Myöhempinä vuosina Helsinki oli jo monilta osin, ainakin mitä tulee havainnointiin katutasolta ja toisinaan vähän korkeammaltakin, siinä määrin tuttu kaupunki, että etäänpänäkin asuessaan saattoi kuljeskella ja ikäänkuin asioida Helsingissä omassa mielessään. Kotikaupungista eli oletettavasti Lappeenrannasta kun lähti etelämmäksi käymään, ei sitä tuntunut olevan niin tarvetta sille, että Lahteen päästyään pitäisi ottaa Z.-juna ja mennä käymään Helsingissä. Sen sijaan sitä saattoi olla ottanut junan alle ihan vain sen vuoksi, että junassa ehtii lueskelemaan jotain, minkä jälkeen käy vaikkapa vilkaisemassa mahdollista vuokra-asuntoa, palauttamassa kirjaston kirjoja ja syömässä jossain ennen kuin lähtee takaisinpäin.

Täytyihin se sitten kuitenkin jossain vaiheessa käydä hiukan päivittämässä muistikuviaan Helsingistä ja olihan siellä edelleen monia paikkoja, joissa käymisiin saattoi kehitellä jonkin tekosyyn. Sokoksessa ei ehkä niin ihmeempää syytä asioida, mutta siellä saattoi käyttää suht täsmällisen verran aikaa, jos oli lähdössä kaupungista poispäin ja junan saapumiseen olisi vielä jonkin aikaa.

Ruoholahdessa on täytynyt käydä, koska uteloittanut, minkälaiselta siellä näyttää vuosia myöhemmin ja minkähänlaiset yritykset ovat vielä samat kuin silloin aikoinaan, kun oli sielläpäin töissä.

Yhdistelmissä rauhallista kiireellisyyttä ja katutasojen liiketoimintaa on sellaista kaupungin viriiliydestä kertovuutta, jota muutaman kymmenen tuhannen asukkaan kaupunki ei tavoita.

Muutamissa asuntonesittelyissä Helsingissä käyneenä kerrostalojen julkisivut ja niiden vierellä olevien autojen hintaluokat eivät enää hetkauta ajatuksia niin helposti suhteessa siihen, mihin käsityksiin asunnoista on tullut ikään kuin kalibroituneeksi.

Laivallakin pääsisi ja raiteitse pääsisi laivan luokse, mutta eipä siihen ole ollut niin kiinnostusta, että lähtisi vesitse jonnekin.

Sana kalleus saattaa juolahtaa mieleen.

Eräitä muita kognitiivisia viitepisteitä.

Eräs myöhempien aikojen reittiavauksista.

Asunnolle vaihtamaan vaatteet ja sitten läheiseen Hemingway'siin?

Rikhardinkadun kirjastossa.