Sinänsä, yliopiston ollessa yliopisto, ei se kaihda mahdollisuutta viestiä kyvykkyyksistään ja tarjonnastaan, vaikkei tämä kaikki tulisikaan juuri missään määrin esille muualla kuin sen verkkosivuilla ja joissain eksklusiivisissa tapahtumissa. Täten kilometrin päässä yliopistosta voi olla liioitellusti sanottuna "slummimainen" kaupunginosa, jonka kautta opiskelijat, opettajat ym. kulkevat suunnilleen joka arkipäivä, joka ei kehity vuosikymmeniin juuri mitenkään, mutta yliopisto itse markkinoi esim. yrityspalveluitaan saatesanoin kuten "Kuinka hyödyntää dataa, analytiikkaa ja tekoälyä liiketoiminnassa?" Aivan eri maailmasta, voisi sanoa.

Toki monet ns. tavalliset ihmiset ovat hissukseen tulleet, jos eivät kokemuksellisesti, niin ainakin ajattelussaan hyväksymään kaikenlaista "teknologista edistystä" kuten IoT (maatalous), koneoppiminen (paperitehtaat) ja satelliittiavusteinen kuva-analyysi (metsänhoito), mutta kaikki tuollainen tapaa pysyttäytyä poissa heidän päivittäisestä ajattelustaan, joten niiden huomioiminen on heille eräänlaista lyhytkestoista viihdettä, joka ei assimiloidu heidän "olemassa olevaan sisäiseen malliinsa".

Ihmisten tavallaan elämistä "eri maailmassa" vahvistavat niin kanssaihmisistä muodostuvat ja juontuvat tuntumat kuin esim. kadunvarsimainontakin, joihin tehtävä mainosmyynti on kai niin pitkään ollut perustumatta kulkijavirtojen analysointiin, etteivät mitkään teknologisesti tai muuten hienostuneemmat kehtaa sellaisissa mainostaa.

Erään Lappeenrannan vilkkaimman risteyksen vierellä olevassa digitaalisessa mainostaulussa (ei kuvassa), josta on lyhyt matka mm. juna-asemalle, on tainnut joskus olla mainoskierrossa IT-ratkaisuja tarjoavan paikallisestikin toimivan yrityksen mainos, mutta kun tarkasteluun otetaan digitaaliset mainokset, jotka näkyvät eräässä toisessa kohdin, missä kolme erillistä digitaalisten mainosten näytintä on asennettu kolmion muotoon ja joka sijaitsee kohdassa, josta on lyhyehkä matka mm. lentokentälle, teollisuusalueelle, Kuutostielle, keskustaan ja muutamaan kaupunginosaan, ei muutaman kuukauden mittaisella "tarkastelujaksolla" (käytännössä lenkkeilty ohitse ja kirjailtu huomioita talteen myöhempää käyttöä varten) näkynyt muita kuin turvallisen tavallisia, kaikille aikuisille ihmisille sopivia mainoksia.

  • heinäkuu 2023, aamuvarhaisella: Foto Karelia -passikuvat, Lappeenrannan Erämarkkinat, T-Rengas, Kainor-tuotteet, OP Savitaipale Open 2023 -tennisturnaus, Ratsutalli Malaska, Sako Shooting Center, Hotelli Salpa, Selosella-teippausta, S-market ja poikien PM-turnaus
  • elokuu 2023, iltapäivän alkua: Rikkilän Leipä, Kirpputori Vilma's Second Hand, Eezy-työpaikat, Kapteenin Kulman lounaat, majoitusalue, Hotelli Salpa, Rengasmarket, AnyCarCenterin ilmastointihuollot, Hyvän Kaupan Paikka -piharakennukset, kultakelloja ja AD-Autohuolto Finnservice
  • lokakuu 2023, iltakymmeneltä: Sako Shooting Center, Saimaan Käyttöteräs, Galleria Pihatto, T-Rengas, S-market, Foto Karelia, S-market, Kainor-tuotteet, S-market, Scandic Patria, S-market ja OmaSp
  • muita samaisessa mainospaikassa mainostaneita (ylöskirjailujen hetkillä): Imatran Seudun Sähkö, Sako Shooting Center, Ratsutalli Malaska, RengasCenter, GP Grilliravintola (Ruoholammella), Intek Rakennus, hallitilaa, Oska-Eristys ja Karelia-asfaltti

Ulkomainontapaikkojen tarjoajia on toki useita kuten JCDecaux linja-autopysäkkien mainoksineen ja Atlas-Media tolppamainoksineen, erottavana tekijänä näiden kahden välillä vaikuttaen havainnoijan näkökulmasta olevan se, että Atlas-Median tolppamainoksissa on useimmiten joko sen omia mainoksia tai jotain yhtä ja samaa pitkän aikaa, JCDecauxin saadessa mainospaikoilleen jotain tyylikästä joiltain enemmän merkittäviltä mainostajilta. Ja sitten on vielä erikseen muutamissa kohdin olevat esim. vesikouru- tai lämpöikkuna-mainokset, jotka ovat kuin jonkin yksittäisen yrityksen vaivihkaa johonkin laittamia ja joita ei kukaan tai mikään taho paikaltaan poista. Niitä löytyy omakotialueilta ja vaikka mistä. Eräänä oheistarkoituksena myös se, että ihmisten pitäessä niitä huonolla maulla laitettuna, tulee samalla tavallaan estettyä monenlainen muukin yritysmäinen mainonta, joka ei sijaitse niille erikseen varatuille paikoilla.

