Aivoaineen signaali on normaalia. Harmaan ja valkean aineen jakaumassa ei tule poikkeavaa esiin. Aivokammiot ovat kooltaan tavanomaiset. Kortikaaliset sulkukset ovat kooltaan normaalit. Corpus callosumin paksuus on normaali, mutta sen ap-mitta on hieman tavanomaista lyhyempi eikä sen dorsaaliosa kaarru niin pitkälle kaudaalisuuntaan kuin yleensä. Basaaliganglioien, talamusten, ponsin ja pikkuaivojen signaalit ovat normaaleja. Sellan ja foramen magnumin seuduissa ei ole poikkeavaa. Sinuiittimuutoksia ei ole ja mastoidealokerostot ovat normaalisti ilmapitoiset.
Corpus callosumin ap-mitta on hieman tavanomaista lyhyempi, eikä sen dorsaaliosa kaarru niin pitkälle kuin kaudaalisuuntaan kuin yleensä. Nämä muutokset ovat vähäisiä ja normaalivariaatiokin on laaja corpus callosumin volyymissä.
Taka-alueiden toiminta koostuu symmetrisesti varsin säännöllisestä noin 11 j/s alfasta, amplituudi a 100 uV. Sa- ja Sk-reaktiosymmetrio keskivahva. Betaa hemisfäärien etuosissa määrältään normaalisti. Diffuusin hitaan toiminnan määrä jää normaalivariaation rajoihin.
Vilkussa ja hyper. ei erikoista. EKG:ssä säännöllinen sinusperäinen rytmi noin 70/min. Aktivaatiossa ei erityistä. Normaali EEG
Potilas tulee poliklinikalle työterveyslääkärin lähettämänä. Lähetteessä mainitaan potilaan elämäntilanteesta ja työterveyshuollossa tutkimuskäyntien yhteydessä todetussa masentuneisuudesta, välinpitämättömyydestä, hajamielisyydestä ja huonosta muistista. Lisäksi huomiota kiinnittänyt potilaan itse tekemät muistiinpanot, jossa hän on kirjannut kovin ambivalentilla tavalla omaa epävarmuuttaan ja keskittymisen vaikeuttaan. Muistiinpanot ovat luonteeltaan hajanaisia.
Tutkimustilanteessa potilaan realiteetti ja orientaatio pitävät. Hän tekee tutkimuksen jatkuessa hajanaisen vaikutelman ja välillä potilas ikään kuin kadottaa kontaktin. Subjektiivinen tunne potilaalla on se, että hän on välillä "lukossa". Potilaan status on kliinisen depression status nuorella henkilöllä. Kuitenkin hajanaisuutensa ja dyffaattisen kaltainen sanojen häviäminen kesken keskustelun kiinnittää huomiota.
Nykyisessä ruokavaliossa on sellaisiakin pikantteja piirteitä, että stressaavien tilanteiden aiheuttama mielen tyyneyden häiriintyminen palautuu takaisin tyyneyden tilaan huomattavasti nopeammin kuin aiemmin, vaikka ei se aiemminkaan pitkään vienyt. Ajattelutyö soljuu sekin hiukan rennommin.
Jotain merkittävää on selkeästi tapahtunut, sillä en enää tunne samanlaista melkeinpä välttämätöntä tarvetta lähteä lenkille, jotta saisin itseni ikäänkuin "käynnistettyä" sillä tapaa, etten tuntisi tiettyä sisäistä rauhatonta oloa, henkistä lysyisyyttä, ajatussumua yms. vaan olisi henkisesti hyvä ryhtinen olo, mieli virkeä ja muutenkin uuteen päivään valmis olo. Lenkkeily on ollut helpohko jättää iltaan tai melkeinpä on voinut jättää sen vaikka kokonaan väliinkin. Lenkkeily tuo edelleen lisäparannusta olotilaan ja jos käy hiukan pidemmän lenkin, niin saavuttaa varmuudella mukavan eudorfiini- ja adrenaalipöllyn, josta moni tuntuu suuresti pitävän. Ja miksipä ei pitäisi.
Lisäksi hiukset ovat tuntuneet helpommilta käsitellä ja käsivarsissa olleet naarmut ja muut jäljet ovat vaikuttaneet parantuvan nopeammin. Myös mm. silmien kuivuus on täysin poissa ja hengittäminen nenän kautta on helppoa, kun molemmat sieraimet ovat lähes kokonaan avoinna jo heti aamusta. Ruokavaliolla on asiaan merkittävä vaikutus.
