Liekö sille annan liiaksi merkitystä (tai ylitulkitsen), että Aino-Kaisa Pekonen on ollut pari vuotta sosiaali- ja terveysministeri, sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä monen monta vuotta ja alunperin koulutuskin on lähihoitaja-sellainen, mutta kun Vasemmiston kannatus eduskuntavaaleissa ei vaan meinaa saavuttaa 10 prosenttia (paitsi ihan äskettäin) ja jopa Perussuomalaiset ovat alkaneet puhua digitalisaatiosta, tekoälystä ja, hyvänen aika, datasta, luulisi Aino-Kaisa Pekosen puoluetovereiden hoputtaneen häntä puhumaan nykyaikaisempia sanoja käyttäen.

Tuolla entisestä änkyröivyydestään ym. irti yrittävällä toisella puolueella todellakin on kunta- ja aluevaaliohjelmassaan jopa kahdessa tekstikappaleessa (alaosioissa "2.1. Uudet työ- ja elinkeinotoimistot oikeisiin töihin" ja "2.2.9. Digitalisaatio ja tekoäly on hyödynnettävä") mainittuna mm. potilastietotekstimassat, "tekoäly esittää lääkärille ehdotuksia" ja "ajantasainen ja tarkka datan" (kuntien päätöksenteko), joten ettei Pekonen vain jumittuisi pelkkään hoitojonoista, varhaisesta hoitoonpääsystä ja ammattihenkilöiden työmäärästä toteamisiin? Aino-Kaisa Pekonen ei ole käyttänyt eduskuntapuheissaan ollenkaan sanoja kuten tekoäly, digitaalisuus, data tai tietojärjestelmät.

"Laajojen potilastietotekstimassojen, havaittujen oireiden ja laboratoriotulosten perusteella tekoälyn hyödyntäminen tulee varmasti yleistymään. Lähitulevaisuudessa lääkärin tavatessa potilaan tekoäly poimii lukuisista järjestelmistä usein pitkänkin ajan kuluessa vaihtelevin kirjaustapojen kautta syntyneestä datamassasta oleelliset tiedot. Tekoäly esittää lääkärille ehdotuksia mahdollisista tarkentavista ja varmistavista kysymyksistä. Ja kun lääkäri keskustelee potilaan kanssa, tekoäly kuuntelee taustalla ja kirjoittaa muistiinpanot automaattisesti, sekä tekee keskustelusta ja päätetystä hoitolinjasta järjestelmään kirjattavan yhteenvedon, jonka lääkäri lopuksi kuittaa itse."
"Kunnan on myös panostettava alueen markkinointiin houkutellakseen ulkopuolisia yrityksiä ja investointeja. Tämä edellyttää, että kunnilla on käytettävissään ajantasaista ja tarkkaa dataa, joka auttaa yrityksiä tekemään päätöksiä sijoittumisestaan. Kunnat voivat toimia datan kerääjinä ja tarjoajina, antaen yrityksille tietoa esimerkiksi työvoiman saatavuudesta, infrastruktuurin tasosta ja toimitilojen saatavuudesta."

Ryhmitellessä Aino-Kaisan Pekosen eduskuntapuheista erilleen otettuja tekstikatkelmia, jotka edustivat kattavasti hänen eduskunnassa puhumaansa (meneillään olevalta vaalikaudelta vuoden 2024 loppuun asti), alkoi niiden lajittelun aikaan juontumaan mieleen kysymys siitä, miten vasemmistolainen politiikka olevineen näkyy hänen puheissaan? Onko se jotenkin erilaista kuin SDP:n? Mistä kohdin muka? Oletetusti terveysasiat ovat hänelle erityisen tärkeitä, sillä tunnetta ilmaiseva vihaisuus tulee mainituksi:

"Minä olen lähihoitaja, ja minä olen vihainen siitä, millä tavalla te kohtelette minun entisiä työkavereitani. Teidän mielestänne hoitajat, poliisit, laitoshuoltajat, keittäjät ja monet muut tärkeää työtä tekevät ihmiset ovat vain kustannustaakka, ja heidät nähdään kansantalouden kokonaisedun vaarantajina. Hyvä hallitus, tiedättekö te, mistä se kansantalouden kokonaisetu syntyy? Se syntyy ihmisten hyvinvoinnista. Kun ihmiset ovat terveitä, osaavia ja hyvinvoivia, se luo talouskasvua, mutta kun ihmiset ovat sairaita, epätoivoisia ja vailla tarvittavaa koulutusta, ei viennille ja talouskasvulle ole edellytyksiä."

minkä huomioimisella ei ole tarkoitus vähäisessäkään määrin sanoa ns. tunteilun olevan primääri ohjastava tekijä hänen poliittisessa toiminnassaan. Teemaisuuksina hänen puheissaan ovat mm. aikuiskoulutustuki, syrjäytyneisyys, työttömyysturva, heikoimmassa asemassa oleviin kohdistuvat leikkaukset, työelämän käskyvalta, hoitotakuu ja hyvinvointialueiden rahoitus.

