1 JOHDANTO

Tehtävänantona oli valita kohteeksi jokin ICT-toimialan yritys ja etsiä tietoa siitä, mitä yritys kertoo itsestään liiketoiminnan peruskäsitteiden osalta, kuten arvot, strategiat, liikevaihto, tuotteet, asiakkaat, kilpailijat, jne. Valitsin Profit Software Oy:n, valintakriteereinä ollen lähinnä SaaS-mallisena palveluntuottajana oleminen ja saatavilla olevan materiaalin riittävyys.

Tämä raportti jakautuu kolmeen osaan: perustiedot, liiketoiminta ja pohdintaa yrityksen tulevaisuudesta. Perusosaan on kerätty yrityksen omin sanoin ilmaisemat arvot, liikeidea ja päämäärät, mutta strategioista kerrottu on enimmäkseen päättelyyn pohjautuvaa (jargonilla sävytettyä). Liiketoiminta-osiossa käsitellään lyhyesti yrityksen liikevaihtoa, henkilöstöä ja asiakkaita, sekä tehdään vertailua suomalaisiin kilpailijayrityksiin. Lisäksi liiketoiminta-osiossa tehdään arvio ylivoimatekijöistä, sekä esitetään havaintoja Profit Softwaren Tekes-projekteista. Viimeisessä osiossa pohditaan yrityksen tulevaisuuden näkymiä.

2 PERUSTIEDOT

2.1 Yrityskuvaus

Profit Software Oy on vuonna 1992 perustettu yritys, jonka päätoimiala YTJ-tietopalvelun mukaan on "ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus". Yritys keskittyy vakuutusjärjestelmäratkaisujen kehittämiseen, tarjoten "täydellisen ohjelmistotuotevalikoiman, jonka avulla vakuutusyhtiöt voivat kehittää ja tarjota henki-, säästö- ja vahinkovakuutuspalveluja". Vuonna 2008 tämä nykyisellään 120 työntekijän yritys tuotti liikevaihtoa 10,8 milj euroa. Asiakkaina sillä on lähes kaikki Suomen vakuutusyhtiöt, sekä lukuisia asiakkaita Baltian maista (erityisesti Virosta). Yritys pyrkii vahvistamaan asemiaan Pohjois-Euroopassa, sekä tunnustelemaan tilannetta muun muassa Venäjälle.

2.2 Toiminta-ajatus (missio)

Yritys pitää tehtävänään asiakkaiden ydinliiketoiminnan tukemista tuottamalla modernin teknologian ohjelmistotuotteita ja -ratkaisuja. (Vuosikertomus, 2006)

2.3 Liikeidea

Yrirtys keskittyy tuotepohjaisiin vakuutusliiketoiminnan tietojärjestelmiin, jotka mahdollistavat liiketoiminnan joustavan kehittämisen ja liiketoimintatuloksen parantamisen. Profit-valmisohjelmistot takaavat asiakkaiden perusjärjestelmien nopean uudistamisen, ydinliiketoiminnan toimintaprosessien kehittämisen sekä verkkoliiketoiminnan mahdollisuuksien hyödyntämisen. (Vuosikertomus, 2006)

2.4 Päämäärät (visio)

Yrityksen tavoitteena on olla merkittävä ja arvostettu finanssi- ja vakuutusalan ohjelmisto- ja ratkaisutoimittaja Pohjois-Euroopassa. (Vuosikertomus, 2006)

2.5 Strategiat

Ennakointi: Rahoitusalan ratkaisut ovat liiketoimintakriittisiä, ja niiden varaan rakennetaan liiketoimintaa jopa yli 10-15 vuodeksi. Profit Software pyrkii ennakoimaan toimialalla tapahtuvat muutokset kuten lainsäädännön ja maakohtaisen liiketoiminnan vaatimukset siten, että asiakkaat pääsevät hyödyntämään nämä mahdollisuudet ensimmäisinä.

Kumppanuudet: Yritys pyrkii varmistamaan kustannustehokkaan, sekä nopean ja parhaisiin menetelmiin perustuvan toimituskokonaisuuden, hyödyntämällä paikallisten IT- ja konsulttiyritysten osaamista. Monet paikallisista alihankkijoista, joita on ympäri Eurooppaa, ovat olleet vuosia yrityksen tuotekehityksen luotettavia kumppaneita.

Ohjelmistoratkaisujen modulaarisuus: Yhtenäiseen alustaan pohjautuvat ohjelmistoratkaisut mahdollistavat uusien vakuutustuotteiden nopean tuotantoonoton, monikanavaisen asiakastuen ja alhaiset käyttökustannukset.

