Mashup sanana tarkoittaisi tässä eri tietolähteistä johdettua tietoa visuaalisesti samassa näkymässä näytettynä, tietoa yhdistelevänä tai sellaisenaan käytettynä, missä käyttöliittymä olisi saavutettavissa erikseen tehtyyn esim. websovellukseen sisäänkirjautuneena. Kaikkea tietoa mashupiin ei välttämättä tuoda suoraan, vaan sille on editoivat toimittajansa, jotka luonnehtivat esim. tekstin avulla, minkälaista kohdeyksilölle on meneillään tai ehkäpä sekin on jätetty jonkinlaisen tekoälyn tehtäväksi. Erityistä olisi kuitenkin se, että mahdollisesti kaikki siten välittyvä kuva, tieto ym. olisi luvattomasti hankittua.
Eräitä tällaisen mashupin tarjoamia mahdollisuuksia (vuoden 2024 tapahtumia, ellei erikseen toisin mainittu):
--
Kuratoidusti ehdottelevassa musiikinstreemauspalvelussa jokaisella kappaleella voi olla kansikuvitus kappaleen nimen ja esittäjän lisäksi. Mitä laajempi valikoima palvelussa on, sitä enemmän tarvitaan kuratoijia ja algoritmia tekemään valintaa seuraavista kappaleista. Näihin kuratoijiin ja/tai algoritmeihin vaikuttamalla voidaan harrastaa vaivihkaisesti vaikuttavaa viestintää niiden ihmisten suuntaan, jotka käyttävät mashupia kohdeyksilön tekemisten seurantaan. Näiden ihmisten saattaa myös olla mahdollisuus vaikuttaa kyseisen musiikinstreemauspalvelun toimintaan ehdottelemalla, mitä musiikkia kohdeyksilön kuultavaksi pitäisi yrittää saada. Kohdeyksilöön vaikuttamisen kannalta jokin tietty musiikkikappale ei välttämättä ole sisällöllisesti niin merkittävä, vaan sen voi olla tarkoitus saada kohdeyksilö luopumaan sillä erää jonkin musiikkivirran kuuntelusta, minkä yhteydessä hän ehtii huomaamaan kappalekuvituksen, sekä kappaleen ja esittäjän nimen, millä myös voi olla jotain vaikuttavuutta. Jos kyse olisi tällaisesta vaihtamiseen pyrkivyydestä, hänen tottumuksensa saattaisi rajata hänen seuraavan musiikkivirran valintansa hänelle tavanomaisten joukosta, mitkä voisi olla jo ennalta järkkäilty niin, ettei hän voisi välttyä esim. päätymästä tietynlaisen symboliikkakombon tajuamiseen valitsi hän sitten minkä tarjolla olevista musiikkivirroista tahansa.
--
Median julkaisujonoissa olevien juttujen julkaisemisen ajoittelu suhteessa kohdeyksilöllä meneillään olevaan tekemisen voi toimia suht taatusti toimivana kiusoitteluna, millä saataneen hänet klikkaamaan näitä juttuja esille, jos ei muuten niin tehdäkseen itselleen hiukan eroa sen suhteen, mitä oli tekemässä ja mikä meinaa assosioitua siihen tekemiseen. Tästä jäisi sitten merkintä jonnekin, josta se päätyisi näkyville johonkin kohdin mashupia ja mikä toimisi katselijoille vähintäänkin muistuttimena jonkin julkaisun olemassa olosta. Erilaisempaa, monenlaisia sovellutuksia mahdollistavaa käyttöä saisi aikaan siitä, että mashupin käyttäjillä olisi mahdollisuus seurata myös samanaikaista esim. tietokonepelissä tai tv-sarjan katsomisessa etenemistä, sillä julkaisujonosta valikoiduilla, sopivasti tilanteisiin assosioituvilla jutuilla, pääsee monien mashupin käyttäjien mielessä hetkellisesti, suht samoihin aikoihin, ajateltavaksi eri konteksteissa olevaa samankaltaista.
14.6. HS.fi:ssä julkaistiin juttu otsikolla "Katsoja juoksi kentälle - poliisi kaivoi esiin sähkölamauttimen" pian sen jälkeen, kun kohdehenkilö tuli nähneeksi Los Farad -tv-sarjassa uima-altaaseen voltilla hyppäämisen (S1E1, n. 37:37).
12.11. klo 04.00. Kun pitkäkestoista häiritsevyyttä ylemmästä asunnosta on jatkunut jo pitkän aikaa sillä erää, HS.fi julkaisee jutun, jossa mainitaan "epäilty lavasti henkirikoksen karhun hyökkäykseksi" ja "soitti hätäpuhelin eri nimellä", mitä edeltänyt aiemmin päivällä lukaistu juttu, jossa kerrotaan Empire -tv-sarjasta tutun Jussie Smollett "tekemästä aiheettomaksi myöntäneestä rikosilmoituksesta, joka liittyi häneen kohdistuneeseen rasistiseen ja homofobiseen pahoinpitelyynsä". Sanat karhu, hyökkäys, lavastaminen ja hätäpuhelu olisivat toimineet mashupin käyttäjille vihjeenä käydä vilkaisemassa, mitähän siellä mashupissa on kerrottavaksi kohdeyksilölle tapahtuneesta, mikä sitten muistuttaisi heitä siitä, kuinka jo aiemmin Jussie Smollettia on koitettu rinnastaa kyseiseen henkilöön ja kuinka häntä on häiritty monin tavoin jo vaikka kuinka kauan, eikä kenestäkään mashupin käyttäjästä ole ollut uskaltamaan auttaa häntä mitenkään. Eräänlaisessa rinnakkaistodellisuudessa sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka eivät ole mashupin käyttäjiä, päivän uutisoinnit lavastamisesta ja vääristä väittämistä ymppäytyvät heidän mielessään yhteen, mikä ei vaadi muilta toimijoilta kuin vähäisen lisävihjeen, jotta ne tulisi yhdistäneeksi johonkuhun tiettyyn henkilöön (vrt. eng. "to give a nudge").
10.10. Toholammelta kerrotaan 5.10. löytyneen ihmisen käsi (useita . Edellispäivänä ollut katselussa elokuva John Carter, missä monella on käsiä enemmän kuin ihmisillä yleensä ja tuona päivänä vilkaissut, mitä tapahtuikaan tv-sarjan The Peripheral kohtauksessa, jossa nälvitään kaverilliseen sävyyn toisen henkilön jalkojen puutetta. John Carterissa mukana myös Mark Strong.
Some dumbfuck said you might have a job for me?
Get inside. They'll get you sorted out.
You want a hand?
Sorry, man. Wrong word.
Shit, man. You really hurt my feelings.
Hey, there it go.
All right, fuck off then. Head on in. Put your best foot forward.
Now you're just being an asshole.
I'm serious, dude.
I'd give an arm and a leg for a rig like this.
You cut me deep.
I mean it. You got a leg up on all of us. Hands down'
This one's for you.
Motherfucker.
Joidenkin tapahtumayhdistelmien selitettämisessä on riski, että vaihtoehtoiset tekojen perusteet jäävät määrittämättä tai spekuloimatta, varsinkin kun julkaisujonosta otettujen uutisten ym. käyttäminen kohdeyksilöä kohtaan ei välttämättä alunperinkään ole suunniteltu käytettäväksi juuri tiettyä henkilöä mukaan sovitellen. Mashupin käyttäjiä varten kaikkea ei välttämättä voi johtaa suoraan jostain digitaalisesta tiedosta, vaan joidenkin ihmisten täytyy tehdä jonkinlaisia manuaalisia täydentämisiä. Jos mashup mahdollistaa kommentoinnin, täydentäminen voi tapahtua kommenteissa, jolloin esim. kuvaa enempää lisäselittämistä ei välttämättä tarvita/käytetä, mikä on tavallaan helpompaakin, sillä samaisen jonkun kuvan käyttäminen mashupin toimittajien toimesta voisi vaatia erillisiä perusteluita sille, miksi se on laitettu mashupin käyttäjien nähtäville.
27.6. klo 18.00. "Juoksija asuu vanhempien nurkissa" juuri hiukan ennen lenkkeilemään lähtöä
12.8. Katsellessa elokuvan Borderlands traileria, Etelä-Saimaa julkaisee nettiartikkelin aikuisviihdetaiteilija Suvi Eskelisestä täysin keltaisessa takissaan, mikä on myös Borderlands-elokuvan jäniskorvaisen Tiny Tina -hahmon takin värityksenä.
