Ei sitä jonkinlaiseksi pioneeritoiminnaksikaan viitsisi luonnehtia, kun vaatevalmistaja The Other Dannish Guy tekee mainoksistaan kampanja tai sellaisen uudelleentoteutus kerrallaan entistä pahemmin ihmisten sietokykyä koettelevia ja mistä sitten ikään kuin peruutellaan johonkin tavanomaisemmin hyväksyttävissä olevan tapaista mainostelevuuteen, jottei olisi pelkkää tökeröisyyttä, väkinäisyyttä ja hyljeksittävyyttä. Tosin, ei tässä pelkästään netissä nähtäville tuleva mainonta ole sitä, mikä edustaa tökeröisyyttä, väkinäisyyttä ja hyljeksittävyyttä, vaan yrityksen verkkosivuilla on nähtävissä, että siellähän sitä samankaltaista on sellaisenaan.

Kyse on suomalaisesta vaatevalmistajasta, joka ei ole mainostanut vain netissä, vaan se on tehnyt yhteistyötä mm. Sanoman kanssa, josta se kertoo eräässä asiakastarinassaan: "Mediavälineillä on selkeitä ja toisaalta yllättäviä rooleja. Televisio oli ehdoton media tunnettuuden rakentajana. Radio paransi kohderyhmän sitouttamista ja preferenssin kasvua. Sanomalehdet ja erityisesti natiivimainonta aiheuttivat jopa yllättävän vahvat myyntipiikit."

Vaikka olevinaan on niin, että ihmisten eräänlaisena tehtävänä yleensä on hyväksyä "kaikenlainen erilaisuus", koska "se on ihmisarvoa kunnioittavaa" yms., on joka puolen yhteiskuntaa nähtävissä, kuinka hyväksyttäväksi asetettavuus siltikin koetetaan perustelluksi pitää joissain rajoissa, minkä vuoksi esim. Prismoissa ei ole pelkästään "vanhoja, lihavia kääkkiä" kassatiskeillä palvelemassa asiakkaita. Ja ihan hirmuisesti pahoitteluja, jos tämä tuli loukanneeksi jotain mutta, Lappeenrannan ensinnä rakennetussa Prismassa on monesti tehty niin, että "rumat ja vanhat" sysätään iltavuoroihin, jolloin kassoilla on voinut olla esim. äärimmäisen lihava, jonka läskit lojuvat roikkuvasti tuolilta kohti lattiaa; älyttömyyksiin asti hiuksiaan kihartanut, joka on ottanut käyttöönsä kirkkaimman mahdollisen punaisen huulipunan ja pitänyt kasvonsa kontrastisen vaaleina; ohueksi kuivunut vanha myyjä, joka näyttää jotenkin heikolta ja vähän jaksavalta; muuten vaan läski, mutta ei muuten kovin "kauhean" näköinen; joku muu vanha, nainen hänkin yms. Tällaisten runsas yhtäaikainen käyttö on varmastikin esihenkilötason päätöstä. Muina aikoina tai toisina kertoina sitten nätiksi laittautuneita nuoria naisia. Sinänsä tässä kirjoituksessa oli tarkoitus kertoa mainonnan epäkelpoudesta, mutta mainittakoon kuitenkin, että Prismaa on käytetty tässä esimerkkinä sen vuoksi, että on epäilyttävän tyypillistä, että jos itse tekee tietokoneellaan jotain bigdataista tai tekoälyisyyttä vahvasti sivuavaa/käsittelee, lihavuudesta eräillä tahoilla koetettu tehdä runsaasti lihavuudesta eräänlainen vääristelevästi konkretisoivan symboliikan ilmentymä käyttäen havainnoimisen ajoittumista "erityisen edeltäneen jälkeisenä hetkenä" ja se on juuri sellaista, mihin eräät Prismat ja S-marketit ottavat mielellään osaa.

