Vertailun vuoksi kävin tilailemaan ja ostelemaan Foodin-yrityksen kaakaovoita eri paikoista saadakseni tuntumaa siitä, miltä se aistinvaraisesti koettuna vaikuttaa. Näiden ostoksien perusteella se ei ollut kertaakaan lähelläkään sellaista "liköörisen" makuista ja epämiellyttävän hajuista kuin minkälaista Feel Vividin tuote oli ollut ja ne eräät kerran Fitnessfirst-brändättyä - mikä tavataan kirjoittaa hämmentävästi ainakin kolmella vaihtoehtoisella tavalla, kun se jossain mainitaan. Eräs verkkokauppa kuitenkin lähetti sellaisen Foodinin kaakaovoin, jossa tämänkin tuotteen hajuisuus ja makuisuus oli muita selkeästi vahvempaa, joten täten loppukäyttäjä ei voine varmuudella olettaa Foodininkaan tuotteen pysyttäytyvän hänelle asti (logistiikka) tasalaatuisena.

Ostokokeilut rajautuvat vuoden 2023 kuukausiin toukokuun ja lokakuun välillä (päiväyksenä osto- tai lähetyspäivä):

  • B 9.10.2023 (K-Supermarketin myymälä) - Foodin Luomu Kaakaovoi, 250 g × 1
  • C 4.10.2023 (Fitnessfirst) - Foodin Luomu Kaakaovoi, 750 g × 2
  • F 20.9.2023 (Fitnessfirst) - Kaakaovoi, luomu, raaka, 500 g × 3
  • B 17.8.2023 (Hyvinvoinnin Tavaratalo) - Foodin Luomu Kaakaovoi 4 x 250 g
  • B 15.8.2023 (Aito Luontaiskauppa) - Foodin Luomu Kaakaovoi 2 x 750 g
  • B 5.8.2023 (Lifen myymälä) - Foodin Luomu Kaakaovoi, 250 g × 1
  • D 1.8.2023 (Aminopörssi) - Foodin Kaakaovoi luomu, 750 g × 1
  • B 13.7.2023 (Prisman myymälä) - Foodin Luomu Kaakaovoi, 250 g × 1
  • G 13.7.2023 (Feel Vivid) - Kaakaovoi, luomu 1 kg (FI-EKO-201)
  • A 13.6.2023 (Fitnessfirst) - Kaakaovoi, luomu, raaka, 500 g × 5
  • A 30.5.2023 (Fitnessfirst) - Kaakaovoi, luomu, raaka, 500 g × 2
  • A 24.5.2023 (Fitnessfirst) - Kaakaovoi, luomu, raaka, 500 g × 1

Laatumerkintänä toimii tässä kirjain, jonka merkityksenä on jokin seuraavista:

  • A = erittäin hyvä, ei ollenkaan vahvoja hajuja ja makuja
  • B = hyvä, vivahteeksi hajuisuutta ja makua, jota joutuu peittelemään muilla aineksilla
  • C = hyvä, vivahteeksi hajuisuutta ja makua, jota joutuu peittelemään muilla aineksilla, tuotepussi sisälsi osittain sulaneista kaakaovoirakeista muodostuneen "köntin"
  • D = hyvä, hiukan enemmän vivahteeksi hajuisuutta ja makua, jota joutuu peittelemään muilla aineksilla
  • F = erittäin huono, tuotepussia avatessa häkellyttävän pahan hajuinen, maku liköörinen, haju ei poistu mistään tilauksessa olleesta pussista avaamisen jälkeen, pahaa hajua/makua käytännössä mahdoton hälventää muilla aineksilla, syömäkelvottoman oloista
  • G = erittäin huono, tuotepussia avatessa ällöttävän pahan hajuinen, maku liköörinen, haju ei poistu mistään tilauksessa olleesta pussista avaamisen jälkeen, pahaa hajua/makua käytännössä mahdoton hälventää muilla aineksilla, syömäkelvottoman oloista

Ostohetkillä vaihtoehtoina oli käytännössä vain kolmenlaista kaakaovoita Suomesta tilattavaksi ja pikaisenlaisesti saatavasti: Foodin-tuotemerkkiset, Feel Vividin pakkaamat ja Fitnessfirstin pakkaamat (FitnessFirst on Foodinin brändi). Erityisen paljon on jäänyt mietityttämään se, miten parhaimpia hajun ja maun osalta ovat olleet ne ensimmäiset kaakaovoi-ostelut, jotka kohdistuivat Fitnessfirst-brändättyihin sellaisiin, joiden käyttämisen aikaan ei tullut kertaakaan mieleen käydä miettimään hajuihin ja makuihin liittyviä seikkoja. Niiden jälkeen tasoa heikommalle ovat päässeet Fitnessfirst-brändin omistavan Foodin Oy:n hienommin esitellyt kaakaovoit, mutta joissa on aina mukana ihan hiukan sellaista hajua ja makua, jotka erottuvat, mutta sentään niin vaisusti, että useimmin ei ole tarvinnut tarkemmin miettiä.

