Kaikille ihmisille teknologialta ja tieteelliseltä kalskahtavuus ei tunnu kelpoisalta, kun kyse on kauneuden, terveyden ja mielenrauhan hoidosta, mikä lienee ollut tausta-ajatuksena Rakuunamäellä järjestetylle Miun Hyväolo -messuille (2023, teemoilla: hyvinvointi, ravinto ja kauneus), missä näytteilleasettajina oli joukko tavanomaisempia toimijoita fysioterapeuteista ihonhoidon asiantuntijoihin tuotteineen ym. Sinänsä messujen tapaisesti, rajatun teemavalikoiman avulla orientoivuus voi olla sillä tapaa orientoivaakin, että se saa aistimaan ja ajattelemaan tiettyjen aiheiden puitteissa eri tavoin kuin yksittäin sellaisia jossain muodossa kohdaten, mutta kylläpä se perinteinen tavanomaisuus hyvinvointiin liittyen voikin olla kaukana, ellei suorastaan eri maailmasta, esim. siitä minkälaista vaikkapa Biolytica yrityksenä tekee:

Biolytica's focus is its Biolytica NEXUS health data platform, a revolutionary AI-driven analytics platform that aggregates, visualizes and analyzes a whole raft of data, including genomics, blood, microbiome and epigenetic biomarkers, wearable devices, lifestyle data and more.
Biolytica uses the data to generate solutions for healthcare professionals, including those based at preventive medicine institutions, longevity centers and personalized wellness clinics. The data can also be used by insurance companies and others to create science-based, hyper-personalized client health journeys.

Jos ottaa vertailtavaksi lupauksien tapaiset visiot, joita eri hyvinvointialueet ovat esittäneet, niin Biolytica sopinee Miun Hyväolo -messuja paremmin sille jatkumolle, miltä löytyisi sitä, minkälaiseksi hyvinvointialueet luonnehtivat aikovansa kehittyä:

"Hyvinvointialue on edelläkävijä digitaalisten sovellusten ja teknologian hyödyntämisessä. Vuonna 2023 laaditaan digipalvelujen tiekartta." (Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue)
"Hyvinvointialue kehittää aktiivisesti toimintaansa sekä hyödyntää uusinta teknologiaa ja ottaa käyttöön parhaita ja näyttöön perustuvia toimintatapoja." (Itä-Uusimaan hyvinvointialue)
"Terveysteknologiaa hyödynnetään monipuolisesti elämänlaadun parantamiseksi ja hoitopolkujen tehostamiseksi." (Itä-Uusimaan hyvinvointialue)
"vaikuttavin: tuomme teknologialla ja digitaalisilla ratkaisuilla ja monikanavaisilla palveluilla asiakkaille vaihtoehtoja ja prosesseihin tehokkuutta" (Varsinais-Suomen hyvinvointialue)

Toisaalta, tehokkuuden lisääminen 0,1 prosenttia olisi sekin tehokkuuslupauksen lunastamista, monipuolinen terveysteknologian hyödyntäminen ei välttämättä tarkoita minkään uuden käyttöönottamista, aktiivisesti kehittäminen ei välttämättä tarkoita lähiaikoina tapahtuvaa kehittämispyrähdystä ja edelläkävijänä on helppo olla, jos kaikki muutkin kehittyvät kovin hitaasti.

Ja entäpä.. Keski-Suomen hyvinvointialuestrategia 2030:ssä tunnistetaan monta kohtaa, jossa teknologialla on tärkeä merkityksensä:

Palvelujen (kasvokkain palvelut, kivijalkapalvelut, kotiin tuotavat palvelut, liikkuvat palvelut, etäpalvelut, digitalisoidut palvelut jne.) yhteensovittaminen sujuvaksi kokonaisuudeksi. Lähipalveluiden varmistaminen monimuotoisesti ja räätälöidysti.
Palveluketjujen ja hoitopolkujen sujuvoittaminen ja päällekkäisyyksien karsinta.
Hyvinvointialueen johtamisessa tarvittavan kattavan ja laadukkaan tietopohjan rakentaminen. Yhtenäiset ja joustavasti yhdisteltävät (modulaariset) tietovarannot.
Kokemustiedon ja asiakaspalautteiden integroiminen muuhun tietoon ja kehittämiseen. Tutkimustiedon ja näyttöön perustuvan tiedon hyödyntäminen.
Tiedon systemaattinen hyödyntäminen toiminnan kaikilla tasoilla (ennakointi, strateginen johtaminen, operatiivinen johtaminen, ennaltaehkäisevä toiminta, asiakastyö).
Tekoälyn tarkoituksenmukainen hyödyntäminen suunnittelussa, toteutuksessa ja johtamisessa.
Tiedon sujuva ja tarkoituksenmukainen jakaminen keskeisten toimijoiden kesken ja tiedon avoimuuden varmistaminen.