Verkko- ja viestintäpalveluiden tarjoajilla kerrotaan olevan haasteena useisiin järjestelmiin levittäytyneen tiedon hyödyntäminen, mihin Aito CEA vastaa tarjoamalla asiakaskokemusanalyytikkaa ohjelmistopalveluna. Se yhtenäistää liiketoiminnallisen ja verkkoliikenteellisen datan, sekä tuote- ja asiakasdatan sellaiseen muotoon, että sitä voi tarkastella reaaliajassa, sen perusteella voi reagoida automatisoidusti, siitä voi tehdä erilaisia löytöjä ja havaintoja, sekä se tukee erilaisia käyttäjiä (yritysjohto, tuotehallinta, markkinointi, myynti, verkko-operoijat, mobiilimarkkinointi, asiakaspalvelu ym.) läpi koko liiketoiminnan. Otettavissa käyttöön viikoissa, helppo käyttää ja ymmärtää, kerrotaan. Palvelun kerrotaan auttavan vastaamaan kysymyksiin kuten mitä palveluita käyttäjät käyttävät, milloin he käyttävät, millä laitteilla, mistä käsin ja erityisesti kuinka paljon liikevoittoa kertyy/häviää, sekä kuinka tehokkaasti omat tarjotut palvelut toimivat käyttäjänäkökulmasta.
Aito-alusta on suunniteltu ja rakennettu mahdollistamaan helppo integraatio lukuisiin todennäköisiin datalähteisiin, jotka voidaan jakaa seuraaviin neljään kategoriaan:
Aidossa on omat erityiset näkymänsä (Specialist views) erityyppisille käyttäjärooleilla, tarkoittaen, että esim. yritysjohtoa lähempänä oleville henkilöille voi sopia paremmin sellainen näkymä, joka tarjoaa reaaliaikaisen, dynaamisen ja täsmällisen näkymän yrityksen liiketoiminnallisesta tilasta (rahavirrat, kustannukset ja liikevoitto, asiakasmäärien kehitys, tuote- ja palveluportfoliot ym.), muissa rooleissa (esim. markkinoinnissa tai asiakaspalvelussa) toimiville ollen soveliampaa tarjota jokin toisella tavalla rajattu näkymä käyttöön.
Aito CEA sisältää neljä pääasiallista sovellusryhmää: Customer Behaviour and Experience analysis, Customer Profiling and Analysis, Revenue and Profitability analysis and Actions, Reporting, and Data Export. Näistä esim. Customer Profiling and Analysis näyttää kokonaiskuvan asiakaskunnasta ja mahdollistaa sen pilkkomisen segmentteihin, joissa esiintyviin tapahtumiin voi asettaa automaattisesti reagoivia toiminteita. Kaikkea Aito CEA:ssa saatavilla olevaa tietoa voidaan käyttää raporttien luomiseen, jotka itsessään voidaan asettaa luotavaksi automaattisesti (esim. kuukausiraportti).
Suuren työnhakijajoukon pisteyttäminen täysin ohjelmiston tekemänä, vaikkakin datatieteen ja tekoälyn vahvasti tukemana, ei ehkä ensimmäisessä ohjelmiston suunnittelun iteraatiossa tuota tuloksia, joissa kukaan ei kokisi korjaamisen tarvetta, mutta algoritmien hienostuessa voi odottaa parannusta ilmenevän. Joidenkin tarkasteltavien asioiden kuten työjaksojen pituuksien ja ajoituksien, käytyjen koulujen ranking-sijoituksien ja ansioluettelon pituuden automatisoitua arviointia voi moni epäillä pitkäänkin, mutta Bright-järjestelmää hyödyntävät työnantajat ovat ilmeisesti olleet suhteellisen tyytyväisiä satojen tarkasteltavien variaabeleiden tuottamaan Bright-arvoon, jonka perusteella työnhakijat palvelussa järjestykseen asetellaan.
Bright Media Corporation, Inc. ei paljasta kaikkia eri variaabeleita, joita se käyttää pisteyttämiseen, mikä palvelun itsensä arvottamisen kannalta harmi, koska esitellyt variaabelit kuten oikeinkirjoitus, ansioluettelon rakenne, tavoitteiden sanallinen rajaus ja osaamiset avainsanoilla, eivät kuulosta siltä, että niillä saisi aikaiseksi pisteytyksiä, missä ei esiintyisi suurta häilyvyyttä (palvelu on käytettävissä vain USA:ssa, joten sitä ei tässä yhteydessä selvitetty, mitä tietoja työnhakijat kaiken kaikkiaan antavat). Kuitenkin, palvelua tarjoava yritys itse ilmaisee palvelun olevan enemmän kuin vain innovaatio työn hakemiseen liittyen, missiona ollen työnhakumarkkinoiden muuttaminen ripeätempoisammaksi (heinäkuussa 2013 palvelua oli käyttänyt lähes 5 milj. uniikkia käyttäjää). Siihen, mikä lopulta tekee Brightin niin tehokkaaksi, voi ehkä eniten vaikuttaa sen valtava ansioluetteloiden tietokanta, jonka avulla Bright pystyy laskelmoimaan, mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä ja tarpeellisia tietynlaisiin työnimikkeisiin liittyen.