Luotettavuus ja asiakkaan liiketoiminnan ymmärrys: Yritys on keskittynyt tuotepohjaisiin ja nykyaikaisiin vakuutusliiketoiminnan tietojärjestelmiin, vaalien ja kehittäen pitkäaikaisia asiakassuhteita Pohjois-Euroopan johtavien vakuutusyhtiöiden kanssa. Kehitetyt valmisohjelmistot takaavat asiakkaiden perusjärjestelmien nopean uudistamisen, ydinliiketoiminnan prosessien kehittämisen sekä verkkoliiketoiminnan mahdollisuuksien hyödyntämisen.

Kilpailuetu: Jättämättä epäilyksen häivääkään, yrityksen on aiempien referenssiensa avulla mahdollista väittää vähintäänkin niin, että "yrityksemme on johtava vakuutusohjelmistojen Suomessa", sillä sen asiakkaina on suurin osa Suomen vakuutusyhtiöistä – ja oletettavasti ne eivät korkeasta varovaisuuden asteestaan johtuen olisi valinneet Profit Software Oy:n tuotteita, elleivät ne todella olisi laadukkaita. Vakuutusjärjestelmien ollessa kyseessä en usko, että valinta pohjautuisi paljoakaan Profit Softwaren hyväimagoiseen brandiin, joka toisi lisäarvoa asiakastaholle.

Jakeluetu: Tuotteet ovat saatavilla käyttöön myös SaaS-mallisesti, joten asiakas voi halutessaan valita keskittyvänsä ydinliiketoimintaansa, sen sijaan että investoisi palvelinlaitteiston ylläpitämiseen yms. Yritys tuo SaaS-mallin esiin lukuisia kertoja vuoden 2008 vuosikertomuksessaan (Profit Software Oy, 2008e), pitäen oletettavana, että SaaS-malliin siirtyvien asiakkaiden määrä tulee nousemaan nopeasti. Tuotekehityksessään yritys on valmistautunut tähän jo vuosia aikaisemmin.

Rahoitus: Yritys käyttää hyödykseen erästä Tekesin olemassa olon tarkoitusta ("yrityksien kehityksen edistäminen"), rahoittaakseen (ks. 3.8) niitä vaiheita yrityksen toiminnassa, joissa tarkoituksena on uudistaa ohjelmistotuotteiden arkkitehtuuria tai sisällyttää tarjontaan mukaan uusi tuote.

Tuotekehityssykli ja tutkimus: "Vahva panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen yhdessä intensiivisen kehitystyön kanssa takaavat sen, että sekä ratkaisu että lokalisointivaatimukset huomioidaan uusissa ohjelmistoversioissa. Profitin tuotekehityssyklin mukaan yksi suurempi ohjelmistotuotelaajennus syntyy 1-2 vuodessa ja versiopäivityksiä tuotetaan 1-2 kpl vuoden aikana." (Profit Software Oy, 2006)

Henkilöstön sitouttaminen: Sen lisäksi, että Profit Software on tarjonnut henkilöstölleen mahdollisuutta ostaa yhtiön osakkeita (vuoden 2006 henkilöstöanti), on sillä myös manageroivassa asemassa oleville tarkoitettu kompetenssien kehitysohjelma Profit Pro College (aloitettu vuonna 2008), sekä koko henkilöstölle tarkoitetut palvelusetelit (käytettäväksi urheiluun) ja viikottaiset henkilöstön salibandy- (Helsinki) / sisälentopallo- (Tallinna) aktiviteetit. Urheilullisten aktiviteettien tarkoitus on mahdollistaa työntekijöiden tutustuminen toisiinsa myös toimiston ulkopuolella. Yrityksen partnereihin kuuluu myös henkistä ja fyysistä terveyttä huoltava Mehiläinen (yksityinen terveyspalvelujen tarjoaja), sekä "henkilökohtaisen päivähoidon yllättäen sairastuneelle lapselle". Näiden lisäksi vuoden 2008 vuosikertomuksen (Profit Software Oy, 2008b) kirjoituksissa kerrotaan myös mahdollisuudesta joustaviin työaikoihin, sekä pidempiaikaisten työntekijöiden mahdollisuudesta opintovapaaseen.

Kansainvälistyminen: Vakuutusjärjestelmämarkkinoiden rajallisuudesta johtuen, yrityksen on käytännössä välttämätöntäkin hakea kasvua kansainvälistymällä, johon se vahvasti panostaakin.

