Vaikka alueella on toiminut vuosikymmeniä yliopisto ja ammattikorkeakoulu, sekä liikevaihdoltaan kookkaiden ICT-alan yrityksien määrä kaupungissa on lisääntynyt ja kaupungissa on valtavasti opiskelijoita eri aloilta, teknisesti hienostuneisuuksista ei paikallislehdessä kummoisemmin kerrota. Siinä on jotain käsittämätöntä ja aiheuttaa kysymyksiä kuten "kenelle ne tätä lehteä oikein tekevät?". Aiempiin vuosiin verrattuna on jonkinmoinen mahdollisuus sille, että jossain on keksitty hitaasti vaikuttava strategia, missä toisinaan julkaistaan monille ihmisille hyvinkin futuristiselta kuulostavia artikkeleita, toisinaan kohtalaisen uudenlaista ja hyväksyttävissä olevaa paikallisesta hitechistä kertovaa ja loput on sitten jotain useista muista yhteyksistä tutummaksi tullutta ja yleistymäänpäin olevaa. Näistä muodostuisi eräänlainen jatkumo, johon lukijat voisivat sitten ikään kuin sijoitella muutakin, mitä jossain muualla tulee vastaan. Tai sitten mitään strategiaa ei edes ole, mitä todennäköisyytenä puoltaisi tulkittu kiirettömyys löytää ja kirjoittaa aiheista, jotka pitäisivät lukijoissa yllä mielenkiintoa ja odottamuksia teknologisia vinkeyksiä kohtaan.

Mainittuja "hyväksyttävissä olevaa paikallisesta hitechistä kertovaa" voisi katsoa edustavan:

  • Lappeenranta kehittää laitetta, joka voi mullistaa ravintolat, ultraääniuutetut ruoat (29.11.2024)
  • tuotteiden maistelutilaisuus, joita eri yritykset aikovat valmistaa tulevaisuudessa Lappeenrannan Harapaisiin rakenteilla olevalla keinolihalaitoksella (15.12.2024)
  • keinolihan tuotanto Harapaisissa voi käynnistyä piakkoin (14.11.2024)
  • ruokahävikkiä pyritään suitsimaan tekoälyllä (13.12.2024)
  • Fazer investoi Lappeenrannan makeistehtaaseen sähköistämällä höyryntuotannon (arkistokuvassa karkkien ABB:n automatisoimaa käsittelyä, 31.10.2024)

eikä niitä juuri sen enempää ollutkaan, mitä paikallisuuteen liittyvyyteen tulee.

LUT-yliopiston suunnalta luulisi voivan lukea useamminkin edes jostain aiheesta, joka sopisi kuvaillunlaiselle jatkumolle, jotka toimisi lukijan kannalta kuin "muistipalatsi", johon voi sijoitella uutta tietoa myöhemmin muistettavaksi tai alitajuisesti vaikuttavaksi. Sellaista ei kuitenkaan aivan liene se, että uutisoidaan LUT:n perustavan eloktroniikka-alan tutkimuskeskuksen, LUT:n sijoittuvan "erityisen hyvin" tutkimusviittauksissa, LUT:n ja LAB:n suunnitteleman biomateriaalien osaamiskeskuksen rakentamisesta Skinnarilaan, LUT-yliopistosta valmistuneen marraskuussa 101 opiskelijaa tai Lappeenrannan olleen "näyttävästi esillä" LAB:n ja LUT:n Haku-Ankassa.

Joissakin artikkeleissa ja uutisissa LUT (oletetusti useammin kuin LAB) tulee mainituksi muuhun tahoon keskittymisen yhteydessä, kuten noiden ultraäänituotettujen osalta ("yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa LAB on soveltanut teollisuudesta tuttua ultraääniteknologiaa raaka-aineiden makujen uuttamiseen nesteisiin"). Danfoss-yrityksestä jotain mainitessa LUT-opiskelijat saattavat tulla mainituksi tulevina tai nykyisinä työntekijöinä ja onhan Danfoss muutenkin LUT:n "strateginen yrityskumppani". Uutinen LUT:n kieltäytymisenä ottaa vastaan "tekoälymiljonäärin tarjoama professuuri" (17.1.2025) saattoi olla sellainen, joka "kolahti" myös "tavalliseen ihmiseen", vaikkei lukemastaan ehkä "mitään erityisempää tajuaisikaan".

