Teaniini on jo sellaisenaan erityisesti GABA- ja dopamiini-välittäjäaineisiin vaikuttava, teenlehdistä saatava aine, jonka vaikutus on paradoksaalisesti sekä mieltä tyynnyttävä, että myös keskittymiskykyä lisäävä ja energisoiva. Parhaiten sen tietynlaisen itseohjauksen mahdollisuuksia voi parantaa ja ylläpitää suorittamalla jo heti aamusta aerobisesti tehokkaan urheilusuorituksen ja varmistelemalla elimistön ravintovarantojen riittävyyttä mm. hiilihydraattien ja kivennäisaineiden osalta.

Ihmiset on totutettu siihen ideaan, että jokin tietty aine sellaisenaan olisi kaikki mitä tarvitaan jonkin tavoitellun vaikutuksen aikaansaamiseksi, mikä lienee seuraamusta siitä, että ihmiset pitävät helpoista muistisäännöistä, mikä ilmentyy sekä annettaessa ohjeita suullisesti ja otettaessa niitä korvakuulolta vastaan. Ei ole edes täyttä kymmentä vuotta suositeltu säännönmukaisesti esim. mielialalääkkeitä ihmisille määrättäessä, että pitäisi huolehtia myös fyysisestä aktiivisuudesta ja syödä terveellisesti. Saati, että annettaisiin spesifisempiä ohjeita, jotka olisivat kytköksissä johonkin tiettyyn tuotteeseen ja jonka käytön aikana olisi syytä tarkastella esim. sitä, esiintyykö elinympäristössä merkittävällä tavalla vaikuttavia elimistöä kuormittavia tai stressaavia tekijöitä. Tällaisen sijaan pitäydytään todennäköisemmin kausaalisluonteisissa ”x vaikuttaa/vaikuttanee/voi vaikuttaa y:hyn” -tyyppisissä selityksissä, liikuntasuoritteiden ja ravinnon saamisen jäädessä tuotteista riippumattomaksi ”näistä on olemassa jonkinlaiset yleisohjeet”-viittaukseksi. Pitkälle erikoistuneet asiantuntijakollektiivit voivat tarjota expert-tason palveluja, jotka ovat kustomoitavissa kutakin asiakasta varten erikseen, mutta esim. juuri teaniini on sellainen aine, joka on mahdollista ”tarjoilla” pelkkien suhteellisen spesifisten vinkkien kera, käyttäjän löytäessä itse sopivan annostelun ja käyttötavat niiden avulla.

Vaikka teaniini tavataan joissain verkkokaupoissa luokitella samankaltaiseksi tuotteeksi kuin ne, joiden avulla on tarkoitus päästä helpommin uneen ja nukkua mukavan sikeästi – teaniini vaikuttaa taannuttavan/tyynnyttävän/rauhoittavan GABAn lisäksi myös serotoniini-hormoniin, joka on ns. unihormonin, melatoonin suora esiaste – se toimii erittäin hyvin myös keskittymiskykyä parantavana, sekä valppautta ja energisyyttä lisäävänä, minkä voidaan ajatella olevan täysin päinvastaista kuin minkälaisena sitä tavataan monesti myydä. Teaniini onkin eräänlainen hybridituote, kunhan sitä vain ensin oppii käyttämään sellaisena. Käytännössä kahden eri ”vaikuttavuuksien ryhmän” välillä pystyy tekemään valintaa tietynlaisen itseohjauksen avulla.

Teaniini sinänsä ei ole mikään ihmisille uusi aine, sillä sitä saadaan teenlehdistä ja sitä on erityisen runsaasti mustassa teessä (eroaa ns. vihreästä teestä myöhäisemmän keräysvaiheen osalta, kaikkien teelaatujen ollessa peräisin Camellia sinensis -pensaasta).

On suositeltavaa herätellä elimistö teaniinin käytölle otolliseksi sellaisella heräämistä pian seuraavalla lenkkeilysuorituksella, joka sisältää vähintään neljä mäkispurttia (jyrkähkö kallistuskulma) ja muutaman parin sadan metrin juoksahduksen, sekä omien mieltymyksien mukaan vapaavalintaista vauhtia etenevää lenkkeilyä. Nopeimmillaan tämä on kymmenen minuutin suoritus matkoineen, jos sattuu asumaan esim. metsän vieressä. Jos päivittäinen ravinnonsaanti on sopivasti kohdallaan, ei ole mitään tarvetta syödä ruokaa ennen tätä lenkkeilyä. Lasillinen vettä, sekä B-vitamiineja ja mahdollisesti pieni valikoima muita lisäravinteita kuten EPA/DHA -rasvahapot, kalsium ja C-vitamiini voivat olla varmistelemassa jaksavuutta, mutta jos on laskenut taulukkolaskentaohjelman avulla ravinnon saannin olevan Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaisia (ne mitä Suomessa yleensä pidetään normeina), pitäisi heräämisen jälkeisen lenkkeilyn sujua oikein mukavasti, kunhan ei yritä saada itsestään irti tehoja kovin monien kilometrien pituisille matkoille.

