Saatuani joitakin päiviä ravitsemusterapeutilla käynnin jälkeen potilastietoni luettavakseni, erottui tekstistä runsaanoloinen suositus-sanan johdannaisten käyttö. Seitsemän kappaletta jopa. Tämä viritti minut miettimään sitä, missä se hyöty hänen maisteritason koulutuksesta ilmeneekään, sillä ravitsemusterapeutti on ymmärtääkseni "terveystieteiden maisteri, jonka tutkintoon kuuluu ravitsemusterapian opintoja 60 opintopisteen edestä".
Sitä olettaisi, että pitkähkön koulutuksen saanut pystyisi tuottamaan hyödyttävää jatkomietittävää muiden terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, mutta oireiden ja ravitsemuksen keskinäiset yhteydet eivät jää vain tunnistamatta, vaan myös ounastelematta. Tällainen itse asiassa puoltaa tekoälyn hyödyntämistä terveydenhuollossa, sillä tekoäly pystyy pitämään tiedossaan ja käytettävissään epävarmemmatkin mahdollisuudet voiden palata niiden "miettimiseen" missä tahansa myöhemmässä vaiheessa.
Potilastiedoissani oli ensi alkuun jopa maininta, että "asiakkaalla on moneen asiaan omia teorioita, mutta joista ei sitten kuitenkaan ole tullut mitään", mutta joka oli myöhemmin muutettu vähemmän halveksivaan muotoon, missä mainitaan, että "asiakkaalla on moneen asiaan jo oma teoria" ja että "näitä pohdittiin yhteisesti", mutta siltikin "moneenkaan [kysymykseen] ei osata ainakaan yksiselitteistä vastausta antaa". Tällaisia eufenismin- tai fraasintapaisia potilastiedoista samaisen käynnin osalta löytyi useita kuten "kannustetaan muistamaan että niin ihminen kuin ruokavaliokin on kokonaisuus eikä kaikkiin oireisiin aina löydy syytä yhdestä ravintoaineen saannista".
Vaikka vastaanottokäynti venähti puoleentoista tuntiin, koska molemmat osapuolet puhuivat jatkuvasti ja paljon (fifty-sixty), eikä täälläpäin tällaisissa terveyspalveluissa erityisempää ruuhkaa ole, sai viimeistään potilastietojensa lukeminen kokemaan, että tuli asioineeksi hienoisemman ajattelun sensurointivelvoitetun luona. Tämä ei sinänsä ole aivan uuttakaan, mutta jos omat vuoden 2011 asioinnit ravitsemusterapeutilla ovat asiantuntijan tietotaidon osoituksena samanrajaisia vuoden 2024 sellaisten kanssa, joutuu nostattelemaan pintaan kysymyksiä kuten "miksi hyvinvointialueilla/sairaanhoitopiireilla ollaan niin tyytyväisiä siihen tasoon, missä pysyttäydytään, vaikka parempaankin varmasti kyettäisiin?". Sitä toivoisi enemmän asiantuntijan suvereniteettistä antautumista asioiden miettimiselle. Yksityisistä palveluntarjoajista esim. Terveystalo vaikuttaa tarjoavan samanlaatuista rajautuneisuutta tietotaidossa, joten asiaa pitäisi ehkä miettiä myös koulutuspoliittisekonomisesta näkökulmasta.
Ihmisenä olemista monella eri tavoin miettivänä asiakkaana sitä ei oikein jaksaisi tyytyä entisaikojen iltapäivälehtien tasoisiin tokaisuihin kuten "ruoasta saadaan myös energiaa ja pillereistä sellaista ei saa", varsinkin jos asiakas on vastaanottokäyntiä varten valmistellut interaktiivisen aikajanan, joka selittää tavallaan oireiden, ruokavalion ym. vaikuttavien tekijöiden ajallista esiintyvyyttä, sekä hän on jo pitkään noudattanut taulukkolaskenta-avusteista ruokavaliota, missä energiaravintoaineet saadaan ensisijaisesti tavallisesta ruoasta ja ravintolisistä otetaan kivennäisaineet, useat vitamiinit, tiettyjä rasvahappoja ym. Tekee ruoanvalmistuksen ja päiväkohtaisten olotilojen vertailtavuuden paljon helpommaksi. Silleen noissa potilastiedoissa kuitenkin tarkasti siteeraten sanotaan: "ruoasta saadaan myös energiaa toisin kuin pillerinä otettuna ravintolisästä".
Ravitsemusterapeutin huomiointi oli kovin vahvasti rajautunut arkisiin sanoihin kuten sokeri, rasva, energia, sydän- ja verisuonitaudit, eikä potilastietoihin suuremmin päässyt mukaan potilaan omia huomionosoituksia asioiden ymmärtämisestä kuten vaikka sellaisia tavanomaisuuksia, että eräät ravintoaineet on erityisen hyödyllistä ottaa samoihin aikoihin kuten rauta ja C-vitamiini, sekä D-vitamiini ja kalsium. Sen sijaan kirjoitetuissa potilastiedoissa pyritään vahvistamaan "jo aiempien ravitsemusterapeuttien tekemiä huomioita" siitä, että "ruokavalio on suppea ja samanlaisena toistuva", minkä hän tuli yhdistäneeksi "asiakkaan haluttomuuteen tehdä muutoksia" ja että "ruokavalio on jotakuinkin sama kuin aiemmillakin ravitsemusterapeuteilla asioidessa". Eli tässäkin sana suositus ollut vaikuttamassa vertailun ja eräänlaisen "paheksunnan ilmaisemisen" muodossa (kehtaakin toimia niin erilaisesti).
