Siellä ne alkaisivat esim. Semantic Scholarissa olemaan kaikki ne tarkemmin selittävät tutkimukset, joidenlaista jotkut ovat voineet koettaa selittää muille ihmisille jo kolmatta kymmentä vuotta sitten pyrkiessään saamaan muita ymmärtämään tai edes hiukan tajuamaan, minkälaisia vakoilu- ja vaikuttamiskeinoja heitä ja muita kohtaan käytetään.

Näitä keinoja olisivat esim. näyttöpäätteellä olevan uudelleenkonstruointi metrien etäisyydeltä ilman minkäänlaista koskettavaa yhteyttä, asunnossa oleilun havainnointi ilman suoraan näköyhteyttä, käytössä olevien laitteiden tunnistaminen virrankäytön vaihtelujen; käyttäjän eleilyn; tilastotieteellisyyden perusteella, toimivien ennusteiden muodostaminen yksilön päätöksenteosta käyttäen tietopohjana pelkästään digitaalisista jäljistä muodostettua pitkäaikaistutkimusta, tunnetilojen määrittäminen äänenkäytön; sydämenlyöntien; esineiden kopsahtelujen perusteella ym.

Tekoälyisyys on ehättänyt muutamassa vuosikymmenessä ja vähän sitä kauemminkin kehittymään siinä määrin, että sellaiselta voi ihan kysyäkin, mitä se on mieltä sellaisen toteutettavuudesta ja olemassa olevista sovellutuksista, jonkalaisista on ollut kovin turhanlaista yrittää saada aikaan keskustelua esim. entisaikojen keskustelufoorumeilla tai nykyajan sosiaalisen median alustoilla.

Claude-tekoälyltä (sen Sonnet-mallilta) näistä mahdollisuuksista tiedustellessa, se ei pidä ollenkaan mahdottomana esim. seuraavanlaisia:

  • Ultra Widebandin käyttäminen erottamaan ihmisen karkean muodon muista kohteista seinän takana. Se voi esimerkiksi tunnistaa, onko kyseessä ihminen vai jokin muu liikkuva esine, kuten eläin tai robotti. Sillä voi myös tunnistaa esim. ihmisen liikkeen ja sen luonteen kuten kävelyn erottamisen juoksusta tai seisomisen istumisesta.
  • Seinän tai lattian materiaali voi heikentää analysoitavan signaalin kulkua, mutta näytepalan sellaisesta ottamalla tai muutoin sen ominaisuudet hyvin tuntemalla voidaan muodostaa algoritmi, jonka avulla materiaalin vaikutus voidaan minimoida.
  • Tekoälyalgoritmit voivat oppia tunnistamaan ihmisen muodon ja liikkeen ilman pitkää seurantajaksoa käyttämällä vertailevasti aiemmin muodostettua ja analysoitua UWB-dataa, joka sisältää erilaisia ihmisiä eri asennoissa ja liikkeissä. Antamalla tekoälylle ennakkotietoa ihmisen muodosta, esimerkiksi 3D-mallin tai joukon UWB-mittauksia eri asennoista, voidaan nopeuttaa oppimisprosessia huomattavasti.
  • WiFi Vision, Wihi, GaitWay, WiWho, CSIID, Wii, Deep-WilD, WiFi-ID, NeuralWave ja HumanFi ovat eräitä monista tekniikoista, jotka hyödyntävät Wi-Fi-signaalien muutoksia, jotka aiheutuvat ihmisen läsnäolosta ja liikkeistä. Ne analysoivat esimerkiksi signaalin voimakkuutta (RSSI), kanavaaaltoinformaatiota (CSI) tai Doppler-siirtymää. Tekniikat eroavat toisistaan siinä, miten ne käsittelevät dataa ja mitä ominaisuuksia ne käyttävät tunnistamiseen.
  • Ihmisiä voidaan tunnistaa hyödyntämällä yksilöllisiä äänen piirteitä, kuten äänihuulten värähtelyä tai kurkunpään rakennetta. Tunteita voidaan tunnistaa analysoimalla puheen sävyä, prosodiaa ja muita akustisia piirteitä.
  • Äänen avulla voidaan tunnistaa meneillään olevia aktiviteetteja analysoimalla "äänimaisemaa", jolloin saavutetaan tarkempaakin ymmärrystä näistä aktiviteeteista kuin yksinkertaista luokittelua esim. kävelyyn, kirjoittamiseen tai syömiseen.
  • Terahertsisäteily läpäisee monia materiaaleja, kuten vaatteita, muovia ja puuta, mutta heijastuu ihmisistä ja muista elävistä olennoista. Sen avulla voidaan havainnoida ihmistä seinän läpi, sekä sitä voidaan käyttää elintoimintojen kuten hengityksen ja sykkeen mittaamiseen etäältä. Niitä tavataan käyttää mm. piilotettujen esineiden, kuten aseiden tai räjähteiden havaitsemiseen.