FitnessFirst-brändätty kaakaovoi on ensiostelujen jälkeen (keväällä ja kesällä 2023) ollut usein ei-saatavilla ja kun sitä lopulta tuli taas saataville (syyskuussa 2023), sen tilaaminen ei johtanut tyytyväisyyteen, vaan hämmennykseen ja pettymykseen, sillä se (20.9.2023 tehty tilaus) oli lähestulkoon yhtä törkeän makuista ja hajuista kuin kertaalleen tilattu Feel Vividin tuotekin. FitnessFirstin verkkokaupan asiakaspalvelu lähetti kyseisiä tuotteita korvaamaan Foodinin kaakaovoita, mutta näistäkin tuotepusseista toinen sisälsi sulaneista kaakaovoirakeista muodostuneen "köntin". Vuoden 2023 lähestyessä loppuaan FitnessFirst-brändättyä tuotetta ei ollut saatavilla marras- ja joulukuussa ollenkaan (kerran viikossa käyty fitnessfirst.fi.ssä tarkistamassa tilanne), vaan se on ollut statukseltaan "varasto loppu". Vuoden 2024 alkupuolella kaakaovoin käyttö on jatkunut hasselrouhepähkinäisen suklaan tekemisessä, mutta vain Foodinin kaakaovoilla.

Asiakaskäyttäytymisen analysointiin perustuvuus on nykyaikana jokseenkin tyypillistä, mutta ei sellainen ole Suomen olosuhteissa sopivaa, että asiakas joutuu lähtökohtaisesti olettamaan, että tuoteostos voi hyvinkin varmasti mennä (oletetun keinotekoisen) pahasti pieleen kuten on käynyt Feel Vividin ja FitnessFirstin tuotteiden kohdalla.

Näkemystä toiminnan systemaattisuudesta saattaa puoltaa esim. se, että FitnessFirstin tuotteiden "rujot ja väärät tuotetiedot" eivät rajaudu vain kaakaovoihin, vaan muidenkin FitnessFirst-brändättyjen tuotteiden tiedot ovat siten huonoksi tehtyjä, että esim. a) tuotekuva on kuin huonoimmalla jpeg-laadulla tallennettu, b) tuotekuvaa on muokattu kuvankäsittelyefektillä, jolla ravitsemustiedot jäävät sotkuiseksi tai c) tuotekuvan ravitsemustiedot eroavat niin paljon tekstitse mainituista ravitsemustiedoista, että potentiaalinen ostaja voi käydä epäröimään. Joku voisi argumentoida, että kyse on vain ainoiden tuotekuvien uudelleenkäyttämisestä, mutta FitnessFirstin ollessa Foodinin brändi, täytynee jatkuvasti Foodinin tuotteita huonomman näköisyys olla yritysjohdon päätöstä.

Keinovalikoimassa ihmisten totuttamiseen pitämään enemmän Foodinin kaakaovoista kuin jostain muusta vaikuttaa olevan maun- ja hajun osalta laatuvikaisten tuotteiden lähettäminen (vaihtoehtona: erä tuotteita pilalla), rujot ja väärät tuotetiedot vaihtoehtoisten tuotteiden verkkokaupassa jatkuvasti esillä, verkkokaupan toimivuuden kuukausia jatkuva hitaus useiden kymmenien sekuntien sivunlatausviiveineen jopa oletetun vähäruuhkaisena ostosaikana kuten aamuyöllä (ainakin joillain selaimilla kuten Firefoxilla), varastojen loppuneisuus vaihtoehtoisissa tuotteissa ja "höperön isot" tuotepussit lähetetyissä vaihtoehtoisissa tuotteissa. Näillä viitataan tässä erityisesti FitnessFirstiin.

"Kaavaan" eli Foodinin tuotteiden ja brändin edistämiseen ei aivan sovi se, että erään Foodin-brändisen kaakaovoi-tuotepussin sisällä oli "kaakaovoiköntti", sillä sellainen viestii laadunhallintaongelmasta. Ja onpa niinkin käynyt, että tilatessa Foodinin kaakaovoita verkkokaupasta, joka ei ole erityisemmin erikoistunut sen tuotteiden myyntiin, on saatu tuote voinut olla hajun ja maun osalta hiukan siihen suuntaan vivahtava, että mieleen on muistunut aiemmat vikaostostokset. Tyypillisemmin Foodinin kaakaovoi on kuitenkin ollut hajultaan ja maultaan sellaista, ettei sitä aivan neutraaliksi voi sanoa, muttei silti tarvitse nähdä tietoista vaivaa kätkeäkseen kaakaovoin mukana tulevia hajuja ja makuja, vaan on voinut olla jokseenkin suurpiirteinen annostelleaan ainesosia, kun tekee hasselrouhepähkinäistä suklaata. Mainittakoon myöskin, että niillä määrillä, joita tavallinen kuluttuja näitä tuotteita ostaa, ei voine tehdä varmoja päätelmiä raaka-aineiden laadun ja ominaisuuksien vaihtelusta siltä osin kuin ne liittyvät kaakaopuun viljevaiheisiin.

Läpeensä pilalla olevaa kaakaovoi-tuotetta on saapunut brändituotteiden FitnessFirst ja Feel Vividin muodossa. Voisi jopa sanoa, että näiden tuotetilausten haju oli jotakuinkin pökerryttävä ja maku oli niin "liköörinen", ettei kumpaakaan voinut kätkeä mitenkään. Feel Vividin kaakaovoin tilaaminen jäi yhteen kertaan.