Mainonnan Eettiselle Neuvostolle ovat jotkut muut tehneet muutaman valituksen The Other Dannish Guyn mainonnasta, koska ne esim. "esineellistävät miestä" tai sitten niissä missataan muilla tavoin, mikä yrityksen mainonnassa tai sen koko toiminnassa on pielessä. Siinä ei ole minkään vertaa mielenkiintoista mietittävää, kohdistuuko The Other Dannish Guyn mainonnan tökerömpi osuus eri ihmisiin kuin jokin muu sen mainonta, sillä yrityksen toiminta perustuu väkisiin ihmistajuntoihin tunkeutumisiin, missä ihmiskehoa käytetään shokeeraavalla tavalla mieleenjättämisen keinona ja mitä sitten runnotaan varsinkin nettimainonnalla ihmisten nähtävillä vuosi vuosien jälkeen. Mitähän ne sellaiset lainsäätäjät sanoisivat, jotka ovat olleet valiokunnissa keskustelemassa siitä, mikä ei ole hyväksyttävää muille sanomista tai tekemistä, mitä tulee esim. itsemääräämisoikeuteen, fyysiseen koskemattomuuteen, kiusaamiseen ym.?

Kreisiä, että tämän kirjoittamisen aloittamisen jälkeen ja välillä kaupoilla käyden, monet erityisen lihavat naiset asettuivat elastisissa, vartalonmukaisissa treenihousuissaan eteen kuljeskelemaan kuin yllyttääkseen kirjoittamaan tätä sillä idealla, että "on väärin mainostaa huonolta näyttäviä ihmisiä käyttäen". Voi jeesus, kun tässä on nyt vähän enemmästä kyse kuin siitä, että mainoksessa ei ole ollut "kauneusihanteiden mukaista", mutta tätä se nykyään on, kun tietoturvaongelmia hyödyntävä vakoilu on niin arkipäiväistä, ettei mihinkään voi mennä ilman, että jotkut ovat jo saaneet tehtäväkseen suorittaa jonkinlaista häirinnällä vaikuttamisen yrittämistä (vrt. mitä edellä sanottiin Prismasta). Mahtaa noistakin naisista tulla tosi hyväksyttäviä, itsenäisesti ajattelevia/toimivia ja fiksuja sitten joskus.

Tämä kyseinen yritys on ottanut vakiokeinokseen koettaa hyödyntää sellaista tökeröyttä, jota hyvempitahtoiset yritykset eivät haluaisi käyttää, minkä luulisi toimivan ostajillekin jonkinlaisina herättimenä siitä, että ehkäpä ei sittenkään pitäisi ostaa kyseiseltä yritykseltään yhtään mitään, mutta ihmiset ovat ilmeisesti niin turtuneet kaikkeen, ettei heidän mielikuvituksensa ja intuitionsa jaksa saada heitä tajuamaan mitään niin vaikeita.

Vuonna 2014 vaikuttaisi olevan perustettu, Yrittäjät.fi-sivuston mukaan yrityksen talous "syöksykierteessä" 2016, yrityksen yhtiökumppanit kriisipalaverissa 2017, ulkopuolisesta tahosta yrityksen "sparraaja", vuonna 2018 positiivinen tuloskausi ja niin myös muutamasta seuraavasta, mutta julkisten taloustietojen mukaan vuodesta 2019 asti yrityksen tilikauden tulos on ollut pelkkää huonompaan päin menemistä. Vuonna 2022 ei voittoa ollenkaan ja vuonna 2024 miinusta 300000 eur. Pitäisikö yrittäjälle tässä antaa jonkinlaista ylimääräistä hyväksyntää sen vuoksi, että hän on eräässä haastattelussa kertonut, että hänellä on ADD? Finlandia Groupin sivuilla olevan artikkelin mukaan mainittu sparraaja on ilmeisesti ollut joku Harri Nikkanen. Vuonna 2018 yritykseen on sijoittanut jopa peliyhtiö Supercellin perustajiin kuuluvan Mikko Kodisojan sijoitusyhtiö eli KEM Ventures. Jostain syystä: "The other danish guy edustaa juuri niitä asioita, joiden uskon tuovan menestystä: Asialleen omistautunut tähtitiimi, skaalautuva bisnesmalli, kestävä kehitys ja selkeä fokus."