Potilas tulee koululääkärin lähettämänä opiskelijaterveyden ja jatkotuen tarpeen arviointia varten. Potilas kokee ongelmakseen lähinnä unettomuuden ja yleensä univaikeudet, joiden kokee häiritsevän opiskelua. Potilas AMK:ssa opiskelemassa IT-alaa ja valmistumassa ensi keväänä. Nyt jo kuitenkin huolissaan tulevaisuudesta ja mahdollisesta työelämässä jaksamisesta unettomuuden vuoksi. Keskeisenä ongelmana ruoansulatushäiriöt ja ravintoon liittyvät seikat. Kokee, että ruoansulatus ei ajoittain toimi ja ravinto ei etene suolistossa. Liikunnalla ja kuidulla yrittänyt asiaa hoitaa. Kiinnittää ravintoon paljon huomiota.
Potilas olemukseltaan hyvin hoikka. Potilas myös lähettänyt ennen vastaanottoa sähköpostiviestin, jossa potilaan hahmotelma omista ongelma-alueista. Kaikista teemoista ei haluaisi puhua, vaan pitäytyy antamaansa kaavioon. Yhtenä ongelmana kokee myös epäluottamuksen suhteessa ihmisiin, joka ilmenee opiskelussa. Epäilee myös tietokonettaan jotenkin hakkeroidun ja sähköpostiin tunkeudutun. Ei voi luottaa siihen, että oma sähköposti menee oikeaan osoitteeseen.
Potilas aluksi erittäin epäileväinen ja varovasti ottaa kontaktiin. Istuu aluksi takki päällä ja aivan tuolin reunalla. Haastattelun kuluessa hiukan rentoutuu ja riisuu takkinsa naulaan. Laaja-alaisesti ja hiukan monimutkaisesti selostaa asioitaan. Syntyy vaikutelma epäluuloisesta ja kenties psykoosipiirteisestä persoonallisuudesta. Sovitaan potilaan kanssa muutaman kerran arviointikäynneistä. Ei suoranaisesti anna lupaa nuorisopsykiatrin tietojen saamisesta, mutta lupaa tuoda tullessaan itsellä olevat raportit ja psykologin tutkimuslausunnosta kopion. Mitään psyykelääkitystä ei nyt käytössä eikä lääkitystä nytkään halua. Potilas peruu seuraavan ajan ja ilmoittaa, ettei ole halukas toistaiseksi jatkamaan käyntejä.
Kyseessä on lappeenrantalainen mies, joka aikaisemmin ollut nuorisopsykiatrilla tutkittavana ja tuolloin todettu depression kaltaista oirekuvaa, johon liittyi epätyypillistä hajanaisuutta ja keskittymisvaikeutta. Tehdään yleissairaalapsykiatrinen konsultaatio. Hyötyisikö mistään psykiatrian puolen hoidoista ja onko mahdollisuuksia lääkehoitoon. Potilas itse on tiedustellut mahdollisia lääkehoitoja, joita en osaa tarjota.
Yllättäen keskeisen keskustelunaihe on potilaan esittämä epävarmuus, ettei Aspergerin syndroomasta olekaan kysymys. On miettinyt onko kysymys kuitenkin syvästä depressiosta, oireiden yhteensopivuuden vuoksi. Kertoo kaverillaan olevan lukihäiriön, hänenkin oireet sopisivat varsin hyvin. Yritän keskustella potilaan kanssa rakentavasti aiheesta. Mielestäni on yllättävää, että asiat ovat kääntyneet näin päin. Potilas vaikuttaa varsin tyytymättömältä vastaanottokäynniltä saamiinsa vastauksiin. Sovittiin, että neurologille voidaan myöhemminkin aika varata, mikäli sellaisia asioita ilmaantuu, joita haluaa kysyä.
Modafiniili tuotti selkeästi erilaisen augmentoidun olotilan verrattuna Ritaliniin ja Concertaan, sillä sen vaikutuksen primääreinä kohteena on jossain määrin erilainen joukko aivojen välittäjäaineita ja hermoratoja mm. GABA ja glutamiinihappo).
Tänään vain yksi tablettia Concertaa. Ikenissä tuntuu jonkinlaista ärtyneisyyttä, enkä tunne itseäni kovinkaan hyvin levänneeksi. Oli huomattavissa, että tekemisiini sisäänpäästäkseni minun oli suoritettava jonkinlainen "lämmittelykierros", mitä minun ei olisi tarvinnut tehdä, jos Concertan vaikutusten esiintymiset olisivat optimaalisia. Tuolloin olisi heti-valmis toimeen.
Huomioin tänään hajuaistini olevan erityisen herkkä ja ruoan makujen nyanssit erottuivat helpommin. En ollut aiemmin tajunnutkaan kuinka kamalilta tai hifistelynäkökulmasta ajatellen epäsopivilta jotkin syömäni ruoat maistuvatkaan.