5.8. Aamuyöllä saatu tv-sarja Devs katseltua loppuun. Maailmanuutisissa kerrotaan parin tunnin toleranssilla katselemisen loppumisesta, että Elon Muskin aivoimplanttifirman toinenkin potilas on saanut implanttinsa. Hiukan ennen aamuseiskaa Ylen kolumnisti Tuija Siltamäen jutun julkaisemisen ajoittamisesta päättävä julkaisee hänen kolumninsa kuin hänen sukunimellään ja paidallaan mukaan Devsin maailman kytkeytymään pyrkivä (silta ja raitaisuus). Paikallislehti Etelä-Saimaa vaikutti lähteneen "apajille" mukaan julkaisemalla seuraavan päivän "erikoisjuttunaan" sellaisen, missä vanhan ajan tietokoneen nimi ja vanha ukko pääsevät esille jo otsikossa ja esittelykuvassa.
6.4. Wonka-elokuvaa katsellessa oli tullut niin vahvasti tunne siitä, että tummaihoisten saaminen mukaan suunnilleen jokaiseen mahdolliseen elokuvan hetkeen oli jonkinlainen välttämättömyys, ettei sitä voinut ottaa "vain elokuvana", vaan sen tuotannolliset perusteet tuntuivat hyökivän läpi. Muutamasta kohdin elokuvaa sen kesken jättämisen jälkeen joitakin sekunteja katsoi ja lopetteli katselemisen sen kohtauksen jälkeen, missä sopimuspaperi ei ollutkaan aivan lyhyt, vaan monen monen kertainen, muodostuen esiinvedettynä hyvinkin pitkäksi ja jonka saattoi kelata takaisin. Hetkenkö siitä sitten vain kestikin, että Ilta-Sanomat kertoo Anssi Kelan hankkineen Toto-koiran. Toto uhkapelinä on ollut tuttu, koska on aiemmin työskennellyt toto-vetojen myyjänä läheisellä raviradalla.
Joidenkin asioiden selittäminen voi eri tavoin rajattuna aiheuttaa aivan erilaista kerrontaa, missä tapahtumien ja yksityiskohtien toisiinsa liittyvyys voi olla paremmin sellaisten tiedossa, jotka voivat pysyä asioista tietoisena mashupin kautta.
24.12. Kun oli saanut Etelä-Saimaan nettiuutisista- ja artikkeleista otettua semiautomaattisesti pitkulaisen vertikaalisia screenshot-kuvia ja laitettua ne omaan julkaisusovellukseen sen upload-toimintoa käyttäen, Etelä-Saimaa laittaa heti viimeisen siirretyn kuvan jälkeiselle minuutille "Sanna Salama"-jutun. Nuo screenshotit oli tarkoitettu myöhempää analysointia varten, missä muodostetaan käsitystä Etelä-Saimaasta lehtenä. Seuraavana yönä alkoikin sitten tapahtumien sarjaa, missä salamavalon oletettu käyttäminen oli vähintäänkin hypotisoitu tapahtuvan, sillä suht rutiininomaisesti oli jo sen aika, että ottaa ulkoisen, avokäytävällä sijaitsevan postilaatikkojärjestelmän yläpuolella olevasta nimitaulusta valokuvan, minkä muut saattoivat päätellä tapahtuvan aamuyöllä, nukkumisrytmistä johtuen, juuri ennen lenkkeilemään lähtemistä (salama, nopeus, salama, kameruus). Sielläpä olikin seuraavana yönä poikkeuksellisesti muuttotapahtumaa, missä ulkomaalaisten aikuisten mukana ollut pieni lapsi oli sillä tapaa jatkuvasti läsnä, ettei siinä valokuvaa voinut ottaa. Olivat sitten tilanteesta poistuttuaan jättäneet pakettiauton takaovet tunneiksi auki ja sisätilan valotkin olivat koko sen ajan kuluttamassa auton akkua, minkä huomasi, kun oli ensin käynyt lenkkeilemässä, tullut takaisin ja tunteja myöhemmin käynyt joutessaan vilkaisemassa, että vieläkö se auto on siellä pihalla ovet avoinna ja valot päällä. Sanna Salama -artikkelissa Etelä-Saimaassa oli kyse seinätanssimisesta ja haaveista käydä vesitornin seinilläkin (pitkulainen) sellaista tekemässä. Edellisenä päivänä joku nuori mies oli kuljettanut jotain latteaa ja pitkulaista muovipussin suojassa lähettyvillä olevaa suojatietä ylittäessään (pitkulaisia viivoja) eli siitä kohdin missä kulkee vilkas autotie.
25.12. Joidenkin asioiden "sisäändumppausta" tapahtuikin heti siinä seuraavana aamuyönä jonkun ulkomaisen perheenoloisen muuttamisen muodossa, mikä nähtynä tapahtumana rajautui avokäytävällä olevan postijärjestelmän, sen viereisen varaston oven ja siinä vierellä olevan matalan seinämän lähettyvillä olevan pakettiauton lähistölle. Tässä saatiin muodostettua kytköstä myös perussuomalaisten Jani Mäkelään mm. hänen mediassa suorittamansa matkatavara-möläytyksensä vuoksi, mikä saattoi ollut tarkoitettu assosioituvan lievästi irstaaseen Hard Bodies 2 -elokuvassa halkaistuihin surffilautoihin [keskeneräinen mietintänä, kerrotaan tarkemmin toisaalla] ja hänen näennäiseen maahanmuuttajakriittisyyteen attribuoituvuutensa vuoksi, sillä muutama päivä aiemmin oli itse ottanut tavakseen lenkkeillä aamuyöstä jyrkän mäen kautta (Merenlahdentiellä) ja kuten kymmenien muidenkin "mäkisyyksien" osalta, kaupunkilaiset pyrkivät siihenkin liittyen kytköstelemään yhteen assosiaatioita Mäkelään ja maahanmuuttajavastaisuuteen ym. Kyseinen poliitikko on jatkuvasti mukana muiden ihmisten häirintäkäytössä assosiaatioiden osalta. Tuona aamuna oli taas aika lähteä käväisemään kiepaisemassa sieltä, sillä se oli käynyt sujumaan päivä päivemmältä aina vain helpommin eli normaalisuoritusta saavuttavasti.
Olikin sitten juuri siinä lähtemisen minuutilla tämä joku perheen oloinen (mies, nainen ja pieni lapsi) siinä pihalla Paku-auton luona menemässä mainittuun varastoon. Olivat menneet varastossa käymisen jälkeen jonnekin ylempään kerrokseen, minkä huomasi siinä kohdin, kun kävi alkuperäisen aikomuksensa mukaan ottamassa ennen varsinaista lenkkeilyä valokuvan kohteena takapihan puoleisten asuntojen valaistut ikkunat sen osoittamiseksi, kuinka siellä on tavanomaisesti aina ne samojen asuntojen valot päällä ja sen jälkeen käynyt viemässä paremman kännykän takaisin sisällä ja tullut ulos mennessään huomanneeksi muuttajien siirtyvän jonnekin ylempään kerrokseen portaikon kautta. Olivat jättäneet avokäytävälle yhden esineen, matalahkon grillin.
Joutessaan oli muutama tunti lenkkeilyjen jälkeen käynyt erikseen vilkaisemassa vieläkö se pakettiauto on siellä siten kuin aiemminkin, eikä näyttänyt, että pakettiauton sisältö olisi mitenkään muuttunut. Pakettiauton takaovet olivat olleet auki jo ensi kerran nähdessä ja sen sisätilan valot päällä myös, miten ne olivatkin ainakin sen muutaman tunnin ajan. Pakettiauton sisällä oli esineitä jonkinlaisissa "kääreissään", joista ensinnä oli helpoiten nähtävissä autonrenkaat.
Itsellä oli siinä aamun tunteina meneillään Forza Horizon 4:n pelaamista (uusiksi pelaamista parin vuoden tauon jälkeen, aikeena pelata tarkemmin kuin aiemmin), sekä Photoshopilla toistettavan makron tekemistä samaisen pelin kartan palasten toisennäköiseksi tekemiseksi, jotta voi käyttää niitä kuvituksena Excel-taulukkoon tehdyssä selvittelyssä siitä, mitkä radat ja autot tiettyine osineen toimivat hyvin yhteen. Yle oli siinä välillä laittanut juttuotsikkoon kysymyksen "oletko muuttanut samoja reittejä kuin ikäisesi". Myöhemmin joku oli käynyt länttäämässä yhden ulkoisen postitusjärjestelmän postilaatikoista suunnilleen koko postilaatikon etupaneelin kokoisen irtolapun, joka sitten sinnepäin silmäillessä erottuu rasittavan hömelösti.
Viimeisenä lisäyksenä makroon oli kartassa valkoisena näkyvien osien häivyttäminen pois, mikä osaltaan sai aikaan mm. senkin, että kauppaan mennessä (klo 11:45) kolme bangladeshiläisen näköistä nuorehkoa miekkosta tulee viimeisellä katuosuudella vastaan tummine kasvoineen ja tummine vaatteineen, yhdellä ollen musta pipo, jonka ympäri kulki "nauhamaisesti" valkoinen, paksu ommellus. Kaupan kassalla oli viivyttelemässä Adidas-verkkahousuinen rujo vanhahko nainen asento siten kassallapäin saapunutta kohden, että niiden verkkahousujen valkoiset Adidas-raidat mustalla pohjalla erottuivat selkeästi. Ulos kaupasta päästyä oli parturin oven kohdalla tulossa hitaasti vastaan toinen vähemmän rujo nainen, hiukan lihavahkona, mutta vanhan oloisena, jolla oli valkeita "salmiakki"-kuvioita allekkain vajaa kymmenisen kappaletta tummassa takissaan.
