Kaikki uudemman asunnon lukuisat rapsutukset, esineiden raahaamiset, tavaroiden lattiaan paiskomiset, työkaluilla jyrsimiset ja junttaamiset, huudahtelut, kolkuttelut, imuroinnit ym. osoittautuivat kuukausien aikana niin täsmällisesti synkronisoiduksi tietynlaiseen tekemiseen, tekemisen vaiheeseen, käytetyllä näyttöruudulla havaittuun ym., ettei jäänyt epäilystä siitä, että peruskorjatuksi luonnehditussa asunnossa, johon tuli muuttaneeksi, oli tehty suht huolellista äänianalyysia siinä tarkoituksessa, että tiedettäisiin riittävän täsmällisesti, millä äänenvoimakkuudella, minkä laatuisena ja mihin kohdin huoneistoa minkäkinlainen muissa asunnoissa tuotettu ääni kantautuisi. Olikin perusteltua pitää mahdollisena, että varmuuden saaminen siitä, että muuttaa juuri tiettyyn asuntoon, oli varmisteltu monin tavoin ja yksi tämän varmuuden tuottamiseen osallistuneista on täytynyt olla Lappeenrannan Asuntopalvelu. Sehän se viime kädessä päättää kenelle asuntoja jaellaan. Tai ainakin näennäisesti, sillä asiakaspalveluhan on vain rajapinta, jonka toiminnasta ei voi suoraan päätellä, minkälaisia päätöksiä on tehty jossain toisaalla, mihin ne perustuvat ja keitä päätöksentekoon osallistui.

Vuodenajat ovat tärkeitä mielen järjestyksenpidon kannalta, sillä ne tarjoavat vuosittain muutaman luontevan tilaisuuden selittää itselleen, että niiden vaihdoksen yhteydessä voi jättää jonkinlaisen edeltävän vaiheen tai kauden aikaiset häiritsevyydet unohduksiin. Tahallaan häiritsevät ihmiset tapaavat iskeä tähän oivallukseen siten, että he tuottavat äänien avulla sellaista häirintää, joiden uudelleen kuuleminen palauttaa aiemman häirintä-äänen kokemisen aikaiset ärsyttävyydet takaisin tietoisuuteen vuodenajasta riippumatta. Tietenkään mieli ei toimi aivan niin yksinkertaisesti kuin miltä se vaikuttaisi, jos piirrettäisiin paperille muutamia viivoja ja alueita esittämään sijainteja, ajankohtia ja tapahtumia, sillä kaikki ajatukset ja tuntemukset ovat aina konstruktioita eli ne rakentuvat aina uudestaan ja uudestaan, jolloin eri tilanteissa vaikuttavat seikat ja muut ajatukset voivat myös ehkäistä häiritsevyyden tunteen muodostumista.

Pois muuttaminen häiritsevältä tuntuvalta asuinalueelta on eräänlainen ratkaisu häirintään, mutta jos muuttamisen idea on ollut häiritsijöiden kohdeyksilön mieleen indusoimaa ja asuntovaihtoehtojen välillä valkkailun lopputulema on ollut ennakoitavissa ja jo valmiiksi uudenlaiselle häirinnälle soviteltua, voi muuttaminen tarjota alkuun jonkinlaista helpotusta, mutta osoittautua ratkaisuna kahta kauheammaksi. Pois muuttaminen häiritsevältä tuntuvalta asuinalueelta on eräänlainen ratkaisu häirintään, mutta jos muuttamisen idea on ollut häiritsijöiden kohdeyksilön mieleen indusoimaa ja asuntovaihtoehtojen välillä valkkailun lopputulema on ollut ennakoitavissa ja jo valmiiksi uudenlaiselle häirinnälle soviteltua, voi muuttaminen tarjota alkuun jonkinlaista helpotusta, mutta osoittautua ratkaisuna kahta kauheammaksi. Tätähän se olisi, jos joutuisi huomaamaan, että kohdistuva häirintä hakee tehoa vaikuttavuuteen niistä metodeista, säännönmukaisuuksista, symboliikoista, tekniikoista, laiteavusteisuudesta, ihmisten joukkoistamisesta ym., mitä oli käytössä siellä, mistä muutti pois.

