Kun TE-toimistossa todetaan, että jotain työtä pitäisi tehdä, niin onkohan se miten perusteltavissa, että työnhakijan olennaisiin työtehtäviin työtarjouksessa sisältyy jäsenten hankinta jollekin liitolle? Ja millä oikeudella TE-toimisto kokee olevan asiallista päättää, että työnhakija voidaaan attribuoida johonkin tiettyyn liittoon liittyväksi muiden ihmisten mielissä? Jossain määrin törkeää on sellainen, missä Luonnonsuojeluliiton työtarjouksen tullessa tapaamisessa työvoimavirkailijan kanssa puheeksi, kuvaustekstistä näytetään ensin vajaata versiota, missä ei puhuta mitään jäsenten hankinnasta tai siitä, että pitäisi olla jotenkin julkisesti esille, vaan annetaan ymmärtää, että kyse olisi medianomille tjs. sopivasta eli verkkosivujen tekoa, sosiaalisen median alustojen käyttämistä yms. Medianomi oli ilmeisesti riittävän lähellä aiempia parin vuoden mediatekniikan opiskeluja. Kun myöhemmin sai luettavaksi toisen version kuvaustekstistä, selitettiin, että teksti oli vain näyttänyt näyttöruudulta katsottaessa erilaiselta kuin paperille tulostetussa, mikä oli tietysti valheellinen väite, sillä myöhemmin luettu kuvausteksti toi selvemmin esille sen, että kyse oli puhelinmyyjän tehtäviin verrattavasta toiminnasta, missä joutuisi myös olemaan jonkinlainen liiton viestin myyjä yleisöjen edessä oltaessa. Työvoimavirkailija kieltäytyi antamasta liiton piiritoimiston yhteystietoja ennen kuin työtarjous oli otettu allekirjoituksella vastaan, mikä kiristettiin sillä, että vaihtoehtona olisi karenssiaika työmarkkinatuen saamisessa. Mitään muita vaihtoehtoja työtarjouksien osalta ei annettu.

Kun sitten pääsee soittamaan kyseiseen paikkaan, saa selville, että jäsenhankinta olisi pitkälti työn keskiössä eli todennäköisesti melko lyhyen ajan kuluttua medianomin tms. koulutuksen tarve olisi hälventynyt pois ja jäljellä olisi lähinnä tiettyyn liittoon vahvasti attribuoivaa toimintaa. Liitto itsessään hakee muutenkin vapaaehtoisia juuri näihin tehtäviin ja jää vahva vaikutelma, että pyritään hyödyntämään halpaa työvoimaa (runsaasti palkkatuettua), johon ei mitä ilmeisimmin ole saatavilla erityisempää mentorointia. Lisäksi työssä pitäisi mielellään hallita hyvin muukin luonnonsuojeluun liittyvä kuin Etelä-Karjalaan rajoittuva sellainen.

Työvoimavirkailijan oltua kertaalleen jotenkin häijy tai painostetusti pakotettu toimimaan jollain vaativalla tapaa, tulee moneen sellaisen henkilön sanomiseen suhtauduttua kuin hän oli saanut joltain henkilöltä tehtäväksi sanoa jotain tietynlaista. Esim. kun työvoimavirkailija Terhi käyttää ilmaisua "mielessä pyörimisestä" mainitessaan Pallossa olevasta työpaikasta, vaisto alkaa heti hälyttämään. Jos työvoimavirkailija ottaa vastaan ulkopuolisten ehdotuksia siitä, miten työtöntä työnhakijaa pitää käsitellä tai mitä hänellä pitää sanoa, ei olisi ollenkaan mahdotonta, että työtön työnhakija lähetetään hakemaan töitä joltain sellaiselta taholta, jossa työnhakija on tarkoitus saada epäonnistumaan tai hankkimaan ikäviä kokemuksia. Hän on myös ollut eräs niistä, jotka pitävät kättään kasvoillaan jollain sellaisella tavalla, että vaatii erityistä viitsivyyttä jatkaa käden pitämästä kuten sen on tarkoitettu hetken aikaa olevan. Eräänäkin kertana hän oli ottanut samanlaisen asennon kädellään kuin, mikä oli työnhakijan oman käden asento hänen Twitter-avatarillaan.

Muistuma 1: "Ei voine pitää sattumana, että takaisin asuinsijoilleni eli Mattilaan, jossa asuin tuolloin isoäitini kanssa eri kerroksissa, oli ulko-oven edustalla olevaan lumipenkkaan ilmestynyt muutama sinne erikseen tökätty kukka, kun puheena ajanvarauksella on ollut Luonnonsuojeluliiton piiritoimistolla työskentely. Voikukathan ovat niitä, jotka valtaavat kesäisin suuret alueet nurmikosta ja joita isoäitini sitten yksitellen noukkii sieltä pois. Lumipenkkaan tökätty kukka oli sentin tarkkuudella samalla paikalla missä edellisenä päivänä oli ollut lintujen ruoaksi tarkoitettuja leivänmurusia. Lyhyen matkan päässä tuosta kukasta oli sysimusta banaani, joka erottui tummuutensa vuoksi lumesta, mutta joka ei olisi ruoaksi niin linnuille kuin kenellekään muuallekaan, mutta siitä sai silti lisäassosiaatioita luontoon, sillä kertaa viidakkoluontoon. Luonnonsuojeluliiton logon saimaannorppa oli päätetty assosioittaa kuistilla olleeseen lehtipinoon, jossa päällimmäisenä Etelä-Saimaan otsikko "Saimaasta nostettu räjähtävä lasti". Muuta luontoon liittyvää oli se, että kuistin kautta ilman avainta päästävään yläkertaan oli joku mennyt sen verran käymään, että siellä olleista lenkkeilyvaatteista oli rikottu lenkkeilyhousut käytännössä käyttökelvottomaksi. Tapasin käyttää niitä lähimetsän poluilla ja metsäteillä. Vielä aamulla samaiset housut olivat olleet ehjät ja vastahan ne äskettäin oli ostettu. On ollut tyypillistä, että sen jälkeen kun on käynyt TE-toimistossa, siellä pohjustetun ärsyttävyyden varaan on jossain jo ennalta kehitelty lisää jotain ärsyttävää ja mieleenjääväksi tarkoitettua."