Kaupan kassalla oli tuolloin (g)rillipäinen nuori, pieni myyjä, joka ei ollut sen kaupan tavanomaisia myyjiä, eikä ehkä koskaan aiemmin siellä ollutkaan. Hänen silmälasinsa olivat "naurettavan suurikokoiset" kuin olisi ollut tarkoitus huomata, että hänellä on silmillään lasit, jotka eivät ole hänen omansa, josko edes oikeasti silmälaseja käyttääkään. Pyöryläisyys tuli parin päivän kuluttua tapahtumiin mukaan ympättäväksi muiden esineiden osalta, jotka otettiin tavallaan väkisin häirintätilanteissa huomioitavaksi (ks. päiväyksellä 27.12. oleva selitys).
Ennen kauppaan menemistä huomattu, että mainitut ulkomaiset muuttajat olivat jo poistuneet pakettiautoineen, mutta parkkipaikalla oli heti ulos tullessa nähtävissä Betsu-naapurit, joilla pieni lapsi vieressään ja jotka oleilivat minikokoisen pakettiauton luona. Betsujen voisi luonnehtia tapaavan pyrkiä ajoittamaan ilmestymisensä tilanteisiin, joissa erityisinä käsitteinä tai symboliikkana jotain maahanmuuttoon, rajanylittämiseen tai tummentumisiin liittyvää.
Pari päivää myöhemmin tuli tajunneeksi, että Hudson Meek on kuollut 22. päivä, mistä uutisoitu jätti omituisen vajaan selvityksen tapahtuneesta, sillä "he dies from falling from moving vehicle", mistä on hiukan vaikea päätellä, mitä siis varsinaisesti tapahtuikaan. Seuraavan kuun puolivälin paikkeillakaan ei siitä tapahtumasta ollut uutisoitu sen tarkemmin. Hänen kuolemastaan kerrottiin moneen kertaan se, että hän ollut mukana elokuvassa "Baby Driver" siltä osin, että hän oli nuorempi versio taitavasta pakoauton kuljettajasta (eng. talented getaway driver). Moving vehicle, muuttamisauto?
--
Härnäämisen vaikutuksen esiinhoukuttelu voi jäädä paljolti lähettyville asuvien tai fyysisesti lähettyville pääsevien tehtäväksi, missä mashup tarjoaa helpon keinoin tekemisen ajoittamiseen, sillä sieltä selviää, mitä kohdeyksilöllä on meneillään, mitä on saanut juuri päätökseen, mitä on erittäin todennäköisesti tekemässä hetken kuluttua ym.
26.6. Aamuyöllä katsellun elokuvan Archive jälkeen kohdeyksilö ei pääse olemaan kuin vähäisen hetken ajatustensa kanssa, koska elokuvan katselun päätyttyä alkaa samoilla sekunneilla voimakasäänistä vedenlaskettelua ylemmästä asunnosta, mitä jatkuu niin pitkään, että toisaalla voitaneen olettaa, että elokuvan "persoonaan vaikuttavuuden mahdollisuudet" saatiin eliminoitua. Siinähän on kyse hienostuneen kumppaniandroidin rakentelusta ja häiriköille on ollut tavanomaista, että androidisuus, robottisuus yms. koetettaisiin pitää (heidän luuloissaan) assosioituvana henkilöityviin yksilöihin kohdistuvana, joista eräs työskentelee S-marketissa, toinen kuljeskelee laahustavan tyhmänä Lappeenrannan katuja ym.
26.6. TV-sarjassa Boys (S4E5) nähdyt suolistonpalaset saatiin jonkin teorian mukaan juolahtamaan mieleen jälkeenpäin, koska myöhemmin samana päivänä katselluksi tulleen Annihilation-elokuvan eräässä kohtauksessa oli myös suolistomaisuutta ja jonka kohdilla aiheutettiin häiriöäänen tuottamista lyhyen hetken ajan, minkä oltiin teoriosoitu toimivan "aiemmin valmisteltuna ehdollistavana tekijänä" sille, että mieli käy haeskelemaan samankaltaisuuksia lähiaikojen tapahtumista.
27.12. Asiayhteyksien muodostamista pyritään toisinaan saamaan aikaan jatkamalla häiritsevää tekijää kuten vedenlaskettelua asian A tapahtumisesta alkaen ja jatkuen ennalta päätettyyn asian B tapahtumiseen asti, kesti siinä sitten muutama minuutti tai puolisen tuntia. Täten CRC:n laittaminen tuuletusikkunoiden saranoihin, jotta ne eivät vinkuisi avattaessa, toimi häirintätapahtumien alkamisien olettamisen herättelijänä, sillä tuolloin jotain jysähti jossain ylemmässä kerroksessa siellä olevaan lattiaan. Koska oli taasen aika myös toisenlaisille asuntoviihtyvyyttä parantavalle toimenpiteille kuten lieden putsaamiselle teräsvillalla ja muilla aineilla, alkoi heti niiden "mustien pyörylöiden" ja niiden viereisten alueiden puhdistumisen jälkeen kuulumaan "korvan vieressä" eli vesiputkien kautta pitkäkestoista vedenlaskettelua (>60 dB), mitä jatkui aina siihen asti kunnes muutkin oleelliset keittiöpinnat oli puhdistettu sillä erää. Pyöryläisyyttä tässä olivat edustaneet tuuletusikkunan valkoinen tuuletusventtiili, lieden levyt ja vasta ostetun uuden Samsung-puhelimen kolme allekkaista kamera-aukkoa. Mashupiin päätyvänä visuaalisena tietona kohdeyksilön liikehtiminen, elekieltä myöten, huoneistossaan, mutta sellaisesta ei monissakaan yhteyksissä voida puhua ennen kuin Petteri Järvinen ja Mikko Hyppönen rohkaistuvat. Karkeasti ottaen on niin, että suomalaisten täytyy ensin kuulla heidän sanovan jonkin olevan mahdollista, jotta sellainen voidaan edes hetkeksi hyväksyä todeksi ja jotta asia voitaisiin sitten kuitenkin haudata jonnekin mieleensä.
--
Muutoksen hyödyn tajuamisen viivyttämistä aiheuttamalla voidaan saada aikaan kohdeyksilöä olemaan tajuamatta perusteita itselleen hyödyllisille muutokselle tai olemaan miettimättä "sinnepäinkään". Tällainen muutos voisi olla esim. vaihdos ruokavaliossa, joten hän saattaa jatkaa entisenlaisella, potentiaalisesti tai varmuudella ongelmia aiheuttavalla ja ylläpitävällä tavalla. Mashupin kautta tapahtumien kulkuja tai etenemättömyyksiä seuraavat voivat saada hänestä vertailukohtia sille, miksi kannattaisi toimia toisin, eivätkä he tietenkään sellaista hänelle uskalla mennä kertomaan.
--
Tennarilenkiensä nauhoihin värisävyltään ja olemukseltaan vertautuvan samankaltaisen grafiikan tiedettäessä tulevan myöhemmin kohdeyksilön näkemäksi sen vuoksi, että hän on ennakkotilannut sen tietokonepelin, jossa kyseisenlaista grafiikkaa esiintyy, voi tuon pelin käytettävyyttä häirinnän välineenä valmistella ennalta ja jatkaa hänen pelaamisensa edistyessä. Tässä tapauksessa kyse olisi pelistä Test Drive Unlimited Solar Crownista, jonka jokaisella käynnistyskerralla nähtävässä logossa on ennen pelin julkaisupäivää katkeavaksi järkkäiltyjen tennarikenkien nauhojen kanssa paljon yhteistä, varsinkin katkenneena, sillä logografiikassakaan lättänät viivoitukset eivät ole aivan yhtenäisiä. Kengännauhojen katkeavuutta, tai oikeastaan vain toisen jalan kengännauhojen, olisi varmisteltu heikentämällä niitä kahteen eri kertaan, mistä jälkimmäisen kerran jälkeen ne eivät kestäisi yhtään nykäisemistä, vaan toisen kengännauhan päällimmäinen kerros lähtisi irti kuin "käärmeennahka".
