemmin, mitä suhteellisen helposti hyödynnettävällä ja tarjolle asetetulla lähdekoodilla voi tehdä, mutta lyhyesti sanoen sitä voi muokata käyttöönsä kuten haluaa, kunhan edes johdannaisversioita ei käy laajemmin levittelemään. Esittelysivut on juuri niitä, joita lähdekoodissa on mukana muokattavaksi ja mallia otettavaksi.

Zoomaus hiirellä tai mobiilisti sormin, fullscreen-moodiin pääsyyn linkkimäinen painikkeensa, päiväkohtaiset kommentit näkyvissä sen perusteella, mitä päiviä aikajanalla on kulloinkin näkyvissä ja tietoryhmien piilottamiseen on erilliset painikkeensa. Päiväkohtaista kommenttia klikkaamalla aikajana rajautuu näyttämään vain kyseisen päivän. Vähintään kellonajan näyttävät toolipit useimmilla visualisoiduilla tietueilla. Tunnistettuina bugeina (käytetyn JavaScript-kirjasto vis.js:n ja sen timeline-moduulin kehitystyö lopetettu alkuperäisen tekijänsä toimesta jo useampi vuosi sitten) mm. sormin zoomaamisen aiheuttama häkellystilanne iPadia käytettäessä ja tehokkailla tietokoneilla ilmenevä ruudunpäivityksen hidastuminen tietoelementtien määrän lisääntyessä kovin suureksi.

Videoesittely

Mukavuussyistä laitettu katseltavaksi myös näytön tallennus -video, jossa esitellään aikajanan käytettävyyttä, sekä muutamia oddqueries-käskyjä.

Kenenkäs ideaa tämä tällainen?

Tämä kaikki on yhden tietoteknisesti koulutetun yksityishenkilön tekosia, jolla sattuu olemaan soveltuvaa oireilua ja monipuolista kokemusta terveydenhuollossa asioimisesta. Jokunen mittari hiilidioksidimittarista älykellon sensoreihin sattui olemaan käytettävissä, joten niitä saattoi käyttää muutamanlaisten olosuhteiden ja elimistön tilojen mittailuun. Kokeilujen edistymisen aikana ostettu sisäilmanpuhdistuslaite, jonka mobiili käyttöliittymä mahdollistaa laitteen ohjailun ja PM2.5-tason muutoksen seurannan, sekä ilmankostutuslaite, jossa myös samankaltainen ohjauksen ja seurannan mahdollisuus. Harkinnassa tätä kirjoittaessa myös lämpöpatterin termostaatin vaihtaminen irtoanturiseen, sillä huoneilmaan vaikuttavuudet ovat erityisen oleellisia oireisiin vaikuttavia tekijöitä. Ruoan ja ravintoaineiden käyttö oli jo muutenkin suht tyypillistettyä, lenkkeily on ollut aktiviteeteissa mukana jo pitkältä ajalta, motivaatioita terveysselvittelyihin löytyy ns. akateemisesta kiinnostuneisuudesta henkilökohtaisiin tavoitteisiin ym.