Mainosten havainnoijan tehtäväksi sälyttynee tajuta, minkälaisia ovat erilaisten mainospaikkojen arvostusolettamat ja siten ymmärtää suhteuttaa havaintonsa mainostajien määrän suppeus ja tietynlaisia mainospaikkoja hylkivyys laadukkaaseen ja kattavaan ymmärrykseensä Lappeenrannasta, vaikka eihän ihminen sillä tavoin voi mieltään käskyttää. Ulkomainokset, jotka on erikseen laskelmoitu erottuvan selkeästi ympäristöstään, kilpailevat hyvin vahvasti heidän Lappeenranta-kohtaisten ajatustensa kanssa, mitä vahvistaa, ja samalla poisorientoi joistain ajatuksista, esim. paikallislehden mainokset ja sen sisältö, koska sielläkin pidetään ajattelua saavuttamasta kaikenlaista. Täten heidän todellisuuskäsityksensä on ulkomainosten vuoksi koetuksella.

Joissain paikoin väärää tai vanhentunutta tietoa pidetään niinkin selkeästi esillä, että jotain ei ole vain suoraan edessäpäin nähtävissä, vaan ensin sitä kohti kuljetaan, sitten sen viereltä mennään, ollaan hetken aikaa jossain paikkaa aivan siinä lähellä ja sitten kuljetaan taas sen viereltä ja kenties vielä pois mennessä vilkaistaan, että siellä se väärä tai vanhentunut tieto tosiaan on. Tällaisestä on ollut esimerkkiä mm. Lappeenrannan steinerkoulun pihalla, jossa on kuukausia aiemman joulun jälkeen ollut ihan siinä koulun pihalla olevassa puisessa kylttitelineessä, menneen talven lumien sulettua jo pari kuukautta aiemmin, isokirjaiminen tiedote jostain joulujuhlasta päiväyksen kera. Sieltä koululta sitten vanhemmat käyvät lapsiaankin hakemassa ja viemässä, eikä kukaan heistäkään joko tajua, viitsi tai halua tehdä asialle mitään? Onko se kenties jotain lasten opettamista vai mistä lie ollut kyse? Silläkö tavoin "runnovasti" lapsia opetetaan ja vanhemmat ovat vaan, että "ihan hyvä, jatkakaa kuten ennenkin"?

Ulkona olevilla mainoksilla ja jostain huomauttavilla varoituskylteillä on tyyppierostaan huolimatta samankaltaisien käyttötarkoituksien mahdollisuuksia niiltä osin, että niitä jossain ympäristössä pitämällä voidaan sävyttää tunnelmia, häivyttää muistuttavuutta ympäristöstä, saada ihmisiä viritettyä mielentiloihin ym. Rakennuksen vierelle, jossa toimii mm. Sammonlahden S-marketti, on lisätty varoituskyltti, joka mainitsee tallentavasta kameravalvonnasta, vaikkei alueen lähikaupoissa ole arvattavasti koskaan minkäänlaista varastelua, rakennuksen parkkipaikalla tai rakennukselle itselleen ei liene koskaan tapahtunut minkäänlaista vahingontekoa ja lähiympäristön pahimmat luvattomat muutokset taitavat olla n. kaksi spraymaalailua, joissa on sutattu joitain kirjaimia tasopintoihin. Tällaista varoituskylttiä sitten muutaman vuoden ajan näkyvillä, vaikka vartiointiliikkeen autot käyvät joka tapauksessa kiepauttamassa sielläpäin, tehdyn vartiointisopimuksen mukaan.

Entäpä puusta ja mistä lie tehty varoituskyltti, joka oli ajankohtainen talvella moottorikelkkailijoita varten? Miksi ihmisten täytyy sietää asioita, jotka eivät ole tilanteeseen täsmääviä? Menisi ehkä paremmin ymmärrykseen, miksi jossain on jotain vialla, jos pyydettäisiin viemään talvikauteen liittyvä varoituskyltti johonkin paikkaan keväällä. Silloin ehkä tajuttaisiin, että "nythän on kevät?". Kuvassa olevan varoitusmerkin luota kulkevat monet koirien ulkoiluttajat, lentokentällepäin menijät ja sen viereltä esim. keskustaan, Prismaan tai matkakeskukselle matkaavat, kuntoilijat vieressä olevalla kuntoralla, aamuisin kampusalueelle poljeskelevat pyöräilijät ym.