Kiinnostus miettiä ravintoaineiden vaikutusta lisääntyy. Esim. kuinka kalsium ja magnesium voisivat liittyä asiaan. Illalla kädet tuntuivat "jäisiltä" ja jotkin tutut asiat tuntuivat siltä kuin "en olisi kokenut niitä koskaan aiemmin" ikään kuin en tavoittaisi mielestäni jotain aiempia kokemuksiani (seuraavana päivänä kylläkin). En löytänyt ruoasta apua käsien kylmyyteen ja alkaneeseen päänsärkyyn, näiden oireiden hiipuessa itsestään, vaikkakin hitaasti pois. Unen saaminen oli vaikeaa.
Haastattelun aikana käy ilmi, että tutkittavalla on vaikeaa pitää yllä katsekontaktia: tutkittava katsoo kohti vain vilkuillen. Tutkittavan kertoessa tilanteestaan syntyy vaikutelma, että hänen on vaikeaa erottaa olennainen kerrottava epäolennaisesta, mistä johtuen kuulijan on vaikea pysyä kärryillä. Tarkentavien kysymysten avulla tutkittavan kertomuksesta muodostuu hieman jäsentyneempi. Tutkittavan kasvoissa esiintyy jatkuvaa lihasnykinää; kulmien kurtistelua, silmien räpyttelyä ja leukojen "kiristelyä". Lisäksi tutkittava miltei taukoamatta heiluttelee levottoman oloisesti sormiaan.
Muista ongelmista kysyttäessä tutkittava mm. kertoo hermostuvansa bussissa, jos ei kuule omaa hengitystään, ja lisäksi "kaupalle kävellessä joutuu miettimään jokaisen askeleen ja käden heilautuksen". Tutkittava yrittää selittää taustoja näille toiminnan piirteille, mutta kuulijalle jää epäselväksi, mitä tutkittava tarkoittaa. Lisäksi tutkittava kertoo, että hänen unentarpeensa on erittäin suuri ja myös kuinka eri ruoka-aineet vaikuttavat hänen yleistilaansa ja mielialaansa.
Tutkittavan päättelytoiminnoissa havaitaan selkeää diskrepanssia kielellisen ja visualisointiin pohjautuvan suoriutumisen välillä; visualisointia vaativissa päättelytehtävissä tutkittavan suorituminen yltää erittäin lahjakkaiden tasolle. Kielellisellä alueella (kielellis-loogisissa tehtävissä) suoriutuminen on normaalia keskitasoa. Tutkittavan suoriutuminen eräissä visuaalisen päättelyn tehtävissä osoittaa tavallisuudesta poikkeavaa kyvykkyyttä (oppimisvaikutus vuodelta -97 ei tätä yksin selitä).
Visuaalispohjainen muistisuoriutuminen niinikään on selkeästi kielellistä parempaa: tutkittava kykenee sekä välittömästi, että viiveen jälkeen palauttamaan mieleen monimutkaisenkin kuvion miltei täydellisesti. Sen sijaan kielellisen muistin alueella laajojen loogisten asiakokonaisuuksien omaksuminen jää erittäin niukaksi, viive ei vaikuta muistettavan aineksen määrään. Kielellinen oppiminen on hieman jähmeää ja hidasta.
Perustason visuaalisessa hahmotuksessa ja kielellisissä toiminnoissa ei ilmene erityistä. Tahdonalainen hallinta on sujuvaa.
Tutkittavan toimintaote on visualisointia vaativissa tehtävissä erittäin nopea. Monimutkaisemmissa kielellisissä tehtävissä selviytyminen on hidasta ja työläästä: tutkittavan on vaikea jäsentää sanottavaansa ja tutkittava joutuu pitkään hakemaan vastauksiaan mm. yleistä käsityskykyä arvioivissa tehtävissä. Tutkittava ko-operoi asianmukaisesti.
Vuonna 2004 tulin paleoruokavalion aikana huomanneeksi runsaasti posiitivisia muutoksia, joita voisin hyvin edelleenkin pitää tavoitteena. Matalahiilihydraattiseksi ruokavalioksi sitä ei voinut sanoa, mainittakoon erottelun vuoksi, vaikka monet ovat kertoneet pelkästään vähähiilihydraattisen ruokavalion edesauttaneet ja ylläpitäneen heidän omaa hyvinvointiaan. Seuraavia positiivisia huomioita kuitenkin havaitsin itsessäni paleoruokavalioon siirryttyäni, mutta sain hyvät vaikutukset kestämään maksimissaan vain vajaan parin viikon ajan.