Kun mietiskelee hetken sitä, mihin teemaisuuksiin Pekonen vaikuttaa rajoittuvan tarkasteluajanjakson osalta ja selailee uudemman kerran sitä, miten hän asioista puhuu, juolahtaa mieleen, että voisikohan Vasemmistoliitto toimia jonkinlaisena sopimuksenvaraisena, kansanosan tuntoja luonnehtivana indikaattorina, jonka saamasta kannatuksesta voi ilman tarkempaa data-analyysiäkin tehdä päätelmiä sosioekonomisesti oireilevien ihmisten määrästä suhteessa siihen, kuinka vähän kannatusta pienpuolueet vaaleissa tapaavat saada? Eli kun mikään Vasemmistoliiton tekemisessä ei aiheuta assosiaatioita kommunismiin vaalien välillä tai niiden aikana, saadaan vasemmistosta täten yhdenlainen jatkumon ääripää, "jonka taa ei nää ja jossa ei oo mitään", vaikka yhteiskunnallisessa muokkaamisessa olisi runsaasti mahdollisuuksia tehdä sitä toisenlaiseksi ilman, että täytyisi mennä vaikkapa Kokoomuksen kauhistelemaan "monille hyvää yllin kyllin ilman liikoja rajoittamisia"-meininkiin eli esim. ilmaiseen sähköön ja ilmaista ruokaa valmistaviin 3D-tulostimiin.

Kun erään Aino-Kaisa Pekosen puheenvuoron aikana edustaja Miko Bergbom, jonka nimi on jäänyt valtiopäiväasiakirjaan muodossa Berbom, nälväisi Pekosta toteamalla "Voi voi!" hänen luonnehtiessaan hallitusta koulutusvihamieliseksi hallitukseksi, se saattoi johtua siitä, että Bergbom koki Pekosen olevan poliittisena toimijana vähäinen eli sellainen, joka taas kerran luonnehtii Bergbomin vähäisenlaiseksi kokemien ihmisten tuntemuksia vähäisenlaisesti vaikuttavasti. Bergbom on oletettavasti monen muun perussuomalaisen tapaan jatkuvasti sellaisessa orientaation tilassa, missä esim. työtön sanana ei minkäänlaisessa hänen käyttämässään diskurssissa saa aikaan parannusta elämäänsä ilman johonkin yritykseen töihin menemistä, joten kun hänen vähäiseksi kokemansa ihminen sanoo sellaista, joka käy tuntumaan naiivin heikkotasoiselta vaikuttamiselta, hänessä aiheutuu jonkinmoinen primitiivireaktio, joka ilmentyy tuolla kertaa "Voi voi!"-tokaisuna.

"Melkein tekisi mieli sanoa, että tämä nykyinen hallitus on koulutusvihamielinen hallitus. [Miko Berbom: Voi voi!] Teille arvossa on tuottavaa työtä tekevä aikuinen, ei niinkään itseään kehittävä aikuisopiskelija. Aivan niin kuin tässä edellä edustaja Lindén kuvaili hyvin tuota tilannetta, mikä tämän aikuiskoulutustuen osalta on, että te ette näillä päätöksillä edesauta sitä, että ihmiset voisivat jatkossa kouluttautua työn ohella tai työuransa keskivaiheilla, vaan teille ainoastaan arvoa on sillä, että ihminen on työssä, tai jos haluaa opiskella, niin se on tehtävä lainarahalla. [nimivirhe mukana alkuperäisissä valtiopäiväasiakirjoissa]"

Oletettavasti koko Vasemmistoon pahasti kyllästyneet Perussuomalaiset eivät mahdollisesti koe kummoisempaa vastusta muodostuvan edes Vasemmistoliiton Jussi Saramosta, jonka eduskuntapuheet samaisella tarkasteluajanjaksolla ovat nekin monilta osin juuri sellaista, joka näiden eräiden kuulijoiden on helppo luokitella mielessään "blaablaahan" kuuluviksi:

"Tiedossa on, että teidän leikkaustenne seuraukset ovat ainakin kymmeniätuhansia ihmisiä lisää toimeentulotuella. Te työnnätte ihmisiä pois työelämästä. Työllisyys heikkenee ja velka kasvaa, kun te annatte veronalennuksia" (Jussi Saramo, 23.11.2023)
"Hyvä oikeistohallitus, tämä on teidän esityksenne. Täällä lasketaan veroja — suurituloisiin, yritysten omistajiin painottuen — enemmän kuin mitä te leikkaatte. Te lisäätte tällä esityksellä velkaantumista." (Jussi Saramo, 10.10.2023)
"Tämä ei ole talouden tasapainottamisen hallitus, tämä on eliitin hallitus, joka ottaa työntekijöiltä ja antaa yritysten omistajille, ottaa sairailta ja vanhuksilta, antaa sijoittajille, nostaa asumisen hintaa monin keinoin ja kyykyttää erityisesti pääkaupunkiseudun pienipalkkaisia työntekijöitä." (Jussi Saramo, 27.6.2023)
"Te yritätte pelotella työntekijät nöyriksi, hiljaisiksi, jotta he eivät pitäisi puoliaan. Yksi tällainen on täällä mainittu irtisanomisten heikentäminen, että ei tarvittaisi enää painavaa syytä." (Jussi Saramo, 9.11.2023)