Tuotedifferointi ja fokusoituminen: Profit Software Oy:n ja kilpailijoiden tuotteet eivät ole vertailtavissa ennen kuin asiakas on ottanut niiden valmistajiin yhteyttä demoa varten, joten tuotedifferoinnista ei voine puhua, mutta toisin kuin (suomalaiset) kilpailijansa Profit Software Oy on keskittynyt tarkkarajaisesti vain vakuutusjärjestelmiin. Se tekee siitä asiakkaan kannalta helpommin lähestyttävämmän, varsinkin kun yritys tarjoaa verkkosivuillaan ja vuosikertomuksissaan kilpailijoitaan enemmän tietoa ohjelmistoratkaisuistaan, tosin sekin ilman kaavioita käytetyistä teknologioista ja kuvia esim. ohjelmien käyttöliittymistä.

Varovaisuus(*): Yritys evolvoituu tunnustellen ja valmisteluja tehden, kuten pyrkiessään Venäjän vakuutusmarkkinoille (Profit Software Oy, 2008e). Myös kilpailluille Länsi-Euroopan markkinoille yhtiö etenee varovasti. "Sinne se menee pääasiassa globaalien asiakkaiden vanavedessä." (Siltala, 2009)

(*) Tätä voi hyvinkin pitää strategiana, sillä siitä on varoittavia esimerkkejä kuinka samankaltainen yritys on mennyt konkurssiin, vaikka lähtötilanne olisi vaikuttavat erinomaiselta:

Paperilla Meridea Financial Software oli täydellinen kasvuyritys: kokenut johto sekä vahvat omistajat Nokiasta Accentureen ja Sammosta pääomasijoittaja 3i:hin. Sen ohjelmistokehitys sijaitsi alusta alkaen kustannustehokkaassa Intiassa ja kansainvälisten myyntikanavien piti olla kunnossa. (Siltala, 2006)

2.6 Arvot

Yrityksen arvoja ovat asiakasläheisyys, sitoutuminen, luotettavuus, liiketoimintalähtöisyys ja uusiutumiskyky (Profit Software Oy, 2006).

3 LIIKETOIMINTA

3.1 Osa-alueet

ICT (Information and Communication Technology) toimialana ei vielä ole täysin vakiintunut määritelmän rajauksen (ulkoinen ja sisäinen) osalta, eikä sellaista välttämättä koskaan tapahdukaan. ICT-toimiala tavataan määrittää eri toimialoja yhdistävänä klusterina, joka jaetaan kolmeen ryhmään (tavara-, palvelu- ja sisällöntuotanto). Profit Software Oy sijoittuu palveluntuottajien ryhmään (järjestelmät, ohjelmistotuotanto ja asiantuntijapalvelut).

3.2 Henkilöstö

Vuonna 2010 Profit Software Oy:llä on henkilöstöä 120:n työntekijän verran. Työntekijöiden määrän kasvu (kuva 1) korreloi hyvin yrityksen liikevoiton (kuva 2) ja kasvun suhteen.

Kuva 1. Työntekijöiden määrän kehitys

Yrityksen työntekijät voidaan jakaa neljään eri toiminnalliseen kategoriaan: ohjelmistotuotanto (66%), tutkimus ja kehitys (25%), myynti ja markkinointi (5%), sekä hallinto (4%).

Työntekijöiden ikäjakauma näyttää seuraavanlaiselta:

< 24 years      13%

25-34 years      33%

35-44 years      33%

45-54 years      17%

> 55 years      4%

Miehiä yrityksessä työskentelee enemmistö (miehiä 68%, naisia 32%).

Lähde: Profit Software – Annual report 2008 (Profit Software Oy, 2008b)

3.3 Liikevaihto

Vuonna 2008 liikevaihtoa kertyi 10,8 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kehitystä kuvaava taulukko (kuva 2) osoittaa liikevaihdon olevan rauhallisen, mutta määrätietoisen varmassa nousussa.

