Teaniini-avusteinen lenkkeily saa asiat sujumaan 40 - 60 % paremmin

Mobiililaitteilla pelattavissa olevat ”älyn kehittämiseen tarkoitetut pelit” ja pelit, joissa on minimaalisesti erilaisia tilanteita, mutta progressiivisesti vaikeutuvaa toimintaa, sujuvat ennen ja jälkeen lenkkeilyn aivan eri tavoin. Soveltuvan asiantuntemuksen hankkinut voisi tehdä paljonkin hyviä päätelmiä siitä, mistä johtuu, että teaniini-avusteinen lenkkeily saa toistuvasti nämä pelit sujumaan 40 – 60 % paremmin. Parannusta ilmenee mm. tarkkaavaisuudessa, jaksavuudessa, hienovaraisuudessa, motorisessa suorituksessa ja reaktionopeudessa. Lenkkeilyn ohessa myös hapenkulku, iho, ryhdikkyys ja moni muu seikka paranee huomattavasti, varsinkin aerobisesti tehokkaan lenkkeilyn kautta, mihin teaniini-avusteisuus helposti kiidättää. Liittyyköhän tähän jotain, joka olisi ollut hyödyllistä tietää nuorempanakin, sillä yläasteelta on jäänyt mieleen, kuinka toisinaan – siis, toisinaan – linja-autossa ja kouluruokailussa oli toisinaan vaikea olla, koska hengittäminen oli jotenkin työlästä, mikä johti hermostuneisuuteen ja tietenkin myös erinäiseen sosiaaliseen epämukavuuteen?

Oma lenkkeilemättömyys houkuttaa muita häiritsemään

Nykypäivänä valinta olla lähtemättä lenkkeilemään jonakin päivänä on joillekin ihmisille tilaisuus häiritä koordinoidusti ja saattaa eksekutiivisia toimintojani joksikin aikaa huonoon kuntoon (muistitoiminnot, päättelytoiminnot, tunteiden hallinta ym.). Vielä joku vuosi sitten tietynlainen häirintä johti myös kehon nestetasapainon muuttumiseen, mikä ilmeni elimistön kuivumisena, mikä taasen johti herkästi ruoasta saatavien ravintoaineiden kulkeutumisen elimistön käytettäväksi, mutta pelkästään tietyllä tavalla paistetun ruoan mukana saatavaa proteiinia vähentämällä ja eri vaiheeseen päivää sijoittamalla lukuisat erilaiset oireilut poistuivat. Aiemmin on ollut useinkin yhtenä oireryppäänä esim. silmien kuivumista, huulien elottomuutta, motoriikan töksymistä, ääriraajojen kylmyyttä, puristusta päälaella, tylsistyneisyyttä, nautinnon tunne esim. TV-sarjoja katsoessa kadoksissa (tai pelit), hampaissakin outo jäytävä tunne ja hengittäminen on tuntunut raskaammalta. Terveydenhoitojärjestelmä on jättänyt mahdollisesti täysin tahallaan pulaan, siltä oireiden kuvailu ym. on aina johtanut samantapaisiin ”ei tule mieleen mitään, miten sua voisi auttaa”, vaikka ei koskaan ole tehty kuin muutama halpahintainen laboratoriotutkimus.

Kognitiivisten kykyjen väliaikaiseen heikentymiseen voi ajatella vaikuttavan erityisesti psyykkisen ja fyysisen stressin aiheuttama kuormitus lisämunuaisille ja stressihormonien runsaus. Asianomainen on tehnyt kantelunkin Valviralla, missä pääteesinä oli, että lääkärit ja muut tutkineet/hoitaneet tahot ovat systemaattisesti soveltaneet tiettyjä vajeellisia menetelmiä ja jättäneet tutkimusvaihtoehdoista pois lukuisia sellaisia vaihtoehtoja, joista voisi olla lopputuleman kannalta hyötyä eli selvittää, kuinka pahaa vauriota häirintä on aiheuttanut tai edes missä tilassa asianomainen kulloisellakin hetkellä on.

Lenkkeilemättömyys varmistaa ”mälsällä” tasolla pysymisen

Ilman lenkkeilyä palaan kuitenkin muutamassa päivässä sellaiselle ”mälsälle” tasolle, joka ei pelkästään tee olosta inattentiivista ja ajatuksenkulusta hieman laiskaa, vaan myös hiusten ja ihon kunto tuntuu huonommalta, olo on hiukan rauhaton, hengittäminen on raskaampaa, ryhti on mentaalisesti ja fyysisesti hieman lysyssä, tarkkaavaisuus on sitä sun tätä, sekä alttius erilaisen tahallisen häirinnän vaikutuksille on merkittävämmässä asemassa. Päivän aikana kertyneet ja mieltä unen aikana kuohuttavat ajatukset, huonetilojen koneellisen ilmastoinnin puute, nopeahko pölyn kertyminen lattioille, savupiipun luukuista pääsevät partikkelit, kaupasta saadun ruoan laadun vaihtelu tuoretuotteissa (liha erityisesti) ym. voivat jonkin verran vaikuttaa siihen, minkälaiseksi yöuni muodostuu ja sitä kautta vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti lenkkeilyn hyödyt kaikkoavat.

Sentään se tosiasia ei ole viime vuosien aikana muuttunut huonompaan suuntaan, etteikö kognitiivisesti työllistäviä projekteja varten, jotka liittyvät oleellisesti oman alan työtehtäviin, pystyisi aina ”lämppäämään” mielessään muutamassa päivässä siihen tilaan, että niihin liittyvä ajattelu alkaa sujumaan kitkatta ja ketterästi. Tällainen on esim. oma verkkopalvelu, jossa on kirjoitushetkellä n. 60000 riviä omaa ohjelmointikoodia, mukaan toteutukseen liittyen kaikenlaista kuten testaamisesta, käyttöliittymäsuunnittelua, tietokantojen rakentamista, palvelimen konfigurointia ja ylläpitoa, yhteydenpitoa sähköpostitse eri tahoihin ym.

Laadukas ajattelu mahdollista saavuttaa joka päivä

Käytännössä laadukkaan ajattelun taso on siis täysin mahdollista saavuttaa joka päivä, vaikka se aina jonkin verran vaivaa vaatiikin, mutta olisi tärkeää ja hyödyllistä saada toimia ja ajatella siten kuin ihmiset normaalisti siihen pystyvät eli heti aamusta asti ja joka päivä. Eräs syy lenkkeilyn tarpeelle saattaa olla siinä, että monenlainen häirintä on jättänyt sellaisia tunnepitoisia muistijälkiä, jotka toistuvasti aktivoituessaan stressaavat ja kuormittavat elimistöä, mille olisi tarpeen saada mieltä ja elimistöä puhdistavia parempia kokemuksia.