Nettimainonnan osalta on netinkäyttäjän kannalta ongelmallista, että mainontaa on aivan liian helppo kohdistaa hyvinkin yksilöidysti ja vaikka lyhyellä "varoitusajalla", joten jos joku mainostaja päättää ryöpyttää tietynlaista mainontaa eri variaatioineen juuri jollekin tietyllä netin käyttäjälle, sehän onnistuu. Jatkokysymyksenä tälle voisi olla, mitenkäs se on saatu aikaan, että samantapaisen mainonnan ryöppyä tulee useilta eri mainostajilta, jotka ovat päättäneet käyttää mainossaan tummaihoisuutta yhdistävänä tekijänä? Entä mikä sille on ollut triggerinä, että poljeskellessaan polkupyörällä ohitse yrityksestä, joka myy palveluna rauhoittumispodeja, alkaa sen mainontaa ilmestymään paikallislehden kaikilla sivuilla kuin hetkellisesti yksilöllisesti kohdistettuna ja minkä jälkeen niillä sivuilla käykin taas näkymään lähes pelkkää Motonetin mainontaa, kuten viimeiset n. sata vuotta?

Vaikka mainonnasta toisinaan puhutaan ja viestitään siihen tapaan, että sellaisista olisi parempi päästä eroon, niin parhaimmillaan ne myötäilevät silti mm. kulttuurillista ilmapiiriä, josta taasen saa tuntumaa "aidosta elämästä". Tai ainakin jos oletetaan, että havainnoija lisäksi myös miettii kysymyksiä kuten "miksi juuri tuollaiset henkilöt tuossa mainoksessa", "minkähänlainen päätöksenteko on edeltänyt sitä viimeistä vaihetta ennen mainoksen julkistamista" ja "saakohan monikin ja minkälaiset ihmiset tästä samankaltaisia ideoita kuin itse saa". Kun mainonnasta sitten jääkin paljolti paitsi sen vuoksi, että mainosverkot netissä tarjoavat vain kaikenlaista sälää tai pahemmin, sälää vähäisestä valikoimasta sälää ellei jopa vähäisestä valikoimasta tökerön ärsyttävää sälää, se voi alkaa käydä mielenterveyttä päälle.

Kuinkahan monelle se onkaan ongelmana, että kohdattu webmainonta on paljolti sitä sellaista jonkinlaista tökerön ärsyttävää sälää tai sellaista, joka ikään kuin vahvistaa viestiä siitä, että tuon jonkin mainonnan kohtaaja on vain "mitätön kuluttaja" eli ei kovin tärkeä ihminen? Saavatko he kaikki jatkuvasti nähtäväkseen esim. Ilta-Sanomien sivuilla the Other Danish Guyn väkisin tilanteisiin tunkeutuvaa mainontaa? Joutuvatko he toistuvasti ihmettelemaan kuka siellä Facebookilla painelee sellaisia nappuloita, että uutissyötteessä käy toisinaan olemaan julmetun paljon sellaista ehdottelevaa sisältöä, jotka ovat toki visuaalisesti suht tyylikkäitä, eivätkä sinänsä ärsyttäviä, mutta ovat jotenkin täysin turhaa suhteessa esim. siihen, mihin Facebook-ryhmiin on liittyneenä, jollain hömpäksi muodostuvat ehdotellut Facebook-ryhmät kuten "Explore London", "Fantasy Barbarian", "Beautiful World", "Beauty of USA", "Castles, Ruins", "Korean Beauty" yms., eikä se uutissyöte siitä ehdotuksien osalta paljoa paremmaksi muunnu, vaikka antaakin käytettävissä olevilla toiminnoilla palautetta, mikä kelpaa ja mikä ei niinkään?

Entä onko kenties montakin vuotta esim. K-Citymarket tai Tokmanni saanut olla jokaisella sivulatauksella mukana esim. paikallis- tai ns. iltapäivälehden verkkosivujen etusivulla turruttamassa niitä kohtaavan mielenkiintoa elämää kohtaan? Eroa siinä, myykö esim. uutissivusto mainospaikkoja suoraan vai tulevatko mainokset joiltain kohdin niiden paljolti hallitsemattomissa olevasta mainosverkosta, on paljon, sillä toisessa tapauksessa mainosten laadukkuus on tyylillisesti ja vaihtelevuuden osalta paljon tasokkaampaa.