Vikaisuuksia korvanneet tuotteet tjm. sai jokseenkin viiveettä heti vikaisuudesta mainitessa (esim. FitnessFirstin tuotteet korvattiin Foodinin tuotteilla ja Feel Vivid antoi lahjakortin), mutta tässä kaikessa on tunnistettavissa syitä sekä elintarvikevalvonnalle, että Kuluttaja- ja kilpailuvirastolle ryhtyä tutkiviin toimenpiteisiin, mitä kokeiltukin, mutta tyrehtyi toisessa tapauksessa aluevirastojen toimintaidean rajoituksiin ja toisessa vastaamattomuuteen liittyen tiedon lähettämisen muodosta ja tiedostoformaateista. Näiden virallisten tahojen eräänlaisen toimimattomuuden vuoksi onkin sitten käytetty hyväksi tätä toisenlaista tapaa esitellä asiaan liittyvää selvittelyä ja mietintää.

Tämä ei tunnu vain yhden kuluttajan huonoilta kokemuksilta, vaan suunnitelmalliselta ja eettisesti töykeältä toiminnalta, mutta asiaan liittyy monenlaisia sivujuonteita, joista tarkemmin spekulaatioissa. Eräänä spekulatiivisena mahdollisuutena mm. se, että jos Foodininkin verkkokaupassa on myös (taas) kaakaovoi lopussa, potentiaalisten asiakkaiden huomio suuntautuu Foodinin valmistuotteisiin, joissa kaakaovoit ym. kaakao-johdannaiset ovat vain aineisosina. Tällainen olisi keinotekoisen niukkuuden käyttämistä.

Myyjätahojen (verkkokaupat) asiakaspalvelujen kanssa käytyjen, sisänsä leppoisan sävyisten sähköpostikeskustelujen perusteella on jäänyt vaikutelma, että sitä ei taideta ymmärtää kovinkaan hyvin, mikä vaikuttaa tuotteiden säilyvyyteen ja tasalaatuisuuteen, minkälaiset kuvaustekstit ovat tärkeitä asiakkaille, mikä on myyjätahojen vastuu hyvästä asiakaskokemuksesta ym. Asiaan liittyvissä asiakaspalveluissa on oltu jokseenkin varovaisia sen suhteen, ettei tultaisi sanoneeksi mitään sellaista siteerattavissa olevaa, josta kävisi ilmi mitään liian liiketoimintaspesifistä kuten varastointikäytännöt, tuotevalmistuksen yhteisyys Foodinin kanssa ym.

Marraskuussa 2023, kun tätä selvittelyä valmisteltiin, olivat FitnessFirstin sivuilla tekstikappaleet FitnessFirst-brändätylle kaakaovoille ja Foodinin omalle kaakaovoille osittain samoja, mutta mm. sillä erolla, että kaakaovoita luonnehtivaa sanaa "kitkerä" ei ole mainittu Foodinin kaakaovoissa ja alkuperämaininnat kuten "Machu Picchun vuoren tuntuma" ja "pitkät perinteet kaakaon viljelyssä" ovat Foodinin kaakaovoilla heti tuoteselitteen alussa.

FitnessFirstin kaakaovoita kuvaillaan mm. "Puhdas maustamaton kaakaovoi maistuu hieman kitkerältä. Kaakaovoi on loistava, terveellinen lisä smootheihin, leivonnaisiin sekä jälkiruokiin. Voit myös valmistaa siitä valkoista suklaata." ja "Kaakaovoin pehmeä koostumus, makea tuoksu ja ihoa pehmentävä ominaisuus tekevät siitä suositun aineen myös ihonhoidossa."

Valmistajan eli Foodinin omilla verkkosivuilla Foodinin kaakaovoi saa parhaan selitekäsittelyn. Siellä sanotaan mm. "Kylmäpuristettu kaakaovoi on makea, huumaavan makuinen ja tuoksuinen pari leivontaan. Se on loistava lisä leivonnaisiin, kuorrutteisiin, koristeluun, smoothieihin ja kaikenlaisiin jälkiruokiin. Kaakaovoista onkin mahdollista valmistaa esimerkiksi silkkisen sileää valkoista suklaata."

Foodinin kaakaovoi-tuotesivulla on myös sertifikaatti-kehuskelua: "Kumppanimme paikan päällä vastaavat koulutuksen, terveydenhuollon ja muiden viljelijäyhteisöjä tukevien toimintojen toteutumisesta, näihin lukeutuu myös lasten koulunkäynti. Jo Organic-sertifikaatti takaa luonnon, eläinten ja ihmisten oikeudenmukaisen ja reilun kohtelun. Kumppaneillamme on lisäksi SPP-sertifikaatti, joka varmistaa varat lasten koulunkäyntiin ja mahdollistaa viljelijöiden toiminnan seuraamisen."

Näihin verrattuna Feel Vividin kaakaovoin tuoteselitteet ovat "what ever"-laatua, eikä niissä ole minkäänlaista luonnehdintaa tuotteen mausta tai hajusta, vaan vain lyhykäisesti jotain kaakaoon liittyvyydestä: "Kaakaota saadaan Theobroma cacao-nimisen puun hedelmistä. Kaakaovoi on kaakaopapujen siemenistä uutettua rasvaa. Kaakaovoi valmistetaan käyttämällä kylmäpuristusmenetelmää, jolloin kaakaovoin ravintoaineet säilyvät parhaiten." Mainitsevat kuitenkin erikseen aukiklikattavassa Kuvaus-tiedossa, että "Kaakaovoi on loistava lisä smootheihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Kaakaovoi soveltuu erinomaisesti myös ihonhoitoon ja raakasuklaan tekemiseen."