Jussi Saramo käyttää tuossa sanaa "eliitti" ja ilmaisuja kuten "pelotella työntekijät nöyriksi, hiljaisiksi", joten jos kyse olisi jonkinlaisesta kilpailusta, Pekosen "tämä esitys on minun mielestäni yksi törkeimmistä" ja "pimitti" eivät aivan pärjäisi? Vai voisikohan Pekosen syytökset "kaksin sote-rattain ajaminen", "perussuomalaiset vievät tätä esitystä aivan ennennäkemättömällä raivolla suorastaan eteenpäin" ja "tavoitteena on laittaa suomalaisen työelämän peruspilarit uuteen järjestykseen" sitten kuitenkin olla tujumpaa sarjaa, mutta eivät tule tunnistetuksi sellaiseksi niin helposti?

"Tämä hallitus on tuonut tähän saliin ennätysmäärän ihmisten toimeentuloa ja sosiaali- ja terveyspalveluita heikentäviä esityksiä, ja tämä esitys on minun mielestäni yksi törkeimmistä."
"Tälle politiikalle ei ole kansalaisten mandaattia, koska kokoomus pimitti suunnitelmansa ihmisiltä. Tällainen politiikka vie toivon ja tulevaisuuden näkymät työntekijöiltä."
"Minusta näyttää siltä, että perussuomalaiset ajavat kaksilla sote-rattailla ja tuhoavat suomalaisten lähipalveluita ennennäkemätöntä tahtia. On suorastaan kansalaisten aliarviointia tehtailla siellä maakunnissa aloitteita ja kannanottoja, joilla olevinaan vastustetaan niitä päätöksiä, joita perussuomalaiset täällä hallituksessa ja eduskunnassa ovat itse tekemässä."
"Kun nyt ollaan lähestymässä vaalikauden puoliväliä, niin voisitte nyt lopulta ruveta kantamaan vastuuta. Te ajatte täällä nyt kaksilla sote-rattailla. Useilla alueilla nimenomaan perussuomalaiset aluevaltuutetut kertovat vastustavansa näitä päätöksiä, vaikka nimenomaan perussuomalaisten ministeri Juuso ja perussuomalaiset vievät tätä esitystä aivan ennennäkemättömällä raivolla suorastaan eteenpäin."
"Hallituksen suuressa suunnitelmassa nämä ovat kuitenkin vasta lämmittelyä. Hallituksen tavoitteena on laittaa suomalaisen työelämän peruspilarit uuteen järjestykseen. Suomalainen sopiminen muuttuu vahvemman käskyvallaksi, jolla työntekijän asemaa heikennetään paikallisen sopimisen nimissä."

Alumpana tuli mainituksi tunteiden poliittista tekemistä ohjaavuudesta kuin sellaisen liikaa vaikuttaminen voisi olla epäammattimaista, mutta toisaalta jos vastapuoleksi määrittyvä tekee toisaalla oletetun "aidosti karkeita ja huonosti mietittyjä päätöksiä ja linjauksia" ja minkä jälkeen vastapuolen edustajat puolustavat tehtyä oletetun pseudoloogisesti aina niin kauan kunnes keskustelu asiasta loppuu, voihan siinä tulla ajautuneeksi miettimään, minkälaiseksi tätä vastapuolta kutsuisi, jos ei viitsi lapsiksikaan kutsua etteivät lapset pahastui.

Vaihtoehdoksi tai todennäköisemmin ammattipoliitiikkomaisesti jatkaen Pekonenkin pitänee sopivampana, vaikkakin vaikuttavuudeltaan lähinnä omaa ja puolueensa imagoa ylläpitävänä, sekä vaikkapa SDP:stä heikonlaisesti erottuvana, todeta jotain tyynempää kuten:

"Huomionarvoista on myös se, että asiantuntijat ovat todenneet, että te ole ottaneet huomioon vaikutusten arvioinnissa kaikkien lapsiin ja lapsiperheisiin vaikuttavien hallituksen esittämien sosiaalietuuksien leikkausten kokonaisvaikutuksia."
"Nämä hallituksen kamalat leikkaukset kohdistuvat kaikista heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, ja ennen vaaleja hallituspuolueet lupasivat jotain aivan muuta. Monesta suusta todettiin, että leikkaukset pienituloisilta eivät teille käy, mutta nyt käyvät."
"Te olette väittäneet, että säästöt pyritään toteuttamaan tavalla, joka huomioi heikoimmassa asemassa olevien tilanteen, mutta pyrkimykseksi tämä todella näyttää jäävän, sillä ei tässä teidän esityksessänne tosiasiallisesti ole tuotu esiin, miten tämä tehtäisiin niin, että heikoimmassa asemassa olevien tilanne ei pahene."
"Viime viikolla palkkakuoppalain lähetekeskustelussa entinen työväenpuolue perussuomalaiset kysyi meiltä, emmekö välitä kilpailukyvystä. Minä luulen, että suomalaiset työntekijät kyllä muistavat ja tietävät, mitä on luvassa, kun porvarihallitus puhuu kilpailukyvystä. Kun Sipilän hallitus vei julkisen sektorin työntekijöiltä lomarahat ja pidensi kaikkien työaikaa palkatta, [Mikko Savolan välihuuto] perussuomalaiset olivat silloinkin innolla mukana kyykyttämässä duunareita."
"Miksi paikallisen sopimisen lisääminen on oikeiston kestohaave, vaikka se on jo nyt mahdollista ihan jokaisella työpaikalla? Tietenkin siksi, että tällä hetkellä voidaan sopia vain paremmista työsuhteen ehdoista kuin mitä laki ja alan työehtosopimus edellyttävät, mutta sehän ei tietenkään teille, arvon hallitus, sovi. Siksi te olette astumassa työelämän heikennysten tielle, jossa työntekijä neuvottelee työehdoistaan yksin työnantajan kanssa. Kokemukseni mukaan työntekijä on lopulta aina alisteisessa asemassa pomoon nähden. Näin se valitettavasti on."
"Siksi korulauseet sopimisen vapaudesta ja ahkeruuden palkitsemisesta ovat silkkaa fantasiaa. Ota tai jätä — se on hallituksen esitys suomalaisen työelämän tulevaisuudesta. Jos paikallisessa sopimisessa ei onnistuta työnantajan toivomalla tavalla, voi työntekijän irtisanoa. Jatkossa tähän riittää "asiallinen syy"."

