Kritiikin puolelle menevää

Marko Seppänen Kirjoittelee, jos kirjoittelee. Joskus kirjoittelee, joskus ei. Ei sitä ennalta tiedä, kait.

>> other users

Mietityttävyyksiä

Lappeenrantaa harmitellen

2023, 2024. Päivitetty 27.5.2024. Olisi hyvääkin sanottavaa, mutta sellaisesta viimeistään sitten, kun ei ole pahaa sanottavaa. Täydentynee toisinaan. Aloiteltu erikseen kirjoiteltujen lisäksi nettiryhmiin kirjoiteltujen uudelleenversioinneilla, parilla uudelleenjulkaisulla ja teemoitetuilla tekstikatkelmilla.

Metodologisia ja teknisiä uhkia

2023, 2024. Päivitetty 1.9.2024. Moniakaan sellaisia tietoteknologiaa, psykologiaa, fysiikkaa ym. hyödyntäviä keinoja ei toisaalla tule edes mainituksi, joilla voi tehdä ns. kyberrikoksia, joilla voi tarkkailla salaa muita tahoja tai joilla voi kontrolloida jonkun/-kin elämää ja toimintaa.

Terveysalasta

2004, 2008, 2014 - 2021, 2023. Päivitetty 7.6.2024. Terveysala voisi olla jotain paljon laadukkaampaakin. Muutos alkaisi siitä, että käytäisiin ymmärtämään ihmiseen ja ihmisessä vaikuttavia ilmiöitä paremmin. Tai ehkä sitten kuitenkin siitä, että yleensäkin hyödynnettäisiin sitä, mihin jo kyettäisiin.

Toisten maailmassa

2021 - 2024. Päivitetty 5.8.2024. Kun moni kansalaisia tai kuntalaisia edustava päättää olla edistämättä jotain jonkin suurpiirteisen rajan yli ja toisilleen ääneen mainitsemattakin ymmärtää perusteet sille, miksi näin toimitaan, voi tästä johtaa päätelmän siitä, että he ovat täysin tietoisia siitä, mistä ihmiset, kansalaiset, kaupunkilaiset ym. jäävät paitsi vuosikymmenien ajan.

Muuten vaan tutkittua

ADHD - laveasti määritelty kuten kaikki psykiatriassa

2017. Psykiatristen diagnoosien kriteerit tekevät vaikeaksi keskustella asioista eksaktisti, mikä johtaa eri ihmisryhmien sanankäytön epämääräisyyksiin, sekä myös mahdollisuuteen manipuloida tutkimuksia. Teoksen autenttinen sisältö on julkaistu lähes muokkaamattomana Uskottavaa vai totta -blogin alkuperäisteksteistä.

God damn rebels

2016. Rather straightforward translations from own writings having something to do with e.g. malicious attemps to exploit mind and thinking of others; systematic harassment; using regularities, patterns and templates in causing psychological harm. Originally published at the Medium platform, but isn't it much more pleasant to read these here than at the medium.com?

Kafkaovoi

2024. Tarkoituksena oli ollut käydä valmistamaan päivittäin hasselrouhepähkinäistä suklaata, joista ensimmäiset kokeilut onnistuivat erinomaisesti, mutta sitten luottamus myyjätahoihin, valmistajiin ja logistiikkaan vaurioitui pahoin. Asiaan liittyy niin paljon epäilyttävää, että on ollut syytä selvitellä asioiden kulkuja tarkemmin ja tuoda siinä samalla esille spekulaatioita, mielipiteitä ym.

Nuoret koulusurmaajat

2021. Muissa kirjoituksissa tai laajemmissa julkaisuissa viitattavaksi tai ikään kuin niihin sisältyväksi jatkoksi selvittelyä nuorten massamurhaajien teoilleen antamista syistä ja siitä, minkälaisia asioita muut ihmiset ovat nähneet heidän ihmisenä kehittymisessään jo aikoja sitten. Tekojen suoritusaikoina tekijät ovat olleet statukseltaan opiskelijoita.

Ostoksilla tavaroiden, myyntipaikkoja arvostellen

2024. Myyntipaikkojen arvostelua sen suhteen, miten tunnelmatekijät muokkaavat vetoavuuksiin ja minkälaisista liiketoiminnallisista intresseistä on varmaankin myös kyse.

Palauteltuja tehtävävastauksia

2022. Tässähän on ollut muun tekemisen ohessa jonkinmoista verkko- ja lähiopiskelua mm. avoimessa yliopistossa, samanmoisessa amk:ssa ja iltalukiossa. Jotkin aiheet ovat saaneet innostumaan enemmän kuten teknologiat terveysalalla, tietojenkäsittelytiede ja filosofia.

TV-sarjojen mieltä virittävyydestä

2018 - 2020. Päivitetty 3.1.2021. TV-sarjojen sisältämien samankaltaisuuksien käytön tarkoitukset voivat olla erilaiset niiden tekijöille ja niiden myöhemmille muille hyödyntäjille. Syitä on markkinoinnillisista ajattelun uudelleen järjestelyyn.

Valtakunta ajoittaisesta mielenrauhasta

2007 - 2015. Kirjoituksia aiheista: Verkostot, järjestäytyminen ja yksintoimiminen; Viestintä, kielenkäyttö ja dokumentit; Ohjelmistot, laitteistot ja valvonta; Psykologia ja neurotieteet; Osaamisten yhdistämisestä.

