Venäjälle valtiona siinä missä Yhdysvaltalaisille instituutioillekaan tai mille tahansa laajaa yleisöä puhuttelevalle ei ole ollut vierasta viestiä assosiaatioilla sellaisesta, mistä ei voi puhua. Täten, tottuneisuus tietynlaisiin viestinnällisiin käytäntöihin ja siihen, että erikoisuudet esillelaitoissa ja tapahtumien aikaisissa tapahtumissa esiintulleet uutisoidaan monen toimesta, ei ole kadonnut kuin taikaiskusta sen vuoksi, että Venäjä tulee aloittaneeksi sodan Ukrainaa kohtaan.

Sodan alkamisen ajoittumisen päivä (22.2.2022) on paljon kakkosia sisältävänä mahdollisesti tulkinnallisesti epäselväksi jäävä, mutta siinä on selvä pyrkimys muistettavuuteen, mille olisi voinut muodostua jokin tavoiteltu merkitys, jos Venäjä olisi suoriutunut sodankäynnistään paremmin. Myöhempien kuukausien kyseisen sodan jatkumisen päiviltä ei ole tihkunut niin paljon tietoa sellaisista Venäjään liittyvistä tapahtumista, joilla olisi jotain Venäjän kannalta hyödyllistä assosiaatiokäyttöä, mutta vielä kevään 2022 aikana uutisoitiin monenlaisista tilanteista ja seikoista, joissa Venäjä vaikutti pääsevän viestimään tai vaikuttamaan viestintään ja sen perille menoon tavoittelemallaan tavalla. Erikseen sitten jonkinlaiset mokat, virheet ja Putinin käytöksen outoudet, joiden Venäjän valtiollisesta viestinnästä vastaavat saattoivat varmasti arvata leviävän kuvina ja videoina kaiken maailman ihmisten tietouteen, mutta joiden hyötykäytöstä ei ole mitään selvyyttä (esim. Putinin puheen keskeytyminen, 16.3.2022).

Eräs laajalti käytetty, julkista viestintää täydentävä keino, on ajoittaa viestintä sellaisiin hetkiin, jolloin tietyllä samalla, laajalti salaa tunnetulla ihmisellä on meneillään jotain sellaista tekemistä, jonka tekemisistä tietoiseksi pääsevät (kenties miljoonat) ihmiset tajuavat heille erikseen selittämättä, mitä joku viestivä osapuoli varsinaisesti tarkoittaa sanoa.

Tosin, toisinaan voi olla mahdollista sekin, että mitään viestintää täydentävää keinoa eivät olleetkaan suunnitelleet ne, jotka jostain alunperin ovat viestimässä, vaan heidän tulevasta viestinnästään ennalta tietoisina olevat ohjailevat vaivihkaa tämän jonkun laajalti salaa tunnetun ihmisen tekemään tiettyihin aikoihin jotain sellaista, jonka tekemisistä tietoiseksi pääsevät (kenties miljoonat) ihmiset tajuavat heille erikseen selittämättä, mitä ajatella, mutta eivät välttämättä osaa erottaa oliko alkuperäinen viestintä tarkoitettukin tietyllä tavoin täydennettäväksi vai oliko sen jonkun muun, jotenkin, aikaansaamaa.

Esim 1. Broomsticks.

Ukrainan vaakuna [1] näyttää eittämättä siltä, että siinä on jonkinlainen lentävä kapistus siipineen ja tästä ajatuksesta on vielä vaikeampi päästä sillä erää eroon, kun Ukrainan kanssa sotaa käyvä Venäjän avaruusjärjestö Roscosmoksen pääjohtaja lausahtelee Yhdysvaltojen suuntaan, että se voi lentää jollain muulla rakettimoottoreiden sijaan kuten vaikkapa luudalla, sillä Venäjä ei enää, sanktioista tuohtuneena toimita Yhdysvalloille sellaisia.

