Kaupunkiympäristömuutoksiin liittyvistä aiheista raportoiminen, jos ei sentään välttämättä sellaisiin liittyvä analysoiminen ja mielipiteily, lienevät kaupunkilaisten odottamuksissa varsin vahvoilla sijoilla, sillä silmäiltävissä olevista asioista uutisoimattomuus aiheuttaa helpommin oudoksumisia uutisoinnin puutteesta kuin vaikkapa tunne-elämysten puuttuminen jollain alueella. Sehän se olisikin erikoista, jos keskustassa olisi rakennuspurkutöiden jälkeen rakentamatonta aluetta keskeneräisen näköisenä vuosien ajan, eikä asiasta uutisoitaisi ollenkaan ja siinä jossain lähettyvillä olisi liikkeistä tyhjennetty kauppakeskus, johon kohdistuvista jatkotoimenpiteistä ei tehtäisi edes yhden yhtikäs haastattelua.
Sitähän voisi kysyä, onko sanomalehden tehtävänä suorastaan painostaa joitain tahoja saamaan jotain erityistä tai edes jotain aikaan vai onko sen tehtävänä enemmänkin hetkellisesti kanavoida ihmisten tuntoja ja mietteitä jonkin kolumnikirjoituksen muodossa ja tarjota tiedonhalua tyydyttävyyttä aiheita sivuavina, kenties kattavina, uutisina tai artikkeleina? Kaupungilla ja sen toiminnallisilla yksiköillä on toki omatkin kanavansa viestimiseen, mutta niitä tavoittavilta puuttuu samankaltainen varmuus siitä, että "monet muutkin ovat tämän nähneet" kuin lehdestä luettaessa. Toisaalta, mitähän se "näkeminenkin" tarkoittaa ja merkitsee, jos jokin oleellisuus on nähtävillä vasta myöhemmissä tekstikappaleissa jotain artikkelia tai viitattua pdf-tiedostoa?
Esivalintavaiheessa tarkempaan arviointiin on otettu ne lehtijutut, joilla on selkeä kytkös Lappeenrantaan ja kun niitä hiukan samanryhmäisyyksiinsä järjesteli, alkoi tulkiten tuntua siltä, että lehden toimituksessa on jouduttu tekemään priorisointia. Sellaista, missä monia ihmisiä eri tavoin yhdistävistä aiheista on todennäköisemmin päädytty tekemään juttu kuten esim. amiksen jalkopallokentästä ja Loasin talojen rakentamisista, josta onkin tehty useampi juttu. Maantieteellisen kattavuuden vuoksi myös Lappeenrantaa vähän kauempaakin on täytynyt ottaa aiheita mukaan ja monen muun alueen osalta onkin voitu kokea päästävän helpommalla, kun tekee sellaisia esittelyjä, missä käydään läpi useita muutoksen alla olevia kohteita. Näitä viimeksi mainittuja ovat mm. Meijän Rannat -rantasuunnitelman "perkaus"; remonttikohteet ja muut pienemmät kohteet ympäri Lappeenrantaa; katsaus Huhtiniemen liikuntakeskuksen tienoon kehittämiseen.
Sinänsä uteloittavaa, miksi Rakuunanlinnan rakennusluvasta on tehty jopa kolme eri juttua ("Rakuunanlinnan rakennusluvasta valitus", "Rakuunanlinnan sai uuden rakennusluvan" ja "Rakuunanlinnalle anotaan uutta rakennuslupaa"), mutta monet muut aiheet ovat saaneet tyytyä yhteen (esim. "Lappeenrannan seurakuntayhtymä korvaa Tuosan leirikeskuksen moduuleilla", "Voisalmen entisen päiväkodin paikalle asuintontteja" ja "Kaksoisraide saa kaavan Ahvenlammella - Nämä muutokset rakentaminen tuo mukanaan Joutsenoon").
Kaupunkikehityksestä ja ihmisten tuntemuksista on paljonkin kertovaa se, että kaupungin puolelta joudutaan erikseen kirjoittamaan paikallislehdessä julkaistava mielipidekirjoitus, jossa puolustetaan ja puolletaan kaupungin kaupunkisuunnittelua tai sitten joku muu kertoo mielipidekirjoituksessa, miten jokin olisi hyväksi (ainakin joillekin) kuin asia ei olisi järkeenkäyvän selvää. Sellainen tuntuu hetken verran ns. "julkisuudessa käytävältä keskustelulta", missä koostettuna mielipiteenä uutisoidaan päättäjissä heränneen vastarinta "keskustan betonirykelmien" rakentamista vastaan tai missä ulkopuolinen henkilö kertoo mielipiteensä kerrostalojen määrän liiallisuudesta / kerrostalojen kelpoisuudesta, mutta toisaalta kun kolumnisti on se, joka toteaa "poliitikkojen arvostelevan Lappeenrannan kaupunkikuvaa, josta itse päättävät", siinä ei oikein ole samaa ytyä, vaan se on potentiaalisesti enemmänkin sellaista sisältötäytteen oloista.