Siitä on useita variaatioita, kuinka suoritetaan arvio siitä, ketä voisivat tai tulevat olemaan jonkin yrityksen uusia työntekijöitä. Cream.hr-palvelun lupaus on, että jokainen kandidaatti, joka käy läpi heidän erittäin vaikeasti huijattavissa olevan testinsä, tulee automatisoidusti arvioiduksi tieteellisesti pätevin algoritmein, mikä mahdollistaisi sen, että työntekijöitä tarvitseva yritys voi lajitella kandidaatteja Cream.hr:n interaktiivisen raportin tarjoamin kriteerein (mm. stressinkesto, ongelmanratkaisukyky, tehtävien hallinta, luovuus ja myöntyväisyys) ja välttää täten käyttämästä ylenmäärin aikaa varsinaisiin työhaastatteluihin.
Cream.hr ei ole rekrytointitoimisto, eikä toimi konsulttina, vaan se tarjoaa vain yritysasiakkaidensa käyttöönsä verkkopalvelun, johon yritys voi työtä hakevat henkilöt ohjata. Vaihtoehtona voi ajatella olevan esim. kaikkien työnhakijakandidaattien tapaaminen henkilökohtaisesti tai varsinaisen rekrytointitoimiston käyttö. Cream.hr puhuu "piilossa olevien jalokivien löytämisestä", mikä voi päteä esim. sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka ovat ns. lukossa siinä tilanteessa, jossa työnhakija tapaa itselleen uuden työnantajan suoraan ilman välivaiheita, sekä tapauksissa, jossa työ itsessään ei vaadi varsinaisia esiintymis- ja ilmaisutaitoja, vaan esim. nopeaa päättelykykyä. Voidaan myös ajatella, että testin luotettavuuden tullessa kertaalleen osoitetuksi, työnantaja voi käydä rohkeammaksi valitsemaan sellaisia työnhakijoita, jolla on taipumusta tietynlaisten ominaisuuksien esilletuomiseen, mutta joko olisi saattanut pelkän hakemustekstin perusteella tulla karsituksi. Testin luotettavuudesta kertonee jotain se, että Fortune 500 yrityksien toimitusjohtajia on valittu sen perusteella.
Liikkeenharjoittajat, tavaratalot, kahvilanomistajat ym. voivat kerätä älypuhelinten lähettämien verkonetsintäsignaalien avulla anonyymiä tietoa kuluttajien liikkeistä, minkä perusteella saadaan analytiikkaa esim. siitä, kuinka pitkään kävijät viettävät aikaansa ulkoikkunan äärelle ennen kuin astuvat sisään ja suuntaavatko he sen jälkeen jonkin tietyn tuotteen luo vai kenties myyjän pakeille. Entä ovatko useimmat ostajat ensikertalaisia vai vakioasiakkaita? Vetääkö asiakkaita sisään jokin tietynlainen tarjous? Kuinka moni kulkee liikkeen ohitse hidastamatta? Kuinka moni asiakas käy useammassa kuin yhdessä saman ketjun liikkeessä? Nämä ovat esimerkkejä niistä kysymyksistä, joihin Euclid Analytics lupaa vastauksia älykkäitä näkemyksiä tuottavan pilvipalvelun prosessoimana.
Teknologisesti kyse on siitä, että älypuhelimet lähettävät lyhyistä pingauksia etsiessään WiFi-verkkoja, jotka sisältävät kyseisen laitteen uniikin MAC-osoitteen, signaalin vahvuuden ja muita ei-personoituja tietoa. Nämä tiedot järjestelmä kerää talteen, mutta sitä ei mainittu, pystyykö järjestelmä jotenkin kompensoimaan sitä, jos älypuhelimet eivät lähetä pingauksia riittävän taajaan eli käyttäjä ehtisi kahden pingauksen välillä kulkemaan ehkä pitkänkin matkan. Laitteiden MAC-osoitteita ei kerätä talteen, vaan niiden sijaan käytetään yhdensuuntaista kryptausta, joka tuottaa uniikin merkkijonon, jota ei voi palauttaa takaisin MAC-osoitteeksi ja täten identifioida käyttäjää sitä kautta.