In a situation like this we can't supply the United States with our world's best rocket engines. Let them fly on something else, their broomsticks, I don't know what," Dmitry Rogozin, head of the state space agency Roscosmos, said on state Russian television. (Reuters, 3.3.2022) [2]

Koska mainittuun laajalti salaa tunnettuun ihmiseen oli perusteetta tavattu attribuoida monien (kenties miljoonien) ihmisten mielissä sekä monenlaista keijumaisuutta Peter Panista Metsäneidonkadulla käymiseen, että monine variaatioineen sinikeltaisuutta erityisesti Ruotsiin liittyen, ei ollut yllättävää, että salaa tarkkailuun osaa ottaville venäläisille juolahti ideaksi lykätä eetteriin uutisenarvoista lausahdusta luudalla lentämisestä. Sanan luuta mainitseminen johti heidänkin tajuten siihen, että ihmiset eivät osaisi olla näkemättä Ukrainen vaakunassa luutaisuutta sen "lentävää kapistusta" esittävässä symbolissa, mikä tietysti myös Harry Potter -luutaisuuteen helposti yhdistetään ja mikä on omiaan vahvistamaan lentorataisuuden tajua. Ehkä sattumaa, ehkä aikeiltua, että myöhemmin samassa kuussa (maaliskuu 2022) Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisee puolustavansa Harry Potter -fantasiakirjasarjan luojaa J. K. Rowlingia ja vastustavansa länsimaistä cancel-kulttuuria, jonka uhriksi hän J.K. Rowlinginkin kokee. Suomenmaa-lehden mukaan Putin on sanonut lännen yrittävän "canceloida venäläisen kulttuurin edustajat, kuten säveltäjät Pjotr Tšaikovskin, Dmitri Šostakovitšin ja Sergei Rahmaninovin" ja missä canceloinnilla on täsmennetty tarkoittavan "puuttumista ihmisen, ryhmän tai instituution ongelmalliseen toimintaan ja sortavaan käytökseen" [3].

Luutaisuuden näkeminen Ukrainen vaakunassa on tavallaan samankaltaista ajattelun sotkemista yhdenlaiseen ihmisryhmään kohdistuen kuin mistä jossain määrin on ollut kyse myös siinä, että Putin toteaa "Venäjän erityisoperaatioon" liittyen, että "Its goals are absolutely clear and noble" [4]. Siinähän "noble" on suht samankaltainen sanan "nobel" kanssa, joka taasen tavataan yhdistää rauhaan ja mitä monet viestinnän vastaanottajat huolelliseen ajatteluun tottumattomana eivät saa haihdutettua pois ajattelustaan, joten "noble goal" sodasta puhuen tulee sävyttyneeksi Nobelin rauha(npalkinto) -tietämyksestä juontuneilla tuntemuksilla. Z-kirjaimen käyttö Venäläisessa arjessa näkyvästi ja rintamalla taasen toimii eräänlaisena estona venäläisille ajatella erityisesti kirjoitettua sanaa Zelensky (Ukrainan presidentti) ilman edes hiukan ajautumista ajattelemaan Z-kirjaimeen ladattuja merkityksiä. Mitä ilmeisimmin nykyaikaiseen sodankäyntiin kuuluu siis myös viestinnän vastaanottajien asioiden erottelukyvyn koettelemisella pelaaminen.

Tämä ei kuitenkaan olisi koko tarkoitus, sillä vain osa uutisten kuluttajista tulisi tietoiseksi siitä, että kyseessä on myös kytkös Moulin Rouge -elokuvaan ja sen alkuvaiheilla olleeseen "yes, we can"-kohtauksiin, missä "vanhat ukot" ja vähän muutkin tekevät pitkälti mitä lystäävät ikään kuin vähät Yhdysvalloista välittämättä (viittaus Barak Obaman vaalisloganiin). Toisaalta, tiedon tai tietämyksen hankkiminen salaisesti tai luvattu ei tietenkään tarkoita sitä, että tämä tieto tai tietämys jää täsmälleen ensivaiheen vastaanottajien tiedettäväksi. Kuitenkin, ei mennyt kuin kuutisen tuntia laajalti salaa tunnetun ihmisen Moulin Rouge -elokuvan katselusta, kun jo Venäjän televisiossa tuli mainituksi näistä luudilla lentelemisistä.

