Toisinaan monimutkaisempi selitys pääsee yrittämään vaikuttamista, jos mediayhtiöissä päätetään jonkin tietoturva-aiheen olevan moniviikkoisen ja suht seikkaperäisen selittämisen väärti. Tämäkään ei takaa sitä, että ihmisten tietoturvahygienia siitä kummoisemmin muuttuisi, jos kyse siis olisi yksilöiden henkilökohtaiseen tietoturvaan liittyvästä asiasta ja varsinkin, jos selitys tosiaan on niin vaikeasti tajuttava, ettei sen perusteella, vaikka sitä miten lähestyttäisiin, koe voivansa tehdä muuta kuin ostaa sellainen uudempi laite, jollaista ei ehkä vielä olekaan.
Nämä ovat usein vaikeasti selitettäviä ja täten vaikeammin vakavasti otettavia tietoturvauhkia. Seuraavat selitykset ovat suoraan englanninkielisestä Wikipediasta.
In computer security, a side-channel attack is any attack based on information gained from the implementation of a computer system, rather than weaknesses in the implemented algorithm itself (e.g. cryptanalysis and software bugs). Timing information, power consumption, electromagnetic leaks or even sound can provide an extra source of information, which can be exploited.
General classes of side channel attack include:
Käytännöt salasanojen valitsemiseksi, maasta löytyneiden USB-tikkujen käyttämiseksi ja epäilyttävien WiFi-verkkojen hyödyntämiseksi ovat intuitiivisesti siten käsiteltäviä, että on helppo tehdä järkeviä ratkaisuja, mutta luuleminen, että pelkkien https-yhteyksien käyttäminen suojaamattomien http-yhteyksien sijaan, varmistaisi tietoturvallisen netin käytön, on tavallaan hupsua, sillä käyttäjän laitteella piilossa oleva vakoileva taustasovellus voi olla selvittänyt suojatussa yhteydessä käytetyn salausavaimen ja välittänyt sen toisaalle, mikä tekee yhden tietoliikennettä suojaavan keinon melko hyödyttämäksi.
Vakoileva taustasovellus voi tehdä kaikenlaista kuten lähettää käyttäjän huomaamatta hänen tiedostojaan ja tietoa käyttäjän tietokoneen käytöstä verkon yli, mahdollisesti muuhun siirrettyyn dataan kätkeytyneenä tai se voi tarjota yhteydenottopisteen luvattomalle tunkeutujalle, jolle vakoilevalla taustasovelluksella olisi tarjottavana täydet tietokoneen käyttöjärjestelmän käyttöoikeudet (oletettavasti jotain käyttöjärjestelmän ohjelmointivirhettä hyödyntävästi hankittuna). Roque-tyyppisiin tukiasemiin yhteyttä ottamiset voivat myös jäädä käyttäjältä huomaamatta, jolloin kaikki tietoliikenne kulkee väärennetyn WiFi- tai 4G-verkon kautta. Toisinaan tietoturvaongelmat korjaantuvat tavallaan itsestään kuten tietokoneprosessoreiden suunnitteluvirheiden tapauksessa käyttöjärjestelmän valmistaja saattaa pakottaa käyttöjärjestelmän tekemään automaattisen korjauspäivityksen, joka tosin saattaa tehdä tietokoneesta 10 prosenttia hitaamman, mutta onpahan sitten turvallisempaa.
Hiljainen yksilön toiminnan seuranta hänen elektronisten laitteidensa käyttöön rajautuen tarjoaa paljon mahdollisuuksia ymmärtää yksilöä, hänen kehittymistään ja suuntautuneisuuttaan, hänen päätöksentekotaitojaan ja mietintöihin käyttämäänsä aikaa, hänen viitseliäisyyttään ja hetkiä jolloin hän päättää alkaa käyttää muita ihmisiä avuksi ym.
Jotkin tietoturva-uhkat tunnistetaan laajalti niin merkittäväksi modernin elämän monimutkaistajiksi, että lukuisat toistensa kesken julkaisemisistaan sopimattomat tahot eivät malta olla uutisoimatta aiheesta, vaikka eipä uutisoinnin runsasmääräisyys ja siten todennäköisemmin useampia ihmisiä tavoittavuus sen kummempaa yhteiskunnallista tjm. muutosta saa aikaan, vaan asiat vain tapaavat unohtua sanomalehtien ym. ollessa tovia myöhemmin kuin kaikki olisi suurinpiirtein ihan ok. Esimerkkiaiheena seinän läpi nähtävyys tekoälyavusteisesti WiFi-verkon signalointia hyödyntämällä:
<-- Tietoturva-asiantuntijat pitäisi saada puhumaan kanssaihmisten hyödyntämistä tietoturvaongelmista
Kilpailusyistä rakenteellisen uudistuksen tehnyt tietoturvayritys vertailukohtana -->