Pekosen puheissa on eräitä sanoja, joiden toistuvuus on monien muidenkin edustajien jakamaa ja niitä käytetään kuin ne olisivat itseisarvoisen kelpoisia ja kannatettavia. Tällaisia ovat mm. "omalääkäri" ja "ennaltaehkäisy". Epäilyttävyyttä näiden osalta muodostuu mm. siitä, että ne ovat molemmat "systeemikoneistoa puoltavia" ja joita voisi verrata siihen, kuinka terapiatakuuta on hoettu itseisarvoisen kelpoisana ja kannetettavana tavoitteena ilman sen useinkaan huomioimista, mitä se terapia edes tarkoittaisikaan tai voisikaan tarkoittaa.

Systeemikoneisto viittaa tässä siihen, kuinka mm. palveluista ja ammatti-ihmisistä muodostuu ikään kuin ideaalinen systeemi, joka vain yksinkertaisesti toimii, sillä eihän olisi mahdollista, että mukana olisi vaikkapa sellaisia ammatti-ihmisiä, jotka olisivat jollain tavoin potilaille jopa haitallisia osaamattomuuttaan, tahallisuuttaan tai kognitiivisesta kuormituksesta johtuen? Itsesäätelymekanismi olisi olevinaan systeemikoneistoa valvova ja epäkohtiin reagoiva taho, mutta todellisuudessa sen heikosti toimivuudesta ei käytännössä puhuta julkisuudessa kuten eduskunnassa.

"Täällä on tänään puhuttu tästä omalääkärimallista, ja olen todennut täällä jo kahdesti, että pidän erittäin hyvänä tätä hallituksen avausta omalääkärimallista, sillä paitsi, että omalääkärimalli on toiminnassa useissa muissa maissa, sitä on kokeiltu myös Suomessa, ja siitä on hyvät kokemukset. On tietenkin aivan hyvä, että meillä on jokaisella oma lääkäri, johon voimme ottaa yhteyttä ja joka tuntee meidät ja meidän vaivamme, eikä aina tarvitse vastaanotolla aloittaa alusta selittämään niitä omia vaivoja."
"Minun mielestäni meidän pitäisi keskittyä erityisesti ennaltaehkäisyyn, varhaiseen puuttumiseen aina jo siellä varhaiskasvatuksessa ja perheiden tukemisessa neuvolassa. Monet asiat vaikuttavat siihen, minkälaisia ihmisiä keistäkin tulee ja minkälaista elämää lapset ja nuoret elävät. Ja tähän vaikuttavat myös perheet, perheiden tilanne ja muun muassa lapsiperheköyhyys."

--

Kun pläräilee, mitä erikseen huomioitavaksi otettavaa Aino-Kaisa Pekosen puheissa olisi vielä jäljellä, juolahtaa mieleen miete siitä, että parlamentaarisessa kommunikoinnissa ja erityisesti sen hyödyllisyyden tavoittelussa on jotain järjetöntä, sillä loput muutaman kymmentä erillistä huomioita voi ensinnäkin luokitella helposti kahteen, terveyspalveluiden toimivuus ja toimeentuleminen, ja toisekseen ne keskittyvät kaikki sen korostamiseen, miten hallitus ei ole tehnyt siten kuten pitäisi tai miten hallitus on tehnyt väärin ja mikä sitten jää pitkälti pelkäksi sanomiseksi vailla erityisempiä seuraamuksia.

Terveyspalvelujen toimivuus

Jos jossain työpaikassa ilmenee eri näkemyksiä, niin äkkiäkös siellä otetaan visualisointi ja vaikka muille näytettävät simuloinnit avuksi, mutta eduskunnassa asioista vain puhutaan. Tai näennäispuhutaan, mitä se sitten onkaan. Pitäisikö Aino-Kaisa Pekosen antaa jonkinlainen tunnustus ns. hyvästä yrityksestä, tiedä häntä, mutta toisaalta ihan helpolla ei tulisi sanoneeksi, että kyse on ollut hyvästä yrityksestä, sillä painotus ei olisi hyveellisyydessä.