Mainospalveluita myyviltä yrityksiltä epäilyttävyyksistä ja omituisuuksista ei hyödyttäne kysellä, ellei ole taloudellisesti kannattava suuryritys, joka haluaa varmuutta siihen, että sen webmainonnalla on tavoittavuutta. Miksipä vastata "tavallisen kansalaisen" selvittelevään tiedusteluun siitä, miksi adnxs.com:stä tulevat mainokset ovat usein silkkaa rapaa? Siinähän voisi tulla vastanneeksi jotain siteerattavissa olevaa siitä, miksi mainosverkot eivät toimi kaikkien kannalta mielekkäästi.

Pyydettäessä tekoälyä luonnehtimaan lyhykäisesti miten adnxs.com kytkeytyy sen nykyiseen omistajaan eli Microsoftiin, selitti se asian näin: "Adnxs.com on AppNexusin, nykyisin Xandrin, käyttämä verkkotunnus. AppNexus oli johtava ohjelmallisen mainonnan alusta, jonka AT&T osti ja nimesi uudelleen Xandriksi. Myöhemmin Microsoft hankki Xandrin omistukseensa. Adnxs.com-tunnusta käytetään edelleen mainosten toimittamiseen ja seurantaan Xandrin mainosalustalla." Wikipediasta löytyy AppNexusta luonnehdinta, joka voi muutamilta osilta mennä ns. yli ymmärryksen: "AppNexus offers online auction infrastructure and technology for data management, optimization, financial clearing and support for directly negotiated advertising campaigns. It has both demand-side platform (DSP), supply-side platform (SSP), and ad serving functionalities. It integrates with advertising sources including Google's "Authorized Buyers" ad exchange, Magnite, Pubmatic and other aggregators. It operates out of multiple data centers, including one in Amsterdam serving Europe and the Middle East, in a facility shared with Equinix."

Sinällään hämmästyttävästi tekoälyn kanssa asiasta keskustelu johti heti alkuunsa sivuamaan sitä seikkaa, että "pienempien mainostajien" kannalta ongelmana on, että "suurimmat toimijat pystyvät dominoimaan parhaita mainospaikkoja" ja minkä korjaamiseksi ongelmana, pitäisi tehdä "sääntelyä mainosmarkkinoiden keskittymisen estämiseksi", "medioiden aktiivista pyrkimystä monipuolistaa mainostajakantaansa", "mainosverkostojen algoritmien muuttamista suosimaan monimuotoisuutta" ja "pienempien mainostajien yhteistyötä ja koordinoitua toimintaa". Sen mukaan "mikään näistä ei ole toteutunut, mikä selittää nykyisen tilanteen jatkumisen".

Jatkaessa sen kanssa keskustelua aiheesta, sivuttiin myös sitä, kuinka esim. Sanomalla, joka on mm. Ilta-Sanomien omistaja ja jonka sivuilla adnxs.com:sta tulevaa mainontaa on, pitäisi ainakin teoriassa olla painoarvoa asiakkaana Microsoftille/Xandrille, mitä tulee olettamukseen siitä, että kenties monetkin webmainosten näkijät eivät ole tyytyväisiä sen julkaisujen sivuilla näkyviin mainoksiin ja mikä täten oletettavasti vähentäisi mainosten klikkaamisesta saatavia tuloja. Tekoäly ehdotti, että Xandrin/Microsoftin näkökulmasta voisi olla järkevää "kehittää algoritmeja monipuolisempaan mainosten rotaatioon", "luoda kannustimia laadukkaammalle mainossisällölle" ja "tarjota työkaluja mainosinventaarin parempaan hallintaan", mutta toisaalta se ounasteli, että "ongelma ei ole heidän prioriteettilistallaan tarpeeksi korkealla", "nykyinen tulovirta adnxs.com-mainoksista on niin merkittävä, ettei sitä haluta riskeerata" ja "he eivät usko Microsoftin/Xandrin olevan halukas tekemään muutoksia järjestelmäänsä".