Areena-hanke on ollut tavallaan käypä esimerkki siitä, miten jokin aihe pysyy mietteissä ehkä liiankin hyvin, vaikkei siitä ihan jatkuvasti mitään oltaisikaan sanomassa, mutta jota on aiemmin käsitelty suht runsaasti. Tarkastelujakson aikana siihenkin liittyen kertyi paljon kaikenlaista kuten kuvituskuvia aiemmin mahdollisesta Areenan paikasta torin tuntumassa ja Weeran korttelissa, sekä samaisen "Weeran montun" maisemointiaikomuksista kesään 2025 mennessä; lähellä toria sijaitsevan Karjalankulman "silmää miellyttävien tilojen" vähästä vuokralaisten määrästä, minkä koetaan johtuneen paljoltikin Areena-hankkeen etenemisen pitkittymisestä ja siten erilaisten epävarmuuksien aiheutumisesta; mennyttä muisteleva kolumnikirjoitus eriävistä näkemyksistä Areenan keskustan elinvoiman parantavuuteen; havainnekuvaa aiemmin aikaillusta monitoimiareenasta; keskustan kehittämisaikomuksista areenahankkeen hautaamisen jälkeen keskittyen areenasuunnitelmien taustoittamiseen ja kauppatorin mahdollisiin kehittämisiin. "Weeran montun" lähellä olevan Opri-kauppakeskuksen kerrotaan pysyvän tyhjillään ja että "siellä alkaa tapahtua vasta ehkä parin vuoden kuluttua", mikä ei sekään hyvä asia varmaan miltään kantilta.
Sellaiset artikkelit ovat paljon virikkeellisempiä, missä jotain kaavaillaan laitettavan aivan uusiksi ja tehtävän veto- ja pitovoimassa hyödynnettäväksi kuin jonkin entisen muokkaaminen tavalla, joka ei tarjoa erityisempiä mielikuvitellisia haasteita. Tällä logiikalla rautatieaseman parkkipaikan päälle kaavailtu kerrostalojen umpikortteli on paljon mielenkiintoisempi kuin uutinen "amiksen kentälle saatavasta uudesta tekonurmesta", puolusteleva mielipiteily "amiksen kentän käyttökelpoisena pitämisestä runsaalla lumisateella", uutinen "sisäliikuntahallin rakennustöiden alkamisesta", uutinen "puiden kaatamisesta sisäliikuntahallin tieltä", uutinen "Kimpisen kentän peruskorjauksen hinta mahdollisesta kaksinkertaistumisesta kahteen miljoonaan euroon", uutinen haluamisesta "Kimpisen stadionin remonttiin miljoona euroa lisää", uutinen "Kisapuiston remontin hinnan romahtamisesta 12 miljoonalla eurolla", uutinen "Kisapuiston yleisötilojen uudistamisaikomuksesta" tai naljaileva artikkeli "Lappeenrannan jalkapallohallin selvitystyön 3-vuotispäiviensä viettämisestä täysin juntturassa".
Tärkeiksi ja kaupungille merkittäviksi asioiksi ovat uutisista ja artikkeleista olleet tunnistettavissa mm. LAB:n ja LUT:n biomateriaalien osaamiskeskuksen perustaminen, LUT:n perustama elektroniikka-alan tutkimuskeskus, Koulukadun avajaiset juhlallisen menoin kaupunginjohtajan leikatessa avajaisnauhan ja mihin kenkäkauppiaan kerrotaan saaneen toivomansalaisen avajaisseremonian, Sammontalon harjannostajaiset, Danfossin tehtaan saamat kaksi tonttia lentokentän kupeesta ja Ikean toteutumattomuuden jälkeensä jättämä tonttivaraus. Toisinaan isompi uutinen saattaa olla kätkeytyneenä jutun sisälle kuten artikkelissa Armilan U-koulun purkamisesta ja korvaavan väestösuojan neuvotteluista, sillä loppupuolella mainitaan, että "koulu on rakennettu silloin, kun asbestia sai käyttää materiaaleissa" ja mikä "nostaa purkukustannukset usein korkeammalle kuin etukäteen on oletettu".
Jotkin maantieteelliset sijainnit ja niissäpäin sijaitsevat muutoksien jälkeiset kohteet voisivat jäädä monilta tietämättä, ellei paikallislehti olisi tehnyt niistä esittelyä, mistä mojovampana esimerkkinä esittely Lauritsalan koulun pihasta, jota luonnehdintaan "miljoonan euron urheilupuistoksi". Siihen verraten kahden uuden ulkokuntosalin tarjoaminen käytettäväksi ja satamatorin parkkipaikan uusimisen voi nähdä vaisumpina muutoksina.
Selvittelyssä "keskustaan aikoinaan rakennettujen parkkipaikkojen sijainnin valinnasta" on jotain oivaltavuuden tuntuista, sillä se olisi voinut olla hyvinkin turhanpäiväiseksi muotoutunut aiheen käsittely, mutta kuvien käytölle havainnollistaminen ja kaupunki-insinööriä haastattelemalla siitä on saatu artikkeli, joka saanee nekin, jotka ovat "tuolla somessa" mekastaneet siitä, kuinka "keskusta autioituu, kun ei pääse autolla lähelle liikkeitä" hiljenemään ainakin hiukan. Artikkelissa mainitaankin, että elinvoimapalveluiden tekemän yrityskyselyn mukaan keskusta-alueen yrittäjät nostivat pysäköintipaikkojen lisäämisen tärkeimmäksi kehityskohteeksi. Vuoden 2024 aikana kerrotaan lisätyn 40 pysäköintipaikkaa ja ensi vuonna olisi tulossa lisää. Artikkeliin on saatu mukaan myös maininta siitä, kuinka "valtuustoaloite nosti asian esille valtuustotasolla", mille voi vähän naurahtaakin, sillä kaupunginvaltuusto tekee erittäin vähän valtuustoaloitteita ja se hyväksyy monenlaiset monisivuiset suunnitelmat varsin sellaisenaan (tai siirtää asian epävarmuuttaan käsiteltäväksi "syksymmälle").