"Tämän hallituksen päätökset jäävät historiaan synkkinä. Suomalaiset ovat tunnetusti luottaneet julkiseen terveydenhuoltoon ja olleet pääosin tyytyväisiä saamaansa hoitoon ja voineet myöskin luottaa siihen, että apu on lähellä silloin, kun sitä tarvitsee. Mutta nyt tähän tulee muutos, kun hallitus monella saralla heikentää palveluita, korottaa maksuja ja vie myöskin palvelut entistä kauemmas."
"Hyvät edustajakollegat, me ollaan tekemässä ihan mittavaa muutosta myöskin tähän meidän päivystysrakenteeseen. Tämä esitys muuttaa myös merkittävällä tavalla hyvinvointialueiden itsehallinnollista asemaa rajaten sitä, vaikka juuri siellä alueilla on paras tieto siitä, miten ja minkä tasoista päivystystä alueella tarvitaan."
"Me tiedetään jo nyt tällä hetkellä, että alueilla on jouduttu karsimaan päätöksiä. Kun tämä hallitus leikkaa hyvinvointialueilta rahoitusta, siellä joudutaan laittamaan jo valmiiksi päivystyksiä kiinni, ajamaan yhteispäivystyksiin entistä enemmän palveluja, mutta nyt sekään ei enää riitä, vaan hallitus haluaa vielä ottaa ohjat omiin käsiinsä ja tehdä nämä päätökset hyvinvointialueiden puolesta. Minä pidän hyvin erikoisena sitä tilannetta, jossa perussuomalaiset aluevaltuutetut ovat useilla alueilla väittäneet, että he vastustavat näitä päätöksiä ja hallituksen toimia, vaikka näistä päätöksistä nimenomaan vastaa perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso."
"Mutta sen sijaan hallitus on nyt tällä käsittelyssä olevalla esityksellä vaikeuttamassa hyvinvointialueiden tilannetta entisestään. Hyvinvointialueiden rahoitus tulisi ensin saada vakaalle ja riittävälle pohjalle, ja hyvinvointialueille tulisi antaa riittävästi aikaa toimintansa järjestämiseksi siten, että näiltä lyhytnäköisiltä leikkauksilta voitaisiin välttyä."
"Minä haluan muistuttaa, että monet näistä hyvinvointialueiden talouden haasteista johtuvat asioista, joita ei ole voitu ennakoida alkuperäistä hyvinvointialueiden rahoituslakia säädettäessä, toisin kuin valiokunnan puheenjohtaja täällä aikaisemmin salissa väitti, ja minun on pakko nyt kysyä, eikö teitä huoleta suomalaisten terveydenhuoltopalveluiden tulevaisuus. Miksi täällä salissa etsitään syyllisiä, kun täällä voitaisiin aivan hyvin tarjota erilaisia ratkaisuja ja parantaa suomalaisten ihmisten palveluja?"
"Kun minä aikanaan työskentelin terveyskeskuksen vuodeosastolla, niin siinä työssäni havahduin vanhustenhuollon epäkohtiin ja sote-alan työntekijöiden työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin pulmiin. Sote-politiikka oli alun perin syy siihen, miksi lähdin politiikkaan mukaan, ja olen tosi iloinen siitä, että olen saanut työskennellä politiikassa nimenomaan sote-kysymysten parissa monella eri ajalla. Ihmisten hyvinvointi on minulle hyvin tärkeää, ja hyvinvoivat ihmiset ovat tämän koko yhteiskunnan perusta."