Euclid Analyticsiä hyödyntävän tahon ei välttämättä tarvitse hankkia mitään lisälaitteita, jos kyseiseen kohteeseen sopii ratkaisu, joka voidaan toteuttaa ja ottaa helposti käyttöön olemassa olevalla WiFi-laitteistolla, jos kyseessä on jokin seuraavista valmistajista: Aruba, Aerohive, CISCO, Fortinet, Meraki, Ruckus tai Xirrus (tai jokin muu “johtava” valmistaja). Tarvittaessa Eucleidilla on myös erilliset sensorit signaalien keräämiseen, jotka voi asentaa ja kytkeä Internetiin parissa minuutissa. Järjestelmän hyödyntäjä pääsee tarkastelemaan anylytiikka selain-käyttöisesti kojelaudasta.
Heeroksen tuoteperheeseen sisältyvät sähköisen taloushallinnon kannalta oleelliset tuotteet paperilaskun skannauksesta osto- ja myyntilaskujen käsittelyyn ja arkistointiin. Näistä tuotteista Circula tarjoaa selainpohjaisen ratkaisun ostolaskujen kierrätykseen ja matkalaskujen kirjaamiseen, mukana tullen myös sähköinen asiakirja- ja tositearkisto (Admina), sekä liittymät "yli 50 taloushallinnon ja toiminnanohjauksen ohjelmistoon". Joihinkin muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna käyttöliittymä todella vaikuttaa helppokäyttöiseltä, lupauksen mukaisesti, eikä siinä näyttäisi olevan esim. runsasta muistikuormitusta aiheuttavaa ja erheille altistavaa syvissä ja pitkissä menuvalikoissa navigointia.
Selainkäyttöisyyden ja käyttäjäoikeuksien asettumisten kautta järjestelmä mahdollistaa laskujen asianmukaisen ja ennen kaikkea nopeutetun kierrättämisen (hyväksynnät, maksuun viemiset, hylkäämiset). Palvelu oppii siitä, mitä valintoja käyttäjä tietynlaisissa tilanteissa tekee ja osaa täten asettaa sopivia esivalintoja seuraavalla kerralla, minkä voi ajatella sujuvoittavan palvelun käyttöä, kuten myös laskujen automaattinen tiliöinti (kirjanpitoon liittyvää). Link-tuotteen avulla verkkolaskuoperaattorilta saadut laskut päätyvät automaattisesti Circulan käyttöön, paperisten laskujen mukaan sisällyttämisen onnistuessa oppivan skannaus-ohjelmiston (Identa) käyttämisen kautta. Laskuille voi asettaa kommentteja ja lisätä viitteitä. Niin valittaessa laskujen maksatuksen voi tehdä suoraan Circulasta eli käyttää Circulaa ostoreskontrana tai lähettää laskujen tiedot ulkoiseen kirjanpitoon.
Raportointitoiminnoista löytyvät mm. ostolaskupäiväkirja, avoimet laskut, ostosuorituspäiväkirja ja maksuennuste. Matkalaskujen osalta käytettävissä on mahdollisuus liittää tositteet, kuten hotellilaskut, matkalaskuun skannaamalla ne, minkä lisäksi palvelussa luotaviin matkalaskuihin voi sisällyttää tietoja esim. paikoituskuluista, kulkuvälineestä, lisäkuormasta, kyydissä olleista matkustajista yms. Matkalaskut käyvät myös hyväksyntävaiheen läpi, jonka läpi ne voidaan siirtää maksatukseen tai palkanlaskentaan. Kilometrikorvaukset ja päivärahat lasketaan automaattisesti.
Eräs avainkäsitteistä lakimiesten sosiaalisessa dokumenttienhallintapalvelu LawLoopissa on “loop”, jolla tarkoitetaan palvelussa luotuja ryhmiä, jonka jäsenet voivat määritettyjen oikeuksien rajoissa käsitellä ja keskustella jaossa olevista dokumenteista (esim. lakifirman edustajan ja hänen asiakkaansa kesken, tai pelkästään useamman lakifirman edustajien kesken). Looppiin voi olla liitettynä erinäisiä asioita (eng. matters), jotka liittyvät joukkoon dokumentteja, mikä helpottanee dokumenttien organisoitavuutta, sillä tällöin kaikkia tietyn tyyppisiä dokumentteja ei tarvitse pitää kerralla näkyvissä tietyn tyyppisesti nimetyissä kansiossa (esim. invoices, responses, research, evidence, agreements tai appeal).