Voi toki olla niinkin, että ravitsemusterapeutin koulutuksesta puuttuu kirjallisen itseilmaisun taidon kehittäminen ja sen vuoksi potilastietoja vastaanottokäynnin jälkeen kirjoittaessaan (sanellessaan?) potilastietojen tuottaminen ei sujukaan niin näppärästi ja asiakkaankin kannalta niin mieluisasti kuin olisi toivottavaa. Vastaanottokäynnillä kasviksien käytöstä puhuminen pelkistyi potilastiedoissa siihen, että "asiakas on sellaista kokeillut, mutta ei kokenut saavansa siitä hyötyjä, joten jäänyt pois", vaikka merkittävyyttä olisi ollut annosteltavaksi monesta seikasta. Parsakaalista asiakas tuli maininneeksi sen hyödyn tuntuvan olevan jonkinlaisella rajalla, missä sen K-vitamiinipitoisuus vaikuttaa joillakin ruokavalion _säädöillä_ tulevan tarpeeseen ja että sen sisältämistä muista aineista ei yksikään aiemmin tavatuista ravitsemusterapeuteista ole oikein osannut olla mitään varmaa mieltä. Hänkin nyökkäili, kun sanoin ääneen, että näiden erikoisempien ravintoaineiden hyödyistä on monenlaisia mielipiteitä ja tutkimustuloksia, mutta eipä vaan päätynyt moista tai mainintaa muiden ravitsemusterapeuttien tietämättömyyksistä potilastietoihin.
Jotenkin ihmeellistäkin miten vähälle huomiolle hän erikseen luomani aikajanan silmäilystä huolimatta jätti aikajanan merkityksen, eikä tehnyt edes yhtään sanallista viittausta siihen. Sen sijaan, hän suositteli Fineli.fi:ssä olevan ruokapäiväkirjan käyttöä, koska siitä näkee "eri ravintoaineiden jakaumaa ja näkee minkä saanti jää liian vähäiseksi" ja ettei "ravintolisiä söisi turhaan tai liikaa", mikä oli siinä mielessä omituista, että asiakashan a) näytti hänelle interaktiivisen aikajanansa, jossa on sisältönä mm. ruoat, oireet, olotilojen luonnehdinnat, oirenimikkeet, nukkumiset, lenkkeilyt ym., b) näytti hänelle taulukkolaskentaohjelmalla ylläpidetyn ruokavalion kivennäisaineiden ja vitamiinien tarkkuudella, ja c) kertoi tähtäävänsä ravintolisien käytössä siihen, että ravintoaineiden saanti pysyttelisi 110 %:ssa suhteessa yleisiin suosituksiin (potilastietoihin hän on kirjoittanut 100 %).
Fineli on THL:n rahoitusrajoitteinen palvelu, joka ei päivity jatkuvasti (itseasiassa Fineli-koostumustietokannan uusin versio "20" on päivitetty viimeksi 27.6.2019), eikä sieltä varmasti löydy viime vuosina kauppoihin päässeitä kaupallisia tuotteita. Se on myös kärsinyt vähäisistä tietovirheistä esim. yksiköiden ja annosmittojen oikeellisuuden osalta, joista asianomainen ravitsemusasioista pitkään kiinnostuneena olleena on itse asiassa maininnut sähköpostilla tuolloiselle Kansanterveyslaitokselle. Tämä samainen henkilö on myös jo yli kymmenen vuotta sitten pyytänyt Finelin tietokannan itselleen tehdäkseen vaihtoehtoisen käyttöliittymän sille, kuten saikin ja tekikin, mutta se ei itse asiassa tullut puheeksi vastaanottokäynnillä. Tehnyt myös muitakin terveysaiheisia käyttöliittymiä erilaisten ohjelmointikielien käyttöä harjoitellakseen.
Siinä kohdin vastaanottokäyntiä, missä hän huoahti hämmästyksen äänensävyä käyttäen, että "siinähän on kyse elimistön luontaisista toimintaprosesseista", kun kyse oli EPA- ja DHA-rasvahappojen ottamisesta kapseleina kalan tai muun ruoan sijaan, oli tavallaan hyvä esimerkki keskustelunaiheesta, josta asianomainen voisi kokea olevan hyötyäkin, sillä elimistön kyvystä muuntaa ALA-rasvahapoista muita rasvahappoja on monenlaista näkemystä, eivätkä ”yleiset” käsitykset ole oikeasti tainneet stabilisoitua. Pikaisella Google-haulla löytyy esimerkkejä näkemyksien ja hyväksymisien eroavuuksista:
"Vegaaneja huolestuttaa usein esimerkiksi se, tuottaako elimistö riittävän tehokkaasti EPA:a ja DHA:ta vai pitäisikö näitä ottaa ravintolisänä." (vegaaniravitsemus.fi)
"Ravinnosta saadaan kasviperäistä omega-3-rasvahappoa nimeltään ALA, josta elimistö pystyy jossain määrin valmistamaan edelleen EPA:ta ja DHA:ta." (itsehoitoapteekki.fi)
"Elimistön kannalta ei ole väliä, saako se EPA:n ja DHA:n valmiissa muodossa vai tuottaako se ne itse." (anna.fi)
"Keho voi myös muuttaa osan kasviperäisistä ALA-rasvahapoista DHA:ksi ja EPA:ksi." (life.fi)
Potilastietoihin tämä lyhyenlännäksi jäänyt "rasvahappodebatti" ei päätynyt. Sopivalla tarkkuustasolla keskustelua olisi myös viljojen sisältämän fytaatin merkitys mm. hengitettävyyden kannalta sen rautaa sitovan ominaisuutensa vuoksi, mutta vaikka asiakas mainitsikin, että erityisesti kauraleseet ovat olleet toistuvasti sellaisia, jotka aiheuttavat hengitettävyyteen merkittävää vaikeutta verrattuna muihin kaura-tuotteisiin verrattuna ja ilmaisi ounastelunsa niissä olevien fytaattien runsasmääräisenä esiintymisen voivan olla merkityksellisessä roolissa, potilastietoihin ei kuitenkaan päätynyt sanaa "fytaatti" ollenkaan ja kauraleseisiinkin viitattiin vain niiden "tukkoisuutta" aiheuttavuuden vuoksi, joka taasen aiheuttaa turhaa monitulkintaisuutta myöhemmälle lukijalle. Muutkin ruokavalion antinutrientit ja elimistön toimintoja inhiboivat tekijät olisivat olleet hyvää keskusteltavaa.