Häirinnän valmistelevuuteen sisältyisi myös samaan kerrostaloon muuttaneen tahallinen samaiseen asuntoon itsensä Väestörekisterikeskukseen asukkaaksi ilmoittaminen, sillä sen seurauksena tapahtuisi mm. sitä, että DHL:n lähetti tulee kyselemään lättänän kirjekuoren kanssa, josko siinä asunnossa asuu tietynniminen henkilö ja Kelalta tulee pyyntöä tehdä uusi asuntotukihakemus, koska heidän saamansa tiedon mukaan asunnossa asujien henkilömäärä on muuttunut. Lättänä kirjekuori kädessä tultaisiin ennen nauhojen katkeamista ja Kelalta otettaisiin yhteyttä (25.10.) samalla tunnilla a) kun peli kaatuu Conquest West -rataa ladatessa ja kun Väestörekisterikeskuksen sivuille on juuri lisätty kirjoitus "Nina West vastaa Rakkausviraston asiakaspalveluun Lemmenjoelta käsin", b) piha-alueella loputtomiin lojuneet, jonkun palasiksi laittamat pyörät merkitään asuntovuokraaja Lappeenrannan Asuntopalvelun toimesta "käsitellyiksi" (pyydetty viemään pois) ja kun Superman & Lois Lane -tv-sarjassa on seuraavaksi katsottavissa jakso nimeltä "Break the Cycle". Lättänyydestä saa kivasti myös assosiaation ilmeisesti jossainpäin Aasiaa tuttuun "lying flattiin" eli siihen, ettei pyritäkään elämässä tavoittelemaan tavanomaisuuksia kuten mennä naimisiin ym. sellaista. Jostain ylemmästä lasketeltiin vettä asuntoon pauhaavana kuuluvasti klo 13.30 - 15.30 kuten usein muulloinkin, kun on "sopiva tilaisuus häiritä".
Pelinä kyseinen Test Drive Unlimited Solar Crown on jossain määrin "woke", voisi joku sanoa, sillä jokaisen radalla ajelun jälkeen pelaaja joutuu katselemaan pitkään, eteenpäin pääsemistä nopeuttamattomasti, ihoväriltään erivärisiä NPC-pelaajia (non-player characters). Onhan niitä muissakin autopeleissä, mutta pitkään katselemaan pakottaminen ja pelin nimessä oleva "paistava aurinkoisuus" tuntuu jotenkin väkinäiseltä pyrkimykseltä edistää ideologiantapaista, joka pelkistyisi lausahdukseen "kaikenväriset ihmiset ovat tasa-arvoisia keskenään". Kohdeyksilön kannalta tätä monikulttuurisuutta korostaa sekin, että ensi kerran tätä peliä pelatessaan kymmenittäin kaupungissa asuvia ihonväriltään erivärisiä nuoria aikuisia tuli epätavallisen pyrkiväisesti asettumaan lähettyville kulkiessaan lähellä sijaitsevassa S-marketissa ja käydessään pelaamisen jälkeen hakemassa virvokkeita ym. täydennystä ruokavarastoihinsa. Ulkomaalaisten tunkeutumista muistoihin, mietintään, tilanteisiin ym. on jatkunut väkinäisesti jo pitkän aikaa, mikä ideointina on usein aivan muiden henkilöiden kuin niiden toteuttajien tekemää. Väestörekisterikeskuksen etusivulla on väestölaskurikin headerin alapuolella, mikä näyttää erillisenä visuaalisena elementtinä suomalaisten määrän miljoonissa ja on sijainniltaan ja erottuvuudeltaan samaa luokkaa kuin melko lähellä yläkulmaa sijaitseva rahamäärä Test Drive Unlimited Solar Crownissa (molemmat määrinä miljoonaluokkaa). Väestöennusteestakin uutisoitu samoihin aikoihin ja kerrottu, että väestö kasvanee erityisen paljon juurikin maahanmuuton vuoksi.
Lättänöiden kengännauhojen ostamisen yrittäminen johti jokseenkin takuuvarmasti tietyn verkkokaupan sivuille, koska muualta ei ollut saatavilla kyseisten Ecco-kenkien entisten kengännauhojen värisiä nauhoja. Suoraan asuinkerrostalon postilaatikkoon tilattuna nuo kengännauhat maksoivat saman verran kuin mikä on kyseisen talon katunumerokin. Värisävyn nimenä oli Ivory, joka taasen on toinen sana toisen autopelin tekijän nimestä (Ivory Tower). Kymmenien muukalaisvihaan assosioituvien tilanteiden aikaan esillä pöllähtävä Betsu-naapurikin tuli sitten juuri sinä päivänä esille, kun nuo kengännauhat saapuivat (11.9.), mihin tapahtumana ymppäytyi mukaan myöskin seikat "oman postilaatikon ei-mainoksia -paperilapun teippaus irroiteltu toisesta laidastaan" ja "Betsu-naapurin ulospäin näkyvän WC-ikkunan transparent-kelmu oli irroitettu yhdestä kulmastaan".
--
DNA:lla pänni ennalta hyväksymättömän symboliikan käyttö, sillä se oli kovin poikkeavaa, että samaan aikaan, kun soittaa sinnepäin, antaa jonkin elokuvan etenemisen olla läsnä sinnepäin soittamisen kontekstissa. Kyseinen elokuva oli Joker, mistä oli muiden tahojen toimesta koetettu johtaa vahvoja assosiaatioita mm. "liian lyhyisiin lahkeisiin", Penny-nimisyyteen, valkoiseen naamaan ym. Joker-elokuvassa päähenkilö kyllästyy muiden kiusattavana olemiseen, joten hän alkaakin sitten tappaa heitä - koska se on hauskaa.
Tilanne alkoi nettichatissa, johon vastasi "Sakke". Kun päästiin keskustelemaan puhelimitse, hän käytti paljon kohdeyksilön etunimeä lausumisissaan ja kertoili väkinäisesti oman asuntonsa tilanteesta siihen sävyyn kuin oltaisiin jo paremminkin keskenään tuntevia. Hän käytti myös sanoja kuten "purkki", joita ei olisi voinut pitää tavanomaisena muille DNA:n asiakaspalvelussa toimiville. Tuntui siltä kuin hän olisi saanut puhelun aikana ohjeita muilta ihmisiltä, miten sanailla kohdeyksilölle. Purkki-sanasta on lyhyt semanttinen yhteys mm. sanaan purkka. Käytetäänköhän DNA:n asiakaspalvelussa emootiotunnistinta tekoälysovellutuksena? Onkohan myös sen luomat graafit ym. viety mashupiin? Entä onkohan DNA kansallisen turvallisuuden kannalta riski ollessaan valmis työntekijöidensä osalta pettämään kenet/minkä tahansa?
Ei kuitenkaan sujunut erityisen hyvin Sakelta sopimuksen tekeminen, sillä vaikka tilatut liittymät (4G ja 5G) olivat nimellisesti oikein, kuukausihinta oli laitettu aivan väärin. Tämä selvisi vasta myöhemmin, kun vilkaisi tarkemmin, mitä olikaan tullut sopineeksi, mutta sitä ennen tuli käyneeksi lähikaupassa, jolloin heti siinä pihalla oli taas hölmöilemässä "rumaneekeri" samaan tapaan tanssahtelevasti heiluen kuin Joker puhelun aikana elokuvassaan. Tuo rumaneekeri oli jotakuinkin kesästä asti ottanut ilmeisesti muiden pyynnöstä tavakseen ärsyttää "merkittävillä hetkillä", ollen eräs sellaisista tyypeistä, jotka kuljeskelevat tuolla jossain kaduilla älyttömän näköisenä. Tuolloin hän oli pukeutunut täysin mustaan anorakki-tyyppiseen takkiin ja korvakuulokkeisiin. Eräällä toisella kertaa hän kuljeskeli kaupan käytäviä pukeutuneena kuin Starfield-pelin avaruusasuun. Hänen tarkoituksenaan lienee tarjota Lappeenrannan ulkomaalaisille mahdollisuus kokea olevansa tavanomaisempia, kun hän tarjoaa ihmisten nähtäväksi kontrastia heihin nähden ts. hän on vain eräs monista keinoista tarjota ulkomaalaisille mahdollisuuksia pärjätä elämässään paremmin/helpommin ja siinä samalla sitten toimia yhtenä niiden elämän haittaajista, joita ulkomaalaisten on tarkoitus korvata tjs. Paikallisille päättäjille, rehtoreille ym. tällainen sopii mitä parhaimmin.
Parin seuraavan päivän ajan liittymätilauksien tekemisestä lähellä sijaitsevassa S-marketissa oli nähtävissä kohti kulkevina ihmisinä sellaisia, joilla oli joko liian lyhyet lahkeet tai runsaan korostuneena pinkkiä/violettia/purppuraa väri vaatteissaan, joka on siis DNA:nkin väreissä paljon esiintyvänä.