Jotkin muut verkkokaupat kuten Aminopörssi ja Ruohonjuuri ovat kuin yhteisenä ohjeena ottaneet käyttöön maininnat Foodinin kaakaovoista, jota ei löydy Foodin omilta sivuilta: "Kaakaovoi sisältää luonnollisia antioksidantteja jotka estävät härskiintymistä ja antavat pitkän säilyvyysajan. Kaakaovoissa on luonnostaan paljon E-vitamiinia sekä runsaasti muita vitamiineja ja mineraaleja."


https://fitnessfirst.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-500-g/
https://fitnessfirst.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-250-g/
https://fitnessfirst.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-750-g/
https://foodin.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-250g/
https://foodin.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-750g/
https://feelvivid.fi/fi/kaakao/204-kaakaovoi-luomu-1-kg-66666637326.html
https://www.aminoporssi.fi/products/kaakaovoi-750-g
https://www.ruohonjuuri.fi/products/foodin-kaakaovoi-750-g

Vaikka kaakaopuun viljelyn haasteista on uutisoitu siihen tapaan, että on pidetty perusteltuna kysyä Fazerilta asti voisiko kaakaosta tulla jälleen luksustuote, keinotekoisella niukkuudella pelaaminen tuntuu todennäköiseltä vaihtoehdolta Foodinin kaakaovoin saatavuuden osalta, mutta mitä pidemmällä tarkastelu ulottuu muihin yrityksiin kuin Foodin Oy:hyn tai FitnessFirstiin, sitä tulkinnanvaraisemmaksi arvio niukkuudella pelaamisesta käy.

Monet ihmiset (kuluttajat) eivät ole muodostaneet edes ideaa siitä, että mitäpä jos tekisi itse suklaata kaakaovoista, mikä selittänee ehkä sitäkin, että jos lähimmästä Prismasta (ajalta, jolloin niitä oli Lappeenrannassa vain yksi) käy tiedustelemassa milloin ja minkä verran kaakaovoita on tulossa, saanee suunnilleen vastauksen, että niitä on tulossa kokonaiset kuusi pussillista muutaman päivän kuluttua. Tuotehyllyillä on niille tilaa vain yhden paikan verran.

Verkkokauppojen osalta toistuva lopussa olevuus ja vähäiset varastomäärät saattavat myötäillä ihmisten oletettuja ostoskäyttäytymistä, mutta ehkä myös olettamuksia kaakaovoin laadun vaihtelusta ja säilyvyydestä, mitkä voivat olla hyvin mietittyjä olettamuksia, mutta voivat olla myös silkkaa mutuilua:

Aito luontaiskauppa: "Säilyvyyskin on näin parempi, kun voit käyttää osan kerrallaan avaamatta muita."

Feel Vivid: "Meidän kaakaovoi on tosiaan aina ollut aika voimakkaan hajuista ja olet itseasiassa ensimmäinen asiakas, joka antaa negatiivista palautetta voista."

FitnessFirst: "Kuulostaa siltä että tuotteessa on voinut olla eräkohtaista eroa tai se on vaihtoehtoisesti päässyt hieman härskiintymään varastoinnin aikana."

Tarkastelujaksolla vuonna 2023 Foodinin 750 g:n pakkauksen saatavuus oli useita kuukausia heikonlaista, mutta varastosaldojen vähyys ja varastojen lopussa olemista on ollut jatkuvasti useilla verkkokaupoilla myös 250 g:n pakkauksen osalta:

Kirjoitushetkellä (huhtikuussa 2024) FitnessFirstin kaakaovoi ei näytä enää olevankaan erityisen runsaassa alennuksessa, vaan se on piirua vaille 28 eur per 500 g. Aiemmin se on ollut jatkuvassa alennuksessa hintaan 11,50 euroa. Aikamoinen alennus, jos vertaa kirjoitushetkiseen hintaan. Aiemmin normaalihinnaksi oli määritelty 17,90 eur. Pikantisti myös Feel Vividin 1 kg.n kaakaovoin loputtomalta tuntunut alennuksessa olevuus on myös päättynyt, eikä se enää ole kilohinnaltaan alennetusti 21,90 eur, vaan vain normaalihintaan 29,90 euroa. Aikamoinen ero FitnessFirstin tuotteeseen, sillä toinen maksaa kilon osalta suunnilleen saman verran kuin toinen puolikiloisena.

Ei edes kovinkaan yllättävästi Foodinin kaakaovoi on taas "loppu" sekä FitnessFirstin verkkokaupasta ja Foodinin omilla sivuilla, mutta Foodin näyttää saaneen pidettyä kaakaovoinsa hinnan alle kymmenessä eurossa per 250 g kuten edellisvuonnakin. Hintavaihtelu verkkokaupoissa kuten Aito Luontaiskaupassa ja Aminopörssissä, sekä ns. kivijalkaliikkeissä on ollut 7 ja 10 euron välillä. 750 g:n pakkauksinen on aiemmin käynyt Foodinin sivuilla alennuksessa ollessaan 22,05 eurossa (tarjoushinta lokakuussa 2023), mikä on tuntunut kuluttajan kannalta mainiolta hinnalta. Verkkokaupoissa samainen pakkauskoko on ollut alentamattomana 25 - 28 euron väliltä, eikä hinnoittelu ole aiemmasta suuremmin muuttunut. On vaikuttanut tyypilliseltä, että useimmat Foodinin kaakaovoita myyvät verkkokaupat ottavat valikoimaansa vain 250 g:n kokoisen pakkauksen.