Tehdyltä ja esitellyltä aikajanalta nähtävissä olleista oireista ihon, silmien ja suun kuivumisen tuntemukset olisivat olleet jotain, johon olisi/on löydettävissä/pääteltävissä ruoka-vaikutteisia syitä, mutta ravitsemusterapeutti ei tehnyt mm. näiden osalta minkäänlaista pohjustavaa arviointia muita terveydenhuollon ammattilaisia varten. Tosin, syytä hänen puolustuksekseen mainita, että tuolloin tehty ja esitelty interaktiivinen aikajana ei vielä ollut sellainen, että siitä olisi voinut piilottaa/näyttää erilaisia tietoryhmiä, joten ne olivat kaikki kerralla näkyvillä ja katseltu 12,4 tuumaiselta tablet-laitteelta. Optionaalisempaa olisi ollut tehdä katselu 32-tuumaiselta monitorilta, mutta hyvinvointialueella vakiovastaus nettisivuille menemiseen on, että "tietoturvasyyt estävät" eli kiitti vaan tästäkin F-Secure (luottaakohan joku oikeasti tähän puljuun?) - sitähän ne Meitalla (eräänlainen tietohallintotaho) kuitenkin käyttäisivät.
Ruokavalion osatekijöiden yhteydet oireisiin olisivat pidemmältä ajalta tietoa kerättynä, kuten jo kuukauden edestä olikin, monenlaisia mahdollisia vastauksia tai niiden raakileita antavia, ja olisi ollut paljon helpompaa säätää ravitsemusalan ammattilaisen kanssa ruokavaliota vähän kuin laittaa se suuressa määrin uusiksi, jotta se täsmäisi "suosituksiin".
Tälläkin vastaanottokäynnillä (ensimmäinen laatuaan tämän ravitsemusterapeutin luona) asiakas tuli maininneeksi siitä, kuinka hän on antanut itselleen ikään kuin luvan pitää ruokavaliota toimivana, jos parin viikon ajan on joka päivä hyvä olo sillä tapaa, että jaksaa hyvin lenkkeillä, laadukkaan tuntuista unta saa riittävästi, produktiivisen oloista aikaa kehkeytyy runsaasti joka päivälle ja jaksaa olla sosiaalinen muiden ihmisten kanssa. Tämä on onnistunut eri vuosien aikana useiden eri ("suppean") ruokavalion variaatioiden kanssa, joten miksi ihmeessä lähtisi mukaan siihen "leikkiin", missä käydään noudattamaan väkinäisesti jotain "suositeltavaa"?
Ruokavalioon muutospaineita ovat jo useiden vuosien aikana aiheuttaneet monenlaiset elimistön (ja asunnon) ulkoiset, eksogeeniset tekijät, mikä on voinut yksittäistapahtumina ilmetä esim. auditiivisenä häirintänä. Psykologiset vaikuttimet eivät olisi niin suoraviivaisesti selitettävissä. Muut terveydenhuollon ammattilaiset kuten psykiatrit, psykologiset, yleislääkärit, sairaanhoitajat ym. delegoisivat mielellään näiden ulkoisten tekijöiden vaikutusten ruokavaliolla hallinnan yrittämisen miettimisen juurikin ravitsemusterapeutille, mutta mitenkäs sitten tyypillisesti käykään? Kaikenlaisen moneen vaikuttavuutta setviessä kyse ei myöskään aina olisi kelpo olotiloissa koetuista ulkoisten tekijöiden vaikutuksista, vaan esim. univajeisena koetuista, mikä taasen saa potentiaalisesti aikaan hetkellisiä muutoksia mm. ruoan käyttämiseen ja missä lisää ongelmoittavaa voi aiheutua siitä, jos ulkoiset häiriötekijät ovat kuluttaneet elimistön esim. hormoneita niin paljon, ettei elimistön metaboliikka voi toimia lähellekään optimaalisesti. Olipas se vaikeasti sanottu.
Jos jokainen eri terveyshuollon ammattilainen delegoi kaiken toisen ammattilaisen mietittäväksi sopivan kuuloisen juurikin tällaiselle jollekin muulle ja tämä joku tekee sitten samaa jonkin muun osalta siinä ohessa, kun jättää miettimättä sen, mitä hänen oletettiin jossain toisaalla miettivän, siinähän sitten muodostuukin syytä asiakkaan itsensä tekemän interaktiivisen aikajanan hyödyntämiselle, mutta mitenkä sitä sitten hyödynnetäänkään..