Dokumentit, joita käsitellään aina suojatun verkkoyhteyden kautta, ovat yhteismuokattavissa, niitä voidaan ladata omalle koneelle ja niitä voidaan siirtää palveluun, sekä niihin voidaan tehdä (jonkinlaisia) merkintöjä (eng. annotations). Dokumenttien käsittelyyn sisältyvät myös dokumenttien sähköinen leimaaminen (eng. document stamping), versionhallinta, historiatiedot ja oikeustasot, sekä luonnollisesti dokumenttien etsimiseen on omat hakutoimintonsa. LawLoopin kautta myös kaikki oleelliset yhteystiedot ovat saatavilla, varmaankin sillä oletuksella, että esim. asiakas on tullut laittaneeksi esille Skype-numeronsa. Palvelu sisältää myös yksityisviestinnän mahdollisuuden ja ryhmäkeskustelutoiminnot. Palvelu on käytettävissä selaimella ja integroitavissa Microsoft Officeen ja Adobe PDF:ään (?).
Huolimatta siitä, että Motionloftin sensorit jäävät asennuksen jälkeen valmistajan omistukseen ja että niiden keräämä data jää myös Motionloftin aineettomaksi omaisuudeksi – vakiomuotoisen sopimustekstin mukaan – voi esim. jälleenmyyjiä, kiinteistöjen omistajia ja kiinteistöjen välittäjiä kiinnostaa tietää ennalta tunnustelevasti tai jatkuvasti seuraten, kuinka monia jalankulkijoita kulkee jonkin paikan ohitse. Toisin kuin sensorit, jotka tarkastelevat sitä, kuinka monta esim. WiFi-laitteiden kantajaa on lähellä jotain sijaintia, MotionLoft-sensorit havaitsevat jokaisen ohikulkijan riippumatta siitä mitä välineitä heillä on mukanaan. Visuaaliset raportit ovat selkeää luettavaa niistä näkee mm. tuntikohtaisesti ohikulkijoiden määrän ja väkimäärältään ruuhkaisimmat ajankohdat per päivä. Tilastotietoja voi selailla myös pidemmältä ajalta. Palvelu on idealtaan selkeästi hahmotettavissa, visualisoinnit ovat nopeasti ymmärrettävissä ja sensorien asennus, huolto ja kalibrointi suoritetaan kokonaisuudessaan palveluntarjoajan toimesta – sopimuksessa itseasiassa mainitaan, että asiakas sitoutuu olemaan koskematta sensoriin.
Perustuen asennettujen videokameroiden ja käyttäjien mobiilipuhelinten verkostoon, Placemeter pystyy tuottamaan tosiaikaista tietoa siitä kuinka esim. täpötäysi jokin paikka on, onko sisäänpääsyssä pitkäkin jonotusaika ja lieköhän lähimmän tunnin aikana väen määrässä tapahtuu jokin muutos. Järjestelmä kerää ja tallentaa tietoa pitkältä ajalta voidakseen tehdä hyviä ennusteita, hyödyntäen konenäköä ihmisten ja liikennöintivälineiden liikkumisen seurantaa. Työnhakuilmoituksissaan Placemeter mainitsee esimerkkeinä käytettäväksi sopivista videolähteistä myös poliisin ja vartiointiliikkeet – vastapainona niille videokuvan lähteille, jotka on antanut käyttöönsä esim. jokin kauppahalli, kahvila tai elokuvateatteri. Järjestelmään voivat samantien liittyä myös he, jotka asentavat älypuhelimeensa Placemeter-sovelluksen ja jättävät älypuhelimensa seuraamaan esim. jonkin kadun liikennettä laitteen videokameran kautta. Placemeterin työnhakuilmoituksissa kerrotaan, että konenäkö- ja data-analytiikka -ekspertit, joita haetaan, pääsivät käsittelemään videokuvaa ja dataa sellaisissa laajuuksissa, joista "ei ole kuultukaan".
Jos voidaan olettaa, että jonkin tilanteen, tapahtuman tai paikan äärellä käyvillä ihmisillä on sen verran aikaa pysähtymiseen, että he ehtivät lukaisemaan muutamia lyhykäisiä viestejä, ohjeita tai tiedotteita, voi tällaiselle paikalle sopia asennettavaksi digitaalinen, motorisoiduilla viitoilla, sensoreilla, menuvalikolla ja Ethernet-liitynnällä varustettu alumiinirakenteinen Points-tolppa. Points pystyy tuomaan viittojensa LED-näyttöihin (jokaisessa 16000 yksittäistä lediä) tietoa useista eri tietolähteistä, viittojen tietosisällön ja osoitetun suunnan vaihtuessa tietopäivitysten, ajoituksien tai käyttäjien menu-valintoihin perustuen. Menu-valikko itsessäänkin päivittyy esim. ajankohdan mukaan. Tietopäivityksiä aiheuttavia signaaleja voivat olla esim. jonkin tapahtuman alkaminen, tietyllä Twitterin hashtagilla merkityn tweetin julkaisu tai Foursquare-ilmoitus.