Kuva 1. FitnessFirstin verkkokaupassa tehty tuotehaku hakusanalla "kaakaovoi" 25.11.2023.
Kuva 2. Foodinin verkkokaupassa tehty tuotehaku hakusanalla "kaakaovoi" 25.11.2023.
Kuva 3. FitnessFirstin kaakaovoi sen omassa verkkokaupassa 25.11.2023.
Kuva 4. Foodinin kaakaovoi Aminopörssi-verkkokaupassa 25.11.2023 (tuotekuvituksena vanhempi tuotepakkaus).

https://feelvivid.fi/fi/kaakao/204-kaakaovoi-luomu-1-kg-66666637326.html
https://fitnessfirst.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-500-g/
https://foodin.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-250g/
https://www.aitoluontaiskauppa.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-250g-foodin/
https://www.aminoporssi.fi/products/kaakaovoi-luomu-250-g?_pos=2&_sid=c87afd936&_ss=r
https://foodin.fi/tuote/kaakaovoi-luomu-raaka-750g/
https://www.aminoporssi.fi/products/kaakaovoi-750-g?_pos=1&_sid=c87afd936&_ss=r
https://www.ruohonjuuri.fi/products/foodin-kaakaovoi-750-g

Oiva-palvelun raportteja Foodinin elintarvikkeiden valmistuksesta ja varastoinnista on tuotettu vuosien 2020 ja 2024 välillä 6 kpl, joissa on kaikissa muutamia elintarvikkeiden valvontaan, kuljetukseen ja varastointiin liittyviä alakohtia kuten:

  • Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet
  • Pakkaus- ja elintarvikekontaktimateriaalit
  • Tilojen ja välineiden soveltuvuus, riittävyys ja kunnossapito
  • Tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus
  • Elintarvikkeiden tuotanto- tai käsittelyhygienia
  • Elintarvikkeiden tutkimukset
  • Omavalvontasuunnitelma
  • Elintarvikkeiden koostumus
  • Elintarvikekohtaiset erityisvaatimukset
  • Elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta
  • Elintarvikkeista annettavat tiedot

Tavallinen kuluttaja ei voi päätellä näistä muutamasanaisista selvittelykohteiden luonnehdinnoista käytännössä mitään, sillä päättelyn avuksi on tarjolla lähinnä yksisymbolisiä laadun ilmaisuja. Näiden nelitasoisten symboleiden perusteella on todettavissa, että tarkastelukohde "Tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus" on toistuvasti ollut ainoa, joka ei ole saavuttanut parhainta kelpoisuuden tasoa, vaan tasoa huonomman ja viimeisimmän raportin mukaan (7.3.2024) samainen tarkastelukohde on saanut toisiksi huonoimman kelpoisuusstatuksen.

FitnessFirstin asiakaspalvelu tuli eräässä sähköpostiviestissään sanoneeksi ilman erillistä asiasta kysymystä, että se on Foodinin yritys/brändi, mikä sai itsekseen mietiskelemään sitä, onko sillä Foodinin kanssa missä määrin yhteistä toimintaa esim. varastoinnin, pakkaamisen ym. osalta. Nettitietojen mukaan sekä Foodin, että FitnessFirst valmistavat molemmat kaakaomassansa kaakaonibseistä käyttäen "Jyväskylässä olevaa kivimyllyä", jonka osalta Foodinin sivuilla mainitaan sellaisen sijaitsevan sen omalla tehtaalla. Voinee olettaa, että FitnessFirstiä varten ei ole perustettu erillistä tehdasta. Raskasmetallien tutkimisen osalta Foodinilla on tarjota laatutodistuksia kaakaovoista, kaakaonibseistä ja kaakaojauheesta.

Kuva 1. Foodinin muista tuotteista saatuja näytekappaleita tilattuaan jotain, mitä varsinaisesti tarkoitti tilata. Kaikki kuvassa olevat jotenkin omituisen makuisia kuin luonnostaan.

FitnessFirst mainitsi lähettämässään sähköpostiviestissä, että "FitnessFirst ja Foodin toimivat saman yrityksen alla eli Foodin Oy:n alla". Tätä ennen Foodinin päätoiminimi on ollut Rawmance Oy ja siitä mainitaan FitnessFirstin verkkosivuilla, että se "toimii ainoastaan tuotteiden ja palveluiden markkinoijana ja lisäksi toimittaa tuotteet ostajalle".

FitnessFirstin verkkosivuilla sanotaan sen saaneen "alkunsa vuonna 2009, kun perustajamme Lasse Jalkanen.." ja Foodinin verkkosivuilla sanotaan Foodin brändinä saaneen "alkunsa vuonna 2013", jolloin "Lassella jo entuudestaan oma hyvinvointituotteisiin suuntautunut verkkokauppa sekä useita rautoja tulessa saman alan muissa yrityksissä".

