SPEKULAATIOITA 1:

Foodinista pyritään tekemään merkittävä tuotevalmistaja ja sen liikevoiton jyrkkä pudotus vuonna 2022 tarkoittanee merkittävää investointia esim. tehtaaseen. Liiketoiminnallisen epäonnistumisen riskiä on saatettu pyrkiä vähentämään järkkäilemällä esim. huomion suuntautumista aputoiminimestä Foodinin suuntaan, pitämällä raaka-aineiden saatavuutta keinotekoisesti vajeisena, jotta asiakkaat tutustuisivat Foodinin valmistuotteisiin, tekemällä allekirjoitettuja ja epävirallisia sopimuksia eri tahojen kanssa tuotesijoitteluun ja muihin käytäntöihin liittyen.

SPEKULAATIOITA 2:

Valmistajat, asiakaspalvelijat, myyjätahot, heidän työntekijänsä ja/tai logistiikassa työskentelevät koordinoivat tapahtumienkulkuja ja tapahtumien esiintymisien hetkiä siten, että joillekin tietyille viestintätaitoisille asiakkaille aiheutuu huonoja kokemuksia, joista he halunnevat viestiä julkisesti tai kuten nykyisin on paljolti tapana, pääsyoikeuksiltaan rajoitetuissa nettiryhmissä. Aiheuttajien hypoteesinä on voinut olla, että siten saadaan aikaan lisää hallittavissa olevaa tunnettuutta, missä Foodin ym. selviytyvät imagollisesti hyvin ja missä huonoista kokemuksista viestivä kenties jopa nolautuu siten, ettei hän itse edes tiedä tulleensa nolautuneeksi, koska viestintä ja vihjailu tapahtuu usein privaateissa viestintäverkostoissa. Toisaalta, jos kyse on vain yhteen henkilöön kohdistuneesta tahallisesta haitanteosta, johon moni on ottanut osaa, niin kumpihan vaihtoehto tällöin olisi pahempi ja miltä kannalta ajateltuna?

SPEKULAATIOITA 3:

Kun FitnessFirstin kaakaovoi on jatkuvasti pitkälti ei-saatavilla oleva ja saatavilla ollessaankin ostamisepäröintia aiheuttava, ei FitnessFirst-brändätyn kaakaovoin huomattavasti Foodin-brändättyä kaakaovoita alhaisempi hinta aiheuta Foodin-yritykselle sitä, että tuotteita tulisi myytyä "turhaan" liian halvalla.

SPEKULAATIOITA 4:

Foodinin henkilöstössä on mukana ihmisiä, joilla on pitkäaikaista toimintaa liittyen biohakkerointiin, sekä superfoodien, luontaistuotteiden ja ravintolisien hypettämiseen. Kyseisissä "piireissä" on esiintynyt hyvinkin tyypillisesti ihmisten huolestuttamista "ravinnon säteilytetyksi" tulemisella (mm. lukuisissa erilaisissa suomenkielisissä blogeissa) ja "toksisten asioiden" kuten vääränlaisten ihmisten karkottamista elämästään. Näistä "piireistä" on myös pyritty karkottamaan ihmisiä (tai ainakin tässä asioista kertovaa) esim. osallistumalla suomalaisen biohakkerointi-liikkeen melkeinpä de facto -henkilön roolissa toisen käyttäjän aloittamaan pilkkaan vahvasti pilkkaavuutta puoltamalla eräässä Facebook-ryhmässä. Yleensäkin, biohakkerointi on onnistunut hyvinkin helposti pysyttelemään "arjen ihmisten" päivittäisestä tietämyksestä isoloituneena eli ikään kuin hiukan eksklusiivisena, jonka ei ole vaikuttanut halunneen tulevan yleisesti kiinnostavaksi sen enempää esim. Helsingin Sanomat kuin quantified self -liikkeen tunnetuimmat henkilötkään. Tällainen uuttaa ideaa siitä, että erään asiakkaan töykeäksi kokema monenlainen on voinut olla suunniteltu useita eri tahoja yhdistävissä nettiryhmissä, joilla on jokin yhteinen intressi, joka ei sovi yhteen tämän erään henkilön tekemisten ja aikeilujen kanssa.

SPEKULAATIOITA 5:

Kun käydään ounastelemaan kaakaovoi-ostosten pieleen menevisessä avustaviksi joitain tahoja, saattaa jäädä miettimättä sellaisia skenaarioita, missä näennäisesti mitään hyötymätön taho, joka ei ole suoranaisesti osapuolena tapahtumienkuluissa, onkin se taho, joka pyrkii eri tahojen mielipiteitä, vaikutelmia ja päätöksentekoa manipuloimalla saamaan aikaan joidenkin osapuolten välillä konfliktiä, skismaa tjm.

Tällaisia pyrkimyksiä, jotka voivat olla osana jotain "suurempaa suunnitelmaa", edesauttaa tuotetilaus-tapauksissa paljon, jos Postin työntekijöissä, Postin logistiikkaa ohjaavissa tietojärjestelmissä, naapureissa ym. on "toissijaisen käytön" mahdollisuutta eli esim. Postin työntekijä tekee työnsä ohessa vähän muutakin kuten jättää saapuvan kirjeen laittamatta postilaatikkoon ja antaa sen jollekin toiselle henkilölle saapumisen viivyttämiseksi tai tuotteen tyystin toisenlaiseen vaihtamiseksi. Kaakaovoi-tilausten osalta tilaukset ovat olleet Postin pakettilokerikoista noudettuja, mutta ohjelmistoteknisesti kouluttautuneena ei tuntuisi ollenkaan mahdottomalta, etteikö tietojärjestelmiin, logistiikkaan ym. jäisi sellaisia esim. häirinnän mahdollistavuuksia, joista ei jäisi edes epäilyttäviä logimerkintöjä mihinkään. Kirjepostina saapuneiden lähetysten aikoihin on esiintynyt erittäin paljon omituisuuksia ym., joista alakohdassa "Muunlaista orastavasti epäilyttävää" vain vähäisiä viitteitä.