Futuristisempaa ja oikeastaan ainutta artikkelia sellaisista edustivat monilehtiartikkeleina "tekoäly valtavasti sähköä, vettä ja raaka-aineita vaativana" (20.11.2024), "ihmisaivoja jäljittelevä postimerkin kokoinen mikrosiru nopeuttamassa Alzheimerin hoitoa" (17.11.2024), "tutkijat kehittävät nyt kilvan kolibrin lailla liikkuvaa droonia - lentävä robotti olisi rintamalla ylivoimainen" (22.12.2024, New York Times -jutun käännös) ja "autotehtaan elinehtoja ovat robotit ja satama" (21.12.2024). Itse asiassa, kumma rypäs noita samojen päivien tienoilla.

Kuviteltuun luokitteluun "useista muista yhteyksistä tutummaksi tullutta ja yleistymäänpäin olevaa" sopivaa voisivat olla esim.

  • palvelun kehittäminen, missä urheilijoita voidaan valmentaa yksilöllisen datan avulla ja missä on mukana SAHA-yrityksen suomalaista innovaatiota (20.11.2024)
  • 3D-tulostuksella voidaan pian tehdä yhä monimutkaisempia osia kodinkoneisiin, autoihin ja jopa satelliitteihin (22.9.2024)
  • kännykkä mukaan ja luontoretkelle - valokuvaaminen pysäyttää hetkeen ja tekoäly opettaa tunnistamaan lajeja (13.10.2024)
  • omatoimikirjaston toiminta alkaa Lemillä lokakuussa (8.10.2024)

mutta nekin loppuvat pian kesken ja jäljellä alkaakin olla lähinnä tällaisia:

  • Trumpin tukena on joukko Piilaakson miljardöörejä säätämässä MAGA-koodia (10.10.2024)
  • huumeita, lasten hyväksikäyttöä ja terrorismia - miljoonat Telegram-viestit paljastavat viestintäsovelluksen pimeän puolen (20.10.2024, New York Times -jutun käännös)
  • lakiesitys kännykkäkiellosta saa laajan kannatuksen - lausuntokierroksella löytyi silti kritiikin kohteitakin (22.11.2024)
  • masennuksesta on tullut osa lapsuutta - osa nuorista toivoo, ettei Instragramia ja Tiktokia olisi koskaan keksitty (18.12.2024)
  • tekoälyyn keskittyvät yhtiöt Yhdysvaltain puolustusteollisuuden moottoriksi (27.12.2024)
  • Mikkeli ja Tehy lähtevät X:stä (9.1.2025)
  • some on miljardöörien näpeissä - Kiinaan, Metaan ja Trumpiin kyllästyneillä on vähän, mistä valita, mutta jotain uuttakin on (23.1.2025)
  • perussuomalaisten naiskansanedustajalta ronski vaatimus: "altistuvat siellä pornografialle" (14.2.2025)

Lappeenranta-keskeisiä arkeistuvan teknologian ilmentymiä oli uutisissa ja esittelyissä:

  • kuntotestien tarjonnan ja hintojen vertailua, missä tulee esitellyksi myös isokineettinen dynamometri, missä voisi hyvinkin olla joillekin jonkinlaista uutta teknistä erikoisuutta (18.9.2024)
  • Lappeenrannan kaupunki ja moni muu organisaatio luopuu viestipalvelu X:n käyttämisestä (20.1.2025)
  • katujen auraamisen etenemisen seuraaminen netistä (9.1.2025)
  • ruokarobotti ajoi päin punaisia (6.1.2025)
  • ruokarobotti kysyi mennäänkö yhdessä tien yli (3.12.2024)
  • älysovellus antaa lenkkeilijälle tarkan datan, sovellusvertailua (11.12.2024)

LUT:ssa aikaisemmin opiskellun kerrotaan hänen yritystoimintaansa esittelevästi olevan tekoäly-yrittäjä, joka on alunperin parikkalainen, mutta muuttanut Berliiniin "markkina-alueen koon" ja "luovien startup-ihmisten" vuoksi (26.10.2024).

Monilehtisyyttä artikkeliensa ja uutisiensa osalta edustavan STT.n artikkelissa kerrotaan "entisen työministerin" ehdotelmasta, että TE-toimiston virkailija voisi käyttää tekoälyä työkaverina (31.10.2024), mutta häntä kohtaan on sen verran antipatioita, ettei hänen sanomisiaan viitsi ottaa vakavasti, sillä ne tapaavat olla laadultaan jotakuinkin, sinnepäin ja anekdoottien monimutkaisuuden osalta simppeleitä, minkä olisi voinut jättää sanomattakin, mutta ei kyennyt.

Koska loppuvuotta 2024 kohti ja vuodenvaihteen jälkeenkin on ollut edistyvyyttä "paranemaan päin", voisi paikallislehdelle hyvinkin antaa tilaisuuden arvioida sisältönsä "ajassa mukana pysyvyyttä" myöhempänä ajankohtana.