Henkilöstön määrä Foodin Oy:llä vaikuttaa taloustietojen perusteella olevan lisääntyväistä ja liikevaihdot runsaanlaista, mutta mahdollisesti huomionarvoista on Foodin Oy:n liikevaihdon jyrkkä pudotus 2022. Kenties jotain investointeja tehneet? Vainu-yritystietokannan mukaan Foodinilla on useita päätöksentekijöitä, mihin verrattuna Feel Vidid -verkkokauppa (Sobat Oy) on ns. pikkutekijä vähäisellä liikevaihdollaan ja yhdellä päätöksentekijällään.

FitnessFirstin ja Foodinin yhteistoiminnasta indikoivaa on, että:

"Kaakaomassa valmistetaan Jyväskylässä omalla tehtaallamme stone ground -kivimyllyssä kaakaonibsejä jauhamalla." (https://foodin.fi/tuote/kaakaomassa-luomu-raaka-200g/)
"Kaakaomassamme valmistetaan hellävaraisesti Jyväskylässä kivimyllyssä jauhamalla rikotut raa’at kaakaopavut. Se on siis täysin raakaa ja 100 % kaakaota." (https://fitnessfirst.fi/tuote/kaakaomassa-luomu-raaka-500-g/)
Kuva 1. Kuvakopio FitnessFirst-tuotesarjan selitteestä (vuodelta 2023).
Kuva 2. Kuvakopio Foodin-tuotesarjan selitteestä (vuodelta 2023).

https://www.finder.fi/Agentuuriliike/Foodin+Oy/Vaajakoski/yhteystiedot/2556290
https://www.finder.fi/Elintarvikkeet/Sobat+Oy/Vaasa/yhteystiedot/2725230
https://www.finder.fi/Luontaistuotteet/Aito+Luontaiskauppa/Kouvola/yhteystiedot/148838
https://www.finder.fi/Luontaistuotteet/Hyvinvoinnin+Tavaratalo+Oy/Preitil%C3%A4/yhteystiedot/535920
https://www.finder.fi/Luontaistuotteet/Nutrimarket+Oy/Helsinki/yhteystiedot/2186068
https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/artikkeleita/maukasta-luomua-hyvinvoinnistaan-huolehtiville
https://vainu.io/company/foodin-oy-taloustiedot-ja-liikevaihto/276319/yritystiedot
https://vainu.io/company/sobat-oy-taloustiedot-ja-liikevaihto/723087/yritystiedot

TAVOITE 1

Asiakkaan ei pidä joutua kokemaan edes epäillen laatuvajeisuutta, vaan jokaisen kaakaovoi-tuotteen täytyy olla tuotekohtaisesti tasalaatuinen, eikä mikään syötäväksi tarkoitettu kaakaovoi-tuote saa olla hajultaan tai maultaan kuin korkeintaan neutraalihkosti hajuisa ja tuoksahtava. Englanninkielisissä artikkeleissa kaakaovoin makua ja hajua luonnehtiessa (Google-hakujen tuloksia) käytetään usein sanaa "mild" (esim. "mildly sweet flavor and aroma" tai "mild chocolate taste and flavor") ja kaakaovoita saatetaan luokitella esim. sanoin "raw cocoa butter", "refined cocoa butter", "deodorized cocoa butter" tai "food-grade cocoa butter". Jos kaakaovoita myyvä tahoo myy "ihan vaan jotain kaakaovoita" tai täsmällisenoloisesti luonnehdittua kaakaovoita, joka ei sitten kuitenkaan ole sitä, mitä asiakas tilattuaan saa, ei tällainen taho ilmeisestikään ota riittävästi vastuuta tuotemyynnistään ym.

TAVOITE 2

Kaakaovoin valmistajille, pakkaajille ja myyjille ei pidä jättää mahdollisuutta pitää näkyvillä visuaalisesti/informatiivisesti huonolaatuisia, vääriä tai epävarmuutta aiheuttavia tietoja. Niiden varastoille, lähettämölle ja asiakaspalvelulle ei pidä jättää mahdollisuutta tehdä asiakkaalle tahallista haittaa, oli se sitten personoitua tai laajemmin asiakaskuntaan käytettyä. Ulkopuolista laadunvalvontaa on syytä kohdistaa paremmin ja useammin, jos kyse ei ole vain yhteen asiakkaaseen kohdistuneesta häirinnästä. Kartellimaista, eri tahojen kanssa sovittua toimintaa tuotteiden niukkuuden ja saantikanavien kontrolloimiseksi ei pidä sallia.

SPEKULAATIOITA 1:

Foodinista pyritään tekemään merkittävä tuotevalmistaja ja sen liikevoiton jyrkkä pudotus vuonna 2022 tarkoittanee merkittävää investointia esim. tehtaaseen. Liiketoiminnallisen epäonnistumisen riskiä on saatettu pyrkiä vähentämään järkkäilemällä esim. huomion suuntautumista aputoiminimestä Foodinin suuntaan, pitämällä raaka-aineiden saatavuutta keinotekoisesti vajeisena, jotta asiakkaat tutustuisivat Foodinin valmistuotteisiin, tekemällä allekirjoitettuja ja epävirallisia sopimuksia eri tahojen kanssa tuotesijoitteluun ja muihin käytäntöihin liittyen.