Points-tuotetta esittelevältä sivulta ei käy ilmi, saako sen käyttöönsä ostava taho mukaan jonkinlaisen valmisohjelman tolpan integroimiseksi omiin jo käytössä oleviin tietojärjestelmiin ja minkälainen hallintaohjelma on käytettävissä, mutta siitä voinee jotain päätellä, että esim. konferenssihuoneiden, lavojen, pidettyjen puheiden ja muiden tapahtumien sijaintien kerrotaan olevan helppo saada tolpan automaattisesti osoittamaksi. Käytettävissä on joka tapauksessa ohjelmointirajapinta, joka mahdollistaa vähintäänkin viitoissa näytettävän tiedon hakemisen lähes mistä tahansa tietolähteestä.
Sovellutuskohteita löytyy esim. museoiden, ravintoloiden, kauppojen, joukkoliikenneasemien (junat, linja-autot) ja konserttien yhteydestä. Katselukulma on laaja ja erottuvuus on erinomainen kauempaakin katseltuna. Kuriositeettisena kysymyksenä voitaisiin esittää, voiko tolpan asettaa osoittamaan jotain muuta tolppaa, jos kulkumatka jonnekin paikkaan ei ole aivan suoraviivainen, vaan sinne pitäisi kulkea esim. kolmen eri pisteen kautta.
Ulkoisten ja sisäisten laatuprosessien parantamisen, auditointisuunnitelmien muodostamisen ja aloitetoiminnan kehittäminen ovat eräitä työvälineitä Proveca-ohjelmistossa pienehköltä muutaman hengen yritykseltä, Neovicalta. Käytettävissä olevien tietojen perusteella ei kannattane arvioida liian varhaisessa vaiheessa, kuinka suurelle tai pienelle yritykselle siitä erityisesti olisi hyötyä; Provecan ongelmanratkaisutyökalusta, jolla kerrotaan voitavan dokumentoida tarkasti reklamaatioihin ja laatupoikkeamiin johtaneita syitä, voi ajatella olevan hyötyä sekä sellaiselle pienyritykselle, joka on opetellut yrittämisen alkeita enemmän tuntuman pohjalta kuin systemaattisesti laaditun liiketoimintasuunnitelman perusteella, että myös 100-päiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa on jo paljon tunnistettavia prosesseja ja joka haluaa esim. tehostaa kustannustehokkuuttaan parantamalla liiketoiminnassa esiintyvien poikkeamien ennalta ehkäisyä sisäisten ja ulkoisten toimijoiden auditointikäytäntöjen parantamisella.
Proveca-ohjelmiston aloite- ja ideatoiminnan kehittämiseen tarkoitetuissa työvälineissä voi ajatella näkevänsä sellaisen pikantin eron, että aloitetoiminnasta kiinnostumiseen ihmisiä voi olla helpompaa kasvattaa kuin ideatoimintaan, sillä – yrityksestä ja yrityskulttuurista riippuen – on vaivattomampaa kirjata yhden kerran ylös kaikki, mitä johonkin asiaan liittyen tulee mieleen kuin ottaa aktiivisesti osaa jonkin idean kasvattamiseen, jälkimmäisen vaatiessa omaa osallistumista ehkä pitkänkin aikaa. Ideatoiminta, johon Proveca-ohjelmisto tarjoaa keskustelualueiden luomisen, voi monessa tapauksessa vaatia usean muunkin ihmisen aktiivista osallistumista ja osallistumisen asteen hiipuminen voi vähentää ideoimisen halua heiltäkin, joita se aluksi kiinnosti. On kuitenkin huomioitavaa, että Proveca-ohjelmistossa painottuu liiketoiminnan ja sen tukitoimintojen kehittämisen läpinäkyvyys, sekä pyrkimys toiminnan systematisoimiseen ja dokumentoitavuuden kautta tapahtuvaan toiminnan hahmotettavuuden selkeytymiseen.
Toiminnan raportoitavuus ja dokumentoitavuus ovat olennainen osa myös ongelmanratkaisu- ja auditointityökaluja, joiden hyödyllisyydestä saavat osansa niin yrityksen johto, sen työntekijät kuin ulkoiset sidosryhmätkin – esim. laatujärjestelmän toimivuuden osoitettavuuden ja ajan tasalla pysymisen kautta. Auditointi tarkoittaa tässä kehityskohteiden, vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista ja niihin liittyvien lomakkeiden, selvityksien, auditointitapahtumien ym. käsittelyä sähköisen verkkosovelluksen tukemana. Korjaustoimenpiteiden jakamisen ja muissa yhteyksissä esiin tulleiden pienten tehtävien hoitamisen vastuuttamisen ja korjauksien edistymisien seuraamisen tarpeet puoltavat Proveca-ohjelmiston tehtävien hallinta -työkalun tarvetta. Lisäksi järjestelmään sisään voidaan kirjata myös työturvallisuuteen liittyvät korjaus- ja parannusmahdollisuudet, kuten myös ns. läheltä piti -tilanteet. Provecan käyttö onnistuu selainkäyttöisyyden lisäksi myös mobiililaitteilla (älypuhelimet ja tablet-laitteet).