"Me tarvitaan aivan ehdottomasti myöskin vaikuttavia ratkaisuja näiden kasvaneiden mielenterveysongelmien taustasyihin vaikuttamiseen, ja myöskin tästä valiokunta kuuli omassa kuulemisessaan asiantuntijoita. Hallituksen valitsemat leikkauslinjat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja sosiaaliturvaetuuksiin ovat kuitenkin omiaan heikentämään mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten ja perheiden tilannetta, ja nämä asiat eivät ole aina ihan mustavalkoisia. Ei aina riitä se, että me hoidetaan sitä lasta tai nuorta, kun ne juurisyyt voivat olla syvemmällä — siinä, että siellä perheessä on köyhyyttä, vanhemmilla on päihde- tai mielenterveysongelmia. Se voi aiheuttaa lapsille ja nuorille sitten omat ongelmansa."
"Tämä on sellainen asia, josta olen huolissani, ja olimme myös SDP:n ja vihreiden kansanedustajien kanssa tästä huolissamme. Tästä me käytiin valiokunnassa myöskin erittäin pitkä keskustelu, ja me oltaisiin oppositiossa toivottu, että me oltaisiin saatu tästä terapiatakuusta yksimielinen yhteinen mietintö."
"Vasemmistoliitto on esittänyt viisi konkreettista toimea, jotka puheenjohtaja Koskela kävi läpi täällä aikaisemmin tänään, ja näillä toimilla sote-palvelut saadaan takaisin oikealle uralle. Täällä salissa usein pyydetään oppositiolta vaihtoehtoja, ei pelkästään arvostelua, vaan vaihtoehtoja, ja toivon, että kun niitä vaihtoehtoja esitetään, te myös silloin kuuntelette niitä oppositionkin vaihtoehtoja, sillä ei kaikki viisaus asu hallituksessa."
"Ja sitten minun mielestäni erittäin tärkeä asia, mihin täällä itse asiassa sekä edustaja Strandman että edustaja Aittakumpu ja ehkä muutkin kiinnittivät huomiota, liittyy tähän meidän koko väestöä koskevaan mielenterveyteen ja mielenterveystakuuseen, ja ollaan esitetty: "Eduskunta edellyttää, että hallitus säätää yhdenvertaisuuden edistämiseksi koko väestöä koskevan mielenterveystakuun, mikä tarkoittaa tarpeen mukaiseen hoitoon pääsyä kohtuullisessa ajassa.""
"On myöskin huomattava, että terveydenhuollon ammattihenkilöiden työmäärä ja työn raskaus lisääntyy, kun potilaiden terveysongelmat pahenevat ja monimutkaistuvat hoitoonpääsyä odottaessa."
"Sitten me tarvitaan lisää tietenkin ammattilaisia ja osaajia tähän yhteiskuntaan tämän ison ongelman ratkaisemiseksi. Tämän takia me esitetään: "Eduskunta edellyttää, että hallitus huolehtii riittävästä koulutuksesta ja osaamisen varmistamisesta terapiatakuun toteuttamiseksi." Samalla sitten edellytetään, että hallitus kiirehtisi nyt sitten tätä todella tärkeää hallitusohjelmaan kirjatun psykoterapiakoulutuksen uudistamista kaksiportaiseksi ja ensimmäisen portaan osalta maksuttomaksi tekemistä."
"Hoitotakuun pidennys ei helpota hyvinvointialueiden henkilöstöpulaa vaan heikentää mielenterveyspalveluita", toteaa Psykologiliitto. "Hoitotakuun pidentäminen lykkää sairauksien hoitoa ja vaikeuttaa entisestään sote-alan huutavaa työvoimapulaa", ammattiliitto JHL muistuttaa omassa lausunnossaan. "Hoitotakuun heikentäminen tuo säästöjen sijasta lisäkustannuksia ja työkykyongelmia", toteaa SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi. "Suomi palaa 'luokattomaan' hoitotakuuseen", toteaa THL:n tutkija Tynkkynen. Valiokunta kuuli siis lukuisia asiantuntijoita, joista kukaan ei kannattanut hallituksen esitystä, ei siis kukaan. Asiantuntijoiden lausunnoissa on tuotu esiin hoitotakuun pidentämisen aiheuttamat ongelmat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä sote-järjestelmään.