Kuva 2. Liikevaihdon kehitys (Profit Software Oy, 2008b)

Lehdistötiedotteessaan yritys kertoo: "Profit Software pystyi vuoden 2008 hyvin haasteelliseksi muuttuneessa taloustilanteessa jatkamaan liiketoimintansa vahvaa kasvua. Siitä huolimatta että erityisesti vuoden jälkipuolisko oli taloudessa laskujohteinen, liikevaihto kasvoi 19 prosenttia. Kannattavuus parani ja pysyi hyvällä tasolla. Yhtiö jatkoi 17. toimintavuotenaan yhtenäisesti jatkunutta positiivisen tuloksen tilinpäätössarjaa." (Profit Software Oy, 2008a)

Vuoden 2008 vuosikatsausraportin Financial statement -osiosta (Profit Software Oy, 2008e) on luettavissa, että varsinainen liikevoitto kyseisellä vuodella on noin 1 miljoonaa euroa. Samaisella ajanjaksolla on työntekijäkuluja kertynyt 2,8 milj. ja ostopalveluja 4,7 milj. euroa. Investoinnit tuotekehitykseen ja tutkimukseen nousivat 1,4 milj. euroon (vuonna 2007 1,8 milj. ja vuonna 2006 2,4 milj. euroa).

3.4 Tuotteet

3.4.1 Ratkaisut

Yrityksellä on kaksi yhtenäiseen järjestelmäalustaan (kuva 3) pohjautuvaa ratkaisua, joiden arkkitehtuurisena erona on toisessa niistä lisänä oleva Investment Manager -moduuli. Ratkaisujen moduuleista osa (Profit Claims Manager, Profit Money Manager, Profit Client Manager, and Profit Conversion Engine) on viimeistelty vuoden 2008 aikana (Profit Software, 2008b).

Kuva 3. Yhtenäinen arkkitehtuuritehtuurijärjestelmä

Profit Life&Pension -ratkaisu "kattaa kaikki henki-, eläke- ja säästövakuuttamisessa sekä pitkäaikaissäästämisessä tarvittavat toiminnallisuudet. Järjestelmä on suunniteltu joustavaksi ja eri käyttäjäryhmät voivat käyttää sitä netin kautta." (Profit Software, 2008c)

Profit Property&Casualty -ratkaisu "kattaa kaikki vahinkovakuutustuotteiden myynnissä, hoidossa ja korvauksissa tarvittavat toiminnallisuudet. Parametroidut järjestelmäkomponentit tarjoavat vahinkovakuutusyhtiöille työvälineet yksityis-, yritys-, henkilö- ja ajoneuvovakuutustuotteiden hallintaan." (Profit Software, 2008d)

Asiakkaiden tilaamien järjestelmäratkaisujen hinta vaihtelee vuoden 2006 vuosiraportin (Profit Software, 2006) mukaan 2 ja 20 miljoonan euron välillä.

3.4.2 Asiantuntijapalvelut

Ohjelmistotuotteiden kokonaissuunnittelun, sovituksen ja integroinnin asiakkaan ympäristöön valmistelee ja toteuttaa siihen erikoistunut asiantuntijatiimi. Asiantuntijapalveluita on saatavissa myös sellaisenaan, niihin sisältyessä muun muassa: liiketoimintakonsultointi, vakuutusmatemaattiset palvelut, tuotteiden konfigurointi ja käyttöönotto, järjestelmäintegraatio, tuki- ja ylläpitotoiminnot, sekä koulutus ja testaus.

3.5 Asiakkaat

Yrityksen asiakkaina ovat ne tahot, joilla on tarvetta vakuutusliiketoiminnan tietojärjestelmiin. Nykyistä asiakaskuntaa on enimmäkseen Suomessa, mutta myös Baltian maissa, sekä muualla Pohjois-Euroopassa. Varovaisen laajentumisen myötä asiakaskunta laajentuu aikanaa kattamaan myös Venäjää ja Länsi-Eurooppaa.

Sinänsä tarjolla oleva, internetin yli käytettävä, SaaS-malli (Software as a Service) mahdollistaa globaalin asiakaskunnan, mutta sopimusneuvottelujen pitkäkestoisuus (jopa kaksi vuotta), sopivien paikallisten partnereiden hankkiminen, sekä asiakasyrityksen tarpeiden parempi ymmärtäminen vaatii, että Profit Software Oy voi olla lähellä asiakasta.

Asiakasta lähellä olemisen tarve korostuu, jos tarkoituksena ei ole käyttää SaaS-mallia, vaan integroida asiakkaan olemassa oleva tietojärjestelmä Profit Softwaren tarjoamiin ratkaisuihin ja sijoittaa järjestelmä asiakkaan itsensä hallitsemiin palvelintiloihin.