Toisinaan terveydenhuollon ammattilainen saattaa tulla käyttäneeksi, tahattomasti tai muuten, ammattilaisen statustaan sillä tapaa, että hän kuulostaa tietäväisemmältä kuin onkaan. Tavattu ravitsemusterapeutti tuli potilastietoihin ylöskirjaamassaan sanoneeksi "muistutetaan että unen laatu ja määrä vaihtelee luonnostaankin eikä siinä välttämättä ole kyse mistään ravintoaineeseen liittyvästä tekijästä", mikä on tavallaan autenttinen luonnehdinta vastaanottokäynnin hetkestä, mutta potilastietoihin asti päätyvänä ja myöhemmin jonkun muun lukemana se toimii lukijalle kuin "ohjeena" ajatella siten kuin ravitsemusterapeutti on tehnyt eli olla pitämättä unen laadun ja määrän häilyvyyksiä heti ensinnä kovinkaan merkittävänä. Hän kuitenkin tuli varmastikin huomanneeksi aikajanalta, että nukkumisen jaksot ovat olleet monesti aivan liian lyhyitä ja ne voivat olla virkistämättömiä, joten mikä tuolloin jääkään yleisenoloisten ja potilaan huomioista irrallaan olevien lausuhdusten merkitykseksi?
Ravitsemushoitosuunnitelmaksi tuli, että "ei varata seurantakäyntiä", mutta myöhemmin muita terveysalan ihmisiä ja ammattilaisia tavatessa asianomainen tulee itse varmasti ottaneeksi puheeksi ravitsemusasiat ja vieläpä sillä tarkkuudella, että delegointihalukkuutta ravitsemusterapeutin luona asioimiseen käy esiintymään, mutta mistäs se sellainen ravitsemusterapeutti taiotaan, jonkalainen tässä on ikään kuin haussa? Vai saisiko aiemmin kohdatusta konfiguroitua sellaisen, että hyötysuhde voisi olla suurempi? Tai täytyykö tässä ihan Googlen Gemini-tekoälyyn turvautua, kun ei hyvinvointialue itse tunnu haluavan käyttää tekoälyä kuin leikisti hyväkseen?
Julkisen terveydenhuollon ongelmana voi tutkittava-kohtaisesti olla se, että tutkittava eli potilas voi olla tietämykseltään ja setvimismotivaatioltaan liian "advanced" suhteessa siihen, mihin hyvinvointialue on tarkoitettu tai kykenevä. Virallisissa lausunnoissa ja lehtihaastatteluissa voidaan yrittää antaa ymmärtää, että "eri asiantuntijoiden keskinäinen konsultoivuus ja työnjako on hyvälaatuista ja toimii palautteen perusteella hyvin", mutta todellisuudessa ihmisen oloon vaikuttavien tekijöiden tunnistamista ja elimistön toiminnan ymmärtämistä ei useinkaan pääse tapahtumaan hyvälaatuisena yksinkertaisissakaan asioissa. Toki sellaisiakin vastaanottokäyntejä on, joissa potilasta on kuunneltu huolella ja potilastietoihinkin asiat pääsevät kelpaavan oloisina ja laatuisina, mikä tulee kyllä huomioiduksi, mainittakoon erikseen.
Se, mitä potilastietoihin kirjautuu, voi jättää myöhemmälle lukijalle vaikutelman, että esim. lääkärin tekemä päätelmä on hyvä ja hienosti mietitty ja kaikkea, vaikka potilas itse tietää, että lääkäri on todellisuudessa ottanut huomioon lähinnä sitä sun tätä ja jättänyt monta sellaista asiaa huomioimatta, joita ilman lääkärin ei pitäisi olla mahdollista tehdä tietynlaista päätelmää. Mutta lääkäripä on sitten kuitenkin mennyt esittämään olleensa kykeneväinen tekemään tietynlaisen päätelmän ja siitähän potilas onkin sitten riemastunut ja päättää tehdä tiedonkorjaamisvaatimuksen.
Tarkempana perusteena tiedonkorjaamisvaatimukselle olisi esim. a) ilmaisu potilastiedoissa jättää pikantisti väärän vaikutelman; b) ilmaisu potilastiedoissa antaa vääristelevästi ymmärtää, että asioita on huomioitu riittävällä laajuudella ja huolellisuudella ja että sen vuoksi toteamus olisi pätevä tai hyvä; c) ilmaisu potilastiedoissa ei vastaa todella tapahtunutta ollenkaan tai on suoranainen valhe.
Koska ollaan jo vuosikymmeniä totuttu jaottelemaan koulutuslinjoja ja niiden oppimissisältöjä tietyin tavoin, päädytään helposti sellaisiin asiakaspalvelutilanteisiin, missä yhden terveydenhuoltoalan ammattilaisen tietotaito loppuu kesken, eikä soveltuvaa toista terveydenhuoltoammattilaista ole saatavilla koko sairaanhoitopiiristä, sillä nimikkeen perusteella lähinnä sopivalta puuttuu käypä erikoistuneisuus, mitä organisaatioon työntekijöitä rekryävä taho ei ollut ottanut ennakoivasti huomioon.
Voi myös olla niinkin, että sopivaa erikoistuneisuutta ei edes ole olemassa, koska koulutusta järjestävät tahot eivät ole kokeneet tärkeäksi, että käytäisiin ottamaan huomioon, kuinka esim. häirintä monissa eri muodoissaan ja kombinaatioissaan vaikuttaa yksilöön ja miten nämä vaikutukset muokkaavat elimistön toimintaa ja miten nämä vaikutukset muokkaavat häntä persoonanana ja miten se taasen vaikuttaa siihen miten muut häneen suhtautuvat ja miten se taasen vaikuttaa siihen, miten hänen elimistönsä toimii jne.