Voidaan ajatella, että toimitusketjunhallintajärjestelmä RELEXin tekijöillä on suuri luottamus järjestelmäänsä, sillä täydennystilausten automatisoinnin ollessa eräänä sen toiminnallisista ominaisuuksista, järjestelmän tehtäväksi asettuu vastuu mm. siitä, että täydennyksiin ei käytetä liikaa rahaa, mutta tuoteostoissa pystyy silti säästämään järjestelmän tilatessa tuotteita määräalennuksella; varastotilan käyttö ja tuotteiden saatavuus loppuasiakkaan kannalta pysyy hallinnassa silloinkin kun myytäviä tuotenimikkeitä on satoja tai jopa tuhansia; useiden varastojen tapauksessa myytäväksi ostetut tuotteet sijoittuvat myyntipaikan kannalta sopivalle etäisyydelle. Sinänsä RELEX ei ole sillä tapaa valmis tuote, etteikö sitä asiakkaan kanssa hienosäädettäisi käyttöönoton aikana ja sen jälkeenkin. Järjestelmän koettelun ensi vaiheisiin kuuluu myös pilotointi, jossa kerrytetään kokemuksia seuraavia vaiheita varten ja jonka pohjalta suunnitellaan käytännön toteutus. Riippuu tietenkin RELEXin hankkivasta yrityksestä, minkälaista kustomointia sille halutaan tehdä ja mitä rajoitteita järjestelmän toiminnalle asetetaan, yhtenä rajoitteena voiden olla juurikin esim. täydennystilausrajojen määrittäminen. Tämä tosin sisältynee RELEXiin jo muutenkin ja näitä voi säätää se henkilö, joka on erikseen koulutettu sen käyttöön RELEXin ostavan yrityksen puolelle.
Kilpailijoiden toimiin järjestelmä ei osanne itsestään reagoida, elleivät ne käy ilmi suoraan tai analysoidusti myyntitiedoista tai kysyntäennusteista, sillä näiden perusteella RELEX täydennystilaukset automatisoi. Täten kilpailijoiden toimiin reagoimiseen osallistunee enemmänkin RELEXiä hyödyntävän yrityksen strategiasta, varastonhallinnasta ym. vastaavia ihmisiä, missä RELEXiä hyödynnetään mm. sen tarjoamilla mahdollisuuksilla saada vastauksia kysymyksiin kuten "mitä tuotteita on parhaiten tuottavien asiakkaiden ostoskoreissa", "miten uutuustuotteiden myynti sujuu", "mitkä tuotteet olisivat hyvä lisä omien merkkien tuotevalikoimiin", "oliko edellinen kampanjamme kannattava", "mitkä tuotteet houkuttelevat parhaiten uusia asiakkaita" ym.
RELEX-järjestelmä tarjoaa erilaisia ennustemalleja, joita voi mukauttaa yrityksen tarpeisiin ja erilaisiin tapahtumiin. Kaupan alalla merkittäviä tapahtumia voivat olla niin juhlapäivien läheisyys kuin esim. jonkin sellaisen asian julkistaminen, jonka esille tuontiin RELEXiä hyödyntävä yritys ei ole osallistunut, mutta jonka voidaan ajatella muuntavan asiakasvirran volyymia ja koostumusta, sekä asiakkaiden ostokäyttäytymistä joksikin aikaa. RELEX mahdollistaa myös allokoinnin (kohdistaa, suunnata, jakaa) optimoimisen ja täten esim. varastossa jäljellä olevien tuotteiden jakamisen myyntipisteisiin, joissa ne todennäköisimmin saadaan myytyä (esim. ennen jonkin sesongin loppua). RELEX-järjestelmän mahdollistama reaaliaikaisten analyysien hyödyntäminen esim. raportteihin tai ennusteiden tuottamiseen tarkoittaa sitä, että yrityksen toiminnanohjaus- tai kassapäätejärjestelmiltä saatavissa olevien tietojen analysointia ei tarvitse odotella johonkin järjestelmien käytön kannalta hiljaisempaan ajankohtaan (esim. viikonlopun myöhäisempiin tunteihin). RELEXin eräinä oleellisina hyötyinä mainitaan, että sitä käyttävät yritykset ovat onnistuneet pienentämään sen avulla varastotasojaan jopa 30 prosenttia, onnistuneet vähentämään hyllypuutteita jopa 80 prosenttia ja parantamaan tulosta jopa 5 prosenttia.