Asiakkaita Suomessa ovat muun muassa:

  • If Vahinkovakuutus Oy
  • Aktia Henkivakuutusosakeyhtiö
  • Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia
  • Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö
  • Henkivakuutusosakeyhtiö Pohjola
  • Vakuutusosakeyhtiö Henki-Sampo
  • Veritas-ryhmä
  • Potentus Oy
  • Suomen Riskienhallinta Oy

Ulkomaisia asiakkaita ovat kirjoitushetkellä muun muassa:

  • If General Insurance Company (Latvia)
  • Seesam Life (Latvia)
  • Sampo Life Insurance Company (Liettua)
  • If General Insurance Company (Liettua)
  • Inverso (Saksa)
  • Finlife (Puola)
  • If General Insurance Company (Viro)
  • Ministry of Finance (Viro)
  • Seesam Life (Viro)

3.6 Kilpailijat

Profit Softwarella on Suomessa useampiakin kilpailijoita, joista osa on kehittänyt täysin oman tuotteen tai sitten kilpaileva tuote on siirtynyt nykyisen kilpailevan yrityksen haltuun yritysostojen kautta.

Tieto

Monenlaista tarjontaa pankki- ja vakuutusalan järjestelmäratkaisuiksi, alkaen peruspankkijärjestelmistä ja maksuliikennejärjestelmistä, mutta vakuutusratkaisuista ei Tiedon sivuilla ole kovinkaan paljon luettavaa. Mainittuna vain muutama referenssi (Varma, If ja Veritas), sekä kerrottu käytetyistä teknologiosta lähinnä sen verran, että se perustuu J2EE-teknologioihin. Tiedolla on tarjottavana ratkaisuja monille eri toimialoilla, mutta pelkästään Tiedon verkkosivujen perusteella on vaikea arvioida kuinka merkittävä kilpailija se on.

Digia

Monia toimialoja palveleva ohjelmistoyritys, joka tarjoaa ratkaisuja myös Pankki & Vakuutus -sektorille. Tuotteina ja ratkaisuna Digia tarjoaa Digia Financial Systemsin, josta löytyy moduuli "Pension ja Insurance, mutta siitä ei edes esite kerro mitään tarkempaa. Asiakasesimerkit koostuvat pankeista ja rahastoista (Aktia, Taaleritehdas ja Carnegie). Digian verkkosivujen perusteella on mahdoton saada mitään tarkempaa tietoa järjestelmästä ottamatta yhteyttä Digian yhteyshenkilöön.

Logica

Tarjoaa useita valmisratkaisuja vakuutustoimintaa harjoittaville yrityksille, jotka on jaoteltu vahinkovakuutusjärjestelmiin (FinSure ja TIA), henkivakuutusjärjestelmiin (WinLife) ja työeläkevakuutusjärjestelmiin, mutta näiden lisäksi Logicalla on tarjoata myös lukuisia muita ratkaisuja lukuisille eri toimialoille. Asiakas-caset ovat hyvin esillä, mutta tuotteista itsestään ei teknisiä tietoja ole saatavilla ilman yhteydenottoa.

Muut kilpailijat

"Usein Profitin kilpailija on asiakkaan oma IT-yksikkö. Muut kilpailijat markkinoilla ovat joko kansainvälisiä tai kotimaisia ohjelmistotaloja." (Profit Software Oy, 2006)

3.7 Ylivoimatekijät

Selkeänä ylivoimatekijänä voidaan nähdä se, että yritys on saanut itselleen asiakkaiksi niin monet suomalaisista vakuutusjärjestelmien tarvitsijoista. Se voi olla merkittävä vaikutin, kun käydään neuvotteluja muissakin maissa. On havaittavissa, että kuten yhtiö etenee Tietoviikon mukaan varovaisesti Länsi-Eurooppaan, "pääasiassa globaalien asiakkaiden vanavedessä" (Siltala, 2009), on Profit Software Oy edennyt myös Latviaan ja Liettuaan sellaisten asiakkaiden vanavedessä, joihin yrityksellä on jo ennestään kontaktia (ks. 3.5).