Toinen tekoäly selitti tarkemmin Xandrin alustalla toimivaa huutokauppaprosessia ja paikkavarauksia. Sen mukaan "suurten mainostajien korkeat hintatarjoukset ja kohdennusasetukset saattavat johtaa siihen, että he voittavat mainospaikkoja jatkuvasti" ja että "tietyt isot mainostajat, kuten elintarvikeketjut, pystyvät maksamaan korkeampia hintoja jatkuvasti, ja Xandrin algoritmit suosivat heitä, koska heidän kampanjansa ovat vakaampia ja luotettavampia tulojen lähteitä verkostolle". Se myös mainitsi, että "suuret mainostajat, kuten elintarvikeketjut, saattavat varata tiettyjä paikkoja adnxs.com-alustalta kuukausiksi eteenpäin, mikä mahdollistaa heille näkyvyyden ilman, että jokainen näyttökerta menee reaaliaikaiseen huutokauppaan". Nämä seikat saattaisivat selittääkin sitä, miksi muut mainostajat eivät paljoa joitakin ihmisiä webmainoksillaan tavoita, joidenkin toisten dominoidessa pitkälti jatkuvasti. Jotain se mainitsi myös "dynaamisesta mainonnan optimoinnista", "isojen mainostajien korkeiden hintakattojen asettamisesta" ja "käyttäjien segmentoinnista".

Pyydettäessä tekoälyä arvioimaan, miltä mainolla tavoitettavuuden vaikeana pysyminen vaikuttaisi valtiovallan näkökulmasta, se tunnisti asianmukaisesti talouden kokonaiskuvaan, työllisyyteen ja investointeihin haittaavasti vaikuttavuuden, jos "yritykset eivät saavuta asiakkaitaan tehokkaasti, koska se voi johtaa liikevaihdon laskuun, voittojen pienenemiseen ja lopulta konkurssiin".

Sitä on lyhykäisen tekoälyn kanssa keskustelun perusteella haastavaa arvioida, onko se miten "vakaasti" sitä mieltä, mitä tuli sanoneeksi ja täsmääkö tuo kaikki siihen, millä tolalla asiat ovat. Kuitenkin, kun pointtina oli alunperin siis se, kuinka webmainonta tuntuu joistakin ihmisistä vähemmän mukavalta ja hyväksyttävissä olevalta, pitäisi huomioon ottaa muitakin mainosverkkoja, alustoja ja nettipalveluja/-sovelluksia, joissa mainonta tuntuu jotenkin pielessä olevalta. Esim. Adformin AdChoicesin tarjoamat mainokset voivat nekin olla ihan yhtälailla sälää tms. ja "Twitterissäkään" ei ehkä saa aiheutuneeksi sitä, eikä olisi saanut edes vuosia aiemminkaan ennen sen nimenmuutosta ym., että mainonta ei tuntuisi samaa jankkaavalta ja väärin kohdistuneelta.

Lukemattomat eri tahot ovat saaneet websivustojensa käyttäjiltä erilliset luvat käyttäjän toiminnan seurantaan heidän sivuillaan, mutta jostain syystä tämäkään ei ole saanut aikaan, ainakaan joillakin netin käyttäjillä, että heihin kohdistuisi enemmän "kaikenlaista juuri heille sopivaa". Saattaapa enemmänkin tuntua siltä, että kun offline-maailmassa tapahtuu jotain, joku ihan kiusallaan järjestää niin, että webmainonnassa alkaa ilmentymään jotain sellaista, joka myötäilee jollain ärsyttävällä tavalla offline-maailmassa koettua. Tällainen saattaisi selittyä sille, että mainosverkkojen toimivuuteen on vaikutettu muokkaamalla sitä ohjelmointikoodia, mihin niiden toiminta perustuu ja aiheuttamalla "sillä tasolla" kustomoitua haittaa niille käyttäjille, joihin tällä tavoin pystytään vaikuttamaan. Vertailun vuoksi voisi mainita, että on ollut olemassa useita nuorista ihmisistä koostuneita rikollisryhmiäkin, jotka ovat vuokranneet laajat toimistotilat käyttöönsä, missä mm. kyberrikollista toimintaansa ovat sitten harrastaneet, eikä sellaiseen ole kukaan puuttunut moniin vuosiin, eivätkä he itse ole olleet toisiaan "narauttamassa".