Toimeentuleminen

Ja sitten vielä näitä jäljelle jääneitä huomioita puheenvuoroista toimeentulemiseen liittyen tai niitä muun sanomisen ohessa käsiteltynä, missä erottuvuus muiden puolueiden edustajien sanomisiin ei olisi aivan ilmeistä.

"Suomen sisäisen turvallisuuden suurimpia uhkia ovat edelleen syrjäytyminen ja sosiaalinen pahoinvointi. Kun tuota teidän hallitusohjelmaanne nyt lukee, voi todeta, että se ei teitä huoleta. Te tulette kasvattamaan terveyseroja tällä teidän ohjelmallanne, ja teidän hallituksenne tulee tekemään todella eriarvoistavaa politiikkaa."
"Ylivelkaantuneet ihmiset ovat erittäin heikossa tilanteessa. Mutta samaan aikaan toivoisin, että myös huomioitte omat tulevat päätöksenne, millä tavalla ne vaikuttavat näiden ihmisten elämään. Tällä hetkellä yli puoli miljoonaa euroa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on ulosotossa, ja se estää ihmisten hakeutumisen muun muassa hoitoon, mikä taas kasvattaa terveyseroja, kasvattaa eriarvoisuutta, mikä sitten taas suoranaisesti liittyy myös tähän sisäiseen turvallisuuteen, jonka myös edustaja Nikkanen nosti esiin."
"Kauniisti ajateltu ja kirjoitettu, mutta ohjelman riveiltä ja viimeistään liitteiden leikkauslistoilta paljastuu todellisuus. Vahva ja välittävä Suomi tarkoittaakin leikkauksia ja kurjistamista. Luvassa on arvoiltaan kylmää politiikkaa, jossa heikoimmassa asemassa olevat ihmiset joutuvat hallituksen hampaisiin — eivätkä edes vain heikoimmassa asemassa olevat vaan ihan tavalliset suomalaiset ja palkansaajat."
"Tämä hallituksen ensimmäinen budjetti on aivan poikkeuksellinen koko Suomen historiassa. Suoraan sanottuna se heijastelee ahneutta ja välinpitämättömyyttä — välinpitämättömyyttä sekä pienituloisia suomalaisia kohtaan että julkista taloutta kohtaan."
"Hyvä edustaja Zyskowicz, ette te joudu leikkaamaan asumistuesta, te haluatte leikata asumistuesta. [Vasemmalta: Juuri niin!] Te olette hokeneet täällä koko syksyn, että teidän on pakko leikata. Te hoette täällä valtion heikkoa taloustilannetta, teidän on pakko leikata."
"Nämä hallituksen leikkaukset suomalaisten sosiaaliturvaan ovat aivan karmaisevia. Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta siitä, että Suomen sosiaaliturva on aivan liian alhainen."
"Olen yrittänyt miettiä, mihin se perustuu, että hallitus tuo näin hirveitä esityksiä tänne eduskuntaan, mutta nyt ehkä saan kiinni siitä. Eli edustaja Laiho todella ajattelee niin, että asumistuesta leikataan, koska jokaisen pitää maksaa asuminen itse. Te ette siis tiedä, että asumisen hinta on niin kallis, että edes työssäkäyvä ihminen ei pysty asumaan ilman tukea."
"Kaikki nämä niin sanotut työllisyystoimet ovat jonkinlaisia sosiaaliturvan heikennyksiä. Ja yleisen asumistuen romuttaminen ei edes hallituksen oman esityksen mukaan lisää työllisyyttä, vaan monien kohdalla se jopa heikentää työnteon taloudellisia kannusteita."
"Kun me tiedämme, että TE-toimistot ja kuntakokeilukunnat eivät tälläkään hetkellä pysty suoriutumaan määrällisten työnhakuvelvoitteiden asettamisesta ja seurannasta ja kaikesta työttömyysturvaan kytkeytyvästä byrokratiasta, ja nyt kun me luetaan sitä kritiikkiä, mitä monet toimeenpanijoista ovat tälle esitykselle lausuntokierroksella antaneet, niin näyttää siltä, että nämä resurssiongelmat pahenevat ja uusia ongelmia syntyy tämän esityksen myötä."
"Tämä on ollut kaiken kaikkiaan aivan äärimmäisen surullinen keskustelu. Minusta on ollut ahdistavaa osallistua tähän keskusteluun. Täällä on puhuttu ihmisistä kamalilla termeillä, ja samaan aikaan salin oikea laita kumisee tyhjyyttään. Eivät täällä ole hallituspuolueiden edustajat puolustamassa näitä hallituksen tekemiä leikkauksia kaikista pienituloisimpien ihmisten arkeen."
"Pidän aivan järjettömänä sitä, että te teette politiikkaa, joka ajaa ihmisiä entistä useammin toimeentulotuen varaan, ja samalla te tiukennatte toimeentulotuen ehtoja. Näillä päätöksillä te ajatte suomalaisia köyhyyteen, nostatte esteet kannustimien osalta pystyyn ja tulette aiheuttamaan asunnottomuutta."
"Täytyy todeta, että minulla on ollut välillä tässä eduskunnan täysistuntosalissa sellainen olo, että minä puhun näitä minun samoja puheitani illasta toiseen, ja ehkä niin voi ollakin, mutta kun nämä esitykset ovat jatkuvasti aivan samankaltaisia: leikataan, leikataan ja leikataan, muun muassa työttömiltä useaan eri otteeseen, monella eri esityksellä."
"Näiden taloudellisten menetyksien lisäksi korotusosien poisto heikentää kannusteita osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin, mikä uhkaa johtaa etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ja syrjäytymisen lisääntymiseen."
"Kasvavan pitkäaikaistyöttömyyden oloissa tämä palkkatuesta leikkaaminen johtaa vain syrjäytymisen kasvuun. Myös työttömyysturvan mittavat leikkaukset jatkuvat. Kun hallitus lakkauttaa työttömyysturvan aktiiviajan korotusosan, ei työtön pysty enää parantamaan omaa toimeentuloaan osallistumalla palveluihin tai kehittämällä omaa osaamistaan."
"Kuten tiedämme, luvattua aikuiskoulutustuen korvaavaa mallia ei ole vielä edes näköpiirissä vuosikausiin. Kaavaillun mallin lainapainotteisuus ei tee kouluttautumisesta houkuttelevaa etenkään matalapalkkaisissa ammateissa. On täysin käsittämätön ajatus, että lähihoitajaksi lähdettäisiin laajasti opiskelemaan lainarahalla."

Olikohan Jussi Saramolla vielä jotain lisättää..?

Aino-Kaisa Pekosen puoluetoveri Jussi Saramon sanomisia ei itse asiassa ole tullut käyneeksi yhtä tarkkaan läpi kuin esivalkkailuun asti vain, mutta liekö nämä sen erilaisempia?