Hyvinvointialueen potilasohjeissa tavataan sanoa jotakuinkin niin, että "Mikäli rekisteritiedoissa ilmenee virheitä, on rekisterinpitäjän omasta tai asiakkaan/potilaan aloitteesta korjattava virheellinen tieto." Sitä ei kuitenkaan todennäköisesti määritellä sen tarkemmin, mitä kaikkea virheellä voidaan tarkoittaa eli onko se oltava selvä esim. numeerisen arvon vääryys vai onko myös terveydenhuollon työntekijän tekemän ajatusvirhe tällainen korjattavissa oleva virhe ja jonka seurauksena jokin tekstissä esiintyvä päätelmä ei ole loogisesti oikein.
Vääristyvien käsityksien mahdollisuus on olemassa sekä yksittäisen lääkärin, sairaanhoitajan tms. kohtaamisesta ylöskirjoitettuja tietoa lukiessa, mutta ehkäpä jopa vielä varmemmin väärät käsitykset pääsevät sekä muodostumaan, että ohjaamaan niiden lukijan myöhempää ajattelua, hänen lukiessaan useita kirjauksia yhdeltä istumalta, sillä tällöin hän todennäköisesti ehättää suhtautua niihin vähemmän kriittisesti, jos niitä terveellä kriittisyydellä varustettuna lukeekaan. Tällaista voisi tapahtua esim. silloin, kun aluehallinnosta pyydetään saada nähtäväksi potilastiedot tehdyn kantelun vuoksi.
Hoitotyön vinkkelistä ongelmia aiheutuu erityisesti siitä, että vääristelevät tiedot vaikuttavat erittäin paljon hoitohenkilökunnan päätöksiin, päätelmiin ja ensiasenteisiin potilasta kohtaan. Tällainen aiheuttaa sitä, että hyvinvointialueen lääkäreiden, sairaanhoitajien ym. kanssa keskusteltaessa päädytään toistuvasti hyödyttömiin ja turhiin keskusteluihin esim. saaduista diagnooseista, joita sitten toistellaan fraasimaisen ajattelemattomasti pitkin potilastietoja.
Jos kirjeitse saapuvassa vastineessa tiedonkorjausvaatimuksiin todetaan, että yksikään erillinen tiedonkorjausvaatimuksen kohde ei tullut hyväksytyksi vaaditulla tavalla, potilas voi kokeilla vaikkapa odottaa, että tiedonkorjaamisvaatimuksia käsittelevä ylilääkäri vaihtaa muihin työtehtäviin, mutta seuraavalla yrittämällä voikin käydä niin, että tiedonkorjaamisvaatimus meneekin hyvinvointialueen lakimiehen käsiteltäväksi, joka toteaa vastineessaan (julkeasti), että jotain päätöksiä samaisiin asioihin on jo aiemmin tehty ja hylkää käsittelyn etenemisen mahdollisuuden sillä perusteella. Tiedonkorjaamisvaatimuksia käsittelevissä ylilääkäreissä kuten muissakin hyvinvointialueen työntekijöissä saattaa olla "sitä verta", että he ärsyttävät potilaita tahallaan, mihin ei välttämättä tepsi ollenkaan esim. kantelu Valviraan tai Aluehallintovirastoon.
Väärien tietojen jäämistä potilastietoihin voisi ajatella myös kunnianloukkauksen näkökulmasta, vaikka pääsy potilastietojärjestelmiin onkin lähtökohtaisesti käyttäjäoikeuksin ja meneillään olevien työtehtävien puitteissa rajattua. Vääristelevän tiedon vaikuttamisen mahdollisuus olisi kuitenkin voitava pysäyttää mahdollisimman varhain ja optionaalisesti siten, että todiste vääristelevästä ilmaisusta ei poistu tiedonkorjaamisvaatimuksen seurauksena. Se on sitten oma ongelmansa, jos potilastietojärjestelmä on suunniteltu siten, ettei suunnitteluvaiheessa ole tullut kenellekään mieleenkään, että potilaiden tiedonkorjauksineen aikaansaamat merkinnät pitäisi näkyä jotenkin jossain.
Terveydenhuollon asiantuntijoiden ollessa eräänlaisia palvelukomponentteja isommassa järjestelmässä, jossa yksi komponentti kerrallaan tutkii jotain asiaa, mahdollisesti pilkkoen tutkimusprosessin useampaan kuin yhteen osaan, voi potilas itse edistää tapahtumankulkujen sujuvuutta esim. piirtämällä muutaman hyvin asioita selventävän kaavion ja arvioimalla, minkä verran ehdittäisiin mistäkin aiheesta puhua. Vielä parempi olisi, jos tietoteknologia olisi kehittynyt niin pitkälle, että älykkäät vastaanottotilanteeseen osallistuvat pystyisivät itsenäisesti ja reaktiivisesti tunnistamaan ja esittämään arvioita siitä minkälaisista taustatekijöistä (etiologiasta) jonkun henkilön oireiden tapauksessa voisi olla kyse, sekä luomaan monivaiheisia ja personoituja hoitosuunnitelmia lääkärin hyväksyttäväksi.