Jälkinäytöksenä SpaceX-yrityksen lähtölaukaisujohtajan viittaus luudilla lentämiseen muutamaa päivää myöhemmin:

"Time to let the American broomstick fly and hear the sound of freedom!" the SpaceX launch director told her flight controllers as the countdown neared zero. "LD is go for launch." [5]

Yhdysvaltojen mukaan heillä on jo kaikki tarpeelliset tietynlaiset rakettimoottorit, joten Venäjän rakettitoimitusten lopettamiseen liittyvä argumentointi saattoi kai suurelta osin olla suunnattu Venäjälle päin:

The engines Russia has supplied to the US are the RD-180, which are used in United Launch Alliance's (ULA) Atlas 5 rocket for launch missions. Between now and 2025, the ULA is targeting 24 launches and says that it already has the engines needed to carry out the launches. [6]
“As we manage the transition to the Vulcan launch system, all necessary RD-180 engines to execute the Atlas 5 fly-out are safely stored in our factory in Decatur, Alabama," ULA spokesperson Jessica Rye said in a statement. [7]

Esim 2. Space station boarding.

Toisessa tapauksessa katseltavana on ollut Watchmen -tv-sarja (HBO Maxilta). Siinä erottuvimpina väreinä on ollut identiteettiään suojaavien poliisien keltaiset kasvosuojat ja koko keholtaan sinivärinen Doctor Manhattan. Sinistä ja keltaista taasen, mitkä ovat juuri ne värit, joita venäläiset kosmonautit alkoivat käyttää puvunväreissään [8] heidän puvuistaan huolehtivien saatua idean värien vaihtamiseen jonkin aikaa tämän katselun jälkeen. Nämä värisyydet ovat sellaisia, että ne muistuvat varmasti mieleen, vaikka sarjasta kaiken muun normaalilla katselulla unohtaisi minkään muistamisia vahvistelematta. Tässäkin on kahdenlaiselle kohderyhmälle viestintää, missä toiset eivät tule ollenkaan päätyneeksi ajattelemaan maapallon ylhäältä katselemisen liittymistä Watchmen-sanan herättämään laajoja ihmisjoukkoja tarkkailevuuden ideaan, eivätkä siihen, että kyseisessä tv-sarjassa on paljolti kyse myös Yhdysvaltojen historiasta löytyvään rajuun rasismiin ja jopa orjuuttamiseen. Täten Venäläiset pääsevät jossain määrin näpäyttämään Yhdysvaltoja tällaisesta ja se miten muista maista kotoisin olevat, salaa tiettyä laajalti tunnettua ihmistä seuraavat, päätyvät ajattelemaan, ei välttämättä ainakaan haittaa Venäjää, sillä mustaihoisten orjuuttamisen avulla kehitetty valtio ei voine olla kovinkaan puhtoinen (huomionarvoisena hämmentimenä myös sanojen "slaves" ja "slavs" samankaltaisuus). Elokuvassa Watchmen Doctor Manhattan on alunperin valkoihoinen mies, mutta tv-sarjassa hän kätkeytyy muiden ihmisten joukkoon tummaihoisena, muistinsa kadottaneena.

Venäläisten kosmonauttien vaatetuksen runsas keltaisuus oli "tavallisessa julkisuudessa" tullut käsiteltyä sen Ukrainan lipun värien mieleenjuolahtamisena ja kosmonauttien olikin helppo kumota olettamukset ukrainalaisten tukemisesta yms. sillä, että "oli vaan tuota kangasta niin paljon, että pitihän sitä johonkin käyttää" [9]. Saattanut jokunen nauruntyrskähdys päästä venäläisiltä miettiessään selitystä, jonka antavat ulkomaiselle medialle.

Russia's space agency has rejected claims that three Russian cosmonauts boarded the International Space Station wearing Ukrainian colours, in a possible statement against the war. [10]

Sattumoisin miehistön vaihdoksen yhteydessä Maahan pääsi takaisin astronautti Mark Vande Hei. Hänen mukaansa

the yellow and blue colors represent the university the Russian cosmonauts attended [11]

mutta eipä tainnut aivan siitä olla kyse, sillä muutenhan kosmonautit olisivat itse sen sanoneet eli Mark Vande Heitä oli ilmeisesti käskytetty sanomaan tietynlaisesti.

Esim 3. Babyn Yar.

Venäjän pommitettua ymmärrettävästi Ukrainan pääkaupungissa olevaa tv-tornia [12,13,14], sai sen seurauksena paljon uutisointia myös siitä, että Venäjän väitettiin pommittaneen tuhoisalla tavalla [15] myös Holokaustin muistokeskusta, joka on siinä tv-tornin lähettyvillä. Tästä taas saatiin paljon uutisointia ja näkemyksien esittelyjä, joissa tuotiin esille Holokaustin muistokeskuksen merkitystä ja sitä kuinka Venäjä voi olla niin törkeä, että menee sellaista pommittamaan. Apulaisosastopäällikkö kyseisestä muistokeskuksesta kuitenkin myöhemmin sanoi, että ei se ollutkaan suoraan vahingoittunut, mutta eräs rakennus, jota oli myöhemmin aiottu käyttää museona, oli kohdannut jonkinlaista vahingoa pommituksista.