"Mutta valitettavasti täytyy todeta, että yhä enemmän meillä eliitti on kuplautunut omille asuinalueilleen ja osin huonolla kaavoituksella mutta myös monilla muilla huonoilla poliittisilla ratkaisuilla on myös pienituloisia ohjattu omille asuinalueilleen. Ja itse asiassa tämä hallituksen politiikka tulee sitä kehitystä kiihdyttämään."
Saamistaan viesteistä: "Olen korkeasti koulutettu filosofian maisteri, kulttuurin alalla työskentelevä helsinkiläinen. Olen myös vaikeasti sairaan 14-vuotiaan teinin ainoa huoltaja.."
Saamistaan viesteistä: "Olen yksinhuoltaja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja. Palkkani ei riitä yksinään kattamaan asumiskuluja. Asun kahden lapsen kanssa kolmiossa, minä nukun olohuoneessa. Olen todella huolissani tilanteestamme.."
"Ymmärrän hyvin, että vain muutama hallituspuolueen edustaja on halunnut osallistua tähän käsittelyyn, ja kiitos teille kahdelle tai kolmelle, jotka täällä olette. Itsekin tuossa mietin näitä kokemuksia kuunnellessani, että helpompi olisi olla tietämättä ja kuulematta."
Saamistaan viesteistä: "Olen yksin asuva opiskelija. Huolehdin raha-asioista päivittäin, ja koetan olla niin säästeliäs kuin vain pystyn. Käyn kesäisin töissä ja tienaan siellä hieman säästöjä. Kuitenkin leikkaus vaikuttaisi merkittävästi jo vähäisiin menoihin.."
"Oikeisto, joka voitti vaalit velkapelolla, on nyt lisäämässä velkaantumista — te lisäätte valtion velkaantumista ja käänteisesti vielä kuntien velkaantumista samalla, kun ajatte hyvinvointialueet pulaan. Harvoin näkee näin röyhkeää äänestäjien aliarvioimista."
"Me toimme hallituspuolueiden eteen vastuullisia vaihtoehtoja, jotka olisivat paitsi vahvistaneet hyvinvointivaltiota myös vähentäneet julkista velkaa. Mutta hallitus päätti toisin. Oikeistolle tärkeää oli rikastuttaa valmiiksi rikkaita."
"Perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit lupasivat, että lakko-oikeutta ei ainakaan heikennetä. Ensi töiksenne te päätitte estää teidän omiin päätöksiinne kohdistuvaa lakkoilua. Myös työntekijöiden mahdollisuuksia tukea toisiaan lakoilla aiotaan estää."
"Kohtuuhintaista asuntotuotantoa te lupasitte lisää. Mutta ajattekin voittoa tuottamatonta ARA-tuotantoa alas. Vuokrat nousevat rajusti, kun sijoittajat jyräävät kuntalaisten omistamat asuntoyhtiöt."
"Toimeentulotukeen tulee suora leikkaus, asumismenoihin viisi prosenttia. Se on suora leikkaus toimeentulotukeen, päinvastoin kuin sanoitte. Kannustinloukkujen purkamisen sijaan te poistatte työttömyysturvan ja asumistuen suojaosat, jolloin epävarmoista töistä jää vähemmän käteen."
"Toivon, ettei kukaan sano tulevina vuosina, että meidän oli pakko tehdä näin, että emme voineet estää yhteiskunnan kahtiajaon pahentumista."

Aino-Kaisa..?

Vieläkö jotain täydentävää..?

Saamistaan viesteistä: "Itse saan ehkä juuri ja juuri pidettyä asuntoni, mutta raha, jonka menetän, on pois rahoista, joita minun pitäisi käyttää kuntoutuspsykoterapiaan. Tiedän olevani kuntoutettavissa vielä ja haluan opiskella ja tehdä töitä, mutta..""
Saamistaan viesteistä: "Elämäni on hyvin hankalaa tällä hetkellä. Sairastan vaikeaa masennusta ja ahdistusta. Kärsin myös muista mielenterveysongelmista, ja näihin kaikkiin syön lääkkeitä, jotka eivät nekään ole ilmaisia. Elämäni on hyvin stressaavaa ja jatkuvaa kamppailua selviytymisestäni, vaikka terveydentilani tarvitsisi lepoa. Jos asumistukea ja muita tukia leikataan, minulla ei ole sitten enää varaa kertakaikkisesti elää tässä maailmassa. Pyydän, että te hyvin pärjäävät ja varakkaat koetatte asettua kaltaisteni asemaan, meidän, jotka koetamme todella selviytyä ja taistelemme, että pääsisimme ylös kuopasta, mihin olemme tahtomattamme joutuneet."
"Minulta kysyttiin, miksi me vasemmistoliiton edustajat luemme täällä näitä ihmisten tarinoita, että ei niitä kestä kuunnella. Minä ajattelen, että vähintä on se, että me kuunnellaan täällä näitä tarinoita, koska minä uskon, että nämä leikkaukset, joita nyt täällä salissa ollaan tekemässä, eivät kosketa kenenkään meidän arkea, mutta sen sijaan nämä koskettavat todella monen suomalaisen arkea."
Saamistaan viesteistä: "Minua totta tosiaan pelottaa aivan järkyttävän paljon nämä hallituksen jutut. Opiskelevana yksinhuoltajana minun tulot tulee tippumaan paljon, mikäli olen ymmärtänyt kaikki jutut oikein. Pelkään, kun jo nyt kaikki rahat menevät pakollisiin laskuihin, ruokaan ja lääkkeisiin, että mitä jos.."
"Luen vielä muutaman sitaatin tässä yksittäisten ihmisten arjen tosielämästä, joihin nämä hallituksen leikkaukset ja erityisesti asumistukeen tekemät leikkaukset tulevat vaikuttamaan.."