SPEKULAATIOITA 2:

Valmistajat, asiakaspalvelijat, myyjätahot, heidän työntekijänsä ja/tai logistiikassa työskentelevät koordinoivat tapahtumienkulkuja ja tapahtumien esiintymisien hetkiä siten, että joillekin tietyille viestintätaitoisille asiakkaille aiheutuu huonoja kokemuksia, joista he halunnevat viestiä julkisesti tai kuten nykyisin on paljolti tapana, pääsyoikeuksiltaan rajoitetuissa nettiryhmissä. Aiheuttajien hypoteesinä on voinut olla, että siten saadaan aikaan lisää hallittavissa olevaa tunnettuutta, missä Foodin ym. selviytyvät imagollisesti hyvin ja missä huonoista kokemuksista viestivä kenties jopa nolautuu siten, ettei hän itse edes tiedä tulleensa nolautuneeksi, koska viestintä ja vihjailu tapahtuu usein privaateissa viestintäverkostoissa. Toisaalta, jos kyse on vain yhteen henkilöön kohdistuneesta tahallisesta haitanteosta, johon moni on ottanut osaa, niin kumpihan vaihtoehto tällöin olisi pahempi ja miltä kannalta ajateltuna?

SPEKULAATIOITA 3:

Kun FitnessFirstin kaakaovoi on jatkuvasti pitkälti ei-saatavilla oleva ja saatavilla ollessaankin ostamisepäröintia aiheuttava, ei FitnessFirst-brändätyn kaakaovoin huomattavasti Foodin-brändättyä kaakaovoita alhaisempi hinta aiheuta Foodin-yritykselle sitä, että tuotteita tulisi myytyä "turhaan" liian halvalla.

SPEKULAATIOITA 4:

Foodinin henkilöstössä on mukana ihmisiä, joilla on pitkäaikaista toimintaa liittyen biohakkerointiin, sekä superfoodien, luontaistuotteiden ja ravintolisien hypettämiseen. Kyseisissä "piireissä" on esiintynyt hyvinkin tyypillisesti ihmisten huolestuttamista "ravinnon säteilytetyksi" tulemisella (mm. lukuisissa erilaisissa suomenkielisissä blogeissa) ja "toksisten asioiden" kuten vääränlaisten ihmisten karkottamista elämästään. Näistä "piireistä" on myös pyritty karkottamaan ihmisiä (tai ainakin tässä asioista kertovaa) esim. osallistumalla suomalaisen biohakkerointi-liikkeen melkeinpä de facto -henkilön roolissa toisen käyttäjän aloittamaan pilkkaan vahvasti pilkkaavuutta puoltamalla eräässä Facebook-ryhmässä. Yleensäkin, biohakkerointi on onnistunut hyvinkin helposti pysyttelemään "arjen ihmisten" päivittäisestä tietämyksestä isoloituneena eli ikään kuin hiukan eksklusiivisena, jonka ei ole vaikuttanut halunneen tulevan yleisesti kiinnostavaksi sen enempää esim. Helsingin Sanomat kuin quantified self -liikkeen tunnetuimmat henkilötkään. Tällainen uuttaa ideaa siitä, että erään asiakkaan töykeäksi kokema monenlainen on voinut olla suunniteltu useita eri tahoja yhdistävissä nettiryhmissä, joilla on jokin yhteinen intressi, joka ei sovi yhteen tämän erään henkilön tekemisten ja aikeilujen kanssa.

SPEKULAATIOITA 5:

Kun käydään ounastelemaan kaakaovoi-ostosten pieleen menevisessä avustaviksi joitain tahoja, saattaa jäädä miettimättä sellaisia skenaarioita, missä näennäisesti mitään hyötymätön taho, joka ei ole suoranaisesti osapuolena tapahtumienkuluissa, onkin se taho, joka pyrkii eri tahojen mielipiteitä, vaikutelmia ja päätöksentekoa manipuloimalla saamaan aikaan joidenkin osapuolten välillä konfliktiä, skismaa tjm.

Tällaisia pyrkimyksiä, jotka voivat olla osana jotain "suurempaa suunnitelmaa", edesauttaa tuotetilaus-tapauksissa paljon, jos Postin työntekijöissä, Postin logistiikkaa ohjaavissa tietojärjestelmissä, naapureissa ym. on "toissijaisen käytön" mahdollisuutta eli esim. Postin työntekijä tekee työnsä ohessa vähän muutakin kuten jättää saapuvan kirjeen laittamatta postilaatikkoon ja antaa sen jollekin toiselle henkilölle saapumisen viivyttämiseksi tai tuotteen tyystin toisenlaiseen vaihtamiseksi. Kaakaovoi-tilausten osalta tilaukset ovat olleet Postin pakettilokerikoista noudettuja, mutta ohjelmistoteknisesti kouluttautuneena ei tuntuisi ollenkaan mahdottomalta, etteikö tietojärjestelmiin, logistiikkaan ym. jäisi sellaisia esim. häirinnän mahdollistavuuksia, joista ei jäisi edes epäilyttäviä logimerkintöjä mihinkään. Kirjepostina saapuneiden lähetysten aikoihin on esiintynyt erittäin paljon omituisuuksia ym., joista alakohdassa "Muunlaista orastavasti epäilyttävää" vain vähäisiä viitteitä.