Ruslan Kavatsiuk, deputy chief of the Babyn Yar Holocaust Memorial Center, told the New York Times that it was not directly damaged by the strike. However, he added that there was damage to a building that the center is planning to use as a museum in the future. [16]

Koska saattaa päätellä Venäjän voineen päätellä, että tästä muistokeskuksesta otetaan eri medioissa esille juuri tietynlaisia teoksia, voi kyseessä olettaa olleen Venäjän tarkoitus saada aikaan juuri tietynlaisten teoksien esille nostamista ilman, että sitä itseään voisi loputtomiin todenpitävästi syyttää muistokeskuksen pommittamisesta. Sehän ei olisi linjassa sen ylläpitämän narratiivin kanssa. Menora-kynttilikköä [17] muistuttava teos oli eräs, jota media paljon esitteli, sillä olihan se tietynlaisesta massamurhasta muistuttava teos, mutta tämä saattoi olla jossain mielessä tyhmää medialta, sillä se muistuttaa myös antautumis-elettä enemmän kuin yksin käsiparein. Kun ukrainalaiset siellä pääkaupungissa näkevät ja kuulevat televisiotornin antenniin osuvan sitä tuhoavasti ja uutisissa tuodaan esille sitä symboliikkaa, joka on siellä aivan heidän lähellään muistuttamassa antautumisen ideasta, niin sellainenhan saa heitä pikemminkin huolestumaan turvallisuudestaan vielä entistä enemmän kuin jos vain tv-torniin olisi osunut ja sitten olisi ollut vähän rauhallisempaa ilman muistokeskus-uutisointia. Muistiinjäävyyttä, ja siitähän sodan voittamiseen pyrittäessä on paljolti kyse, vahvistamassa muistokeskuksen paikannimestä Babyn Yar assosioituva sana "jar", jonkalaisien tavataan yleensä olevan sormin, hiukan voimaa käyttäen, avattavia ja jolle melko ikonisena vastineena muistomerkin ylöspäin sojottavat kädet/sormet.

Samaisessa muistokeskuksessa on myös kiven sisään kurkkaamista [18] (tämäkin juutalaisiin kohdistuvaan julmaan kohteluun liittyen) ja mikä olikaan tämän julkaisun nimi? Ei sitä mielellään tällaista yhteyttä mainitsisi, mutta siinä siitä kuitenkin taas olisi.

Muita Venäjän oveluuksia

Sodan alkuvaiheilla Venäjä pommitti Ukrainan kaupunki Chernihiviä, mille eräänä syy saattoi olla arvio siitä, että uutisissa tullessa käyttämään karttaa näyttämään missä Chernihiv sijaitsee, tulisi samalla näytettyä sanaa "Hollywood Mall", joka on lähellä kyseisen kaupungin keskustaa. Tai jos uutisissa tällaisen huomioitavuus pyrittäisiin estämään, ihmiset kotikoneillaan huomaisivat sen kuitenkin esim. Google Mapsia käyttäessään.

Google Mapsista.

Ei ehkä aivan originellinä ideana, mutta varmastikin monien mielestä valitettavan hyvin toimivana on käytetty nimien ja kasvojen samankaltaisuudella leikittelemistä kuten opposition ehdokkaan äänestyttämisen vaikeuttamisessa (aiemmissa Venäjän vaaleissa).

"Opposition ehdokas Boris Lazarevitš Višnevski (oikealla) sai vastaansa Boris Ivanovitš Višnevskin (keskellä) ja Boris Gennadjevitš Višnevskin (vasemmalla)." (YLE)

Nimien ja sanojen vain tiettyyn asiaan assosioitumisen estämisen yrittäminen ei ole vierasta muuallakaan, joten kun Putinin kerrotaan vierailleen Artek-nuorisoleirillä, niin miten sattuikaan, että "H&M -vaatekonserniin kuuluva Artek-brändi avaa Helsingin ydinkeskustaan Aleksanterinkadun kulmaukseen ensimmäisen liikkeensä Suomessa" juuri samana päivänä?