Ihminen on oliona siitä ihmeellinen, että se kykenee palautumaan normaaliin tai lähes normaaliin tilaan hyvinkin nopeasti, kunhan vain tietyt negatiivisia kierteitä aiheuttavat ja ylläpitävät tekijät joka poistuvat tai sitten elimistön puolustuskykyä vahvistetaan niin paljon, että elimistö pystyy haittatekijöiden vaikuttavuudesta huolimatta pitämään itsensä melko lailla normaalitilojen rajoissa (tai ainakin yksilö itse kokee olevansa ok). Toisinaan ongelmat selkiytyvät hyvinkin vähäisiin muutoksiin ryhtymällä, mutta voi mennä vuosiakin byrokaattisesti toimivan hyvinvointialueen potilaana ollessa. Älykäs tietojärjestelmä auttaisi vastaanottotilanteissa paljonkin olemalla kykeneväinen tekemään valistuneita arvauksia hyvinkin vähäisistä oireista, joita toisinaan esiintyy, mutta jotka sellaisenaan eivät lääkärin mielestä vaikuta olevan siihen asiaan liittyväisiä, josta on puhe.
Paljon omaan terveyteensä liittyviä asioita miettivä potilas hyötyisi tällaisesta älykkäästä tietojärjestelmästä, jota voisi ehkä käyttää jopa muuallakin kuin vastaanottotilanteissa ja jonka ei välttämättä tarvitsisi joka asian osalta olla käynyt läpi potilaasta aiemmin kirjoiteltuja tai muutoin tallennettuja tietoja, vaan se voisi laajan tietopohjansa, laskentatehonsa ja sille erityisten toimintatapojensa avulla vähintäänkin saada potilasta mietityttävän keskeneräiset mietteet vietyä jonkinlaiselle viimeistelyn tasolle hänen itsensä ollessa kenties pääsemättä niissä eteenpäin ilman soveltuvia tutkimusinstrumentteja, -välineitä, -metodeita ja tietotaitoa.
Terveydenhuolto on siinä mielessä kuin Prisma tai jokin muu laajasti kaikenlaista tarjoava, että sieltä voidaan poimia näytille ja uutisoitavaksi jotain, mikä on erityisen hyvää tai hyvin ja antaa ihmisten sitten antautua illuusiolle siitä, että kaikki muukin siinä tai siellä on erityisen hyvää tai hyvin tai ainakin ihan pian. Tällaisessa jonkun ihmisen suorittamassa pähkäilyn puutteessa on samankaltaisuutta vaikkapa siihen kuinka jonkin kaupungin valtuutettu voi antaa kaupunginhallituksen suoriutumiselle kehuja sillä perusteella, että kaupunkiin on saatu useita esim. IT- ja cafeteria-alan yrityksiä absoluuttisina määrinä laskettuna sen ja sen verran, mutta jätetty huomioimatta paikallisissa oppilaitoksissa opiskelijoiden suuntaavan matkansa muihin kaupunkeihin opiskelujensa päätyttyä. Entä voisiko olla olettamatta, että sairaanhoitopiirin logon näkyessä eri puolin kaupungin keskustan rakennuksien alaovia ja investoinnit sairaalarakennuksiin tehdään muistikuvia jättävän rakennustaiteen kera, asukkaista monet luulevat heidän hyvinvointiaan ja terveyttään arvostettavan riittävästi, koska terveys on sillä tavoin monin paikoin esillä ainakin jollain lailla? Luuloja johonkin suuntaan voi vahvistaa sekin, että paikallisten oppilaitosten verkkosivuilla lukee, että jotain yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa on meneillään, mutta paino onkin, valitettavasti, sanalla "jotain". Kunhan kunnallisvaltuutetut pääsevät lähitulevaisuudessa näpräämään työllistymisasioiden kanssa niiden sälyttäessä kuntien vastuulle ja terveysasioiden käsittelyn "etääntyessä" hyvinvointialueille, voi terveydenhuolto jäädä vielä nykyistäkin vapaammin huononlaiseksi muokattavaksi.
Tämä kirjoitus sisältää kymmenittäin sairaanhoitopiirien terveydenhuoltoon ja TE-toimistojen työllisten tervehdyttämiseen liittyviä kysymyksen osia, joiden voi ajatella alkavan esim. näillä sanoin:
Kysymysten voi ajatella viittaavan johonkin jatkuvasti pielessä olevaan, johonkin sellaiseen mitä usein ilmenee tai ollen huolellisen miettimisen arvoista, koska kyseiseen kysymykseen asti ei muuten koskaan päästäisi esim. tv-keskusteluissa. Kysymykset on kirjoiteltu ns. yhteen menoon muistinvaraisesti aiempia kirjoituksiani ja raakilemietteitäni silmäillen eli täydennettävääkin voisi olla. Tämän kaiken voi ajatella olevan jonkinlaista call-to-action -valmistautumista sellaiseen, missä olennaisimpana teesinä olisi, kuinka julkinen terveydenhuolto ei saa edes ihan vähänlaisesti terveydeltään normaalista poikkeutunutta fiksattua, jos kyse on yhden asiantuntijan osaamisen ylittävästä mietittävästä. Olen tainnut kirjoittaa muutaman kirjoituksen siitäkin, kuinka terveydenhuoltoa pidetään tahallaan huononlaisena, mutta siinä olisikin sitten erillinen miettimisensä miten tämä pääsee tapahtumaan kaikista valtuutettujen lautakuntiin, valtuustoihin ja hallituksiin pääsemisistä huolimatta.