Jotainhan voi nähdä mennä pieleen, jos aiemmalla asuinalueella naapurin on ollut tapana osallistua häirinnän ajoittamiseen sellaisiin hetkiin, jolloin kohdeyksilö on saanut ohjelmointiprojektin hyvään saumakohtaan, tutkimusaiheeseen liittyvän materiaalin esijäsenneltyä, katsottua hyvin viihdyttäneen elokuvan tjm. ja uudemmalla asuinalueella käydään jo kolmannesta päivästä alkaen hyödyntämään pahimman vasteen tuottavia häirintäkeinoja, joita on valmisteltu kohdeyksilön mieleen aiemmalla asuinalueella.

”Syksy 2016. Klo 22.10. Naapurin ovi naksahtaa siinä kohdin, missä on juuri lopettamaisillaan 6-sivuisen tekstin kirjoittamisen. Askeleita kohti autoa. Käynnistysääni tuottaa lähes minuutin kestävää kirskunaa ja vinkunaa. Ulko-oven läheinen pallovalo näköjään sytytetty. Peruuttaminen pois pihasta. Lähtee käymään jossain, tullen takaisin täsmälleen siinä kohdin, missä pöytätietokone suljetaan ja otetaan käyttöön eräs kädessä pideltävistä päätelaitteista. Ulko-oven naksahdus. Pallovalo jää palamaan ja tuottaa valoa pitkälle yöhön asti. Yön viimeinen ulko-oven naksahdus ja pallovalon sammutus siinä kohdin, missä kohdeyksilö lukee BBC:n uutisista aivan hetki sitten tapahtuneesta ampumistapauksesta jossain päin maailmaa.”
”Kesä 2017. Lueskeltu uutisia useista uutislähteistä Android-päätelaitteella. Mother Networkissa on jostain syystä trendilistoilla vuoden 2015 artikkeli ”Making music is good for your brain”. Artikkelin avaaminen triggeroi sekunnin tarkkuudella ylemmästä asunnosta lähes parikymmentä minuuttia kestävää vedenlaskemista, joka päättyy rumpsauttaen siinä kohdin, missä käy opiskelemaan aiempia tietotekniikan insinöörin opintoja edelleen kehittävää (koneellista tekstianalyysiä). Edellispäivänä samaisesta asunnosta käytiin tuottamaan vastaavaa törkeän pitkäkestoista vedenlaskettelua siinä kohdin, missä netistä videovirtauksena katsellussa Gods of Egypt -elokuvassa päästiin kohtaukseen, jossa “suojaudutaan alle jäämiseltä” jättimäistä ratasta suojana pitäen. Auditiivisena koristeena toimi jonkin ropisevan tiputtelu ylemmän asunnon lattiaan.”

Harmi sinänsä sillä tuon kahden parvekkeen levyinen asunto, maantasaisine, ikkunoiden viereisine parvekelaatoituksineen, on riittävän monin osin ihan kelvollinen, eikä etäisyyksissä eri suuntiinkaan ole kuin vähäistä optimoinnin varaa. Kuulemma talon ainoita laminaattilattiaisia huoneistoja. Tarkoituksellinen houkutin?

Lappeenrannan Asuntopalvelu ei alun perin ollut suostunut tarjoamaan muita asuntoja kuin sellaisia, joissa oli jotain epäkohtia itsessään tai sitten sen ympäristössä oli jotain pahemman kerran pielessä tai sitten vapaana ollut asunto katosi yllättäen valittavien listoilta. Esim. erään asunnon parvekkeelta oli nähtävissä valtaisat romuläjät alemmilla parvekkeilla ja samassa rappukäytävässä olisi asunut Murto-niminen henkilö, jonka mieleen jäävyyttä oli pyritty korostamaan mm. sillä, että asuntoa katsomasta tultua huomaa, että oman jääkaapin pakastelokeron ”hammas” on käyty rikkomassa ja katsotun asunnon liikennevalomaiset jääkaapin valot ovat paljolti Marko Forsin Twitterissä esiteltyyn räikeäväriseen vihapuhekaavioon assosioituvia, jotka hän julkaisi noin minuutti sen jälkeen, kun piti hetken aikaa Twitter-virtausta näkyvillä selaimessa.