Tiettyihin stadionilla käyttöön ja muihin GPS:n toimivuuden kannalta haastaviin olosuhteisiin optimoidun Catapultin urheilijanseurantalaite OptimEyen malleihin on integroitu tuki Inertial Movement Analysisin (IMA) käytölle, mikä tarkoittaa käytännössä urheilijan mikroliikkeiden algoritmisen havainnoinnin perusteella muodostettavaan käsitykseen siitä, miten hän roolistaan suoriutuu. OptimEye on urheilijan lapaluiden väliin asettuva laite, joka sijoitetaan tavanomaisesti päälle puettavan urheilupaidan (tai vastaavan) sisältämään pieneen taskuun, mikä mahdollistaa mm. urheilijan kentällä sijaitsemisen paikantamisen korkeahkolla paikalla sijaitsevien GPS-paikantimien avulla (useita, niistä saatava paikkatieto yhdistetään triangulaatio-tekniikalla tarkan sijainnin selvittämiseksi). Sijaintitieto yksinään ei kuitenkaan riitä kaiken kertomaan montaakaan sellaista asiaa, minkä urheilijan valmentaja ja urheilija itse kokee hyödylliseksi esim. urheilusuorituksen parantamisen, loukkaantumisen välttämisen ja ylisuorituksen estämiseksi. Yhdessä tarkan GPS-seurannan ja tiettyjen OptimEye-laitteiden sisältämien sensoreiden (kiihtyvyysanturi, gyroskooppi ja kompassi) avulla saadaan kerättyä langattomasti sellaista dataa urheilusuorituksesta, jonka perusteella pelkästään voidaan tietää esim. se, onko kyseessä oleva urheilija esim. maalivahti vai jokin tietynlainen kenttäpelaaja.
Catapultin pyrkimyksenä onkin Inertial Movement Analysis -teknologian edelleenkehittäminen siten, että siinä olisi eri urheilulajeihin kuuluville rooleille omat algoritminsa, sillä pelillisestihän esim. jalkapallo, rugby, amerikkalainen jalkapallo ja baseball ovat varsin erilaisia keskenään ja niitä pelaavien pelaajien liikehdintä ym. erilaisissa joukkueen sisäisissä rooleissa on erilaista. OptimEyen kiihtyvyysanturi tarjoaa tietoa pelaajan kiihdytyksistä ja hidastuksista, gyroskooppi kertoo mm. liikekierrosta ja kompassi mittaa suuntavektoreita ja validoi kiertyviä liikkeitä. Inertial Movement Analysis ei mahdollista vain horisontaalisesti suuntautuneita liikkeitä, vaan myös esim. hyppyjen havaitsemisen, joista saanee tarkempaa selvää soveltuvien matemaattisten algoritmien avulla. Catapult on aloittanut näiden algoritmien kehitystyön maalivahdin “työnkuvaan” sovitetetuista algoritmeista, muiden seuratessa ajan mittaan perässä. Eräs tärkeimmistä koko järjestelmän hyödyistä voi olla siinä, että sitä kautta selviää reaalijassa urheilijan kuormituksen aste ja energian kulutus suorituksen (harjoittelun) aikana.
Urheilijan suorituksesta kertyy tietoa myös muilta laitteilta, OptimEyessä ollessa tuki myös erilaisten fysiologisten mittareiden (ANT-laitteet) käytölle, kaiken kertyvän datan siirtyessä langattomasti ja reaaliajassa seurantajärjestelmään, jota kautta on reaaliajassa saatavilla tietoa sekä suoraan mitatuista asioista, että mahdollisesti myös algoritmisesti analysoiduista seikoista. Käytännössä koko joukkueen suoritusta tulee olemaan mahdollista seurata visuaalisena esityksenä esim. iPhonen, tablet-laitteen tai kannettavan tietokoneen ruudulta, kunhan Catapultin OpenField-ohjelmisto tulee yleisemmin saataville. Se tulee mahdollistamaan erilaisten taktisten, teknisten ja fyysisten aspektien seurannan koko tiimin suorituksen osalta, mikä muokannee valmennustyöstä helpompaa – tai vie sen jopa aivan uusille korkeammille tasoille. OpenField tekee myös yleisön ja median osallistuttavuudesta erilaista riippuen siitä, missä määrin toimittajat ja yleisö pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä pelinaikaisia tietoja he voivat saada valita nähtäväkseen tai esitettäväkseen. Catapultin Sprint-ohjelmisto, joka on ollut saatavilla jo pidempään, mutta joka näyttää ulkonäöllisesti varsin vanhahtavalta, sisältää jonkin verran OpenFieldin tulevista toiminnoista ja sen kerrotaan kehittyvän OpenFieldin rinnalla.