--
(kouluttautuneisuus)
(yhteistyöstä, erikoistumisista, työvoimasta)
(käytännöt, standardit)
(ensikontaktit)
(potilastiedot)
(reklamointi)
(reklamoimisen toimimattomuus)
(huonolaatuinen ihmisaines)
(asumisolosuhteet ja niiden aiheuttajat)
(kaupungin strategiat, toimintasuunnitelmat)
(asukas-/asiakaspalautteet)
(työllistyminen)
(soteuudistus)
Kun vielä muutama vuosi sitten opiskelin AMK:ssa tietotekniikkaa, saatoin tiedustella "sieltä täältä" projekti-ideoita, lisätyöntekijän tarvetta ym. (esim. jonkin yliopiston tutkimusryhmältä) ja tuolloin oli melkeinpä poikkeuksellista, jos joku jätti vastaamatta kysymyksiini, vaikka vaihtoehtona olisi ollut jättää vastaamattakin. Onko @saimia.fi jotenkin parempi sähköpostiosoitteen loppuosa kuin @hoito.org vai onko tässä tapauksessa esille ottamani asia niin kiusallinen, ettei siihen voida esittää minkäänlaista kommenttia tai tiedustella minulta lisätietoja? Kyse on kuitenkin asiasta, johon koulutusohjelmia kehittämällä voidaan saada merkittävää parannusta, jos vain tahtoa on ja se onnistuu parhaiten, jos hankitaan asiaan liittyen riittävästi tietoa. Minultahan sitä olisi saanut.
Sähköpostiviestini koulutuksesta vastaaville alkoi yksittäisellä tekstikappaleella:
Voitaneen olettaa, että oppilaitoksien käyttöön ei ole jatkuvasti saatavissa yksityiskohtaisia, potilaiden tuottamia kuvauksia siitä, miten potilas ymmärretään väärin, sekä millä tavoin lääkärit ohjailevat keskusteluja, vääristelevät ylöskirjaamiaan potilastietoja, välttävät konsultaatioiden tekemistä, esittävät parempaa kuin ovatkaan, ärsyttävät ärsyttämisen vuoksi, tekevät liian varhaisia johtopäätelmiä, osoittavat haluttomuutta tuottaa potilaiden kertomasta koherenttia kokonaiskuvaa, jättävät mm. häirintää kokevat monioireiset potilaat selviämään itse ym., joten haluaisin täten tarjota luettavaksi kaksi huolitellusti kirjoittamaani selvitystä kahden eri lääkärin luona käymisestä. Vien molempiin liittyen asiaa eteenpäin myös tekemällä kantelun Etelä-Suomen Aluehallintovirastolle, sekä toisessa tapauksessa myös poliisin käsiteltäväksi.
ja jatkui vaihtoehtoisten näkökulmien listaamiselle ja näitä seurasi kaksi tiivistelmää kahden eri lääkärin epäasiallisesta käytöksestä. Luulin tehneeni jo viestin alussa selväksi, että esille tuomaani ei ole syytä jättää muiden instituutioiden kuten Valviran tai Aluevirastojen käsiteltäväksi, vaan tarjoan ainesta koulutusohjelmien parantamiseksi, mutta ns. harakoille taisi mennä. Tämä on valitettavaa, koska tämä mahdollistaa sen spekulaation, että oppilaitokset ovat vain osana "komponentisoitua yhteiskuntaa", jossa lähtökohtaisesti kuvitellaan, että tehtävät voidaan jakaa tarkkarajaisesti eri tahojen välillä. Ehkäpä hiukan tähän liittyen yhteydenottoon tarvittavien sähköpostiosoitteiden hankinta on usein hankalaa, sillä oppilaitosten sivuilta on usein työlästä selvitellä, kuka ehkä saattaisi vastata jostain tehtäväkokonaisuudesta ja kuka ehkä saattaisi olla työtehtäviensä orientoimana olla kiinnostunut lisätiedoista. Monesti sähköpostiosoitteita joutuikin etsiskelemään kaikenlaisista PDF-tiedostoista, koska oppilaitoksillahan ei tyypillisesti ole tarjolla sellaista tahoa, joka semiautomaattisesti ohjaa sähköpostiviestit juuri sopivalle henkilölle, kunhan vähän vinkkaa minkälaisesta asiasta on kyse.
Esittämäni tarkastelunäkökulmat:
Psykiatrian tutkimussäätiön julkaisusarjaan kuuluvan artikkelin "Psykiatrinen diagnostiikka tieteellisessä tutkimuksessa" sanotaan varsin suoraan, että psykiatriset diagnostiset järjestelmät "eivät välttämättä ole luotettavia kliinisessä arkityössä" ja että "diagnosoijan koulutus, viitekehys ja diagnostinen kulttuuri vaikuttavat helposti diagnostiseen käytäntöön". Artikkeli on vuodelta 1995, mutta väliin jäävä aika ei ole erityisen pitkä, kun ottaa huomioon, kuinka hitaasti luokitusmanuaalit muuttuvat. Lääkärilehdessäkin on useaan kertaan (lähempänä nykypäivää) todettu, kuinka tautiluokituksien ongelmana on se, että ne eivät kytkeydy esim. mihinkään tietynlaiseen aivojen rakenteellisuuteen tai elimistön metaboliseen toimintaan, vaan ne ovat vain ja pelkästään oireyhtymiä ja kriteerilistoja. Sittemmin on käynyt myös niin, että useisiin psykiatrisiin diagnooseihin on tullut löyhennyksiä eli niitä on entistä helpompi langettaa ja juuri se on ongelma tietynlaisten lääkäreiden kohdalla ts. he voivat tehdä vääryyttä aivan liian helposti.