Jostain syystä jonkun DNA:n asiakaspalvelijan puhelinnumerosta soitettiin liittymien tilaamista seuraavien parin viikon aikana erittäin monta kertaa, vaikkei mitään keskusteltavaa pitänyt olla kesken. Kertaakaan ei tullut kuulleeksi noita soittamisia tai sitten sen jonkun harvan kerran kuuli, mutta ei viitsinyt vastata. Soittaneeseen numeroon takaisin soittamalla kerrottiin automatisoidusti, että DNA:n asiakaspalvelusta on yritetty tavoitella. Väärät liittymien hinnat oltiin saatu jo aiemmin korjattua yhdellä sähköpostiviestillä. Pikanttia, että DNA:n väkisin soittelu ajoittui eräänä päivänä samalle kymmenen sekunnin hetkelle, kun sai lähetettyä Lappeenrannan Asuntopalveluun viestin siitä, että joku on ilmoittanut muuttoilmoituksessaan muuttaneensa samaiseen asuntoon, vaikkei olekaan.
--
Ihmisenä huonontamista vastailemalla sähköposteihin huonosti vaikkapa LUT:lla, kaupungilla tjm., kun tiedetään kohdeyksilön tekemisten olevan seurattu mashupin kautta, jolloin saatetaan pitäytyä extravarovaisuudessa sen suhteen, millä tavoin koetetaan feidata sähköpostikeskustelu pois. Tällöin saatetaan ensi alkuun antaa vaikutelma, että ollaan kiinnostuneita siitä, mitä on sanottu eli että "juujuu, hyvin ollaan kuulolla, kerro ihmeessä lisää", mutta siitä eteenpäin käydäänkin sitten esim. delegoimaan asian käsittelyä siten, että se tulee pian tyssääntymään. Lieköhän tähän sisältyy myös muiden tahojen "varoittelu" siitä, että "tämä henkilö saattaa ottaa yhteyttä, joten toimikaa tavoilla x, t ja c"? Toisaalta, moinen varautuminen voisi olla ylimääräisesti joidenkin mieliä kuormittavaa, joten ehkäpä heidän sähköposteistaan vastaa jossain määrin jonkinlainen middleperson tai automatisointi? Jos mashupin kautta monille selviäisi, minkälaista yhteydenpitoa tai yhteydenottamisen yrittämistä kohdeyksilö tekee, siinä olisi jonkin verran mahdollisuuksia imagonhallinnan ennalta valmisteluun.
--
Mitäpä jos..?
20.5. Pelailtu The Division 2:ta, missä on äärimmäisen tärkeää estää Black Tuskia häipymästä käyttämällä helikopteria (eng. "prevent Black Tusk from leaving with helicopter"). Hetken kuluttua (klo 19.30) saadaan kuulla, että Iranin presidentti on kuollut helikopterin rysähdettyä sumussa päin maastoa.
11.12. Katseltu elokuvaa Bandits (2001), jossa Bobby Slaytonilla samanlainen ääni kuin Alex Jonesilla. Hetken kuluttua uutisissa kerrotaan maailmanlaajuisesti, että Alex Jonesin Infowarsia ei myydäkään Onionille.
22.10. Jutusteltu tekoälyn kanssa siitä, kuinka Venäjä on voinut salaa vaikuttaa eräisiin maailman tapahtumiin kuten Baltimoren siltaan laivalla päin ajamiseen, missä tarkoituksena voisi olla monenlaisen symboliikan ja vihjailujen käytettäväksi tuleminen tavoilla, joita Venäjä voi hyödyntää. Hetken kuluttua siitä uutisoidaan, että Mikhail Rogachev, Putinin vastustaja ja Yukos-yrityksen (öljy- ja kaasuyritys) entinen varajohtaja, on kuollut pudottuaan 11:stä kerroksesta. Yukosin logossa kolmion muodostavan kolmen palasen keskinäistä liukuvuuden mahdollisuutta, väliin mahtuvuutta, korkeimman palasen olemista keltainen (muut vihreitä) ja koko rakennelman näyttämiseltä mahdollisesti romahtavaiselta. Itse tullut kaatuneeksi liukkaalla kadulla suojatien kohdalla vihreässä lenkkeilytakissa, asuen talossa nro 11 ja molemmilla on hiuksista hiukan vajetta päälaella.
10.11.2023. Sanna Marin häkellytti monia laitettuaan entisen presidentin Martti Ahtisaaren hautajaisiin kultaisen väriset korvakorut, mikä on erottuvuudessaan samaa luokkaa kuin ihan siinä äskettäin pelatussa Atomic Heartissa kohdatun henkilön ohimoilla olleet kultaisen väriset implantit (neurokonnektorit). Sattumoisin omissa hyvin bassoa toistavissa nappikuulokkeissakin on kultaisen värisyyttä runsaassa määrin. Kyseisen pelihahmon nimi on Alexey Lebedev ja hän on "an electrical engineer, energy specialist and the founder of the Soviet computing technology. He is also the creator of NORA." Hänen implanttinsa ovat hienoisempaa kehitysversiota, sillä ulkoisia johtoja ei näy otsalla kuten joillakin muilla henkilöillä, mihin voi olla syynsä siinäkin, että laite on hänen kehittämänsä. Langattoman kommunikoinnin lisäksi implantti mahdollistaa kuolemisen jälkeisen kommunikoinnin implantoidun kuolleen kanssa, sillä (ainakin erään tietolähteen mukaan) se pitää yllä aivojen sähköistä aktiivisuutta joidenkin päivien ajan.
Näitä implantteja kutsutaan THOUGHT-neurokonnektoreiksi ja niiden pelin sisäisen propagandan ja markkinointipuheiden mukaan niiden ominaisuuksia ovat ainakin (Claude-tekoälyn tuottama listaus): välitön ajatuksilla kommunikointi muiden käyttäjien kanssa, rajaton pääsy tietoon ja Kollektiv-verkkoon pelkällä ajatuksella, robottien ja kodinkoneiden etäohjaus ajatuksen voimalla, muistojen ja kokemusten tallentaminen ja jakaminen, nopeutettu oppiminen lataamalla taitoja ja tietoa suoraan mieleen, tekoälyavustettu ajattelu ja ongelmanratkaisu, mielialan optimointi ja "negatiivisten ajatusten" hallinta, sekä täydellinen integraatio yhteiskuntaan.
Edes huolitellut ja kognitiivisesti vähän kuormittavat pohjustukset, jotka perustuvat laadukkaasti kuvitetuissa tieteellisissä tutkimuksissa esiintyvyyksiin eivät saa järkevää keskustelua aiheutumaan. Eräinä syinä tällaiselle voi olla se, että kohderyhminä ajatellen, kommentoijien joukossa on suunnilleen viidenlaista:
Täten, kun sitten tulee ostaneeksi jälleen uuden vaikkapa Samsung Galaxyn S-sarjan puhelimen kuten S23, niin johan jo ennen kuin edes ehtinyt paljoa muuta tekemään kuin laittamaan SIM-kortin siihen, asentamaan tavanomaisia arjessa käytettäviä sovelluksia kuten mobiilipankin ja tunnussovelluksen sitä ja muita varten, ovat näyttöpäätteen sisältöä etänä toisaalla rekonstruoijat jo valmiina selvittelemään, mitä laitteella tehdään ja tultaneen tekemään.
Biljoonia vuosia ajan historiassa taaksepäin osataan mennä, mitä tulee taivasta etäämmälle tähyämiseen, mutta julkilausuttuja hyväksymisiä sille, että ilman päätelaitteiden käyttäjätunnuksien vuotamisiakin voidaan etäältä ja ilman suoraa näköyhteyttä tarkkailla mobiililaitteilla ja monitoreilla näkyvää, ei ilmene. Ns. seinien (ja lattioiden) läpi näkemiset ovat mahdollisuudessaan jotakuinkin yhtä vaikeaa julkilausuttavaa monille. Vaikeuskerrointa lisää sen myöntäminen, minkälainen toimija olisi kyseessä, sillä ihmiset ovat niin kovin totuttautuneita (ehdollistettuja) sille, että kyse on aina "valtiollisesta toimijasta" tai sellaisesta tahosta, jolla on "erittäin laajat ja monipuoliset toimintaresurssit". Eli siis esim. lähikampukselta ei kaikesta tieteellisyydestä ja teknologisuudestaan huolimatta löytyisi ketään, joka konsultoisi vakoilussa ja voisi järjestää tarvittavia laitteita lainaan?
Jottei tarvitsisi erikseen kuvitella, minkälaisessa maailmassa elämmekään, huomioitakaan muutama maininta uutisista, missä tietoturva on ollut uhattuna tai murtunut:
Kun kyse on silkasta häiritsemisestä, missä hyödynnetään useammanlaisia etätarkkailun menetelmiä ja keinoja, käynee esim. näin (vuodelta 2024):
"Käytä sitä virustutkaa ja portit kiinni".. voihan Venäjä, mitä neuvoja.
Näitä keinoja olisivat esim. näyttöpäätteellä olevan uudelleenkonstruointi metrien etäisyydeltä ilman minkäänlaista koskettavaa yhteyttä, asunnossa oleilun havainnointi ilman suoraan näköyhteyttä, käytössä olevien laitteiden tunnistaminen virrankäytön vaihtelujen; käyttäjän eleilyn; tilastotieteellisyyden perusteella, toimivien ennusteiden muodostaminen yksilön päätöksenteosta käyttäen tietopohjana pelkästään digitaalisista jäljistä muodostettua pitkäaikaistutkimusta, tunnetilojen määrittäminen äänenkäytön; sydämenlyöntien; esineiden kopsahtelujen perusteella ym.