Tavallaan se on hämmästyttävää ja toisaalta sitten kai taasen ei, että ihmiset eivät osaa olla huolissaan uhkista, ellei niitä erikseen heille esitellä ja senkin esittelyn pitää tapahtua jotenkin hyväksyttävällä tavalla eli esim. suomenkielisistä uutisista ja vielä senkin jälkeen ne jäävät yhtä merkityksettömäksi kuin kaksi päivää aiemmin ilmestynyt yksinäinen Amnestyn mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa. Niinkin vaikuttava toimija esittää mielipiteen ja silti juuri mitään muutosta ihmisten käytöksissä ei tapahdu. Toisaalta, asioiden kehittymisien nopeus voi olla ollut niin huikeaa ja monilla tavoin ilmentyvää, että siinä ei enää jää kenellekään aikaa todeta muille, minkälaista tulevaisuudessa voi olla mahdollista, kun se on jo ollut mahdollisista jo usein variaatioin. Eräs hämmästyttävä esimerkki tekoälyn kyvyistä on mistä vaan puhuvan (tai vaikka laulavan) ihmishahmon generoiminen pelkästään henkilöä esittävän valokuvan ja äänisamplen syötetiedoiksi antamalla, mutta siinä vaiheessa, kun tällaisesta tutkimuksesta uutisoidaan ihmiset ovat ehtineet laajalti tottumaan moniin muunlaisiin uutta luoviin tekoälysovellutuksiin, sekä myös niiden kyvykkyyksien hyödyntää massiivisia tietomalleja päätelmien ym. tekemisessä.

Mainitusta Semantic Scholarista löytyy niin paljon tutkimuksia mm. kaikesta edellä mainituista, että käydessä etsimään esim. WiFi-verkon säteilyn avulla tehtävästä yksilön tunnistamisesta tietoa ja seuraillessaan mihin muihin viime vuosien aikaisiin ja samoihin aiheisiin liittyviin tutkimuksiin päätyykään, ei aiheeseen läheisesti liittyvistä tutkimuksista ole tulla loppua. Tässä vähäinen otanta tutkimustuloksia WiFi-verkon säteilyn hyödyntämisestä ja oheisaiheista:

Teknisten keinojen jonkinlaisesta tajuttavuudesta ja tajuamisesta on vielä matkaa sen tunnistamiseen tai tunnustamiseen, kuinka niitä käytetään tai voidaan käyttää osana jonkinlaisia tarkoituksia. Koitappa ihmisille selittää, kuinka kaupungien kokoiset yhteiskunnat voivat jossain määrin perustaa toimivuuteensa siihen, että joidenkin ihmisten toimintaa seuraillaan vakoilevasti salaa, mutta esitetään, että päätelmien tekemisien perustana ovat asianmukaiset tutkimisjärjestelyt johonkin muualla kohdistuvana. Aivan liian helppoa monille selittää moinen pois muita ihmisiä vaivaamasta, varsinkin kun "toisinajattelijoiden häätämisestä" on jo vuosikymmenien ajalta paljon kokemusta, mitä voidaan jakaa yhteiskuntien välilläkin.

Jostain syystä ihmisille on kuitenkin helppoa hyväksyä se mahdollisuus, että yritykset voivat vakoilla toisiaan, mistä eräänä osoituksena, että sellaiselle on käytössä sanakin: "yritysvakoilu". Toisaalta, se sitten taasen meneekin monille vaikeammaksi hyväksyä, että että yritykset tai sen jotkut työntekijät vakoilisivat jotain yhtä tai muutamaa ihmistä, jotka eivät ole esim. suoria nykyisiä tai potentiaalisia tulevia kilpailijoita heille, mutta joka tekee sellaista ideointia tai muuta, jolla on merkitystä tuon yrityksen kannalta.

Tai ettäkö "ihan tavalliset ihmiset" käyttäisivät yritysten(kin) potentiaalisesti käyttämiä vakoilu- ja vaikutuskeinoja muita ihmisiä, tavallisiksi tai muunlaisiksi määrittelemiään, kohtaan, mutta toisaalta ihmiset ovat paljon valmiimpia hyväksymään sen, mitä vaikkapa uutistoimisto Reuters sanoo erilliset toimistotilat hankkineesta rikollisliigasta: "Hundreds of computer geeks, most of them students putting themselves through college, crammed into three floors of an office building in an industrial section of Ukraine's capital Kiev, churning out code at a frenzied pace. They were creating some of the world's most pernicious, and profitable, computer viruses."

