Asiakaskäyttäytymisen analysointiin perustuvuus on nykyaikana jokseenkin tyypillistä, mutta ei sellainen ole Suomen olosuhteissa sopivaa, että asiakas joutuu lähtökohtaisesti olettamaan, että tuoteostos voi hyvinkin varmasti mennä (oletetun keinotekoisen) pahasti pieleen kuten on käynyt Feel Vividin ja FitnessFirstin tuotteiden kohdalla.
Näkemystä toiminnan systemaattisuudesta saattaa puoltaa esim. se, että FitnessFirstin tuotteiden "rujot ja väärät tuotetiedot" eivät rajaudu vain kaakaovoihin, vaan muidenkin FitnessFirst-brändättyjen tuotteiden tiedot ovat siten huonoksi tehtyjä, että esim. a) tuotekuva on kuin huonoimmalla jpeg-laadulla tallennettu, b) tuotekuvaa on muokattu kuvankäsittelyefektillä, jolla ravitsemustiedot jäävät sotkuiseksi tai c) tuotekuvan ravitsemustiedot eroavat niin paljon tekstitse mainituista ravitsemustiedoista, että potentiaalinen ostaja voi käydä epäröimään. Joku voisi argumentoida, että kyse on vain ainoiden tuotekuvien uudelleenkäyttämisestä, mutta FitnessFirstin ollessa Foodinin brändi, täytynee jatkuvasti Foodinin tuotteita huonomman näköisyys olla yritysjohdon päätöstä.
Keinovalikoimassa ihmisten totuttamiseen pitämään enemmän Foodinin kaakaovoista kuin jostain muusta vaikuttaa olevan maun- ja hajun osalta laatuvikaisten tuotteiden lähettäminen (vaihtoehtona: erä tuotteita pilalla), rujot ja väärät tuotetiedot vaihtoehtoisten tuotteiden verkkokaupassa jatkuvasti esillä, verkkokaupan toimivuuden kuukausia jatkuva hitaus useiden kymmenien sekuntien sivunlatausviiveineen jopa oletetun vähäruuhkaisena ostosaikana kuten aamuyöllä (ainakin joillain selaimilla kuten Firefoxilla), varastojen loppuneisuus vaihtoehtoisissa tuotteissa ja "höperön isot" tuotepussit lähetetyissä vaihtoehtoisissa tuotteissa. Näillä viitataan tässä erityisesti FitnessFirstiin.
"Kaavaan" eli Foodinin tuotteiden ja brändin edistämiseen ei aivan sovi se, että erään Foodin-brändisen kaakaovoi-tuotepussin sisällä oli "kaakaovoiköntti", sillä sellainen viestii laadunhallintaongelmasta. Ja onpa niinkin käynyt, että tilatessa Foodinin kaakaovoita verkkokaupasta, joka ei ole erityisemmin erikoistunut sen tuotteiden myyntiin, on saatu tuote voinut olla hajun ja maun osalta hiukan siihen suuntaan vivahtava, että mieleen on muistunut aiemmat vikaostostokset. Tyypillisemmin Foodinin kaakaovoi on kuitenkin ollut hajultaan ja maultaan sellaista, ettei sitä aivan neutraaliksi voi sanoa, muttei silti tarvitse nähdä tietoista vaivaa kätkeäkseen kaakaovoin mukana tulevia hajuja ja makuja, vaan on voinut olla jokseenkin suurpiirteinen annostelleaan ainesosia, kun tekee hasselrouhepähkinäistä suklaata. Mainittakoon myöskin, että niillä määrillä, joita tavallinen kuluttuja näitä tuotteita ostaa, ei voine tehdä varmoja päätelmiä raaka-aineiden laadun ja ominaisuuksien vaihtelusta siltä osin kuin ne liittyvät kaakaopuun viljevaiheisiin.
Läpeensä pilalla olevaa kaakaovoi-tuotetta on saapunut brändituotteiden FitnessFirst ja Feel Vividin muodossa. Voisi jopa sanoa, että näiden tuotetilausten haju oli jotakuinkin pökerryttävä ja maku oli niin "liköörinen", ettei kumpaakaan voinut kätkeä mitenkään. Feel Vividin kaakaovoin tilaaminen jäi yhteen kertaan.
Vikaisuuksia korvanneet tuotteet tjm. sai jokseenkin viiveettä heti vikaisuudesta mainitessa (esim. FitnessFirstin tuotteet korvattiin Foodinin tuotteilla ja Feel Vivid antoi lahjakortin), mutta tässä kaikessa on tunnistettavissa syitä sekä elintarvikevalvonnalle, että Kuluttaja- ja kilpailuvirastolle ryhtyä tutkiviin toimenpiteisiin, mitä kokeiltukin, mutta tyrehtyi toisessa tapauksessa aluevirastojen toimintaidean rajoituksiin ja toisessa vastaamattomuuteen liittyen tiedon lähettämisen muodosta ja tiedostoformaateista. Näiden virallisten tahojen eräänlaisen toimimattomuuden vuoksi onkin sitten käytetty hyväksi tätä toisenlaista tapaa esitellä asiaan liittyvää selvittelyä ja mietintää.
Tämä ei tunnu vain yhden kuluttajan huonoilta kokemuksilta, vaan suunnitelmalliselta ja eettisesti töykeältä toiminnalta, mutta asiaan liittyy monenlaisia sivujuonteita, joista tarkemmin spekulaatioissa. Eräänä spekulatiivisena mahdollisuutena mm. se, että jos Foodininkin verkkokaupassa on myös (taas) kaakaovoi lopussa, potentiaalisten asiakkaiden huomio suuntautuu Foodinin valmistuotteisiin, joissa kaakaovoit ym. kaakao-johdannaiset ovat vain aineisosina. Tällainen olisi keinotekoisen niukkuuden käyttämistä.
Myyjätahojen (verkkokaupat) asiakaspalvelujen kanssa käytyjen, sisänsä leppoisan sävyisten sähköpostikeskustelujen perusteella on jäänyt vaikutelma, että sitä ei taideta ymmärtää kovinkaan hyvin, mikä vaikuttaa tuotteiden säilyvyyteen ja tasalaatuisuuteen, minkälaiset kuvaustekstit ovat tärkeitä asiakkaille, mikä on myyjätahojen vastuu hyvästä asiakaskokemuksesta ym. Asiaan liittyvissä asiakaspalveluissa on oltu jokseenkin varovaisia sen suhteen, ettei tultaisi sanoneeksi mitään sellaista siteerattavissa olevaa, josta kävisi ilmi mitään liian liiketoimintaspesifistä kuten varastointikäytännöt, tuotevalmistuksen yhteisyys Foodinin kanssa ym.
<-- Tehdyt kaakaovoi-ostokset ja laatuvaikutelmat
Luonnehdintoja kaakaovoista -->