Marko Fors on se poliisi, joka oli aiemmin heitellyt uutisissa vitsiä romaanista ja takin sisään tungetusta pakastekalkkunasta, millä hän oli oletettavasti tarkoittanut viitata sekoparodisen tapaisesti kot-alkuiseen verkkopalveluuni ja sen kirjallisten teosten tuottamiseen. Aiemminhan samaiseen palvelun nimen alkuun oli julkisuudessa tarttunut mm. Kirsi Piha Ellun kanoineen. Marko Fors on aiemmin ollut Twitter-seurattujen joukossa ja hän on tyypillisesti ajoittanut lukuisia tweettejään siten, että niillä olisi suuri ärsytysefekti tälle kohdeyksilölle. Tämä on se peruste, minkä pohjalta on ollut syytä ounastella, että Marko Fors on ollut yksi niistä, jotka ovat hyödyntäneet jo ties kuinka monetta kymmenettä kertaa sitä mahdollisuutta, että tiettyjen henkilöiden toimintaan töykeästi synkkaamalla voi kasvattaa sosiaalista pääomaa tietynhenkisen yleisön piirissä. Tietynhenkinen yleisö ei olisi tässä pelkkää Twitter-seuraajaa, vaan kaikkia niitä, joita on tavallaan opetettu ajattelemaan jostain kohdeyksilöstä vähäarvostavaan tapaan ja jotka seuraavat hänelle aiheutettua haittaa lähes tv-draaman tapaan. Onko hän täten eräänlainen rodunjalostaja, jota ei pidä pitää sellaisena profeettana, jonkalaiseksi hänet on pyritty esittämään?

Katsomassa käydyn asunnon olohuonemaista tilaa reunusti erikseen vaihdetun lattialistan näköinen reunus, jonka keltainen väritys sai huoneen tuntumaan hivenen jääkiekkokaukalomaiselta, mikä saattoi selittää sitä, miksi samaisena päivänä metsässä lenkkeilemässä käydessä metsän laidalla ollutta jääkiekkokaukaloa toi esille [jätetään toistaiseksi kertomatta julkisesti].

Ottaen huomioon, että useat Lappeenrannan Asuntopalvelun asiakaspalvelijoista ja moni muu yrityksen työntekijöistä on ilmentänyt puheissaan ja muussa viestinnässään olevansa tietoisia, minkälaista tahallista häirintää siinä asunnossa, johon lopulta muutti, on tapahtunut, vaikkei niistä eksplisiittisesti mainitse ja kuinka kymmenet huoneiston epäkohdat pyritään eri henkilöiden toimesta linkittämään mielessä johonkin epämielekkääseen tapahtumaan mediassa tai lähiseudulla, mieleen uuttuu mahdollisuus sille, että kyse on pitkäaikaiseen psykologiseen tutkimukseen osallistuttamisesta. Yrityksen asiakaspalvelun naisien persoonallisuutta ja identiteettiä ei vaikuta haittaavan mitenkään se, että he tiedostavat täysin, kuinka naapurusto ja muut yrityksen työntekijät kohdeyksilön mieltä pahoinpitelevät. Kysehän on mm. menneiden aikojen ajateltavuuden typerryttämisestä nostattamalla niitä mielestä esiin suggestioilla ja miettimisen tarve -tilanteita luoden, minkä jälkeen ajateltavuutta pilataan tuottamalla kaikenlaista ajattelua häiritsevyyttä ja tunnekokemuksia ärsyttävyyttä, sekä luodaan assosiaatioiden välille keinotekoista kilpailua, tavoitteena ohjailla ajatuksia kauemma yhdenlaisesta ajattelusta ja lähemmä jotain toisenlaista.

Häirinnän tarkat ajoitukset (mm. äänillä ja tietokonelaitteiden toimintaa luvattomasti etäohjaamalla) antavat perusteen ounastella, että talon rakenteisiin on sijoitettu eavesdropping-tarkoituksia edistäviä laitteita, sensoreita yms., mitä täydentäisi mm. WiFi-verkon säteilystä analysoitavissa oleva kohdehenkilön liikkuminen huoneesta toiseen (ks. julkaisun osio Vaaroja), mahdollisesti eleiden tunnistamista myöten. Vaikka on paljon tietokoneella pelaamisen kautta tullut pelihenkiseksi, ei häirinnän sietämiskyvykkyyttä – jos sitä voi edes kyvyksi luokitella – pitäne arvostaa itsessään liian korkealle, vaan häirinnälle pitäisi vain saada stoppi.