Täysin uuden vakuutusjärjestelmän toimittajan tuleminen Suomen markkinoilla olisi melko yllättävää, eikä se mitä todennäköisemmin olisi teknisesti tai toiminnollisesti vertauskelvollinen Profit Software Oy:n ohjelmistotuotteisiin, jotka ovat käyneet läpi jo monta tuotekehityssykliä.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Hannu Vaajoensuu kertoo vuoden 2008 vuosiraportissa (Profit Software Oy, 2008b), että "yrityksen tuotteet tarvitsevat lisää notkeutta voidakseen vastata nopeammin ramp-up -aikoihin, joita ilmenee sellaisten asiakkaiden liiketoiminnassa, joiden toimintaympäristölle lyhyet tuotekierrot ovat leimallisia. Ilmeisesti tähän on tullut parannusta, sillä Profit Software on testannut Profit Life&Pension -ratkaisunsa suorituskykyä ulkopuolisen toimijan toimitiloissa, heidän laitteistollaan, testin osoittaessa "liiketoimintakriittisen järjestelmäratkaisun toimintavarmuuden vakuutusyhtiön massatransaktioissa" (Profit Software Oy, 2009).

Digian, Logican ja Tiedon tarjoamiin järjestelmiin vertailua ei tämän raportin rajoissa voida suorittaa, sillä tuotetietoa on saatavilla liian vähän.

3.8 Tekesin rahoittamat projektit

Tällä hetkellä Profit Softwarella on käynnissä kaksi Tekesin tukemaa projektia, joista Flexible services -projektissa (Tekes_1) tarkoituksena on uudistaa ja laajentaa Profit Software Oy:n tuotevalikoimaa siten että

  • järjestelmäarkkitehtuuri uudistetaan nykyaikaiseksi, innovatiiviseksi ja ympäristöihin integroituvaksi palveluarkkitehtuuriaksi (SOA) käyttöliittymä ja palvelurajapinnan osalta
  • käyttöliittymäarkkitehtuuri uudistetaan siten, että se tukee nykyistä joustavammin eri kanavissa tapahtuvaa vakuutusten myyntiä ja hoitoa sekä mahdollistaa nopeat muutokset vakuutusyhtiöiden ja niiden sidosryhmien rakenteissa
  • vahinkovakuutusjärjestelmän perusta uusitaan vastaamaan kotimaisen ja kansainvälisen markkinan tarpeita.

Toisesta Tekes-projektista, "MASIY09 - Profitable Insurance Business":ksestä seuraavassa olennaisin: "Projektissa implementoidaan Profitin Software Oy:n tuoteperheeseen uusi softatuote, Profit Financial Modeler."

Tuote on vakuutusliiketoiminnan kannattavuuden ja vakavaraisuuden mallinnus-, seuranta- ja optimointiväline. Profitin tuoteperheen henki- ja eläkevakuutussopimusten hoitojärjestelmä (Profit Life & Pension) sekä laskentapalvelut (Profit Math Manager for Life & Pension) integroidaan tuottamaan raakadataa Profit Financial Modelerille. Tuote tarjoaa hyvin dokumentoidut vakioliittymät muita tietolähteitä varten. Vastaavasti tuloksia ja välituloksia voi exportata vaikkapa taulukkolaskentaa varten." (Tekes_2)

Kolmannesta, jälleen Tekesin rahoittamasta projektista vuodelta 2001 ei ollut saatavilla muuta tietoa kuin projektin otsikko: "Vakuutustoiminnan asiakaspalvelut kattava portaali" (Tekes_3). Tämä saattaa liittyä Digitodayssä (Nikulainen, 2003) olleeseen uutiseen Tekesin rahoittamasta projektista, paitsi että vuosiluvut eivät täsmää (projekti ajoittuu vuosien 2003 ja 2005 välille).

4 POHDINTOJA YRITYKSEN TULEVAISUUDESTA

Profit Softwaren lehdistötiedotteissa Tekes-rahoituksia ei mainittu, mutta on pääteltävissä, että ulkopuolisten rahoittajien hyödyntäminen on merkittävä osa yrityksen kehittymisessä, kuten CapMan Technology 2007 -rahaston tekemä sijoitus, jonka merkitystä yritys kuvaa sanoilla: "vahvistaa resurssejamme vastaamaan laajentumista varten tarvittavaa tasoa" (Profit Software, 2009) Sijoituksen seurauksena CapMan Technology 2007 -rahasto omistaa 34 prosenttia Profit Software Oy:stä. Tätä ennen yrityksen suurimpina osakkeenomistajina ovat olleet (vuonna 2008) New Rose Oy (33,5 %) ja Object Technologies Oy (29,3 %), jotka molemmat ovat liikkeenjohdon konsultointia harjoittavia yrityksiä. Seuraavaksi suurimmat osakkeenomistajat ovat olleet Matti Rusi (4,0 %), Kari Leino Oy (3,8 %) ja Alfa Core Oy (3,7 %).

