Sillä oletuksella, että juuri vast'ikään ostetun älypuhelimen mikrofoni poimii hyvin kahden huonetilassa häiritsevää ääntä tuottamat desibelitasot, voi todeta liesituulettimen aiheuttavan jo ykkös-asennossaan yli 70 dB:n metelin eli ei viitsisi käyttää ja ylemmistä asunnoista aiheutettu vedenlaskeminen saavuttaa sekin lähes 60 dB:n tason. Liesituulettimen osalta voi tehdä valintaa olla käyttämättä ja jossain määrin kompensoida sen käyttämättömyyttä erillisille ilmanpuhdistimella, mutta vedenlaskettelu muista asunnoista voi olla pitkälti out of own control.

Miten ihmeessä jotakuinkin sellaiset kuin huonneiston muutosrakentamisen suunnittelija, toteutuksen eri tarkastajat ja työn jälkeään arvioivat tekijät työtovereineen ym. voivat olla niin hunsvotteja, että vedenlaskettelusta muista asunnoista voi muodostua toistuva ongelma äänen aiheuttaman häiritsevyyden ja siten stressireaktioiden vuoksi? Siihen sitten vielä lisäharmiksi merkityksien muodostuminen erilaiseen vedenlasketteluun, missä vedenlaskettelua käytetään yhtenä osana häirintäkertoja.

Jonkinlaisuus laadun kelpoisuuden osalta, työnjaot ja päätöksien tekojen perustuminen vajaiden tietämyksien huomaamattomuuteen, täydennettynä asenteellisuuteen muutoksen kohteena olevaa asuinrakennusta kohtaan ja loppujen lopuksi, tietenkin, rahankäytön säästäminen eri vaiheissa ovat varmaankin niitä tekijöitä, joista kehno lopputulos aiheutuu.

Vedenlaskettelijahäiriköt tietävät tekonsa monitulkintaisuuden ja täten, kiistettävyyden, joten sitä voi liioitellakin ja vaikka usein, sillä eiväthän muut tuolla jossain ole kuuntelemassa, mitä milloinkin tapahtuu. Sinänsä kyse on verkostotoituneiden yhteisöjen tiedossa olevasta häirinnästä, jonka jäsenet saavat toistuvasti tietoonsa ainakin joidenkin häirintäkertojen metodeita ja tapahtumia, joten tekojen tahallisuuden kiistettävyys lienee käyvä laadukkaamman arvioinnin ja ideoinnin kautta kuin mitä tulee tehdyn muutosrakentamisen laatuun. Kyse kun on asunnosta, jossa on tehty muitakin muutoksia kuin asenneltu vesijohtoja hiukan toisin.

Kuvashow 1. Vajaan 40 dB:n suht hiljaisuudesta yli 70 dB:n liesituulettimen puhalteluun, jonka päätteeksi tasaista, kohtalaisen voimakasta vedenlaskettelua jostain ylemmästä asunnosta, missä ennen takaisin hiljaisempaan palaamista yksi rympsäyttävä vedenlaskettelu.
Kuvashow 2. Muutamia erillisiä ylempien asuntojen vedenlaskettelun aiheuttamia dB-tasoja, joissa vaihteluväli korkeimpien voimakkuustasojen välillä on 54 - 57 dB. Toisinaan muutamia minuutteja, usein 10 - 20 minuuttia, mutta on voinut kestää lähemmän puoli tuntiakin.