Juuri ennen tuolle päivän ensimmäiselle lenkkeilyllä lähtöä otetaan annos teaniiniä, sillä se vaikuttaa nopeasti siihen, että fyysinen jaksavuus on erittäin hyvällä tasolla ja tietynlainen ”turbovauhti” on helppo saada itsestään irti, mikä tekee erittäin helpoksi viedä läpi suorituksen aerobisesti tehokkaat vaiheet. Siinä vaiheessa kun tuntee, että elimistö alkaa selvästikin heräilemään (mm. hapenkulku ja verenkierto paranevat, sekä fyysinen ja henkinen ryhti kohenevat huomattavasti), on saavuttamassa sen olotilan, mikä tulee jatkumaan varsin tasaisena koko loppupäivän kunhan vain muistaa huomioida sen, että elimistöltä vaaditaan teaniinin käytön aikana hiukan normaalia enemmän. Tämä ei muodostu minkäänlaiseksi ongelmaksi, kunhan vain pitää huolta siitä, että saa laskennallisesti sopivan verran erilaisia ravintoaineita per päivä ja täydentää jaksamistaan esim. sellaisella perusruoka-aineella kuin peruna (runsaasti hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, sekä paljon kaliumia).

Koostavasti voidaan todeta, että teaniinia voi kyllä lähteä kokeilemaan vaikka heti ja ilman niitä lenkkeilyjäkin, mutta heti seuraavalla ”vaikeustasolla” on syytä käydä läpi oma ruokavalionsa ja selvittää itselleen, puuttuuko siitä jotain olennaisia ravintoaineita, sillä muutoin menee täysin arvailuksi selvittää, miksi teaniini ei vaikuta tavoitellulla tavalla tai miksi se vaikuttaa hyvin pari päivää, mutta sitten sen vaikutus ei tunnu enää samalta. Sen käytössä pystyy kyllä saavuttamaan sen tavoitetilan, missä sen vaikutus toistuu päivä päivältä samanlaisena ja tasalaatuisena – sitä tarina ei kerro, onko jotain erityistä syytä pitää mitään taukoa sen käytössä

Pyrithän eroon muiden aivojen välittäaineisiin vaikuttavien aineiden samanaikaisesta käytöstä teaniiniä käyttäessäsi, sillä on erittäin epätodennäköistä, että on löydettävissä yhtään sellaista asiantuntijaa, joka ymmärtää kovin tarkkaan, minkälaisia yhteisvaikutuksia teaniinillä on esim. MAO-estäjien kanssa. Joissakin lähteissä mainitaan myös verenpainetta alentava vaikutus ja voidaankin yleisenä lisäyksenä esittää, että käytti lääkkeitä tai ei, olisi hyödyllistä lukaista muutamia helposti verkon hakukoneilla löydettäviä lähteitä – sanottu konditionaalissa, koska nykyisin erästäkin suosittua hakukonetta käyttäessä hakutulokset eivät suuremmin muutu, vaikka yrittäisi vaihdella sanan ”theanine” seuraksi joitakin muita sanoja (kokeile kuitenkin aluksi vaikkapa hakusanoilla ”theanine” ja ”benefits”).

Tietynlainen itseohjaus tavoiteltuun teaniinin vaikutukseen pääsemiseksi tapahtuu esim. tehtäessä valintaa sen suhteen haluaako keskittyä opiskelemaan jotain, mikä vaatii perehtymistä ja päätelmien tekemistä; haluaako lillua sohvalla mentaalisella aikamatkalla; haluaako viettää aikaa sosiaalisessa ympäristössä, joka vaatii samanaikaisesti sekä tarkkaavaisuuden siirtämistä asiasta toiseen ja mahdollisesti häiritsevien asioiden tehokkaampaa inhiboimista. Joka tapauksessa kombinaatio, johon kuuluvat teaniini, aerobisesti tehokas lenkkeily ja ravitsemukselliset seikat, varmistavat tietynlaisen perustyyneyden paremmalla stressinsietokyvyllä ja jossa on kuitenkin mukana tietynlainen skarppius, josta on helppo ponnahtaa keskittymään tarkemmin johonkin asiaan. Unen saaminen ei vaikuta olevan ollenkaan vaikeaa siinä mielessä, että olisi ”liian pirteä saadakseen unta”, vaan uni tulee kyllä aivan normaalisti ts. teaniini ei ole tietynlaista vaikutusta pakottava kuten monet farmaseuttiset tuotteet voivat olla. Lähinnä päiväsaikainen vireystilan lasku, joka normaalisti voisi seurata tietynlaista käyrää, voi muuntua sillä tapaa, että kokee aiempaa enemmän jaksavuutta ja viitseliäisyyttä, mihin kuitenkin vaikuttaa erittäin paljon se, mitä syö.