Ei sinänsä kuulostaisi pahimmalta mahdolliselta maailmankuvalta, jos esim. uutissivuistoilla sisäänkirjautuneena ollessaan, välittyisi uutisten ja artikkeleiden lukemisesta käyttäjätietoa mainosverkoilla, jotka sitten personoisivat toimintaansa sekä webkäyttäjää, että mainostajia miellyttävällä tavalla, mutta esim. paikallislehti Etelä-Saimaan ja Sanomien julkaisun, Ilta-Sanomien osalta moisella ei vaikuta olevan mitään eroa. Olisikin kutkuttavaa pitää mahdollisena sitä, että yhtä mainosverkkoa laajemmin olisi kontrolloitavissa, mitä jotkut tarkasti määritetyt henkilöt saavat monien mainosverkkojen osalta nähtäväkseen, sillä siinä avautuisi mahdollisuus ihmisten näkemyksien ja tuntemuksien laajamittaiseen manipulointiin sitä vaikutelmaa hyödyntämällä, että "nehän ovat vain mainoksia".

Kuvashow 1. Facebook-on jälleen tehnyt eräinä ehdotteluinaan jotain turhanpäiväistä. Missä kaikki ehdotukset esim. teknologiasta, josta esim. Facebookissa viestittelyn perusteella pitäisi olettavasti olevan jollain tapaa kiinnostunut?
Kuvashow 2. Mainostaja "the other danish guyn" mainokset verkossa ovat olleet kaikkine variaatioineen pelkkää väkisin typerryttämisen yrittämistä useiden vuosien ajan, "tuhatkertaisin" toistoin, monin paikoin jatkuvasti mainospaikkoja vievää. Mitä tarkoitusta sellainen hyödyttää? Mikä on tällaisen yrityksen perimmäinen viesti?
Kuvashow 3. K-Citymarket saa jatkuvasti samat mainospaikat.
Kuvashow 4. adnxs.com:sta tulevia mainoksia.
Kuvashow 5. Onpa selkeää, sekä niin kovin kenellekään kohdentamatonta.
Kuvashow 6. Hetkittäin saattaa tuntua, että mainonnan kautta saa tuntumaa siitä, mitä "maailmalla tapahtuu", mutta se voi olla pian ohitse.
Kuvashow 7. Uutissivustojen suoraan myymillä mainospaikoilla tapaa olla tyylillisesti laadukkaampaa kamaa, vaikkakaan ei välttämättä ollenkaan personoidun oloista. Mitähän tuolla rekallakaan tekisi?

Vaikka kävisi kymmenillä eri uutissivustoilla, käyttäisi runsaasti erilaisia tavanomaisia ja tieteellisempiä hakukoneita, tekisi pikkukysymyksiä joihinkin aiheisiin liittyen erilaisilla some-alustoilla ja nettifoorumeilla, silti mikään tuosta ei saa aikaiseksi sitä, että verkossa nähdyissä mainoksissa esiintyisi mitään edes etäisesti näihin aiheisiin liittyvää. Nähty mainonta tuntuukin jonkinlaiselta häirinnältä, missä mainosverkot on ohjelmoitu näyttämään jotain mielivaltaista, mainosten näkijän nettiselailun pitkälti huomioimatta. Mikään saatavilla opt-out -keino ei hyödytä mitenkään. Ongelmallisia mainosverkkoja ja niiden yhteenliittymiä ovat mm. AdWords, AdChoices ja Taboola eli juuri niitä, joita eniten verkossa näkee.

TrackR Engadgetissa, Business Insiderissä ja sadalla muullakin sivustolla (Taboolan kautta)

- TrackrR-mainos on jostain syystä aina läsnä niillä sivustoilla, joissa käytetään Taboolan mainosverkkoa. Taboolaa ei tällainen eräänlainen ongelmallisuus kiinnosta, kuten ei TrackR-yritystäkään, eikä sivustojen tuottajia.

Kubernetes

Vaikka ohjelmistotekniikka on jotain, mitä harrastaa ja tekee työkseen suunnilleen päivittäin, aiheeseen liittyvää mainontaa tulee nähtävillä erittäin niukalta ja sitten kun sitä tulee, jotain samaa tulee nähdyksi pitkän aikaa suunnilleen joka paikassa, vaikkei aiheeseen ole käyttänyt kuin lyhyen tovin tiedonhankinnan muodossa. Saman mainostavan tahon Kubernetes-aiheista mainontaa oli eräässä vaiheessa useita viikkoja, muuta ohjelmistoteknistä mainontaa esiintyen erittäin vähän jos ollenkaan.

Icebreaker

Sellaiselta hyväksyttävä tuntuva mainontakin voi suht pian alkaa tuntua esille laiton osalta siltä, että siihen liittyy jotain vilunkipeliä, jos kokemusta perustellusta epäilyttävyydestä on paljon jo entuudestaan, eikä sitä ainakaan suuremmin vähennä se, jos tätäkin Icebreaker-yhteisön mainosta käy näkymään vähän jokaisella verkkosivustolla, jossa Googlen mainosverkko on käytössä. Samaa sivua voisi ladata uudelleen kymmeniä kertoja ja aina sama mainos tulisi näkyviin.

Mainosverkot ovat vuosien ajan vaikuttaneet jotenkin ennalta ohjelmoidulta sillä tapaa, että niiden tietylle - vaikka pitäisi kai siis olla suht tietylle - käyttäjälle näyttämät mainokset ovat kuin jonkin muun tahon pyynnön mukaisia. Näitäkin ollut joitakin viikkoja jatkuvasti joka paikoin näkyvissä.

WinWin Oy -tilitoimistopalvelut

Oranssisuutta, teräviä muotoja, sanojen toistamista..

Ruka

Aikoinaan ollut Ruka-tarra auton takaikkunassa, missä se sijainnut auton käytettynä ostamiseta lähtien.

Norwegian, punainen luottokortti

Runsaasti punaisuutta, mainoksena jotenkin mitättömän tuntuinen, mainostettu asia ei ollenkaan vetoava. Käyty kokeeksi verkkouutiset.fi:ssä useampanakin päivänä, josko enää ei tulisi kyseistä mainosta, mutta sehän siellä aina oli näkyvissä. Toisinaan saattoi olla jotkin muutamat muutkin, mutta valikointi oli kuin erittäin niukasta mainosten poolista tehtyä.

Kytäjä

Samankaltaisuus sanojen kyttääjä ja kyntäjä kanssa.

Terapiatalo noste

Ei ehkä koskaan aiemmin ole ollut mitään terapiapalveluita mainostavaa, vaikka on tullut selailleeksi monia verkkosivustoja, jotka liittyvät eri tavoin "aivojen seutuville", mielenterveysaiheiset sellaiset mukaan lukien. Monenlaista aisteihin vetoavaa pyrkivää kuten vesisyys, askeltaminen hiekalla ja käsimäisyyttä logossa.

Useampi sata verkkokauppaa kirjanmerkitettynä, kerran pari viikossa kuukauden ajan jostain ulkomaisesta verkkokaupasta vaatteita tilaten ja silti vähemmän kuin viisi erilaista vaatteiden verkkokauppaa tulee nähtäville mainoksissa? Myöhemminkin, kun ei ole edes äskettäin vaatteita mistään selaillut, aiemmat samat vievät näkyvyystilan kaikilta muilta vaatteiden verkkokaupoilta tai oikeastaan kaikelta muultakin verkkomainonnalta ennen kuin jotkut toiset mainokset käyvät näkymään ihmeellisen liiallisessa määrin.

House of Fraser

Onhan täältä tullut tilailtua kymmenisen tuotetta, mutta niin on tullut monesta muustakin verkkokaupasta. Voisi kuvitella, että useatkin mainostajat kykenisivät arvaamaan, että monet ihmiset käyttävät sääsivustoa, joten he osaisivat ostaa mainostilaa sieltä, mutta silti joku tietty verkkokauppa pääsee käyttämään kaiken mainostilan esim. jokaisena jonkin viikon arkipäivänä, jokaisella sivulatauksella. Muutaman kerran saattaa päästä siihen oheen jonkin toisenkin mainostajan mainos, mutta sitten taas tätä yhdenlaista.

New Chicin läpinäkyvät alushousut

Näidenkö pitäisi jotenkin kiinnostaa?

