Tein heinäkuussa 2023 pikku selvittelyn monitoimiareena-aiheen käsittelystä Etelä-Saimaassa muodostaakseni vaikutelmaa siitä, missä rajoissa aiheen käsittely pysyttäytyy ja koen kummastuttavaksi, ehkä jopa huolestuttavaksi, kuinka "taloudelliset seikat" ja "jonkinlainen elinvoima" vaikuttavat olevan tekijöitä, jotka toimivat "hiljaisina perusteina" esim. sille, miksei lukijoiden mieltä lämppäillä tarjoamalla ideoita siitä, minkälaisissa muissa kombinaatioissa "taloudelliset seikat" ja "jonkinlainen elinvoima" voisivat tulla toteutuneeksi.
Etelä-Saimaa tulee ensi vuonna muuttamaan torialueen läheisyyteen, joten sen merkittävyys kaupungilaisten ym. mielipiteisiin saa vahvistusta sitä kautta, että sen toimitukselliset aikaansaannokset juontuvat helpommin ja useammin ihmisten mieleen, koska sen fyysinen läheisyys on nähtävissä ja aistittavissa välittömämmin. Sillä on vielä varhaista spekuloida, miten sen emoyhtiön Sunnuntaisuomalaisen jokapäiväiseksi muuttuva "feature-journalismin osio" ja mahdollinen painetun version viikottaisten lehtien vähempi ilmestymismäärä vaikuttaa sen sisältötuotantoon ja aihekiertoon, mutta toimittajaresurssien vajeesta on ollut mainintaa, joten ei sen kaupunkikehityksen ideoinnin varaan voine liikaa laskea.
Oma pikku selvittelyni tarkoittaa sitä, että kyseistä lehteä tilaamattomana käytin läheisen Sammonlahden kirjaston ilmeisesti usein vapaana olevaa tietokonetta ilmaiseen ePress-sanomalehtipalvelun käyttöön hakeakseni esille sellaiset Etelä-Saimaan lehdet, joissa käsiteltiin monitoimiareenaa, toriareenaa, kauppatoria ym. tiettyyn paikkaan liittyvää "aietyötä". Ajallisesti rajauksena oli vuoden 2023 alusta heinäkuun loppuun. Myöhemmin kävin vielä lukaisemassa, oliko kaupunginjohtaja Kimmo Jarva puoltanut monitoimiareenan sijaintia jollain sellaisella tavalla, mitä ei oltu jo sanottu moneen kertaan, kun oli ollut niin reteesti esillä kyseinen juttu esaimaa.fi:ssä, mutta eipä siinä mitään erityistä lisää ollut.
Taloudellisia seikkoja käsittelevyyksiä huomioimissani artikkeleissa, mielipidekirjoitteluissa, haastatteluissa ym. olivat sanalistoina ilmaisten tällaiset:
Elinvoimaisuus on sanana helpon oloinen käyttää ja moneen juttuun se olikin sujautettuna jossain muodossaan, vaikkei sen merkitystä kenties yhtä tekstikappaletta enempää avattukaan:
Sinänsä olisi vähän höpsöä käyttää sanaa "runnovuus" päätöksentekoon liittyen, sillä näitä asioita käsitellään hyvin verkkaisesti sekä kaupunginvaltuustossa, uutisointiväleinä ottaen, että mietinnän pidemmän ajan kehittymisen muodossa. Sitä en tiedä onko edes radiossa mietiskelty ääneen, millä eri tavoin kauppatorin alue voisi olla toisenlainen ja millä perustein. Erillinen monitoimiareenakysely on tehty (1502 vastausta), mutta sitä haukuttiin tarkoituksenhakuiseksi ilmeisesti useidenkin vastaajien osalta.
Itse arvostaisin sitä, että kaupunkikuva ja kokemuksisuus eivät jäisi muutoksien jälkeen staattisiksi ja alati vähemmän kiinnostavaksi, vaan olisivat osana sellaista vaikuttamista, mikä saisi paikkakuntalaisia ja ulkopaikkakuntalaisia toistuvasti tajuamaan ja kaipaamaan uudenlaisia kehityskulkuja, mitä vaikkapa alueen koululaitokset omineen tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa ovat tarjoamaisillaan. Sitä ei äkkiseltään voi sanoa, mitä tällainen konkreettisesti ottaen tarkoittaisi, mutta voinee olettaa, että torilla käsin punottuja koreja ostellessa tai atomia syödessä ei ehkä juonnu helposti mieleen, mihin kaikkeen esim. LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutilla on käyttökelpoisuutta tai millä tavoin julkisen terveydenhuollon toimivuuden ongelmia voidaan kompensoida esim. älylaitteita ja analytiikkaa hyödyntämällä. Toisaalta, suurieleisesti toteutettuna tällainenkin, mitä se olisikaan, muuntaisi kaupunkikuvaa ja sekin pitäisi voida perustella.
Ongelmana monenlaisessa päätöksenteossa on se, että kun pitää tehdä päätöksiä useista asioista, halutaan ikään kuin "lukita" yhdet päätöksenteot joihinkin pitkään samana pysyviin olettamuksiin, jotta on sitten vähemmän kognitiivistä stressiä tehdä päätöksiä jossain toisessa asiassa, joka jollain tavoin liittyy tuohon toiseen asiaan. Se, mitä mm. Etelä-Saimaa on aiheuttanut, on se, että päättäjät voivat varmemmin luottaa siihen, ettei lukevan yleisön joukosta tule kummoisemmin esille mielipiteitä, jotka muuntaisivat niitä rajoja, joissa Kauppatorin kohtalosta keskustellaan. Tämän vuoksi "päätösrohkeudesta" puhuttaessa tarkoitetaan sitä, että joko monitoimiareena kaikkineen tulee tai sitten mennään jollakin vanhalla mallilla.
Etelä-Saimaasta lukemani perustuu näinä päivinä julkaistuihin lehtiin: 24.8., 16.8., 12.7., 4.7., 1.7., 18.6., 7.6., 4.6., 2.6., 1.6., 31.5., 7.5., 28.4., 27.4., 13.2., 28.1., 15.1.
Muutama sivujuonteinen tekstikatkelma, jotka lukemisen ohessa tuli huomioiduksi:
huomaavaisuuden osoituksia esisuunnittelussa:
hanke osana kaupungin strategisia tavoitteita (50:55):
seuraavina vaiheina:
kalvoilta:
mietteitä:
Katselin 12.12.2022 käydyn kaupunginvaltuuston kokouksesta sen osion, missä aiheena oli "Selvityksen käynnistäminen monitoimiareenan toteuttamisesta keskustan alueelle".
Koska kaupunginvaltuuston kokous on julkinen sellainen, niin siellä puhutussa voisi luulla tulevan helpohkosti esille näkemyksiä ja huolta siitä, miten mikäkin muutos kaupungissa vaikuttaa kaupungin olemukseen eri ihmisten mielissä ym., mutta monen valtuutetun osalta kommentointi oli suunnilleen "täytyyhän tällaisen ehdotuksen toteuttamisen mahdollisuus selvittää, kun kerran tällainen ainutlaatuinen tilaisuus on ilmaantunut", eikä paljon muuta. Toisaalta kaupungin selvitykset ovat usein jokseenkin laajoja ja paljon työtä vaatineita, joten eivät joidenkin valtuutettujen kiitokset virkahenkilöiden suuntaan (tässä ja muissa kokouksissa) varmaankaan aivan "tyhjiä sanoja" ole olleet. Ehkäpä kaupunginvaltuutetut olettavat, että kaupungin selvitys kattaa joka tapauksessa ehdotelman kelpoisuuden vaikkapa ns. kaupunkikuvan kannalta, mutta saanee sellaisesta itsekin ilmaista näkemyksensä? Vai saako, sillä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja itse asiassa muistutti kokousväkeä eräällä hetkellä siitä, että "tässä yhteydessä käsitellään vain sitä, että.. eli ei esimerkiksi sitä, voisiko torikojut olla jossain eri kohtaa kaupunkia"? Kankeita systeemejä moiset kokoukset, sano.
Eräs totesi olevansa selkeästi vastaan - "ei jatkoon", toinen pähkäili selvitystyön konsulttikustannuksien määriä, useat olivat sellaisenaan selvitystyön tekemisen kannalla - "kyllähän sellainen tietysti kannattaa tehdä", joku ehdotti selvitystyön tekemistä "talon sisällä" eli kaupungin virkahenkilöiden työnä. Huolta ilmaistiin alueen mahdollisesti kymmeniksi vuoksi muuttumisen vuoksi, epäilyä kävijöiden riittävyydestä tuli mainituksi ja tulipa joku tarjonneeksi jonkinlaisen ajatuslipsahduksen käyttämällä sanaa "jääareena" ikään kuin se olisi hyvä luonnehdinta alkuperäiseen ehdotukseen nähden.
Katkelmia valtuutettujen käytössä olleesta kokousasiakirjasta:
Vaikka eräs puhuja mainitsi, että pitäisi välttää arrogantin asenteen vaikutelman antamista eli pitäisi kuunnella erilaisia yhteisöjä, asukkaita jne., mikä oli toki mukavaa, kukaan kokouksessa puhuja ei millään tavoin ehdotellut sitä, että jos kerran selvitystyötä tehdään, niin tehtäisiin siinä samalla vauhdilla sellainen selvitystyö, missä alueen toimintaa ja olemusta ym. mietittäisiin muidenkinlaisten palveluiden, rakennusten tjm. sijoittamisen näkökulmista. Täytyisihän monenlaisten samaan alueeseen kohdistuvien selvitystöiden kuitenkin jonkin verran samaa sisältää. Tosin, selvitystyö ja suunnittelu ovat paljolti eri asioita, joten ulkopuolisia konsultteja, arkkitehtejä ym. varmaankin pitäisi käyttää, mutta toisaalta luulisi, että selvitystyötä tekevillä ohjausryhmineen olisi ehdottaa suunnittelupalveluita tarjoaville hyviä täsmäkysymyksiä, vaikka tuloksena olisikin ehkä vain suunnitelmien ehdotelmia. Siltikin, kun kaupunki lopulta tuo selvitystyön tuloksia asukkaidenkin ihmeteltäväksi, olisi ihan erilaista ottaa kantaa pelkkään alkuperäisestä ehdotuksesta johdettuun selvitystyöhön kuin siihen ja sen vaihtoehtoihin.
<-- Raporttia: strategiamittareiden, kärkitavoitteiden yms. olemisesta keskeisinä kaupunkikehityksen mittareina
Antisamankaltaistamista ja pysyväluonteiset asioista muistuttimet kaupunkitilassa -->