Catapult: Integrating triad of performance with new platform
Siinä missä esineidenkin myynnin hallinnassa hyötyy taustajärjestelmästä, johon kirjautuu myytäviin tuotteisiin liittyvää numeerista ja sanallista tietoa, mitä voidaan selailla soveltuvien kojelautojen ja raportointitoimintojen avulla, voi toimistotilastakin ylijäävän osuuden vuokraamisessa hyötyä vastaavanlaisesta. ShareDesk-palvelu (selainkäyttöinen) tarjoaa mahdollisuuden esitellä vuokralla olevaa tilaa, hoitaen siinä ohessa maksujärjestelyiden teknisen puolen ja käyttäjärekisteröinnin. Vuokrattavia tiloja voivat olla esim. mainitut toimistotilat, mutta myös yleensäkin kanssatyöskentelyyn tarkoitetut tilat, sekä business-keskittymät, yrityshautomot, studiot, laboratoriot ym. Tilaa esittelevällä sivulla voi lisäksi kertoa, mitä esim. laitteita, palveluita ja muuta käyttökelpoista/tarpeellista on saatavilla.
Vuokralaisiksi voi ottaa sellaisen kenen arvelee sopivan esim. oman yrityksen työntekijöiden luomaan työskentelykulttuuriin. Vuokrattavien tilojen fyysisellä muodolla ei ole merkitystä ja hinnoittelumalli voi olla monenlainen (esim. tunti-, päivä- tai kuukausikohtainen). Palvelu on käytössä vain tietyissä kaupungeissa eri puolin maailmaa (ei vielä Suomessa), ShareDeskin ottaessa prosenttihinnoitteluun perustuvan osuuden vuokralaiselta peritystä maksusta.
Sitä voi pitää suhteellisen tehokkaana myyntipuheena tilauspalveluita tarjoavien linja-autoyhtiöiden suuntaan, että tarjouspyyntöjen määrän kasvu nostattaa todennäköisyyttä, ettei ihmisiä etäälle vietäessä tarvitse ehkä tulla takaisin auto tyhjänä, vaan voi paluumatkalla kuljettaa uuden lastillisen ihmisiä. Tilausliikenne.net-palveluun on liittynyt jo toistasataa linja-autoyritystä, joiden kerrotaan saavan yhteensä useita tuhansia tarjouspyyntöjä per vuosi. Palvelun asiakkaina voivat olla nin yksityishenkilöt, yritykset kuin matkatoimistotkin. Järjestelmän ei voine nähdä johtavan siihen, että linja-autoyritykset kilpailisivat nopeasti hintatasonsa liian alas, sillä tehdyt tarjoukset eivät ole kaikkien nähtävillä; asiakas tekee tarjouspyynnön, antaa tarjouksen tekemiselle aikaa vähintään 3 ja enintään 21 vuorokautta, minkä jälkeen asiakas itsenäisesti hyväksyy tai hylkää tehdyt tarjoukset.
Järjestelmä mahdollistaa myös oman linja-autoyhtiön kuljetuskaluston vapaan kapasiteetin ilmoittamisen muille linja-autoyhtiöille, mikä helpottaa alihankintaverkoston kasvattamista ja yritysten välistä verkostoitumista. Toisinaanhan voi olla tilanteena se, että oman kuljetuskaluston kapasiteetti loppuu juuri sillä tapaa kesken, ettei johonkin tarjouspyyntöön voisi osallistua. Asiakkaat esittävät tarjouspyynnöissä matkojen lähtöpaikan, määränpään ja ajankohdan lisäksi toiveensa auton varusteista ja mahdollisista muista oleellisista seikoista kuten matkustajien määristä. Linja-autojen matkustapaikkojen määrä vaihtelee tavanomaisesti 8 ja 65 välillä. Arvailtavaksi jää se, millä kriteerein asiakas lopulta tarjouksen hyväksyy – vaikuttaako siihen enimmäkseen hinta vai onko mukana vaikuttamassa jonkinlainen mieltymys tiettyihin alalla toimijoihin, mikä tosin tarkoittaisi sitä, että suora yhteydenotto olisi tuolloin todennäköisempi vaihtoehto kuin tarjouspyyntöjen jättäminen ja vastauksien odottelu.
<-- Termejä, konsepteja ja näkemyksiä
Sensorit, alustat, ohjelmointirajapinnat ja rakentelu -->