Tekoälyisyys on ehättänyt muutamassa vuosikymmenessä ja vähän sitä kauemminkin kehittymään siinä määrin, että sellaiselta voi ihan kysyäkin, mitä se on mieltä sellaisen toteutettavuudesta ja olemassa olevista sovellutuksista, jonkalaisista on ollut kovin turhanlaista yrittää saada aikaan keskustelua esim. entisaikojen keskustelufoorumeilla tai nykyajan sosiaalisen median alustoilla.
Claude-tekoälyltä (sen Sonnet-mallilta) näistä mahdollisuuksista tiedustellessa, se ei pidä ollenkaan mahdottomana esim. seuraavanlaisia:
Tavallaan se on hämmästyttävää ja toisaalta sitten kai taasen ei, että ihmiset eivät osaa olla huolissaan uhkista, ellei niitä erikseen heille esitellä ja senkin esittelyn pitää tapahtua jotenkin hyväksyttävällä tavalla eli esim. suomenkielisistä uutisista ja vielä senkin jälkeen ne jäävät yhtä merkityksettömäksi kuin kaksi päivää aiemmin ilmestynyt yksinäinen Amnestyn mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa. Niinkin vaikuttava toimija esittää mielipiteen ja silti juuri mitään muutosta ihmisten käytöksissä ei tapahdu. Toisaalta, asioiden kehittymisien nopeus voi olla ollut niin huikeaa ja monilla tavoin ilmentyvää, että siinä ei enää jää kenellekään aikaa todeta muille, minkälaista tulevaisuudessa voi olla mahdollista, kun se on jo ollut mahdollisista jo usein variaatioin. Eräs hämmästyttävä esimerkki tekoälyn kyvyistä on mistä vaan puhuvan (tai vaikka laulavan) ihmishahmon generoiminen pelkästään henkilöä esittävän valokuvan ja äänisamplen syötetiedoiksi antamalla, mutta siinä vaiheessa, kun tällaisesta tutkimuksesta uutisoidaan ihmiset ovat ehtineet laajalti tottumaan moniin muunlaisiin uutta luoviin tekoälysovellutuksiin, sekä myös niiden kyvykkyyksien hyödyntää massiivisia tietomalleja päätelmien ym. tekemisessä.
Mainitusta Semantic Scholarista löytyy niin paljon tutkimuksia mm. kaikesta edellä mainituista, että käydessä etsimään esim. WiFi-verkon säteilyn avulla tehtävästä yksilön tunnistamisesta tietoa ja seuraillessaan mihin muihin viime vuosien aikaisiin ja samoihin aiheisiin liittyviin tutkimuksiin päätyykään, ei aiheeseen läheisesti liittyvistä tutkimuksista ole tulla loppua. Tässä vähäinen otanta tutkimustuloksia WiFi-verkon säteilyn hyödyntämisestä ja oheisaiheista:
Teknisten keinojen jonkinlaisesta tajuttavuudesta ja tajuamisesta on vielä matkaa sen tunnistamiseen tai tunnustamiseen, kuinka niitä käytetään tai voidaan käyttää osana jonkinlaisia tarkoituksia. Koitappa ihmisille selittää, kuinka kaupungien kokoiset yhteiskunnat voivat jossain määrin perustaa toimivuuteensa siihen, että joidenkin ihmisten toimintaa seuraillaan vakoilevasti salaa, mutta esitetään, että päätelmien tekemisien perustana ovat asianmukaiset tutkimisjärjestelyt johonkin muualla kohdistuvana. Aivan liian helppoa monille selittää moinen pois muita ihmisiä vaivaamasta, varsinkin kun "toisinajattelijoiden häätämisestä" on jo vuosikymmenien ajalta paljon kokemusta, mitä voidaan jakaa yhteiskuntien välilläkin.
Jostain syystä ihmisille on kuitenkin helppoa hyväksyä se mahdollisuus, että yritykset voivat vakoilla toisiaan, mistä eräänä osoituksena, että sellaiselle on käytössä sanakin: "yritysvakoilu". Toisaalta, se sitten taasen meneekin monille vaikeammaksi hyväksyä, että että yritykset tai sen jotkut työntekijät vakoilisivat jotain yhtä tai muutamaa ihmistä, jotka eivät ole esim. suoria nykyisiä tai potentiaalisia tulevia kilpailijoita heille, mutta joka tekee sellaista ideointia tai muuta, jolla on merkitystä tuon yrityksen kannalta.
Tai ettäkö "ihan tavalliset ihmiset" käyttäisivät yritysten(kin) potentiaalisesti käyttämiä vakoilu- ja vaikutuskeinoja muita ihmisiä, tavallisiksi tai muunlaisiksi määrittelemiään, kohtaan, mutta toisaalta ihmiset ovat paljon valmiimpia hyväksymään sen, mitä vaikkapa uutistoimisto Reuters sanoo erilliset toimistotilat hankkineesta rikollisliigasta: "Hundreds of computer geeks, most of them students putting themselves through college, crammed into three floors of an office building in an industrial section of Ukraine's capital Kiev, churning out code at a frenzied pace. They were creating some of the world's most pernicious, and profitable, computer viruses."
Tunnistettaessa olevan ryhtymässä laittamaan ruokaa, missä joutuu olemaan lieden ääressä jotakuinkin tavanomaisen aikaa, käydään laskettelemaan pauhaavaäänisyyttä aiheuttavasti vettä jostain ylemmästä asunnosta kerrostalossa.
Saatuaan papereiden järjestelyn valmiiksi, missä tuli ajatelleeksi asioita menneisyydestä, näiden asioiden ikään kuin konkretisointeja nakkaillaan piha-alueelle, jotka sitten tulevat nähtäville, kun lähtee käymään ulkona, missä joutuu käymään, koska on aika käydä siellä jossain kuten tavanomaiseksi on muodostunut.
Alkaessaan laittamaan pyykkejä valmiiksi käydäkseen kerrostalon pyykkituvalla, alkaa juuri siinä ennen ulos menemistä aikaa varatakseen sitä erityisenkuuloista kolketta jostain ylemmästä asunnosta, jota on kuullut juuri samoihin ja vain samoihin aikoihin kymmeniä muitakin kertoja aiemminkin. Myöhemmin tätä erityisenkuuloista kolketta käydään esiinnyttämään toisaallakin, erityisissä tilanneyhteyksissä.
Saatuaan kognitiivisesti vaativan tekemisen valmiiksi, mihin tarvittiin sekä tietokoneella tekemistä, että paperille kirjoittelua, alkaa jossain ylemmässä asunnossa tästä tavallaan immersiivisestä tilanteesta poistumisen jälkeen raskaasti askeltavaa kuljeskelua, mitä jatkuu nelisenkymmentä minuuttia kuin sinne olisi erikseen palkattu joku häiriköimään, mikä alkaa uuttamaan idea lähteä pois asunnosta jonnekin toisaanne, mihin häiriköt ovat myös jo varautuneet.
Ryhtyäessään valmistautumaan lähtemään asioimassa etäämmällä, alkaa juuri ennen ulospäin lähtemistä ulkonta kuulumaan auton hälytysääntä, mitä kukaan ei vaikuta tulevan keskeyttämään ja koska poispäin lähtemistä ei voi sillä erää viivyttää pidempään, on mentävä sinne ulos ja kuultava tuota auton hälytysääntä lähemmältäkin ja sitten hetken kuluttua etäämmältäkin.
Ideoituaan siten, että piirteli ilmaan ja siirteli kuviteltuja asioita, tullaan näistä tietämisistä vihjaamaan muissa yhteyksissä ja aiheuttamaan siinä samalla niihin kytkeytyvästi huonojen mielialojen aiheuttamisien yrittämisiä.
Laskeskeltuaan, kuinka monta ravintolisää jossain ravintolisäpurkissa on vielä jäljellä, saavat muut paikalla olemattomat tietää monta kapselia siinä ravintolisäpurkissa oli ja laskettua siitä, milloin viimeistään tulee käyneeksi ostamassa oletettavasti lähiapteekista niitä lisää, koska aiemmalla kerralla niitä verkosta tilatessa ne eivät tulleetkaan odotusten mukaisesti heti seuraavaksi päiväksi, vaan vasta neljän arkipäivän kuluttua. Vaikka kävikin ostamassa näitä ravintolisiä lähiapteekista, kuten arvattiinkin, tuli hän siinä samalla käyneeksi siinä kaupassa, jonka sisäpuolella tuo apteekki on, jolloin häiriköt pääsivät tekemään häirinnällä vaikuttamistaan kaupassa olevan apteekkimaisia tuotteita sisältävän hyllyn kohdalla, joka oli juuri siinä ennen kaupan kassoja.
