Uusien katuviivojen lisäksi matkalle Uus-Lavolasta keskustaan on saatu mukaan uuden S-marketin sijoittuminen puoliväliin matkaa, mutta muutoin on kuin ennenkin. Tuon S-marketin viereisen leipomon seinän graffitit ja jonkinlainen rämäisyys oli saatu avajaisten aikoihin kontrastiksi tuolle ostospaikalle, sillä näistä kahdesta rämäisemmän ympäriltä oli käyty siistimässä viherkasvillisuutta niin paljon kuin irti oli saatavissa. Kai siinäkin paikallinen yhteistyökykyisyys ja asioiden sujuvuus tavoitteiden mukaisesti tuli jollain tavoin ilmentyneeksi.
Kun pullat on ostettu mukaan satamassa syötäväksi, voi siellä sitten koettaa nähdä samoin niitä visioita, joita kaupunkikehitystä työnsä tai muutoin perehtyväisyytensä puolesta miettivät ovat kokeneet näkevänsä. Lehtitietojen mukaan kaupunkikehityslautakunta päätti toukokuun 2024 alussa käynnistää keskeisten ranta-alueiden suunnittelun, koska "se tukee kaupungin strategiaa ja tähtää vahvasti alueen veto- ja pitovoiman lisäämiseen". Väitetysti tavoitteena on "kulkijan näkökulmasta sujuvat ja turvalliset reitit, toimiva pysäköinti, kaunis kaupunkikuva sekä viihtymisen ja olemisen paikat, jotka houkuttelevat jäämään ja viipyilemään".
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan Kaupunginlahtea ja Linnoitusta pidetään tunnustetusti upeina, mutta "ranta-alue ei ole laadullisesti tasapainoinen eikä se aina vastaa tavoiteltua imagoa", "niin sanottua sataman suoraa ja Linnoitusniemen kärkeä on syytä kehittää" ja "Kasinon ja kylpylän rannasta Myllysaareen asti on paljon tekemistä". Kaupunkikehityksen toimialajohtajan Pasi Leimin "käsityksen mukaan niin kaupungin johto kuin päättäjätkin haluavat parantaa ranta-alueita näkyvästi". Mainitsee alueen olevan "aivan erityinen koko maassa".
Saattaisi olla houkuttelevaa olla hiukan sarkastinen mainitsemalla ranta-alueiden uudistamisen muissa paikoin kaupunkia jääneen vähemmän kummoiseksi tai koettaa ympätä vertailevasti mukaan erään keskustan alueen kiistämättömän pitkäaikaistä keskeneräisyyttä ja erinäisistä syistä johtuvia päätöksientekojen viivästymisiä, mutta se olisi tavallaan halpamaista, koska toisinaan asiat eivät vain etene pelkällä halulla ja tahdolla, eikä "aluekehittämisen" kategorian käyttäminen vertailtavuuden perusteena ole sellaisenaan kovinkaan validia saati hyvätapaista.
Jonkinlaista lisäaikaa mm. Satama-alueen kehittämiselle, jonka "kohentamisen ratkaisevat lopulta päättäjät, joiden roolina on hyväksyä suunnitelmat ja osoittaa niille rahat" ja joka on "vetovoimainen, elävä ranta-alue, joka houkuttelee viihtymään ja oleskelemaan ympäri vuoden", saataneen kaupungin 375-vuotisjuhlavuotenaan järjestämästä "Suomen makein kesä"-kampanjasta. Siinä on lähtökohtaisesti mukana mm. Fazerin parahiksi kesäksi avautuva myymälä, mutta herkkuisuus viittaa myös kulttuuriin ja tapahtumiin. Alueen yrityksiä varten on lanseerattu asfalttitarra, "joka kertoo asiakkaille, että kyseisellä yrityksellä on tarjottavanaan jokin kampanjaan liittyvä etu, tarjous tai yllätys". Museot ovat koko kesän maksuttomia, ja Hiekkalinna, joka on "sataman ja linnoituksen rinnalla" noussut "matkailijoiden parhaiten Lappeenrantaan yhdistäväksi asiaksi", kertoo Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman kaupungin verkkosivuilla. Saattaapa joku risteilyllekin lähteä, kun kerran järvi ja laivat siinä satamassa ovat, kunhan vain huomaa valita muun kuin sellaisen laivan, jonka on tarkoituskin pysyä satamassa tarjoamassa ruokaa ja juomaa.
Musisoinnin osalta joitakin voi järkyttää tieto siitä, että ns. "iltasoitto" on "luonut tunnelmaa Lappeenrannan kesäiltoihin jo vuodesta 2007 alkaen", mikä kuuluu vähän liiankin laajalle. Kyse on "vuosittain kesäkuun alusta elokuun loppuun jokaisena iltana klo 20" ilmoille kajahtavasta äänitteestä, joka on väitetysti "kaipuuta henkivä kansansävelmä Karjalan kunnailla, jonka edesmennyt director musices Hannu Sopanen tulkitsee trumpetillaan vuonna 2007" ja joka "soitetaan Lappeenrannan kaupunginteatterin katolta sijaitsevista äänentoistolaitteista". Silleen tuolla Lappeenranta Events -sivustolla sanotaan. Paikallislehti kysyi elokuussa 2023 lukijoiltaan, josko oltaisiin jo kyllästytty moiseen, mutta mitä vielä. Ehkä vähän soittopaikkaa ja soitettua kappaletta jos vaihdettaisiin toisinaan, toivoivat jotkut. Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Riikka Hjelt kertoo asiasta samoihin aikoihin, että "perinne on käytössä toistaiseksi, mitään puhetta sen lopettamisesta ei ole ollut".
Arvalla saapumispäivänsä vetäisevä kesämatkailija voi tulla saapuneeksi Satamatorilla niihin aikoihin, kun siellä on aitoa live-musiikkiakin, kuten esim. Neljäs Nainen, joka on "Kolmas Nainen -yhtyeen tuotantoon keskittynyt ruokolahtelainen, nelihenkinen kokoonpano" tai Sammuneet Lyhdyt, joka on lappeenrantalainen bändi, jonka ohjelmisto koostuu suomalaisista pop- ja rock-biiseistä tai Soivasti, joka soittelee "cover-biisejä ilman genrerajoja folk-rock tyyliin, akustisesti".
Viipyilemään ja jäämään houkuttelevuudet ovat juurikin niitä asioita, joiden osalta satama-aluetta voidaan ja monen mielestä pitääkin kehittää, mutta nykyiselläänkin se aiheuttaa tunnetta, että siellähän voisi hetken ollakin, jolloin matkankulku hidastuu ja kulkija käy miettimään, mitähän siellä tekisi.
<-- Oliko tässä välillä ollut hyviäkin uutisia?
Kaupungin päättäjien inspiroimattomuudelle voisivat he itsekin tehdä jotain -->