Vuoden 2006 osakeomistuksiin nähden tilanne on pysynyt (vuoteen 2008) muuten lähes samana, sillä erolla että Matti Rusi ei aiemmin ollut suurimpia yrityksen osakkeenomistajia. Sinänsä mielenkiintoista on, että yrityksen tiedotteita seuraamalla ei voi nähdä tapahtuneen sitä muutosta, että Matti Rusin yrityksen operatiiviseksi johtajaksi nimittämisen jälkeen (1.8.2009 alkaen, "päivittäisistä toiminnoista vastaavaksi johtajaksi") (Profit Software Oy, 2009c) on tapahtunut se muutos, että hänen LinkedIn-sivunsa (Rusi, 2010) mukaan hän on tammikuussa 2010 palannut takaisin BasWare-yhtiön palvelukseen, eikä enää työskentele Profit Software Oy:ssä. Väliin jäävä aika on viiden kuukauden mittainen, minkä voi nähdä melko lyhyenäkin aikana. Tästä herää sarja kysymyksiä, kuten "Mikä motivoi vaihtamaan yritystä?", "Oliko tuleva siirtymys Profit Softwaressa hyvissä ajoin ennakkoon tiedossa?" Näiden kysymysten käsittely vaatisi muun muassa parempaa ymmärrystä yrityksen operatiivisesta johtamisesta ja siihen orientoitumiseen tarvittavasta ajasta, joten käsittelen tässä näitä kysymyksiä vain retorisina. Ennen nimitystä Rusi oli Profit Software Oy:n varatoimitusjohtaja.

Vuosikertomuksen (Profit Software Oy, 2008e) tilintarkastaja kertoo omina saatesanoinaan, että hänen mielestään tilinpäätös ja hallintoneuvoston raportti antavat todellisen ja luotettavan vaikutelman Profit Software Groupin ja sen emoyhtiön (Profit Software Oy) taloudellisesta tehokkuudesta ja asemasta suhteessa lakeihin ja säädöksiin. Tämä on jälleen yksi esimerkki yrityksen toteuttamasta huolellisuuden ja varovaisuuden linjasta.

Yritys tekee jatkuvaa arviointia ja ennusteita sekä omasta, että asiakkaidensa tulevaisuudesta, mikä on osa riskienhallintaa. Yritys kokee, ettei yleinen taloudellinen tilanne ole vielä merkittävästi vaikuttanut siihen, mutta tiedostaa tästä epävarmuustekijöitä aiheuttavasta tilanteesta syntyvän tarpeen ennakoivalle riskienhallinnalle (Profit Software Oy, 2008b).

Voitaneen kysyä, missä määrin yritys on saavuttanut vuoden 2006 vuosikertomuksessaan (Profit Software Oy, 2006) kertoman päämääränsä olla "merkittävä ja arvostettu finanssi- ja vakuutusalan ohjelmisto- ja ratkaisutoimittaja Pohjois-Euroopassa", sillä se kertoo verkkosivuillaan olevansa "Pohjois-Euroopan johtava tuotepohjaisten vakuutus- ja finanssialan IT-järjestelmien toimittaja". Tällä hetkellä yrityksellä on meneillään pyrkimys laajentaa asiakaskuntaa Norjassa, Ruotsissa, sekä Keski- ja Itä-Euroopassa.

Eräs seikka, jonka huomaan vaikuttavan paljonkin uskooni Profit Softwaren menestymiseen liittyy erääseen sen vuoden 2006 vuosikertomuksessa pienosakkaana nimeltäkin mainittuun entiseen työntekijään. Minulla oli ilo työskennellä hänen kanssaan muutaman kuukauden ajan Codesign Oy:ssä ja sain hänestä vaikutelman henkilöstä, jonka harkintakyky erityyppisissä valintatilanteissa on sellaista laatua, että itseni ollessa samanlaisten valintojen äärellä huomaisin hänen tekemänsä valinnan olevan juuri sellainen, joka kannattaa ottaa muiden hyvien vaihtoehtojen joukkoon tarkasteltavaksi.