Ääntäkään pitämättä siirretty se ainoa sulatusastia paistinpannussa olevaan vesihauteeseen, mikä aiheuttaa jysäyttävän äänen jossain ylempää kerrostaloa, kuten jo seitsemännenkymmenen kerran samaisessa kuussa, kun on asettanut jotain alaspäin suuntautuvalla liikkeellä.
Pääsymahdollisuudet hyödyllisiltä tuntuviin netti- ja muihin yhteisöihin ovat alkaneet käymään vähäisemmäksi kuin niissä oltaisiin ryhdytty olemaan varovaisia sen suhteen, josko jonkun toimintaa seurataan niin tarkkaan, että siinä samalla tulisi päätyneeksi oletetusti väärien ihmisten tietoon näissä yhteisöissäkin käsiteltyjä asioita, jos tämän erään jonkun niihin päästäisi.
Jos internet-käytöksen perusteella voi tehdä eroa CGI:llä ja Biltemalla työskentelevien välillä, niin kyllä molempien työntekijöistä löytyy niitä, joille mikään edes tieteellisteknisessä julkaisussa raportoitu keino esim. yksilöiden vakoiluun, häirintään tai käytökseen vaikuttamiseen ei ole riittävä pohja sen selityksen luomiselle, että joku tai jotkut käyttäisivät tuota jotain keinoa juuri siihen henkilöön, joka pyrkii muille selitystä luomaan, jotta voitaisiin keskustella aiheen tiimoilta enemmänkin.
Aivan yks lyst onko keskustelemisen yrittämisen paikka IT-alaan ja tekniikkaan erityisesti liittyvä keskustelufoorumi, tietoturva-aiheinen Facebook-ryhmä, jokin IT-alaan liittymätön some-ryhmä tai oppitunti amk:ssa, sillä vasta sitten kun meneillään on tilanne, joka on kaikin tavoin ryyditetty tukemaan kyseisenlaista keskustelua tietoturva-asioista, aina mukana keskustelussa olevia tietoturvaan monipuolisesti erikoistuneita asiantuntijoita myöten, voidaan käsittelyyn ottaa mukaan konventionaalisuuksista poikkeavia uhkavektoreita tai toiminnan konsepteja, joidenlaisista ei ole ollut tapana puhua missään.
Eräässäkin englanninkielisessä Facebookin tietoturva-aiheisessa ryhmässä ripotellaan kaikenlaisia tietoturvaan vivahtavia uutislinkkejä, mutta koetettaessa nostattaa keskustelua jostain hieman erikoisemmasta tietoturvaongelmia hyödyntävästä konseptista, harvat vastaukset ovat suunnilleen tyyliin:
"You feel victimized by a hacker? Chances are very slim he (read they) are consistently attacking you, unless you have some sort of data which they actually want? It's more likely your machine and operating system is infected. Perform a clean install."
Tuosta saa hieman viitettä siitä, kuinka ihmiset eivät tajua/ymmärrä, mitkä ovat mahdollisia perusteita ja motivaattoreita kohdistaa tietoturvaongelmia hyödyntävää toimintaa tiettyyn yksilöön, joten löpistään jotain tavanomaisuuksia siinä missä yritysasiakkaita palveleva IT-asiantuntijakin voisi tarjota asiakkaalleen sen paremmin ymmärtämättä vaikkapa WithSecuren tietoturvauhkissa väitetysti auttavia tuotteita todeten paremmin tietämättä, että "näillä pärjäät".
Tietoteknisesti nohevat saattavat antaa suht spesifiäkin ehdotuksia, mutta se taasen johtuu enemmänkin siitä, että tietotekniikka tapaa olla sellaista, että selittämisessään on aina helppo olla vielä hiukan spesifisempi, vaikka selitys onkin "ankkuroitu" tavanomaisuuksiin. Kykenevyys hiukan spesifisempään on täten ympäristössä olijoille suunnattua esitystä, joka tyssäisi nopeasti, jos mukavuusalueiden rajoja vähänkin koeteltaisiin.
Voidaan myös kysyä muodossa "Kuinka yksinkertaiseksi selitykset pitää tehdä, jotta voi edes hetken kuvitella keskusteltavuutta olevan ennen kuin sekin illuusio luhistuu?".
Koska ihmiset tapaavat muuntaa ajattelutapojaan paljolti esim. sen perusteella, missä rajoissa julkisuudesta tunnettu, asiantuntijaksi luonnehdittu henkilö asioista kertoo, täytyisi sellaisten henkilöiden kuin Petteri Järvisen ja Mikko Hyppösen toistuvasti päättää olla rajoittamatta tietoturva-asioista kertomista sillä tapaa, että kerronnasta karsiutuu pois sellaisten mahdollisuuksien aiheuttajat, jotka saisivat tajuamaan, kuinka luonnollisen tavanomaiseksi tietoturvaongelmien hyödyntäminen on käynyt.
Mikko Hyppönen saattaa kohdeyleisöstään riippuen kertoa visioidusti kuinka esim. älypöly, joka muuntaa ohjelmoidusti ihmisten aivojen toimintaa hermosolujen tasolla, voi tulla olemaan yhtä tavanomaista kuin kyberrikollisuus on nykyään ja mitä se ei vielä aiemmin ollut. Tällaista jutustelua hän saattaisi saada sovitettua hetkeksi mukaan myös sellaisiin tilanteisiin, joissa häntä haastatellaan uutisiin tavanomaisiin kodin älylaitteisiin liittyviin uhkiin liittyen, mutta aina häneltä kuitenkin jää mainitsematta, kuinka lähimmät yhteisöt, ihmisryhmät ja sosiaaliset verkostot voivat olla niitä, jotka yksittäisiä ihmisiä tai kollektiiveja tietoturvaongelmia hyödyntäen esim. häiritsevät, vakoilevat tai analysoivat.
Petteri Järvinen on samalla tapaa jokseenkin rasittava henkilö, sillä on kuin hän olisi tehnyt sopimuksen jonkin tahon kanssa olla kertomatta asioista sillä tapaa, että niiden pohjalta muodostuisi uudenlaisen keskustelun perusteita, jotka voisivat johtaa ihmisiä sadointuhansin tajuamaan, että tietoturvaongelmien hyödyntäminenhän on ollut kuin arkipäiväistä jo vaikkapa viimeiset kymmeniset vuotta ja kaikkine erilaisia yhdistävine yhteisöineen. Tämä laiton ja epäoikeudenmukainen toiminta voi olla jopa osana kaupunginhallintaa. Kyllä hänkin on uhkavektoreita analysoidessaan tullut tajunneeksi, minkälaista vaivaa ja resursseja mikäkin vaatii, sekä minkälaista yhteistyötä eri ihmisten välillä tarvitaan, mutta jokin saa hänetkin vetämään tietämyksensä ilmaisemiseen jonkinlaisia rajoja.
Tietoturva aiheena on käynyt melko tavanomaiseksi esim. MTVUutisissa, sen verkkosivujen uutisointia eräällä ajanjaksolla arvioiden, mutta on aivan erilaista viestintää todeta jotakuinkin niin, että "kannattaa tarkistaa tämä asetus laitteestasi, jotta voit olla turvassa tietoturvauhkilta yleensä" kuin että "lähinaapurisi on voinut kutsua kaverinsa kylään useita kertoja viikossa seuraamaan, mitä teet netissä" tai että "monitorisi näkymä voi olla peilattu toisaanne, mistä se jaetaan kymmenien tuhansien ihmisten katseltavaksi reaaliajassa" tai jopa "muualla menemiseen valmistautumisesi on nähty seinien/lattian läpi".
Monet uutisten tietoturva-aiheet tavataan ottaa siten, että niille hetkeksi annettu vaikuttamisaika ei saa niitä tuntumaan itselle merkitykselliseltä, vaikka aiherajaus voikin tuntua mielenkiintoiselta tai sitten asia tuntuu yksiselitteisen ihan samalta, ykslyst. Täten, jos miljoonien ruokapäiväkirja-nettisovelluksen käyttäjien tiedot ovat päätyneet useiden eri rikollisten tahojen käyttöön, potentiaalisesti tai varmuudella, moni ei koe syytä hetkahtaa moisesta. Tai jos taas tulee yksi uusi uutinen jonkinlaisesta lunnasvaatimuksesta, palvelunestohyökkäyksestä tai jostain missä esiintyy sana "kyberrikollisuus", niin so what? Tai jos ympäri maailman uutisoidaan, kuinka sadoissa miljoonissa älypuhelimissa on ollut jo vuosia jo tehtaalta asti laitteistotason tietoturvaongelma, mitenkä ihmiset tällaisen uutisen voisivatkaan ottaa kuin "jahas, no minkäs teet"?