Erityisesti häirintään liittyviä metodeita, tekniikoita ja avusteita olen koetellut myös siten, että olen tiedustellut hypoteesieni pätevyyttä mm. mainos- ja media-alan toimijoilta, koska hehän tietävät varmuudella miten ihmisiin pitää vaikuttaa, kun halutaan saada ihmisten käytöstä ja ajattelua muunnettua tavoitellusti. Olen myös ottanut yhteyttä opetusta, sekä ohjelmisto- ja laitteistoteknologiaa tarjoaviin tahoihin kysymyksillä kuten:
Tämä jälkimmäinen kyselyprosessi on vielä kesken, enkä vielä ole valmis kommentoimaan sen hyödyllisyyttä muutoin siltä osin, että näkemykseni ovat saaneet runsaasti vahvistusta eli ymmärrän hyvin, kuinka esim. psykologista vaikuttamista pystytään yhdistämään esim. luonnontieteiden tietämykseen ja teknologisiin konsteihin siinä tarkoituksessa, että saadaan aikaan mm. häirinnäksi naamioitua vaikuttamista. Kumpikaan tämän rikosilmoituksen kohteena olevasta lääkäristä ei osoita pätevyyttä/halukkuutta ymmärtää sitä, minkä haittaan pyrkivät ihmiset ovat osanneet jo vuosikymmenten ajan.
Johtuen siitä, miten terveydenhoitoalan ihmisiä koulutetaan, minkälaisiin erikoistumislinjoihin koulutusjärjestelmä on lohkottu, minkälaisen tiedon vastaanottamisesta opiskelijat ovat vähemmän innostuneita, millä tavoin eri tehtäviä hoitavat ihmiset on ripoteltu pitkin terveydenhoidon kenttää jne. asiakasta tutkivien kanssa keskustelu menee liian helposti pelkäksi jutusteluksi siinä kohdin, missä asiakkaan ennalta kerryttämä tieto, joka voi koostua myös pelkistä tiedon palasista, ylittää tutkivan tietämyksen.
Tällainen on erittäin turhauttavaa sellaisen henkilön kannalta, joka on erityisen kiinnostunut "ottamaan itse itsestään vastuuta" kuten monesti tavataan vaatia. Tällainen henkilö voi käydä läpi monia eri asioihin perehtyneitä terveydenhuoltoalan toimijoita ja sitä kautta kasvattaa omaa ymmärrystään asiasta, huomaten sitten jossain vaiheessa, että kokonaisen sairaanhoitopiirillisen asiantuntijat eivät saa yhteisellä tietämyksellään katettua kuin paikka paikoin sitä tietämystä, jonka asiakas itse on ehtinyt kerryttämään. Lopulta, asiat ratkeavat asiakkaan kannalta siten, että asiakas itse opiskelee niin paljon lisää, että hän ymmärtää, että kaikki hänen ongelmansa, joilla on yhteiset tekijänsä, ovatkin ihan helposti ymmärrettävissä ja karkotettavissa, eikä edes maksa paljon.
Kätevää olisikin, jos terveydenhuollon asiakas voisi kuvailla asiansa tietokoneelle, joka pystyisi piirtämään käsitystä asiakkaasta sitä paremmaksi mitä enemmän asiakas kertoo, mitään unohtamatta ja samanaikaisesti useista ulkoisista tietolähteistä tietokoneen älyään paremmaksi jalostaen. Lähitulevaisuudessa voisikin olla parempi niin, että kuuntelemassa asiakasta olisi vähemmän sairaanhoitaja-lääkäri -ketjuja ja enemmän datatiedemies-tietokoneäly -pareja (tai datatiedenainen), datatiedemiehen toimiessa asiakkaan apuna (eli ei auktoriteettina). Tietokoneen kanssa keskustelemisessa olisi se mukava puoli, että sille voi samalla käyntikerralla heittää – ellei jopa kotonta käsin etäyhteydellä – mietiskeltäväksi esim. seuraavanlaiset irtohavainnot, omat mietinnät ja pikkukysymykset:
Tietokoneet ovat siitä mukavia, että niiltä voi ihan vapaasti kysyä ns. tyhmiäkin kysymyksiä tai kysymyksiä, joihin odotettuja vastauksia pidetään lähinnä nice-to-know -tyyppisinä, mutta jotka eivät kysymyshetkellä tunnu niin elintärkeiltä. Fiksu tietokone ei hätkähdä siitä, jos käyttäjä ei tiedä jostain asiasta kuin sen englanninkielisen nimen, muun kerronnan ollessa suomeksi tai jos lauserakenne ei ole ihan täsmällinen kieliopiltaan. Tietokone ei myöskään unohda kerrottua sitä mukaa, kun sitä kertyy lisää. Sille ei tarvitse purkaa kaikkia mietintöjään auki valmiiksi, eikä ole tarpeen noudattaa jotain tiettyä syntaksia. Se myös tunnistaa kysymyksen retorisuuden ja mietiskeleväisyyden, tuottaen pyydetyn tiedon perusteella erilaisia väliraportteja, joiden avulla asiakas itse voi kehittää omaa käsityskykyään käsillä olevasta asiasta ja esittää parempia kysymyksiä. Vertaappa tätä siihen, että "oikealla" lääkärillä käydessä lääkäri varaa ajan jollekin toisella asiantuntijalle, jonka luo pääsee esim. seuraavan viikon torstaina klo 14.00. Koeta siinä sitten pitää hyvää flowta yllä.