Vakoilu- ja vaikutuskeinoilla saadaan aikaan esim. sitä, että jonkun ihmisten elämästä tulee tällaista:

Tunnistettaessa olevan ryhtymässä laittamaan ruokaa, missä joutuu olemaan lieden ääressä jotakuinkin tavanomaisen aikaa, käydään laskettelemaan pauhaavaäänisyyttä aiheuttavasti vettä jostain ylemmästä asunnosta kerrostalossa.
Saatuaan papereiden järjestelyn valmiiksi, missä tuli ajatelleeksi asioita menneisyydestä, näiden asioiden ikään kuin konkretisointeja nakkaillaan piha-alueelle, jotka sitten tulevat nähtäville, kun lähtee käymään ulkona, missä joutuu käymään, koska on aika käydä siellä jossain kuten tavanomaiseksi on muodostunut.
Alkaessaan laittamaan pyykkejä valmiiksi käydäkseen kerrostalon pyykkituvalla, alkaa juuri siinä ennen ulos menemistä aikaa varatakseen sitä erityisenkuuloista kolketta jostain ylemmästä asunnosta, jota on kuullut juuri samoihin ja vain samoihin aikoihin kymmeniä muitakin kertoja aiemminkin. Myöhemmin tätä erityisenkuuloista kolketta käydään esiinnyttämään toisaallakin, erityisissä tilanneyhteyksissä.
Saatuaan kognitiivisesti vaativan tekemisen valmiiksi, mihin tarvittiin sekä tietokoneella tekemistä, että paperille kirjoittelua, alkaa jossain ylemmässä asunnossa tästä tavallaan immersiivisestä tilanteesta poistumisen jälkeen raskaasti askeltavaa kuljeskelua, mitä jatkuu nelisenkymmentä minuuttia kuin sinne olisi erikseen palkattu joku häiriköimään, mikä alkaa uuttamaan idea lähteä pois asunnosta jonnekin toisaanne, mihin häiriköt ovat myös jo varautuneet.
Ryhtyäessään valmistautumaan lähtemään asioimassa etäämmällä, alkaa juuri ennen ulospäin lähtemistä ulkonta kuulumaan auton hälytysääntä, mitä kukaan ei vaikuta tulevan keskeyttämään ja koska poispäin lähtemistä ei voi sillä erää viivyttää pidempään, on mentävä sinne ulos ja kuultava tuota auton hälytysääntä lähemmältäkin ja sitten hetken kuluttua etäämmältäkin.
Ideoituaan siten, että piirteli ilmaan ja siirteli kuviteltuja asioita, tullaan näistä tietämisistä vihjaamaan muissa yhteyksissä ja aiheuttamaan siinä samalla niihin kytkeytyvästi huonojen mielialojen aiheuttamisien yrittämisiä.
Laskeskeltuaan, kuinka monta ravintolisää jossain ravintolisäpurkissa on vielä jäljellä, saavat muut paikalla olemattomat tietää monta kapselia siinä ravintolisäpurkissa oli ja laskettua siitä, milloin viimeistään tulee käyneeksi ostamassa oletettavasti lähiapteekista niitä lisää, koska aiemmalla kerralla niitä verkosta tilatessa ne eivät tulleetkaan odotusten mukaisesti heti seuraavaksi päiväksi, vaan vasta neljän arkipäivän kuluttua. Vaikka kävikin ostamassa näitä ravintolisiä lähiapteekista, kuten arvattiinkin, tuli hän siinä samalla käyneeksi siinä kaupassa, jonka sisäpuolella tuo apteekki on, jolloin häiriköt pääsivät tekemään häirinnällä vaikuttamistaan kaupassa olevan apteekkimaisia tuotteita sisältävän hyllyn kohdalla, joka oli juuri siinä ennen kaupan kassoja.
Ääntäkään pitämättä siirretty se ainoa sulatusastia paistinpannussa olevaan vesihauteeseen, mikä aiheuttaa jysäyttävän äänen jossain ylempää kerrostaloa, kuten jo seitsemännenkymmenen kerran samaisessa kuussa, kun on asettanut jotain alaspäin suuntautuvalla liikkeellä.
Pääsymahdollisuudet hyödyllisiltä tuntuviin netti- ja muihin yhteisöihin ovat alkaneet käymään vähäisemmäksi kuin niissä oltaisiin ryhdytty olemaan varovaisia sen suhteen, josko jonkun toimintaa seurataan niin tarkkaan, että siinä samalla tulisi päätyneeksi oletetusti väärien ihmisten tietoon näissä yhteisöissäkin käsiteltyjä asioita, jos tämän erään jonkun niihin päästäisi.