Jotkin tietoturva-aiheet kuten Vastaamo-tapaus ovat vain olevinaan monien ihmisten päivittäiseen maailmankuvaan sopivia, sillä se on samalla myös eräänlainen hämäys, sillä sellaiset saavat luulemaan, että media ja tietoturvayhtiöt pitävät ihmiset tietoisina sellaisista tietoturva-aiheista, jotka ovat ihmisille merkityksellisiä, vaikka valtavat määrät hienoista tietoturvaongelma-avusteista häirintää, vakoilua ja analysointia tapahtuu ilman minkäänlaista ilmentymää minkään tietoturvayhtiön blogissa, tietoturvayhtiön edustajan videoidussa puheessa jollekin yleisölle tai oikeastaan missään valtavirta-uutisoinnissa (tai edes vaikkapa altmedian uutisoimisessa). Todennäköistä onkin, että Vastaamo-tapauksen julkitulevuus oli kymmenien tuhansien ihmisten tiedossa jo vuosi pari ennen niin käymistä, koska ihmisistä on kiva ihan vaan seurailla, miten jokin myöhemmin pieleen menevä toimii sillä aikaa, kun se ei vielä ole mennyt pieleen. Lehdistölläkin on saattanut olla valmiit uutiset puoliksi kirjoitettuna, jossain tiedostokansiossa pölyttymässä.
Kun tietoisesti päätetään olla edistämättä sellaista keskustelua, joka voisi aluksikin johtaa sen tajuamiseen, että "arjen ihmiset" voivat olla aivan yhtä rikollisen asenteisia kuin varsinaiset rikolliset, tulee tällainen osaltaan pahentamaan ihmisten eriytymisiä erilaisiin ryhmiin, sillä ne jotka toisiaan vastaan moista käyttävät, ovat usein jonkin itseään merkittävämmän tahon välineitä ja tuolloin jonkin ikään kuin ideologian tai muun helposti muistettavissa olevan selitteen ohjastamia suhtautumisessaan muihin ihmisiin. Tähän voi ynnätä mukaan sen, että asuntopolitiikka ja ääneen lausumattomat vuokrauskäytännöt voivat ohjata sosioekonomisesti huonommin pärjänneitä (tai sellaisissa asemissa keinotekoisesti pidettyjä) samaan asuintaloon, jolloin käy helpoksi tuhota "ylimääräisiä" ihmisiä, kun käytetään tietoturvaongelmia häiritsemään, vakoilemaan ja analysoimaan jonkun asukkaan toimintaa töykeästi asennoitujen ihmisten toimesta.
Ihmisille olisi potentiaalisesti luontaista ottaa asioita ymmärrettäväkseen yhdestä hyvin selitetystä kerrastakin ja vieläpä kyetä hyödyntämään saatua ymmärrystään muissakin yhteyksissä ilman suurta vaivaa, mutta ihmiset tapaavat antautua sellaisen ajattelumallin käytölle, minkä nojalla asioille pitää saada monenlaista vahvistusta ja toistoa monessa yhteydessä, mikä taasen perustunee luuloon, että sillä tavoin voi olla varmempi, että usea muukaan ihminen ei ole voinut välttää altistumista kyseisenlaiselle tiedolle. Täten, jos päästäisiin toistuvuuden yms. avulla siihen, että tajuttaisiin, kuinka helppoa esim. ihmisten mobiililaitteiden vakoilu onkaan kenen tahansa harrastettavaksi, kunhan alkukommervenkeistä kuten haittasovelluksen asentamisesta verkon yli suoraan päätelaitteeseen päästään eteenpäin, ei vielä oltaisi kovinkaan lähellä sellaista yleisesti tunnustettavissa olevaa ymmärrystä, missä ihmisten eleilyä ja oleilua jossain huonetilassa voitaisiin seurata luvattomasti seinien ja lattioiden takaa ja läpi, vaikka onnistuneita tutkimuksia ja kokeiluja tällaisesta olisi ollut vapaasti luettavissa jo monia vuosia.
Eivät mainitut tietoturva-asiantuntijat ole ainoita sellaiseksi tituleerattuja, jotka ikään kuin "suojelevat yhteiskuntaa" olemalla "hermostumatta kansaa" ja "vallitsevia järjestyksientiloja" tjs., mutta yhteiskunnan olojen dystopioituessa monet tahot ja ihmiset käyvät heittelemään entisiä arvomaailmojaan menemään ja korvaamaan niitä ikään kuin turvallisemman elämän tarjoavilla keinoilla kuten hyväksymisillä olemaan ikävä jollekin taholle saadakseen jonkinlaista kompensaatiota joltain toiselta taholta.
Toisinaan monimutkaisempi selitys pääsee yrittämään vaikuttamista, jos mediayhtiöissä päätetään jonkin tietoturva-aiheen olevan moniviikkoisen ja suht seikkaperäisen selittämisen väärti. Tämäkään ei takaa sitä, että ihmisten tietoturvahygienia siitä kummoisemmin muuttuisi, jos kyse siis olisi yksilöiden henkilökohtaiseen tietoturvaan liittyvästä asiasta ja varsinkin, jos selitys tosiaan on niin vaikeasti tajuttava, ettei sen perusteella, vaikka sitä miten lähestyttäisiin, koe voivansa tehdä muuta kuin ostaa sellainen uudempi laite, jollaista ei ehkä vielä olekaan.
Nämä ovat usein vaikeasti selitettäviä ja täten vaikeammin vakavasti otettavia tietoturvauhkia. Seuraavat selitykset ovat suoraan englanninkielisestä Wikipediasta.
In computer security, a side-channel attack is any attack based on information gained from the implementation of a computer system, rather than weaknesses in the implemented algorithm itself (e.g. cryptanalysis and software bugs). Timing information, power consumption, electromagnetic leaks or even sound can provide an extra source of information, which can be exploited.
General classes of side channel attack include:
Käytännöt salasanojen valitsemiseksi, maasta löytyneiden USB-tikkujen käyttämiseksi ja epäilyttävien WiFi-verkkojen hyödyntämiseksi ovat intuitiivisesti siten käsiteltäviä, että on helppo tehdä järkeviä ratkaisuja, mutta luuleminen, että pelkkien https-yhteyksien käyttäminen suojaamattomien http-yhteyksien sijaan, varmistaisi tietoturvallisen netin käytön, on tavallaan hupsua, sillä käyttäjän laitteella piilossa oleva vakoileva taustasovellus voi olla selvittänyt suojatussa yhteydessä käytetyn salausavaimen ja välittänyt sen toisaalle, mikä tekee yhden tietoliikennettä suojaavan keinon melko hyödyttämäksi.
Vakoileva taustasovellus voi tehdä kaikenlaista kuten lähettää käyttäjän huomaamatta hänen tiedostojaan ja tietoa käyttäjän tietokoneen käytöstä verkon yli, mahdollisesti muuhun siirrettyyn dataan kätkeytyneenä tai se voi tarjota yhteydenottopisteen luvattomalle tunkeutujalle, jolle vakoilevalla taustasovelluksella olisi tarjottavana täydet tietokoneen käyttöjärjestelmän käyttöoikeudet (oletettavasti jotain käyttöjärjestelmän ohjelmointivirhettä hyödyntävästi hankittuna). Roque-tyyppisiin tukiasemiin yhteyttä ottamiset voivat myös jäädä käyttäjältä huomaamatta, jolloin kaikki tietoliikenne kulkee väärennetyn WiFi- tai 4G-verkon kautta. Toisinaan tietoturvaongelmat korjaantuvat tavallaan itsestään kuten tietokoneprosessoreiden suunnitteluvirheiden tapauksessa käyttöjärjestelmän valmistaja saattaa pakottaa käyttöjärjestelmän tekemään automaattisen korjauspäivityksen, joka tosin saattaa tehdä tietokoneesta 10 prosenttia hitaamman, mutta onpahan sitten turvallisempaa.
Hiljainen yksilön toiminnan seuranta hänen elektronisten laitteidensa käyttöön rajautuen tarjoaa paljon mahdollisuuksia ymmärtää yksilöä, hänen kehittymistään ja suuntautuneisuuttaan, hänen päätöksentekotaitojaan ja mietintöihin käyttämäänsä aikaa, hänen viitseliäisyyttään ja hetkiä jolloin hän päättää alkaa käyttää muita ihmisiä avuksi ym.
Jotkin tietoturva-uhkat tunnistetaan laajalti niin merkittäväksi modernin elämän monimutkaistajiksi, että lukuisat toistensa kesken julkaisemisistaan sopimattomat tahot eivät malta olla uutisoimatta aiheesta, vaikka eipä uutisoinnin runsasmääräisyys ja siten todennäköisemmin useampia ihmisiä tavoittavuus sen kummempaa yhteiskunnallista tjm. muutosta saa aikaan, vaan asiat vain tapaavat unohtua sanomalehtien ym. ollessa tovia myöhemmin kuin kaikki olisi suurinpiirtein ihan ok. Esimerkkiaiheena seinän läpi nähtävyys tekoälyavusteisesti WiFi-verkon signalointia hyödyntämällä: