Voisi kuvitella, että kuntalaisaloitteet ovat sellaisia, jotka tarjonnevat ideoita, joista käy suht hyvin ilmi, minkälaisia muutoksia kuntalaiset Lappeenrantaan haluaisivat, mutta mitenkäs kun kuntalaisaloitteista ei vuodesta 2023 vuoteen 2020 selaten [1] löydy muuta kuin "pelikenttä pitäisi saada", "ulkokuntosali olisi kiva", "vielä yksi frisbeegolfrata", "kuntoiluportaat", "koripallokenttä", "padelkenttä", "ulkoliikuntapaikka", "talviauraukset" ym. jokseenkin suppean ideavalikoiman muodostavaa? Lappeenrannan omista julkisista dokumenteista [2] on myös löydettävissä listaa tehdyistä kuntalaisaloitteista, sekä niiden toteutumisista (valtuustokausi 2021 - 2025, päivitetty 27.7.2022), mutta ei siellä esiinny sen kummempia ideoita.

Johonkin nähtävillä olevaan (liiaksikin) tottuneiden mieliin ei ehkä ollenkaan juolahda, miten jostain toisaalta tulleille sama esillä oleva saattaa toimia toistuvana muistuttimena aikomuksesta esim. poistua maasta, kunhan opinnot on saatu valmiiksi. Voi kuvitella, kuinka ulkomainen opiskelija käy paikkakuntalaisen opiskelijan kanssa keskustelua englanniksi aiheesta "mikä toi Raittinen on" ja missä keskustelu ajautuu paikkakuntalaisen myönnytykseen siitä, ettei hän osaa sanoa, miksi tämä erittäin vanha, rikkinäinen valomainos on edelleen paikoillaan. Tämä taasen voi saada hänet ihmettelemään, minkälainen kaupunki tämä oikein onkaan, kun ihmiset kuitenkin niin usein ajavat, pyöräilevät, kävelevät tai ovat jossain kyydissä tällaisen nähdessään, eivätkä tee moiselle epäkohdalle mitään. Se on kuitenkin rempsallaan olevuudessaan ja muistettavuudessaan aivan eri lajia kuin jonkin vaikkapa puun olemus.

Kuva 1. Ravintola Raittinen ei ole ollut toiminnassa pariinkymmeneen vuoteen.

Olisi myös poikkeavaa, jos jotain vääränoloisuutta kuten loputtomiin rikkinäisenä pysyvää ja mihinkään olemassa olevaan viittaamatonta valomainosta ihmetellessä ei tulisi silmäilleeksi ympäristöä ja tehneeksi havaintoja lähistöllä tarjolla olevuuksista, sekä muodostaneeksi tulkintoja asuinalueen kehittymisestä ym. Saattaapa siinä sitten olla muutakin sellaista, joka hyvinkin selkeästi vaikuttaa siltä, että kyllähän moinen varmaankin haluttaisiin korjata, mutta eipä vaan mitään tapahdu kuukausiin, ellei jopa vuosiin. Ulkopaikkakuntalaiselle opiskelijalle oleskelu enimmäkseen kampuksella saanee tuntemaan olevansa sen verran nykyaikaisen kelpaavassa ja toimivassa ympäristössä, etteivät ympäristön selkeät vikaisuudet ja rikkinäisyydet hänen ajattelussaan kummoiseksi osaksi pääse ellei sitten aivan jossain opiskelujen tehtävänannossa pyydetä moista erikseen selvittelemään. Vakiintunemmin paikkakunnalle sijoittuneelle kyseessä voivat olla jälleen yhdenlaiset asiat, joihin voi antaa itsensä turtua?

Kuva 2. Sweco, tuo "rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntija" jatkuvasti rikkinäisellä valomainoksellaan.

Kunta-aloitteet ovat toki hiukan raskas kannanottomuoto, jos kyse on vain vaikkapa jostain vähäisenoloisesta rikkinäisyydestä tai vikaisuudesta, mutta käydessään vähänkään miettimään miksi niin on, päätynee siinä ajattelemaan, että kyllähän moisen pitäisi olla jonkun vastuulla, ja mille sitten ajattelun jatkeena miete siitä, että miten jotakin voi olla niin kauan sillä lailla ja että eikö ketään kiinnosta vai eikö kukaan saa vaikuttavuutta aikaiseksi moisissa asioissa. Sitten alettaisiinkin jo olla vähän lähempänä jonkinlaisen kunta-aloitteenkin tekemistä, ellei kaupungin palautepalvelu tunnu riittävältä, mutta liekö siinä vaiheessa usko jo loppunut sitä kohtaan, että millään tavoin saisi mitään aikaan, ellei erikseen jostain asiasta kysytä?


[1] https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/kunta/lappeenranta?offset=20&orderBy=latest&show=all&municipalities=405&type=all
[2] https://kuntamfiles.saita.fi/kokoukset/lappeenranta/76/1029/11750/view/265462