Vohkare-olennaisuuksia

2023. Päivitetty 1.11.2023. Muokkaamattomana joukko Vohkare-kirjoituksia, jotka tarjoavat silmäiltävästi helpohkolta tuntuvan lähestyttävyyden, mutta jotka eivät kuitenkaan päästä lukijaa ihan helpolla.

Vohkare nro 1

2015. data, hakkerit, priming, etiikka, sosiaaliset verkostot, altistuminen, pitkäaikaistutkimus, antisosiaalisuus, innostuneisuus, stressireaktiot, tietomurrot, luottamus..

Vohkare nro 2

2016. elämän luvaton muokkaaminen, mahdollisuuksien rajaaminen, suljettu maailma, ennakointi, algoritmiavusteisuus, toiminnan synkronointi, tukeminen, kilpirauhanen, priming, luvaton tarkkailu, tuhoaminen, hormonit, testit, itsensä ilmaiseminen, virkavalta, väärinkäytökset, ajattelukapasiteetti, diagnoosikriteerit, oireilu..

Vohkare nro 3

2017. tekoäly, kultit, yhteiskunta, eriarvoistuminen, palvelutarjonta, ammattilaisuus, digitalisoituminen, terveys, nuoret, kelpoisuus, assosiaatiot, verkkopalvelut, vakoilijat, moniongelmaisuus, visiot, toipuvuus, satelliitit, koulutus, häirintä, rekrytointi, toimintaympäristö..

Vohkare nro 4

2018. keskustelutyrehtymä, lupaukset, varmistelu, tutkimushavainnot, ajattelujaksavuus, luottamus, saavutettavuus, Lappeenranta, äänianalyysi, salatarkkailu, asuntovuokraus, terveysala, ohjailuproduktiot, primingsignaalit, hyödyn kerääminen, ihmisryhmät, mielen muokkailu..

Vohkare nro 5

2016. liiketoiminta, työntekijyys, analytiikka, selitykset, käytösoireilu, tavoitteet, ärsyttäminen, lähinaapurit, muistijäljet, ajoitukset, symboliikka, diagnoosit, terveysala..

Vohkare nro 6

2016. palveluammatit, mielekkyys, työnhaku, psykologia, vireys, tiedonkeruu, kohdistuvuus, vimmastuttaminen, tietojärjestelmäavusteisuus, aikomukset, naapurit, opettajat, luontaistuotteet, konsensus..

Vohkare nro 7

2019. demokratia, piilovalta, tekoäly, suuntautuneisuus, empaattisuusvaje, kokeilevuus, kaupunkikehitys, muistot, itseilmaisu, yksinkertaistukset, kaavamaistaminen..

Vohkare nro 8

2019 - 2020. avusteisuus, terveydenhuolto, häirinnän pelillistäminen, asenteellisuus, häirintäkonsultointi, toteutusvaiheet, kasvuikä, vaikutteet, päätäntävalta, laitteisto..

Vohkare nro 9

2020. raivostuminen, onnettomuudet, aseistautuminen, teetetty sairaalloisuus, leppoistus, vetoavuus, sosiaalidarwinismi, tekninen tarkkailu, tietovarastointi..

Vohkare nro ­10

2021. puolueet, lehdistö, mielipidevaikuttaminen, asennevaikuttaminen, ihmisenä kehittyminen, terveydenhuollon paradigma, valta, selkeys, poisorientoituminen, myöntymiset, hyvän jakaminen..

Vohkare nro ­­11

2022. palvelut, tietoturva, asiarajaukset, luotettavuus, mittarointi, kristillisyys, synti, häirintä, selittelyt, konvergenssi, velmuilu, ounastelu, suunnitelmallisuus..

Vaikuttavien auktoriteettien puutteessa

Pyrkivyyttä häiritsevyyteen

2017 - 2021. Päivitetty 11.4.2024. Tavoitteelliseen häirintään osallistuu niin naapureita kuin jollain asialla olevia työntekijöitä kuin etäämpää vaikuttajiakin, mikä ilmenee mm. siinä, ettei tietokoneella voi pelata rauhassa, tuottelias tekeminen on häirinnän riskin alaista ja viihteellisyyden hyödyntäminen ei ole sopivan rentoa.

Työttömyyden aikaa

2002, 2007 - 2008, 2019 - 2022. Päivitetty 28.12.2023. Huolitellusti uudelleen kirjoitettuja mietteitä aiemmilta ajoilta, jolloin työvoimavirkailijat olivat olleet aivan kamalia, lääkärit ihan huonoja ja kaikenlaista haitallista ilmeni.

Vuokra-asuntoilua

2022. Tietyssä vuokra-asunnossa asuminen osoittautuikin kuin jonkinlaisessa yhteiskunnallisessa tutkimuksessa olemiseksi, missä häiritsemällä vaikuttamaan pyrkijöille oli annettu jonkin verran vapauksia touhuta, mitä touhuavatkin, kunhan myötäilevät toisaalta esitettyjä vaatimuksia.

Vuokra-asuntoilusta toisemman kerran

2024. Aiemman vuokra-asunnossa asumisesta kertovan teoksen julkaisun jälkeen muiden asukkaiden ja lähiympäristössä esiintyvien ihmisten käyttäytymisestä on tehty paljon lisää huomioita, eikä ole mitään syytä todeta, että häirinnällä vaikuttaminen olisi vähenemäänpäin.