MUUNLAISTA ORASTAVASTI EPÄILYTTÄVÄÄ

Syyskuun FitnessFirstilta tilatut tuotteet olivat kaikki aivan liian isokokoisissa tuotepusseissa sen lisäksi, että kyseisten tuotepussien sisältö haisi ja tuoksui pahalta (kaikki kolme). Miten voi kaksi moisenlaista, erilaista virhettä ilmentyä samoissa tuotteissa? Epäilyttävyyttä lisäsi myös se, että näiden tuotteiden saapumisien aikaan asuinympäristössä suoritettiin vihjailua aiempaan tapahtumaan, joissa tuotepussi oli moninkertainen suhteessa pikkuruiseen tuotteeseen. FitnessFirst lähetti jahkailematta korvaukseksi Foodinin vastaavat.

Kun ensi kertaa tilasin Feel Vividiltä (matcha teetä 11.1.2023), asuintalon ulkopostilaatikkojärjestelmässä ja sen luona oli kaikenlaista epäilyttävää kuten omassa postilaatikossa naapurin postia, postitusjärjestelmän metallisen kehikön päällä irtoavaimia ja lähellä olleen nimitaulun nimivaihdoksen jäljiltä irtokirjaimia samaisen postitusjärjestelmän metallisen kehikon päällä ja _postittamiseen_ sukunimeltään assosioituva samantaloinen asukas häiriköi auditiivisesti, kun jotkut kuvittelevat voivansa vahvistaa jonkinlaisia assosiaatioklustereita. Postin saapumisessa oli epäilyttävästi liikaa viivettä, joten kirje saapui vasta 11.1.2023 kyseiseen kerrostaloon 11 ja sen asuntoon nro 1, vaikka kyse oli lähtökohtaisesti nopsasti saapuvasta kirjelähetyksestä, mikä viittaa kirjeen saapumisen keinotekoiseen viivyttelyyn. Aiemmin postinjakaja tjm. on temppuillut tuuppaamalla mainitun _postittamiseen_ sukunimeltään assosioituvalle henkilölle osoitettua postia omaan postilaatikkoon muilla erityisillä hetkillä (ynnä tuhat muuta epäilyttävää tapahtumaa, joista jossain määrin kerrottu toisaalla).

Verkkokauppojen pitkäaikaiset ohjelmistobugit tai hidastelevuudet pitäisi oletuilla kävijävirroilla tulla korjatuksi nopeasti, mutta niiden annetaan olla pitkään sellaisenaan. Tällainen voi viitata joko siihen, että asiakkaita halutaan saada muistamaan myyjätaho paremmin aiheuttamalla keinotekoista läheisyyttä yhteydenottamisen vuoksi tai sitten tarkoitus on saada hakeutumaan oletetuille toisille verkkosivuille. Hidastoimintaisuus viittaa tässä lähinnä FitnessFirst.fi:hin, missä oleva verkkokauppa on ollut viikko- ja kuukausitolkulla jatkuvasti erittäin hidastoimintainen (sivulataukset tyypillisesti 30 - 40 sekuntia yölläkin) ja joka myy paljon muutakin kuin esim. kaakaovoita. Erikoisesti kuitenkin vain Firefox-selaimella ja jopa selaimen uudelleenasentamisen jälkeen, muttei ollenkaan esim. Edge-selaimella. Ohjelmistobugit tarkoittavat tässä sitä, että asiakas ei saa hiiren klikkauksellaan aikaan joka sivulla tapahtuvasta uutiskirjeestä mainitsemista loppumaan (Hyvinvoinnin Tavaratalo), sekä salanan palautus -toiminnon totaalista toimimattomuutta (Aito Luontaiskauppa).

Syötävien tuotteiden ostamiset eivät ole ainoita, joissa saapumisessa tai hakemisessa on ollut jotain epäilyttävyyttä ja joiden epäilyttävyydestä monet muut tahot ovat olleet tietoisia ennalta, tuotteen saamisen hetkellä ja myöhemminkin noista joistain epäilyttävyyksistä tietäneisyys on päätynyt lisääntyneessä määrin muiden tahojen tietoon. Esim. Familonin verkkokaupasta ostetut kaksi tyynyä haisivat molemmat niin paljon, ettei niitä hajuja saanut pois vielä neljännenkään pesukoneessa puhdistumassa käyttämisen jälkeen (vrt. eräiden kaakaovoi-tuotteiden pahanhakuisuuksiin) ja Onninen-yritykseltä tilattu O-kirjaimen muotoinen pienehkö tiiviste ojennettiin kyseisen yrityksen Lappeenrannan toimipisteessä läpinäkyvään, latteaan pussiin pakattuna, jonka koko oli leveydeltään n. 8-kertainen ja pituudeltaan 12-kertainen (vrt. FitnessFirst-tuotepussiin älyttömään kokoisuuteen). Huomionarvoista, että Onninen-yrityksen favicon (eng. favorites icon) on tyylitellyn ympyrän muotoinen (https://www.onninen.fi/public/favicons/favicon-32x32.png) kuten mainittu tiivistekin.

Yhteen henkilön kohdistuva oletettu "sikailu", josta on selvästikin, mutta haastavasti todisteltavasti levitelty tietoa ja vihjailua muillekin tahoille, on yleistä Lappeenrannassa ja muuallakin, mutta tämän seikan ei pidä antaa viedä liiaksi huomioita mainituilta muilta väitteiltä, spekulaatioilta ja varmuudella tapahtuneilta.