Kuntalain mukaan "valtuuston kokoukset ovat pääsääntöisesti julkisia" ja "muiden toimielinten kokoukset puolestaan pääsääntöisesti suljettuja", mikä voi herätellä kuntalaisessa mietteitä siitä, jääkö häneltä tietämättä jotain, sillä toimielimien pöytäkirjoihin ei merkitä paljoakaan siitä, mitä kokouksissa keskustellaan. Kuntalaissa sanotaan myös, että nämä "muut toimielimet voivat päättää pitää kokoukset julkisina siltä osin kuin toimielimessä ei käsitellä lain perusteella salassa pidettäviä asioita", mutta että käytännössä "muiden toimielinten kuin valtuuston kokoukset pidetään suljetuin ovin". Sinänsä pikanttia, että lakisäädöksessä asti on käytetty sanaa "käytännössä", vaikka käytännön sanana voisi olettaa tarkoittavan jotain muutoksille altista.

Koska kaupunginvaltuuston kokous voi venähtää pitkäksikin ja harvempi kuulija pystyy muistamaan hetkeä pidempään sellaista, jolla ei kuulemisen hetkellä vaikuttanut olevan kummoisempaa merkitystä, voi yhdenlaisen kokonaisarvioinnin avuksi käyttää ohjelmistoteknisiä keinoja yhdistettynä soveltuvaan visuaaliseen esitystapaan. Tässä esitellyillä sanapilvillä (eng. word cloud) ei ole tarkoitus vain esitellä keinoja ja tiedon esitystapaa, vaan niille on perusteensa siinä, että kaupunginvaltuuston kokouksia seuraavalla on todennäköisesti jäänyt jo pidemmältä ajalta ihmetys siitä, miksi keskustelujen aiheet ovat niin rajoittuneita. Voisi jopa sanoa, että vaikka maailma ympärillä muuttuu monilla eri aloilla ja tavoilla, tällainen vaikutus ei pääse uuttumaan mukaan kaupunginvaltuuston kokouksissa lausahdeltuihin. Tällainen on merkittävää, sillä se mitä puhutaan, pitäisi ainakin teoriassa vaikuttaa siihen, että läsnä olevat muut henkilöt, jotka voivat osallistua päätöksentekoon ja mielipiteiden esittelyyn, saavat sanotusta ideaa sanoa jotain muutakin kuin jotain "turvallista ja tavanomaista".

Sanapilviä ryhmäpuheista ja talouskatsauksista aiheella talousarvio ja taloussuunnitelma

Ei ole ainakaan tällä erää tarkoitus esittää väittämiä joidenkin henkilöiden tai joidenkin tahojen motiiveista ym., vaan lähinnä asetella sanottua vertailtavaksi sellaisella tavalla, joka ei ole lukijalle kognitiivisesti kovin kuormittavaa. Tällaiseen tarkoitukseen useampiminuuttiset, esivalmistellut ryhmäpuheenvuorot ja moniminuuttiset kunnanjohdon ylimpien tahojen puheet sopivat erittäin hyvin. Aiheena on ollut talousarvion käsittely 11.12.2023 rajautuen kaupunginvaltuuston kokouksen osioon "Talousarvio vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2024-2026". Muita hyviä ehdokkaita tällaiselle käsittelylle olisivat esim. kaupunkistrategiasta keskustelemiset kokouksen puitteissa, sillä tuolloin varmastikin tuotaisiin esillä visioita ja mietteitä, jotka kuvastaisivat puhujan tai hänen edustamansa puolueen aitoja näkemyksiä ja linjauksia.

Näissä sanapilvissä olevien sanojen asettelussa voi kokea näkevänsä jotain merkityksellistä, mutta sen täytyy olla sattumaa, sillä sanapilviä generoiva ohjelmointikoodi tuottaa samoilla konfigurointiparametreillä ja samalla tekstisyötteellä joka ajolla erilaisen asettelun. Kirjasimen koko on suhteellinen perusmuotoiseksi tehtyjen puheessa esiintyneiden sanojen esiintymisien määrään. Ensimmäinen sanapilvistä perustuu vs. kaupunginjohtaja Sallisen puheeseen "strategiasta, strategian toteutumisesta, kaupungin lähitulevaisuuden näkymistä" ja talous- ja rahoitusjohtaja Iskaniuksen puheeseen, jossa "tarkemmin luvuista ja talousarvion yksityiskohdista". Toinen perustuu puolueiden edustajien, "vaalituloksen mukaisessa ryhmäjärjestyksessä" käyttämiin useamman minuutin mittaisiin puheenvuoroihin. Näiden jälkeen olisi heti seuraavana ollut yksittäisten kaupunginvaltuutettujen omien näkemysten ilmaisua ja tarkempaa keskustelua talousarviosta, miltä osin tätä kirjoitusta päivitetään myöhemmin harkinnan mukaan.

vs. kaupunginjohtaja Sallisen puheessa "strategiasta, strategian toteutumisesta ja kaupungin lähitulevaisuuden näkymistä"
talous- ja rahoitusjohtaja Iskaniuksen puheessa "tarkemmin luvuista ja talousarvion yksityiskohdista"
Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro, Hänninen
SDP:n ryhmäpuheenvuoro, Tauriainen
Keskustan ryhmäpuheenvuoro, Kemppi
Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro, Saarela
Vihreiden ryhmäpuheenvuoro, Junttila
Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoro, Turunen
Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro, Vättö
Vapauden liiton ryhmäpuheenvuoro, Huovinen

 

toteutusprosessi

  1. kaupunginvaltuuston kokouksen videostriimi mp4-tiedostoksi
  2. audioraidan erilleen irroittaminen videotiedostosta
  3. eri puhujien puheiden erottaminen erillisiksi tiedostoiksi tarkalla rajauksella
  4. jokainen äänitiedosto erikseen Googlen Speech-to-Text -tuotteella tekstimuotoiseksi
  5. sanapilvien generoiminen tekstimuotoisesta puheesta käyttäen Python-ohjelmointikielistä koodia

sanapilvien generoiminen piti sisällään

  1. tekstimuotoisen puheen lemmatisoinnin (perusmuotoistamisen)
  2. täytesanojen (eng. stopwords) poistaminen
  3. muutamien muiden tavoitteeseen nähden vähempimerkityksellisten sanojen kuten valtuutettu, alue, kuulija ym. poistaminen

työvälineet