Teaniinista on tehty lukuisia tutkimuksia, joiden loppupäätelmissä ei liene ollut mitään kerrottavaa haittavaikutuksista, sillä tällaista ei ole suodattunut esille esim. paljon lukijayleisöä kerryttäneiden verkkojulkaisujen tekemien tuotearviointien kautta. Pikemminkin sitä on toisteltu usein, kuinka turvallinen teaniini on suositusannokset ylittävilläkin annoksilla. Absoluuttista suositusannosta ei olla esitetty, sillä sopiva annostus on yksilökohtaista ja käyttäjän tavoitteista riippuvaista. Tutkimuksien kautta sopivien annoksien (terapeuttiset ja jokapäiväiset) on katsottu asettuvan 50 – 300 mg:n välille. Käytännössä suurimmista annoksista aiheutuu sitä, että GABA-vaikutteisuus on sen verran voimakasta suhteessa dopamiinivaikutteisuuteen, että vaaditaan enemmän tietynlaista työtä, jotta pystyy ”murtautumaan” GABAn hermosignaaleita estävästä vaikutuksesta dopamiinivaikutteisuuden puolelle, mikä voi silti jättää tunteen siitä, että on samanaikaisesta sekä jonkinlainen ”ajatusjumi” päällä, että on myös hiukan liian valppaan oloinen. Tällainen kielii siitä, että annos on ollut hiukan liian suuri, mitä ei kuitenkaan pysty ihan heti palauttamaan lähtötilanteeseen, mutta viimeistään yöunien jälkeen alettaisiin olla takaisin lähellä alkuperäistä olotilaa. Tunnin tai parin päiväunet sekä ylisuuren, että sopivalta tuntuvan annoksen käytön aikana johtavat melko suurella todennäköisyydellä siihen, että teaniinin dopamiinivaikutteisuus kuluu nopeammin pois, mikä voi johtua siitä, että unen aikana oman mielensä aktivoitumista ei voi suunnata samalla tapaa kuin heräillä ollessaan, mistä voi seurata se, että hermoverkot saavat monelta osin vähäksi aikaa ”kyllikseen” aktivoitumisesta ja hermosolujen dopamiinivarastotkin ehtivät tyhjentymään merkittävässä määrin. Täten lisäannos teaniiniä päiväunien jälkeen ei välttämättä ole toivotulla tavalla toimiva idea eli voi olla parempi odotella seuraavaan päivään ennen kuin ottaa uuden annoksen. Muutaman vuosikymmenen luontaistuotemarkkinoilla toimineen Source Naturalsin L-Theanine -tuote on annostelun kannalta juuri sopiva, sillä nämä kapselit voi avata ja sulkea moneen kertaan, ripotellen niistä suunnilleen valitun määrän esim. vesilasiin. Puolet 200 mg:stä on helppo annostella ns. mutulla ja jos haluaa olla erityisen tarkkana, voi verkosta ostaa tarkkuusvaakoja, joilla voi annostella juuri sen määrän, mitä haluaa käyttää. Sopiva annostus löytyy lähtemällä pienistä määristä liikkeelle ja kokeilemalla seuraavana päivänä hiukan suurempaa tai sitten menee muutaman päivää tietyllä määrällä.

Ajoittain voi olla hyödyllistä käyttää introspektiota (keskustelua itsensä kanssa) selventääkseen itselleen sitä, miten tällaisen tuotteen käyttäminen vaikuttaa oppimiseen ja asioiden mieleenpalauttamiseen, mahdollisesti välillä kokonaan ilman sitä ollen ja tuntemuksiaan vertaillen. Jos teaniinia käyttää säännöllisesti, voi lähteä olettamuksesta, että sen käytön seurauksena hermoverkot aktivoituvat eri tavalla, mikä voi vaikuttaa esim. siihen, kuinka helpoksi tai vaikeammaksi joidenkin asioiden mielestä palauttaminen eri tilanneyhteyksissä muodostuu. Tämä on erittäin hidas prosessi koko persoonan muuttumisen mielessä, joten aikaa miettiä, mitä haluaa, on kyllä riittävästi. Jos jossain vaiheessa kokee, että haluaa palata entisenlaiseen tuntemuksiinsa, joissa ei ole mukana mm. lievää kateutta herättävää fyysistä ja mentaalista kestävyyttä, se onnistuu kyllä parissa päivässä, mikä on suunnilleen se aika, missä teaniinin selvimmin erottuvat vaikutukset haihtuvat käytön lopettamisen jälkeen. Eikö juuri tällainen ole melko lailla ideaalitilanne: voi kokeilla ja tutkiskella varsin vapaasti, hyödyntää vaikuttavuuden tarjoamia mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja luopua käytöstä kokonaan heti kun niin valitsee?


Kuvituskuva teaniinin molekyylirakenteeseen liittyen kopioitu Wikipediasta (Public Domain -lisenssi).