MUUNLAISTA ORASTAVASTI EPÄILYTTÄVÄÄ

Syyskuun FitnessFirstilta tilatut tuotteet olivat kaikki aivan liian isokokoisissa tuotepusseissa sen lisäksi, että kyseisten tuotepussien sisältö haisi ja tuoksui pahalta (kaikki kolme). Miten voi kaksi moisenlaista, erilaista virhettä ilmentyä samoissa tuotteissa? Epäilyttävyyttä lisäsi myös se, että näiden tuotteiden saapumisien aikaan asuinympäristössä suoritettiin vihjailua aiempaan tapahtumaan, joissa tuotepussi oli moninkertainen suhteessa pikkuruiseen tuotteeseen. FitnessFirst lähetti jahkailematta korvaukseksi Foodinin vastaavat.

Kun ensi kertaa tilasin Feel Vividiltä (matcha teetä 11.1.2023), asuintalon ulkopostilaatikkojärjestelmässä ja sen luona oli kaikenlaista epäilyttävää kuten omassa postilaatikossa naapurin postia, postitusjärjestelmän metallisen kehikön päällä irtoavaimia ja lähellä olleen nimitaulun nimivaihdoksen jäljiltä irtokirjaimia samaisen postitusjärjestelmän metallisen kehikon päällä ja _postittamiseen_ sukunimeltään assosioituva samantaloinen asukas häiriköi auditiivisesti, kun jotkut kuvittelevat voivansa vahvistaa jonkinlaisia assosiaatioklustereita. Postin saapumisessa oli epäilyttävästi liikaa viivettä, joten kirje saapui vasta 11.1.2023 kyseiseen kerrostaloon 11 ja sen asuntoon nro 1, vaikka kyse oli lähtökohtaisesti nopsasti saapuvasta kirjelähetyksestä, mikä viittaa kirjeen saapumisen keinotekoiseen viivyttelyyn. Aiemmin postinjakaja tjm. on temppuillut tuuppaamalla mainitun _postittamiseen_ sukunimeltään assosioituvalle henkilölle osoitettua postia omaan postilaatikkoon muilla erityisillä hetkillä (ynnä tuhat muuta epäilyttävää tapahtumaa, joista jossain määrin kerrottu toisaalla).

Verkkokauppojen pitkäaikaiset ohjelmistobugit tai hidastelevuudet pitäisi oletuilla kävijävirroilla tulla korjatuksi nopeasti, mutta niiden annetaan olla pitkään sellaisenaan. Tällainen voi viitata joko siihen, että asiakkaita halutaan saada muistamaan myyjätaho paremmin aiheuttamalla keinotekoista läheisyyttä yhteydenottamisen vuoksi tai sitten tarkoitus on saada hakeutumaan oletetuille toisille verkkosivuille. Hidastoimintaisuus viittaa tässä lähinnä FitnessFirst.fi:hin, missä oleva verkkokauppa on ollut viikko- ja kuukausitolkulla jatkuvasti erittäin hidastoimintainen (sivulataukset tyypillisesti 30 - 40 sekuntia yölläkin) ja joka myy paljon muutakin kuin esim. kaakaovoita. Erikoisesti kuitenkin vain Firefox-selaimella ja jopa selaimen uudelleenasentamisen jälkeen, muttei ollenkaan esim. Edge-selaimella. Ohjelmistobugit tarkoittavat tässä sitä, että asiakas ei saa hiiren klikkauksellaan aikaan joka sivulla tapahtuvasta uutiskirjeestä mainitsemista loppumaan (Hyvinvoinnin Tavaratalo), sekä salanan palautus -toiminnon totaalista toimimattomuutta (Aito Luontaiskauppa).

Syötävien tuotteiden ostamiset eivät ole ainoita, joissa saapumisessa tai hakemisessa on ollut jotain epäilyttävyyttä ja joiden epäilyttävyydestä monet muut tahot ovat olleet tietoisia ennalta, tuotteen saamisen hetkellä ja myöhemminkin noista joistain epäilyttävyyksistä tietäneisyys on päätynyt lisääntyneessä määrin muiden tahojen tietoon. Esim. Familonin verkkokaupasta ostetut kaksi tyynyä haisivat molemmat niin paljon, ettei niitä hajuja saanut pois vielä neljännenkään pesukoneessa puhdistumassa käyttämisen jälkeen (vrt. eräiden kaakaovoi-tuotteiden pahanhakuisuuksiin) ja Onninen-yritykseltä tilattu O-kirjaimen muotoinen pienehkö tiiviste ojennettiin kyseisen yrityksen Lappeenrannan toimipisteessä läpinäkyvään, latteaan pussiin pakattuna, jonka koko oli leveydeltään n. 8-kertainen ja pituudeltaan 12-kertainen (vrt. FitnessFirst-tuotepussiin älyttömään kokoisuuteen). Huomionarvoista, että Onninen-yrityksen favicon (eng. favorites icon) on tyylitellyn ympyrän muotoinen (https://www.onninen.fi/public/favicons/favicon-32x32.png) kuten mainittu tiivistekin.

Yhteen henkilön kohdistuva oletettu "sikailu", josta on selvästikin, mutta haastavasti todisteltavasti levitelty tietoa ja vihjailua muillekin tahoille, on yleistä Lappeenrannassa ja muuallakin, mutta tämän seikan ei pidä antaa viedä liiaksi huomioita mainituilta muilta väitteiltä, spekulaatioilta ja varmuudella tapahtuneilta.