Toisinaan tuntuu hiukan ihmeelliseltä, kuinka helppoa Putinin olisi tai on laskeskella ja kenties sopia muiden valtioiden edustajien kanssa, millä tavoin hän suostuu tekemään jotain ihmeteltävää, jota sitten erittäin suurella varmuudella ihan erikseen vaikkapa jostain vierailusta selitellään ja yritetään tietenkin saada Putin vaikuttamaan jotenkin huonolta. Putinin vieraillessa Turkissa, hän joutui (näennäisesti?) odottamaan Turkin presidenttiä, mistä aiheutui se, että hänen taustallaan oli nähtävissä symboliikantapaista, joka alkoi varmastikin erottumaan monelle katsojalle liiankin mieleenjäävästi siinä Putin odottelua katsellessa tai myöhemmin sitä videoklippiä katsellessa, jossa Putin odottelee.

Entäpä Venäjän Kiova-kaupunkia lähestynyt ja aloilleen pysähtynyt, 64 km:iin venähtänyt autosaattue [19,20,21]? Sattuipa ajoittumaan kovin läheisesti noihin aikoihin Kanadassa vaikuttamistaan lopetelleen Freedom Convoyn kanssa, jonka ainakin uutispuheissa ja hypetyksissä sanottiin olevan valtavan pitkä autoletka matkallaan "hyvän asian puolesta" kohta Ottawaa ja jossa oli kyse erityisesti sortovallalta tuntuvan vastustamisesta, missä valtion rajat ylittäviin rekka-autoilijoihin kohdistui mandaatteja. Yksityiskohdat Freedom Convoyn liittymisestä asiana koronavirukseen ja se että Ottawaa lähestyttiin itse asiassa muutamalta eri suunnalta eivät olisi niin merkittäviä, sillä muistamisen kannalta helpointa ainesta olivat yhtäläisyydet (väitetyssä) pitkäjonoisuudessa, rekat, valtion rajat ylittävyys ja vääryyden vastustaminen.

Venäjän autosaattueesta alettiin uutisoida 1.3.2022 alkaen ja sen kerrottiin hajonneen osiin ja painuneen muuanne 11.3.2022. Freedom Convoyn Canadassa katsotaan päättyneen 23.2.2022, sen alettua 22.1.2022 [22] ja aiheuttaneen runsaasti "tilanteen kiehumisesta" aiheutuneita lehtiotsikoita kuten "How does Canada end the truckers' mess?", "Trucker convoy forces Canada's largest province into state of emergency", "Canadian truckers shut down busiest U.S.-Canada border crossing", "Ottawa mayor: 'Situation is completely out of control'" ja "Ottawa's police chief resigns with Canada's capital overrun by trucker protests" [23-29].

Jälkipuheissa Freedom Convoyn väitettyjen kymmenien tuhansien rekkojen lukumääräksi arvioitiin huomattavan paljon vähemmän kuin tempauksen järjestäjien väittämät, jotka kohosivat 50000:een

The number of trucks involved in the protest was never anywhere close to 50,000 [30]

mikä saattoi saada Venäjän innoittumaan näyttämään, miltä oikeasti pitkä autosaattue näyttää ja päästä tällä tavoin ainakin yrittämään näyttämään mahtiaan tjs.