Tehtävänantoon kuului antaa ohjeita valitulle yritykselle, josta raportin kirjoittaa, mutta koen, etten voi antaa muita kuin ylimalkaisia sellaisia. Jos Profit Software keskittyy jatkossakin vakuutusjärjestelmiin, sen menestys on kiinni lähinnä siitä saadaanko ulkomaiset asiakkaat kiinnostumaan vaihtamaan vanhat järjestelmänsä uuteen nyt vain vasta 5 vuoden päästä, varsinkin nyt monia toimialoja koettelevan taantuman aikana. Konkreettinen ehdotukseni on, että yrityksen kannattaa kokeilla, jos ei ole jo kokeillut, vedota siihen kuinka miellyttävä, tehokas ja monipuolinen, mutta silti selkeästi hahmotettava heidän vakuutusjärjestelmänsä on kohdeyrityksen järjestelmää käyttävien työntekijöiden kannalta. Tälläiset seikat lisäävät työntekijöiden motivoituneisuutta ja aiheuttavat positiivista sitoutumista (vakuutus)yrityksen toimintaan.

Jään mielenkiinnolla odottamaan yrityksen vuosiraporttia vuodelle 2009.


Nikulainen, Kalevi. 2003. Tekes rahoittamaan Profit Softwarea. Digitoday. 21.10.2003. http://m.digitoday.fi/?page=showSingleNews&newsID=200312528 (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2006. Profit Software – vuosikertomus 2006, osa I (Tekstiosa). http://www.profitsoftware.fi/files/pdf/final_vuosikertomus_2006_web_osa_i.pdf (Luettu 20.2.2010)
Profit Software Oy. 2008a. Profit Softwaren menestyksellinen vuosi 2008. http://www.profitsoftware.fi/lehdisto/tiedotteet/2009/profit-softwaren-menestyksellinen-vuosi-2008/ (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2008b. Profit Software – Annual report 2008, Part I (Review). http://www.profitsoftware.fi/files/pdf/Profit%20Software%20Annual%20Report%202008_Part%20I_Review.pdf (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2008c. Profit Life&Pension. http://www.profitsoftware.fi/tuotteet/profit-life-pension (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2008d. Profit Property&Casualty. http://www.profitsoftware.fi/tuotteet/profit-property-casualty/ (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2008e. Profit Software – Annual report 2008, Part II (Financial statement). http://www.profitsoftware.com/files/pdf/Profit%20Software%20Annual%20Report%202008_Part%20II_Financials.pdf (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2009a. CapMan sijoittaa Profit Softwareen. http://www.profitsoftware.fi/lehdisto/tiedotteet/2009/capman-sijoittaa-profit-softwareen/ (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2009b. Profit Life&Pension ohjelmiston suorituskyky erinomainen. http://www.profitsoftware.fi/lehdisto/tiedotteet/2009/profit-life-pension-ohjelmiston-suorituskyky-erino (Luettu 19.2.2010)
Profit Software Oy. 2009c. Matti Rusi Profit Softwaren johtoon. http://www.profitsoftware.fi/lehdisto/tiedotteet/2009/matti-rusi-profit-softwaren-johtoon/ (Luettu 19.2.2010)
Rusi. Matti. 2010. LinkedIn: Matti Rusi. http://fi.linkedin.com/pub/matti-rusi/0/132/477 (Luettu 19.2.2010)
Siltala, Tiina. 2006. Meridea saattohoidossa. Digitoday. 21.11.2006. http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article137047.ece (Luettu 19.2.2010)
Siltala, Tiina. 2009. Profit Software kasvaa itään. Tietoviikko. 5.6.2009. http://www.tietoviikko.fi/listat/tivi250/tivi250_uutiset/article295146.ece (Luettu 19.2.2010)
Tekes_1. Flexible services. http://akseli.tekes.fi/opencms/opencms/OhjelmaPortaali/ohjelmat/INTO/fi/system/projekti.html?id=9484046&nav=Projekti (Luettu 19.2.2010)
Tekes_2. MASIY09 - Profitable Insurance Business. http://akseli.tekes.fi/opencms/opencms/OhjelmaPortaali/ohjelmat/MASI/fi/MASIY09.html (Luettu 19.2.2010)
Tekes_3. Vakuutustoiminnan asiakaspalvelut kattava portaali. http://akseli.tekes.fi/opencms/opencms/OhjelmaPortaali/ohjelmat/SPIN/fi/system/projekti.html?id=4789824&nav=Projekti (Luettu 19.2.2010)

Kilpailijoiden tuotesivut

Digia: Toimialat - Pankki & Vakuutus
http://www.digia.com/C2256FEF0043E9C1/0/405001567?opendocument&lang=fi
Tieto: Vakuutusratkaisut
http://www.tieto.fi/default.asp?path=408,410,16095,1120,13536
Logica: Pankki ja vakuutus
http://www.logica.fi/pankki+ja+vakuutus/400006392