Intersportin ainoa mainos

Voisi kuvitella, että mainosverkkoihin kertyy tuntumaa siitä, että lenkkeilyvaatteet ja -kengät ovat jotain sellaista, joka suht säännöllisin väliajoin kiinnostavat, mutta siltikö Interport ei ei saisi läpi mitään muita mainoksiaan kuin yhdenlaista horisontaalista, jota sitten näkyykin monella sivustolla. Tämä taisi vaihdella näkyvyyden suhteen, jonkin autoliikkeen kanssa, joka mainosti ostamaan 20000 euron autoja.

Pidemmän ajanjakson puitteissa tarkasteltuna verkossa nähtyjen kelvottomien mainoksien näyttämisessa on ikään kuin ideana tehdä niiden havaitsijan mieltä ahdistuneeksi. Tämä hälventäisi paremmanlaatuisten mainosten esiintyminen, mutta tiedä sitten onko se nyt sitten parempaa jos esim. Etelä-Saimaan verkkosivuilla ei saada näytettyä kuin pelkkää Motonetin mainosta vaikkapa neljän kuukauden ajanjaksolla? Kaipa silläkin lehdellä on olevinaan joku syy olla tekemättä järkevää mainosten kohdentamista. Jos pitäisi määrittää, missä esiintyy huonoimpia mainoksia, niin taitavat olla noilla zerohedgejen, naturalnewsien ja infowarsien tapaisilla sivustoilla. Jostain syystä. Toisaalta, rumia ja törkeän näköisiä mainoksia on ollut väkisin nähtävillä myös businessinder.com:ssä ja muilla hyvämaineisilla sivustoilla. Tässä esittelyssä vain sellaisia mainoksia, jotka eivät aivan kertakaikkiseen törkeitä ole, jottei lukijan tarvitsisi järkyttyä. Jotkut kun edes yrittää olla huomaavaisia.

ob-tamppoonimainos ja OP-autovuokramainos

Ob:llä ja OP:llä ei pitäisi olla mitään erityisempää yhteistä, mutta näitä alkoi ilmenemään, suuren osan muuta mainontaa syrjäyttäen ja jälleen niukasta mainosten poolista, samoihin aikoihin.

Lisää ob-tamppoonimainoksia

Kun tätä ob-tampponimainosta alkoi näkymään, ei sivujen uudelleenlataaminen vaihtanut kyseistä mainosta mihinkään toiseen, vaan nähtävilleen sai tätä samaa videomainosta.

Royal Can -eläinruokamainos

Vaikkei koskaan ole hakenut mitään eläimiin liittyvää tietoa tai käyttänyt runsaasti jotain eläinaiheista sivustoa, silti Royal Canin mainoksia alkaa näkymään tolkuttomuuksiin menevässä määrin monilla ulkomaisilla mainstream- ja non-mainstream-sivustoilla.

Puuilo-mainos (koiran ruokakuppi)

Kaikesta siitä, mitä Puuilo voisi mainostaa, nähtäville tulee vain koiran ruokakuppi -mainosta. Tämä vieläpä sen jälkeen, kun käy ilman elektronisia välineitä mukanaan Puuilon paikallisessa yrityksessä vilkaisemassa minkälaiselta siellä näyttää, koska ei ollut aikaisemmin siellä käynyt ja kävi vain viereissä liikkeessa ostamassa pyörään joitain varaosia.

Nicorette-mainosta Independentissä, eikä sitten paljon muuta

Tupakoinnin lopettamiseen liittyvää Nicoretten suomenkielistä mainontaa alkoi esiintymään mm. englanninkielisillä uutissivustoilla runsaan mainostilan vieden kuin kyse olisi runsaasti voittoa tekevästä yrityksestä, jolla on varaa mainostaa paljon ja isosti. Eräälläkin uutisivustolla saattoi olttaa luettavakseen minkä tahansa artikkelin ja aina oli nähtävillä Nicorette-mainos.

Viljar Shopin koiranluomi -mainos

Selaili nettiä Android-laitteella tai pöytätietokoneen WIndows 10:een asennetulla selaimella (ihan mikä vain: Chrome, Firefox tjm.), mainoksien kohdistuvuus on jokseenkin järjetöntä ja usein jollain tökerön erottuvalla visuaalisella keinolla muistettavaksi pyrkivää.

Keltaväristä promilletesteriä

Keltaisuutta, olisiko mitään enemmän erottavampaa kuin räikeä keltaisuus mustalla pohjalla?