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Ukraine
[2] https://www.reuters.com/world/russia-halts-deliveries-rocket-engines-us-2022-03-03/
[3] https://www.suomenmaa.fi/uutiset/putin-puolustaa-j-k-rowlingia-ja-tuomitsee-cancel-kulttuurin/
[4] https://www.reuters.com/world/europe/putin-says-russia-will-achieve-noble-aims-its-ukraine-military-campaign-2022-04-12/
[5] https://www.cbsnews.com/news/spacex-launches-another-batch-of-starlinks-atop-american-broomstick/
[6] https://www.republicworld.com/science/space/we-have-all-the-engines-we-need-us-after-russia-decides-to-halt-rocket-engine-supply-articleshow.html
[7] https://spacenews.com/ula-russia-sanctions-not-expected-to-disrupt-atlas-5-operations/
[8] https://www.smithsonianmag.com/smart-news/russian-cosmonauts-board-space-station-wearing-blue-and-yellow-180979764/
[9] https://apnews.com/article/russia-ukraine-kazakhstan-space-launches-science-business-d947eb778e5527e28cd8554eedcf3414
[10] https://www.bbc.com/news/world-europe-60804949
[11] https://www.npr.org/2022/04/06/1091213552/nasa-russian-astronauts-ukraine-statement-spacesuit
[12] https://www.timesofisrael.com/russia-strikes-tv-tower-in-heart-of-kyiv-damaging-babi-yar-holocaust-memorial/
[13] https://www.businessinsider.com/russian-forces-attack-kyiv-tv-tower-knock-out-broadcasting-2022-3?r=US&IR=T
[14] https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/several-dead-injured-in-russian-strike-on-ukraine-tv
[15] https://www.bbc.com/news/world-europe-60588885
[16] https://news.artnet.com/art-world/babyn-yar-bombed-2079548
[17] https://en.wikipedia.org/wiki/Temple_menorah
[18] https://www.youtube.com/watch?v=AyQAciRmelM&t=1s
[19] https://www.bbc.com/news/world-europe-60596629
[20] https://www.axios.com/2022/03/01/satellite-images-0-mile-long-russian-convoy-near-kyiv
[21] https://www.youtube.com/watch?v=h4Zz_J9l9qQ
[22] https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Canada_convoy_protest
[23] https://www.politico.com/news/2022/02/16/ottawa-police-warn-occupiers-leave-now-00009460
[24] https://www.politico.com/news/2022/02/15/ottawa-police-chief-resigns-trucker-protests-00009060
[25] https://www.politico.com/news/2022/02/14/canadian-truckers-block-bridge-strike-protests-00008620
[26] https://www.politico.com/news/2022/02/10/canada-trucker-blockade-road-map-out-00007997
[27] https://www.politico.com/news/2022/02/11/trucker-convoy-forces-canadas-largest-province-into-state-of-emergency-00008213
[28] https://www.politico.com/news/2022/02/08/canadian-truckers-shut-down-border-crossing-00006732
[29] https://www.politico.com/news/2022/02/06/ottawa-declares-state-of-emergency-convoy-protests-00006053
[30] https://edition.cnn.com/2022/02/09/politics/fact-check-canadian-convoy-protest-ottawa/index.html

Kuvat elokuvista ja tv-sarjoista: Watchmen (tv-sarja, elokuva) ja Moulin Rouge

Uutiskuvalähteet kirjoituksessa viitatussa järjestyksessä (tekstissä olevat linkit automaattisesti tunnistava koodi vajeellisesti toimiva, korjataan myöhemmin):

The Times of Israel: https://www.timesofisrael.com/russia-strikes-tv-tower-in-heart-of-kyiv-damaging-babi-yar-holocaust-memorial/
BBC: https://www.bbc.com/news/world-europe-60588885
E-International Relations: https://www.e-ir.info/2022/03/03/opinion-russias-bombing-of-ukraines-babyn-yar-holocaust-memorial/
Business Insider: https://www.businessinsider.com/russian-forces-attack-kyiv-tv-tower-knock-out-broadcasting-2022-3?r=US&IR=T
Al Jazeera: https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/several-dead-injured-in-russian-strike-on-ukraine-tv
ArchDaily: Babyn Yar Holocaust Memorial Center, https://www.archdaily.com/976753/changing-the-paradigms-of-memorialization-the-ongoing-story-behind-the-babyn-yar-holocaust-memorial-center?ad_medium=gallery
YLE: https://yle.fi/uutiset/3-12088052
Ilta-Sanomat: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008955888.html
Ilta-Sanomat: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008954259.html
Iltalehti: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a568c84e-06ec-457c-8cb9-f7d179baa631
BBC: https://www.bbc.com/news/world-europe-60596629
Axios: https://www.axios.com/2022/03/11/russian-army-convoy-near-kyiv-dispersed-satellite-images
CNN: https://edition.cnn.com/2022/02/09/politics/fact-check-canadian-convoy-protest-ottawa/index.html
National Post: https://nationalpost.com/news/canada/were-done-with-mandates-freedom-convoy-vows-no-violence-as-up-to-2000-vehicles-head-for-ottawa
Olivatkohan Batman-elokuvan tekijät missä määrin ja kuinka kaukaa ennalta sen tunnistavia, että Venäjä todellakin hyökkää Ukrainaan? Sen ensi-iltahan oli ihan pian siinä sodan syttymisen jälkeen eli 4. maaliskuuta 2022.

World has gone a bit mad.